Brawn: "Invloed van uitlaten zal groot zijn"

Mercedes Grand Prix-teambaas Ross Brawn vindt dat de invloed van de voorwaarts gerichte uitlaten op de Formule 1-bolides wel eens groter kan zijn dan de introductie van de dubbele diffuser waarmee onder meer zijn team in 2009 op de proppen kwam.

Lotus Renault GP kwam net als McLaren deze winter met het concept op de proppen en verschillende andere teams zouden al aan hun eigen versie van het systeem gaan werken om zo er voor te zorgen dat er meer downforce gecreëerd wordt na het verbieden van de dubbele diffuser.

"Het is een belangrijk gebied en qua prestaties kan het meer brengen dan de dubbele diffuser. Alle teams werken ondertussen met hun motorfabrikant samen om de energie van de uitlaatgassen zo optimaal mogelijk te gaan gebruiken, waardoor het een nieuw en interessant gebied van ontwikkeling is geworden," zei Brawn.

"Het hoort bij de Formule 1 om de grenzen op te rekken en nieuwe ontwikkelgebieden te vinden. We zouden in de toekomst kunnen vinden dat het geen juiste richting is en hiervoor regels op kunnen stellen. In 2013 hebben we maar één uitlaat en is er de komst van de turbomotor, waardoor alles weer verandert. Het is een facinerend gebied en past helemaal in de geest van de Formule 1," zei de Brit.

Brawn is er van overtuigd dat het systeem zoals Renault het introduceerde legaal is. Dit in tegenstelling tot de dubbele diffuser waar de FIA uiteindelijk moest verklaren dat het systeem legaal was. Brawn GP had ondertussen een grote voorsprong opgebouwd en kon toen beide titels in de Formule 1 opeisen.