Wielerteams in opstand tegen oortjesverbod

De associatie van professionele wielerteams AIGCP boycot de Ronde van Beijing als voor 1 mei het 'oortjesverbod' niet wordt opgeheven. Deelnemende teams hebben een tekst ondertekend die stelt dat deelname aan de Chinese ronde niet doorgaat, wanneer het verbod op radiocontact gedurende wielerwedstrijden wordt gehandhaafd door de UCI.

De Ronde van Beijing is gekozen, omdat dit het enige professionele wielerevenement is dat niet alleen wordt overzien, maar ook actief gepromoot door de mondiale wielerunie. De vijfdaagse rittenkoers rond de Chinese hoofdstad staat van 5 tot en met 9 oktober op de wielerkalender.

"Op deze manier benadelen we geen wedstrijdorganisatoren, die zelf geen stem hebben in de regelgeving," legt AIGCP-preses Jonathan Vaughters uit. "Eerlijke, logische en door iedereen geaccepteerde spelregels zijn ons doel. We hopen dat de UCI onze medestander wordt in het bereiken van deze doelstelling."

De AIGCP verklaarde donderdag dat zij door de UCI in Milaan is geweerd van een bijeenkomst met belanghebbenden in de wielerwereld. Tijdens deze vergadering zou het onderwerp 'oortjes' uitgebreid aan de orde komen.

Submitter:  Bron: Novum/AP