Geen verschuivingen na hertelling Flevoland

De hertelling van de stemmen van veertig stembureaus in de provincie Flevoland leidt niet tot een wijziging in de zetelverdeling en in de benoeming van de kandidaten. Dat heeft commissaris van de Koningin van Flevoland Leen Verbeek donderdag bekendgemaakt.

Het verschil van 80 tussen het aantal ingenomen stemkaarten en het aantal stemmen dat is uitgebracht is voor 76 gevallen verklaard. Bij deze verschillen was sprake van handmatige telfouten en fouten bij het overnemen van de resultaten.

Provinciale Staten van Flevoland besloten vorige week donderdag dat een deel van de stemmen van de Provinciale Statenverkiezingen in Flevoland moest worden herteld. Het ging om de stemmen die in 40 van de 199 stembureaus waren uitgebracht. Onder deze 40 zaten er 37 in Almere. De andere stembureaus zaten in Lelystad, Urk en de Noordoostpolder.

Bij de veertig stembureaus werden onverklaarbare afwijkingen geconstateerd, zo stelde de commissie-geloofsbrieven na onderzoek. De stemmen werden opnieuw geteld, nadat de VVD-fractie om een algehele hertelling had gevraagd.

De fractie wilde de hertelling nadat er een verschil van tachtig tussen het aantal ingenomen stemkaarten en het aantal stemmen dat is uitgebracht bleek te zitten. De tachtig stemmen zouden er volgens de partij toe kunnen leiden dat de VVD een zetel erbij krijgt. Dat blijkt niet zo.