Amsterdamse tandarts fraudeert voor tonnen

Een tandarts uit Amsterdam-West heeft vermoedelijk voor tonnen gefraudeerd. Dat meldt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) donderdag. De waakhond deed vorige week een inval in zijn praktijk en nam zijn administratie in beslag.

De tandarts heeft de afgelopen vier jaar behandelingen gedeclareerd die nooit hebben plaatsgevonden. Ook heeft hij verrichte behandelingen op andere verzekerden gedeclareerd. Zo voerde hij wortelkanaalbehandelingen op, die hij bij kinderen met een melkgebit zou hebben uitgevoerd.

Verschillende verzekeraars trokken aan de bel bij de NZa. De verzekeraars kunnen het ten onrechte uitgekeerde geld via de rechter terugvorderen. De waakhond heeft de tandarts gesommeerd te stoppen met zijn frauduleuze praktijken. De komende maanden wordt de zaak verder uitgezocht. De administratie van de man wordt uitgeplozen. De NZa verwacht dat de tandarts een boete zal krijgen.

Bij de NZa komen relatief veel klachten over tandartsen binnen. Vorig jaar ging 40 procent van de meldingen in de medische sector over mondzorg. De waakhond houdt de komende tijd extra toezicht op de sector.