Ecclestone tegen milieuvriendelijke F1-motoren

Peterselieman

Formule 1-baas Bernie Ecclestone is tegen de introductie van milieuvriendelijke motoren in de Formule 1. De Brit denkt dat de televisiezenders weg gaan lopen als in 2013 de kleinere turbomotoren hun intrede in de sport zullen gaan doen.

"Ik ben faliekant tegen de introductie van de kleine viercylinder turbomotoren. We hebben het niet nodig en het is meer voor het toerwagenracen," zei Ecclestone tegen de Australische Associated Press. "Het is vooral een PR-verhaal, het heeft niets met de Formule 1 te maken. Deze veranderingen zullen de sport veel schade toebrengen. De promotors van de races zullen veel publiek verliezen en wij tv-kijkers en -zenders."

FIA-president Jean Todt ziet de motor graag komen, dit tot afgrijzen van Ecclestone. "Hij is geen promotor en verkoopt de Formule 1 niet," gaat Ecclestone verder. "Eerlijk gezegd liggen Jean en ik overhoop over de motor. Er is geen noodzaak voor. Eerst hadden we KERS om het probleem dat de Formule 1 niet groen was op te lossen en nu hebben we weer iets anders."

Volgens Ecclestone komt het publiek juist af op het lawaai dat de F1-bolides maken en bij de kleinere motoren zullen ze daarom weg gaan lopen. "Ik heb wereldwijd gesproken met promotors, sponsoren en journalisten en zij denken allen dat twee dingen belangrijk zijn in de Formule 1: Ferrari en het lawaai. Mensen raken opgewonden van het lawaai. Mensen die nog nooit naar de Formule 1 zijn geweest zullen lawaai zeggen als je ze na afloop vraagt wat ze het meest indrukwekkend vonden."