Verbeek heeft mond vol van volle speelkalender

Olga Kroeders

Gertjan Verbeek vindt dat profvoetballers meer rust moeten krijgen. De AZ-trainer doelt dan vooral op het inperken van het aantal vriendschappelijke interlands.

Aanleiding is de trip die het Nederlands elftal na het lopende seizoen zal maken naar Zuid-Amerika. Op 4 juni speelt Oranje tegen Brazilië, vier dagen later is Uruguay opponent. Verbeek heeft daar moeite mee, ook omdat hij problemen heeft de voorbereiding op het nieuwe seizoen in te plannen. "Je moet ergens beginnen, maar het is haast niet te doen", zegt hij tegen Voetbal International.

"In augustus staan de volgende oefeninterlands weer op het programma, een maand later de eerste kwalificatiewedstrijden. Ze blijven maar doorgaan. Ik heb het idee dat niemand in juni op zo'n tripje zit te wachten. Het heeft puur te maken met de commerciële belangen van de KNVB. Het potje moet weer gevuld worden."

"Als je de play-offs zou winnen, speel je op 17 juli al je eerste wedstrijd. Probeer dan maar eens de voorbereiding goed in te vullen. Je moet wedstrijden gaan vastleggen en zorgen dat spelers fysiek in balans zijn. Je zou je in feite zes weken lang met een groep moeten kunnen voorbereiden op de naderende competitie", stelt Verbeek.

"Ze hebben de mond vol van overbelasting. Geef die spelers dan eens een keer wat rust! Dat kan deze zomer, omdat er geen groot toernooi op de agenda staat. Maar nee, er worden data vastgesteld voor vriendschappelijke wedstrijden en daar maken alle bondscoaches gretig gebruik van. We proberen allemaal Europees voetbal af te dwingen. En dan word je gestraft door een internationale kalender die steeds voller wordt."