FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 18 maart 2011

Zwendel met toegangskaarten zaligverklaring

De Italiaanse politie heeft in Campagnano, niet ver van Rome, een Amerikaan aangehouden die online toegangskaartjes verkocht voor de zaligverklaring van paus Johannes Paulus II. Hij vroeg 166 euro voor een toegangsbewijs, hoewel de plechtigheid op 1 mei in de Sint Pieter in het Vaticaan gratis en zonder kaartje toegankelijk is. Dat heeft de krant Corriere della Sera vrijdag gemeld.

De man verhandelde de kaartjes via de website vaticancitytours, die in de Verenigde Staten is geregistreerd. De politie trof in de woning van de man onder meer gratis toegangsbewijzen voor de algemene audiëntie van de paus, 11 USB-sticks en vijftien computers aan. In zijn kluis had de man 21 pistolen verborgen.

De Amerikaan is een bekende van de politie. Hij heeft zich eerder voorgedaan als stadsgids in Rome, hoewel hij geen vergunning had.

Zwendel met toegangskaarten zaligverklaring
Zwendel met toegangskaarten zaligverklaring (Foto: ANP)

Lentegekriebel

 

De straten zijn tegenwoordig gevuld met liefde, ik zie het als ik door de stad loop. De lentekriebels zijn blijkbaar in de uitverkoop. Alsof het paddenstoelen zijn schieten stelletjes uit de grond, al zou een vergelijking met krokussen misschien wat beter werken rond deze tijd. Ik kan er wel van genieten wanneer twee mensen hand in hand door een steegje lopen, samen naar spulletjes kijken in een winkel, op een terrasje van elkaars bord eten en een verdwaalde kus of zoen geven hier en daar. Het maakt de hopeloze romanticus in me wakker die maar hoopt dat iedereen iemand ontmoet deze lente om in ieder geval een tijdje verliefd op te kunnen zijn. Sommige mensen noemen het walgelijk zoetsappig, daar zou ik er een van zijn, ware het niet dat ik er eigenlijk gewoon aan meedoe. Tenminste, dat probeer ik dan maar.

 

Garfunkel wil toer met Simon dit jaar oppakken

Art Garfunkel hoopt aan het eind van het jaar zijn toer met Paul Simon te kunnen hervatten. De 69-jarige zanger moest in juni de Old Friends-tournee afzeggen wegens stemproblemen.

"Ik voel in mijn botten dat het eind 2011 gaat gebeuren", vertelt Garfunkel, bij wie vorig jaar verlammingsverschijnselen werden geconstateerd aan zijn stembanden, aan muziektijdschrift Billboard. "Ik heb nog iets meer tijd nodig."

De muzikant heeft zich in de tussentijd beziggehouden met onder andere stemoefeningen, stoombehandelingen en gorgelen. "God heeft me uitgedaagd om veel geduld te hebben", legt hij uit. "Het gaat heel langzaam, maar ik geef mijn strijd om weer op het podium te kunnen staan, nooit op."

Zangmaatje Paul Simon, met wie Garfunkel hits scoorde als Mrs. Robinson en Cecilia, toont volgens Garfunkel alle begrip voor de situatie. "Hij weet dat we niks moeten overhaasten. Het kost nou eenmaal tijd om te herstellen." Data voor de tournee van de twee zijn nog niet bekend.

Garfunkel heeft zijn rustperiode ook benut om zijn memoires te schrijven. "Ik wil dat lezers geraakt worden, dat ze denken: deze man heeft echt iets te zeggen."


Garfunkel wil toer met Simon dit jaar oppakken (Foto: Novum)

Uitslag AZ - Vitesse

Vanavond stond in de Eredivisie om 20:45 de wedstrijd tussen AZ en Vitesse op het programma. Hieronder vind je de uitslag van dit duel.

AZ

3 - 1

Vitesse

 63' Wernbloom
 81' Poulsen
 84' Martens
   44' Van Ginkel
 
 Gele kaart: Wernbloom (AZ), Riverola, Yoshida, Matic (Vitesse)
 
Stadion: AFAS Stadion, Alkmaar
Toeschouwers: 16.492
Arbiter: Gözübüyük
 
Opstelling:   Opstelling:
Alvarado
Marcellis
Moisander
Viergever
Klavan (Poulsen/62)
Elm
Wernbloom
Schaars
Holman
Sigthórsson
Gudmundson (Martens/46)
  Room
Yashuda
Kashia
Rajkovic
Büttner
López
Matic
Riverola (Babangida/85)
Stevanovic (Molhoek/72)
Van Ginkel (Pedersen/46)
Aissati

Spanje veroordeelt twee ETA-leden

Het Spaanse Nationale Hof heeft twee leden van de Baskische afscheidingsbeweging ETA veroordeeld tot 377 jaar gevangenisstraf voor poging tot moord.

Rechter Manuela Fernandez de Prado achtte bewezen dat Idoia Mendizabal en Asier Arzalluz Goni gepoogd hebben Esther Cabezudo, locoburgemeester van de Noord-Spaanse stad Portugalete, te vermoorden. De twee waren volgens de rechter betrokken bij de plaatsing van een bom die ontplofte langs Cabezudo's route naar haar werk op 28 februari 2002.

Veroordelingen tot honderden jaren zijn niet ongebruikelijk in processen tegen ETA-leden in Spanje, hoewel het maximum dat iemand voor terrorisme in de gevangenis kan doorbrengen veertig jaar is.

De ETA heeft sinds de jaren zestig zeker 825 mensen vermoord in de gewelddadige strijd voor een onafhankelijk Baskenland.

Libië: 'Militairen zullen Benghazi niet aanvallen'

De militairen van het regeringsleger die zich rond de stad Benghazi bevinden, zullen zich aan de wapenstilstand houden. Zij zijn niet van plan de stad aan te vallen. Dat heeft de plaatsvervangende Libische minister van Buitenlandse Zaken, Khaled Kaim, vrijdag tegen verslaggevers gezegd.

Kaim zei dat de militairen in de steden zijn voor de veiligheid van de burgers. "De wapenstilstand betekent dat er geen militaire operaties plaatsvinden, klein of groot", zei de bewindsman. De Arabische nieuwszender Al Jazeera meldde vrijdag dat militairen die trouw aan de Libische leider Moammar Gadhafi zijn, in hoog tempo naar Benghazi opmarcheren. De stad is het bolwerk van de opstandelingen tegen Gadhafi's bewind. De regering kondigde vrijdag een wapenstilstand af. De internationale gemeenschap heeft die melding met grote scepsis ontvangen.

Onderhoud JSF ruim een miljard duurder

De kosten voor het gebruiken en onderhouden van de Joint Strike Fighter (JSF) vallen 12 procent hoger uit dan in de vorige raming. Gedurende de dertigjarige levensduur van de JSF bedragen de kosten voor het geplande aantal van 85 van deze toestellen 11,3 miljard euro, meldt minister van Defensie Hans Hillen in een brief aan de Tweede Kamer.

Eind vorig jaar werd al bekend dat de toestellen in de aanschaf al 20 procent duurder uitvallen. Nederland ging uit van 6,2 miljard euro investeringskosten, maar deze pakken 1,4 miljard hoger uit door onder meer de gestegen loonkosten en kosten van grondstoffen in de Verenigde Staten.

Libië: Rutte naar spoedtop in Parijs

Premier Mark Rutte (VVD) gaat toch naar de spoedtop zaterdag in Parijs over Libië. Dat meldt een woordvoerder van Rutte vrijdagavond. Vrijdagmiddag had de premier nog geen uitnodiging ontvangen, maar die is later toch binnengekomen. Hij accepteert de uitnodiging, zegt de woordvoerder.

De Franse president Nicolas Sarkozy organiseert de top. Onder anderen de leiders van Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland en van de VN en de Arabische Liga nemen eraan deel.

Tijdens de top wordt besproken wat de volgende stappen zijn nu de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties donderdag een resolutie heeft aangenomen waardoor een vliegverbod boven Libië kan worden ingesteld. De resolutie maakt ook militair ingrijpen mogelijk.


Rutte naar spoedtop in Parijs (Foto: Novum)

Gameloft komt met WoW-kloon

Gameloft, een ontwikkelaar die zich niet schaamt om de ene originele IP na de andere eruit te gooien. Deze heren en dames uit Frankrijk zitten vol met nieuwe ideeën en deze laten ze maar al te graag los in de App Store.

Nadat ze vandaag zowaar met een vervolg op een echt spel kwamen, namelijk Rainbow Six, hebben ze nu alweer hun nieuwe game aangekondigd. Het gaat hier om Order and Chaos Online, een MMORPG. Drie keer raden waar deze game verdacht veel op lijkt...

Voortbestaan NAC voorlopig verzekerd

Het lijkt er op dat het voortbestaan van NAC Breda voorlopig verzekerd is. Financiers van de Brabantse voetbalclub hebben vandaag na een lange vergadering besloten om 1,7 miljoen euro beschikbaar te stellen om de plannen van directeur Ed Busselaar uit te kunnen voeren.

De financiers hebben vertrouwen in Busselaar die aangekondigd heeft om fors in de kosten te gaan snijden. Met de 1,7 miljoen is NAC nog niet helemaal uit de problemen, want er resteert nog een gat van 400.000 euro op de begroting. De fans zullen dit bedrag bijeen moeten brengen.

De financiers hebben wel aangekondigd dat ze toezicht willen gaan houden op het financiële beleid bij de club uit Breda. Hierover zal nog nader overleg gevoerd gaan worden.

Busselaar zal in de komende dagen aan het personeel duidelijkheid gaan verschaffen. Wel is al duidelijk dat er ontslagen zullen worden en dat het overige personeel 10% loon in zal gaan leveren. Hiermee hebben de werknemers deze week al ingestemd.

"Geen haast met contractverlenging Webber"

Red Bull Racing-teambaas Christian Horner zegt geen haast te hebben met de contractverlenging voor Mark Webber. Eerder deze week werd bekend dat het team Sebastian Vettel vastgelegd heeft tot 2014, maar Webber moet nog even wachten voordat de onderhandelingen voor hem gaan starten.

"Mark bevindt zich in een andere fase van zijn loopbaan dan Sebastian. Op 34-jarige leeftijd staat hij niet aan het begin. Hij heeft 160 Grands Prix gereden. Als de tijd rijp is en hij nog steeds de motivatie en de passie heeft en competitief is dan is het logisch om te praten over de verlenging van zijn contract. Maar het is nog te vroeg voor hem en ons om op dit moment hierover te praten. Dat zal op een later tijdstip dit jaar gebeuren," zei Horner in de Daily Mail.

Ferrer: "Wens Van Gaal veel succes"

Vitesse-trainer Albert Ferrer denkt dat hij volgend seizoen ook nog trainer is van de Arnhemmers. Ook gaat hij in op het gerucht 'Van Gaal'.

Tegen De Gelderlander zegt de Spaanse coach dat hij verwacht zijn contract uit te dienen. "Ik hoop dat ik ook volgend jaar hier trainer ben", aldus Ferrer. De verbintenis van de trainer loopt door tot 2012. Ferrer nam in oktober vorig jaar het stokje over van de ontslagen Theo Bos.

In het gesprek gaat Ferrer in op de geruchten over de komst van Louis van Gaal. "Als een grote trainer vrij komt, is het normaal dat mensen hem gaan koppelen aan andere clubs. In het voetbal zijn er altijd geruchten. Maar ik heb van de clubleiding niets gehoord, dus bij mijn weten speelt er niets."

In het laatste jaar dat Ferrer speler was van FC Barcelona was Van Gaal bezig aan zijn eerste termijn bij de Catalanen. Na dat seizoen was er geen plek meer voor Ferrer, maar van wraakgevoelens is geen sprake; "Als Van Gaal daadwerkelijk zou komen, wens ik hem veel succes. Ik probeer mijn werk zo goed mogelijk te doen."

Koreaanse game-uitgever schenkt miljoenen aan Japan

De Koreaanse game-uitgever NCSoft heeft omgerekend 4,5 miljoen euro geschonken aan het Japanse Rode Kruis. Dat schrijft de Koreaanse krant Yonhap News. Het is de grootste schenking uit het Zuid-Koreaanse bedrijfsleven tot nu toe naar aanleiding van de aardbeving en tsunami in Japan.

NCSoft is vooral succesvol als uitgever van grote online spellen voor de PC. Het spelen van zogenaamde massively multiplayer online-games is zeer populair in landen als Vietnam, Zuid-Korea en China. In Japan is gamen op de PC aanzienlijk minder populair.

Verschillende gamebedrijven hebben geld gedoneerd aan het Rode Kruis om de slachtoffers van de aardbevingen en de tsunami te helpen. Zo hebben de Japanse gamegiganten Nintendo en Sony ieder omgerekend 2,7 miljoen euro geschonken.

Daarnaast houden spelletjesmakers rekening met de games die zij op de markt brengen. Zo is de release van games waar natuurrampen een rol in spelen opgeschort. Het racespel Motorstorm Apocalypse voor de Playstation 3 is samen met Yakuza to the End voor onbekende tijd uitgesteld. Daarnaast heeft gamestudio Irem bekendgemaakt dat Disaster Report 4, een spel dat draait om het ontsnappen uit een door een aardbeving verwoest Tokyo, niet meer op de markt wordt gebracht.


Djokovic eenvoudig langs Gasquet

Novak Djokovic is doorgedrongen tot de halve finale van het tennistoernooi in Indian Wells. De als derde geplaatste Serviër won met 6-2, 6-4 van Richard Gasquet (18) uit Frankrijk. Bij de laatste vier vindt Djokovic een Zwitser aan de andere kant van het net. Roger Federer en Stanislas Wawrinka spelen nog tegen elkaar.

Djokovic begon niet goed aan de partij en leverde direct in de tweede game zijn opslag in. In het vervolg herstelde de mondiale nummer drie zich en gunde hij Gasquet geen enkele game meer, waardoor hij eenvoudig de set binnenhaalde.

Net als in de eerste set moest Djokovic ook in de tweede set even op gang komen. Gasquet brak opnieuw door de service van zijn opponent heen, maar daarna nam Djokovic de regie weer in handen. Hij poetste een 3-0 achterstand weg om vervolgens bij 5-4 zijn eerste matchpoint te benutten.

Nederlandse penis slaat geen pleefiguur

Altijd al willen weten welke aardbewoner de grootste piemel heeft? De vooroordelen blijken helaas waar: het zijn de negers die gezegend zijn met de grootste jongeheer. Toch hoeven Nederlandse mannen zich niet te schamen.

Een blik op de kaart, die met behulp van kleuren aangeeft wie het zwaarst is geschapen, leert ons dat de mannelijke inwoners van Congo-Brazzavile met 17,93 centimeter de grootste bazen zijn. Zij worden op de voet gevolgd door de inwoners van Ghana (17,31 centimeter) en Venezuela (17,1 centimeter).

Het andere vooroordeel klopt ook. Aziaten hebben werkelijk maar een klein lulletje. De Zuid-Koreanen hebben met een gemiddelde lengte van slechts 9,66 echt een reden om te huilen. Ook de echtgenotes van Indische (10,24 centimeter) en Chinese mannen (10,89 centimeter) kunnen beter een man uit het buitenland halen.

Nederland kan met een gemiddelde lengte van 15,87 een lange neus trekken naar de Duitsers (14,84 centimeter). Ook is die van ons net 0,02 centimeter langer dan die van de Belgen. Alle gemeten lengten slaan overigens op een penis in werkhouding.

Lieve dames, ook alvast weten waar je je volgende vakantie gaat plannen? De complete kaart is hier te bekijken.

Egypte zaterdag naar de stembus

Veertig miljoen Egyptenaren kunnen zaterdag voor de eerste keer in decennia van hun nieuw verworven vrijheden gebruikmaken. Er wordt een landelijk referendum gehouden over een pakket grondwetswijzigingen.

Het referendum is de eerste grote test voor de overgang naar een democratische samenleving nadat een volksopstand een einde maakte aan het lange autoritaire bewind van president Hosni Mubarak.

De amendementen, die zijn opgesteld door een team van door het leger aangestelde deskundigen, moeten genoeg wijzigingen in de huidige grondwet brengen om ervoor te zorgen dat de komende presidents- en parlementsverkiezingen eerlijk en vrij verlopen.

De verkiezingen zouden - als de wijzigingen worden aangenomen - toegankelijk zijn voor onafhankelijke kandidaten en oppositiepartijen. Daarnaast mag de president bij aanname van de wijzigingen maximaal twee keer vier jaar aan de macht blijven en worden de noodwetten - die al dertig jaar van kracht zijn en de politie vrijwel onbeperkte macht geven - ingeperkt. Een 'ja' zou ervoor zorgen dat voor het einde van het jaar verkiezingen worden gehouden.

Critici willen echter dat de gehele grondwet geschrapt wordt en door een nieuwe wordt vervangen. Nieuwe partijen zouden bovendien niet voldoende tijd hebben om zich goed voor te bereiden op de verkiezingen waardoor de partijen van Mubarak en de Moslimbroederschap een oneerlijk voordeel zouden hebben. Het zijn de twee best georganiseerde politieke organisaties in het land.

Kiezers kunnen zaterdag alleen voor of tegen het héle pakket van negen wijzigingen stemmen, wat volgens critici niet strookt met het nieuwe democratische klimaat in het land.

Nobelprijswinnaar en voormalig hoofd van het Internationale Atoomenergie Agentschap Mohamed el-Baradei voert een tegencampagne. Hij zei vrijdag dat Egyptenaren tegen zouden moeten stemmen, omdat de nieuwe partijen meer tijd nodig hebben. De Moslimbroederschap strijdt vóór aanname van de wijzigingen.

Jet Harris, oud-gitarist Shadows, overleden

De Britse basgitarist Jet Harris, een van oprichters van de band The Shadows, is vrijdag op 71-jarige leeftijd aan kanker overleden. Dat heeft de BBC gemeld. Harris heette eigenlijk Terence en had de naam Jet te danken aan zijn atletische prestaties op school.

The Shadows was de begeleidingsband van zanger Cliff Richard. Harris werd in 1958 aan Richard voorgesteld en zou volgens zijn website de naam The Shadows hebben bedacht. De groep had zonder Richard hits met instrumentale nummers als Apache en Guitar Tango. Het laatste nummer van de groep waaraan Harris meewerkte, was Wonderful Land in 1962, dat de top van de Britse hitlijsten haalde.

Na zijn vertrek bij The Shadows scoorde Harris in 1963 met een ander oud-bandlid, Tony Meehan, nog een hit met Diamonds. Na zijn muzikale carrière was hij als fotograaf actief.

Total War: Shogun 2 hoogste nieuwe binnenkomer

Het strategiespel Total War: Shogun 2 is deze week de hoogste nieuwe binnenkomer in de verkooptoptien. De strategiegame voor de pc komt binnen op de tweede plaats. Het zevende spel in de Total War-serie moet Pokémon White voor de Nintendo DS boven zich dulden en laat Pokémon Black voor dezelfde spelcomputer een plaats achter zich. Dat blijkt uit data van marktonderzoeksbureau GfK.

Andere nieuwe binnenkomers in de top tien zijn het schietspel Homefront voor de Xbox 360 en Playstation 3. Dit spel is op de vierde en vijfde plaats te vinden, gevolgd door de vierde en laatste nieuwkomer, de actiegame Assassin's Creed Brotherhood voor de pc.

Na vijftien weken in de top tien is er geen plaats meer voor het avontuur van Donkey Kong in Donkey Kong Country Returns voor de Nintendo Wii. Daarnaast is de online game Rift, de vorige week op de achtste plaats binnenkwam, alweer uit de lijst verdwenen.

01. Pokémon White (Nintendo DS)
02. Total War: Shogun 2 (pc)
03. Pokémon Black (Nintendo DS)
04. Homefront (Xbox 360)
05. Homefront (Playstation 3)
06. Assassin's Creed Brotherhood (pc)
07. Killzone 3 (Playstation 3)
08. Call of Duty: Black Ops (Playstation 3)
09. Dragon Age 2 (Xbox 360)
10. Just Dance 2 (Nintendo Wii)


Vader geeft eigen kinderen aan wegens pesten

Een vader uit het Australische Brisbane heeft zijn 17-jarige zoon en 15-jarige dochter aangegeven bij de politie wegens mishandeling. Hij betrapte hen terwijl ze een 13-jarige jongen in elkaar sloegen.

Het incident gebeurde toen de vader drie straten van zijn huis zijn kinderen betrapte op het mishandelen van een jochie omdat die een bril had, en ze daarbij zijn kaak braken. De vader stapte woedend uit, gooide zijn kinderen in de auto, en leverde ze, na het slachtoffertje thuis te hebben gebracht, in bij de politie.

De vader, vroeger zelf ook gepest wegens zijn bril, heeft ook de auto van de zoon en het paard van de dochter verkocht. De daders zeggen er spijt van te hebben, en willen dat het geld van de verkoop richting het slachtoffer gaat. Ook heeft de dochter een excuusbrief geschreven.

Pirelli voorziet F1 banden van verschillende kleuren

Pirelli gaat komend seizoen de banden in de Formule 1 voorzien van verschillende kleuren. Deze kleuren gaan corresponderen met het type band dat gebruikt wordt.

Pirelli heeft zes verschillende soorten banden beschikbaar, die elk een eigen kleurcode hebben gekregen. "Hierdoor weten zowel de toeschouwers als televisiekijkers in een oogopslag wie op welk soort rubber rijdt", aldus Paul Hembery, directeur motorsport bij Pirelli. "Dat is belangrijke informatie, want de banden vormen een belangrijk onderdeel van de strategie."

Pirelli zal de kleuren aanbrengen op de zijkanten van de banden.

De kleuren:
- Regenband: oranje
- Intermediate: lichtblauw
- Superzacht: rood
- Zacht: geel
- Medium: wit
- Hard: zilver

Been heeft geen behoefte aan Koevermans

Feyenoord-trainer Mario Been zegt dat hij geen interesse heeft in Danny Koevermans, die PSV komende zomer gaat verlaten. De spraakzame coach van de Rotterdammers zag de komst van de aanvaller in de winterstop nog wel zitten, maar zit nu niet meer op zijn komst te wachten.

"Hij vond het belangrijker om in Eindhoven op de bank te zitten", reageert de trainer via RTV Rijnmond. Het lijkt er dus op dat de trainer zich gepasseerd voelt door Koevermans vanwege zijn eerdere afzegging.

Toch heeft Feyenoord voor volgend seizoen nog wel een extra aanvaller nodig. Jon Dahl Tomasson is vaker geblesseerd dan fit en Luc Castaignos maakt na het seizoen de overstap naar Champions League-houder Internazionale. Feyenoord gaat misschien proberen om castaignos een jaar te huren van Inter.

Danny Koevermans zit bij PSV op een zijspoor en moet het doen met enkele invalbeurten dit seizoen. Gezien de basisplaats van de tegenvallende Marcus Berg lijkt het erop dat trainer Fred Rutten weining vertrouwen in de Schiedammer heeft. Koevermans verruilde in de zomer van 2007 AZ voor zijn huidige club PSV.

Den Bosch zet schuld om in aandelen

De financiële positie van FC Den Bosch ziet er weer iets rooskleuriger uit. De eerstedivisionist kwam met een aantal belangrijke schuldeisers overeen de schuld om te zetten in aandelen. Den Bosch voert ook nog gesprekken over een door de gemeente verstrekte lening. Door de KNVB zijn de Brabanders ingedeeld in de zorgwekkende categorie 1.

Den Bosch is momenteel bezig met een reddingsplan om de club weer financieel gezond te krijgen. Op 23 december presenteerde het daarvoor een plan. In april licht Den Bosch de plannen verder toe aan de sponsors en supporters via informatieavonden.

Schlierenzauer vliegt verst in Planica

In het Sloveense Planica heeft de Oostenrijkse schansspringer Gregor Schlierenzauer de wereldbekerwedstrijd skivliegen weten te winnen. In twee sprongen kwam de Oostenrijker tot resp. 219 en 226 meter, dit zorgde voor een puntentotaal van 450,9. Thomas Morgenstern wist met 448,1 punten de tweede plek te bemachtigen.

Het Oostenrijkse podium werd compleet gemaakt door Martin Koch, hij kwam tot een puntentotaal van 433,8. In het wereldbekerklassement is Morgenstern al zeker van de eindoverwinning. Hij bezit met nog een wedstrijd te gaan een gigantische voorsprong op Simon Ammann uit Zwitserland. Eerstgenoemde heeft 1721 punten, terwijl Ammann er 'slechts' 1349 heeft.

Dave Grohl: Fuck you Glee

De zanger van de band The Foo Fighters, die in juni ook op Pinkpop staat, Dave Grohl heeft hard uitgehaald naar de makers van de populaire serie Glee. De makers zouden te veel druk zetten op bands om toestemming te geven om hun tracks in de serie te laten gebruiken.

"Het is aan de band zelf om nee tegen de makers te zeggen, je moet niet verplicht aan fucking Glee meedoen", vertelt Grohl in een interview met The Hollywood Reporter. "En als je nee zegt, is de bedenker van Glee zo beledigd dat je niet smeekt om in zijn fucking show te zitten... fuck die gozer omdat hij denkt dat alles en iedereen in zijn show wil komen."

Grohl ging ook even verder over een conflict tussen Ryan Murphy, de bedenker van de populaire show Glee, en Kings of Leon, die ook dit jaar op Pinkpop te zien zal zijn. Murphy was erg boos dat Kings of Leon niet in zijn show wilde. In The Hollywood Reporter reageerde Murphy fel op de afwijzing: "Fuck you, Kings of Leon. Jullie zijn een stel egocentrische klootzakken. Ze zien niet in dat kinderen die op tv zien dat iemand van dezelfde leeftijd Kings of Leon zingt zelf ook besluiten wat te gaan doen met muziek. Het is net zoiets als haten op kunst. Je kunt Glee leuk vinden of niet, maar het gaat er uiteindelijk om dat we kinderen aansporen om iets met muziek te gaan doen."

Drummer Nathan Followill van Kings of Leon heeft gereageerd op het betoog van Murphy: "Lieve Ryan Murphy, laat het los. Ga naar een therapeut, neem een manicure, koop een nieuwe bh. Houd je mond en focus jezelf op hoe je 7-jarige kinderen fuck leert zeggen."


Dave Grohl: Fuck you Glee (Foto: Novum)

Golfer Luiten zakt wat weg op Sicilië

De goede start die Joost Luiten maakte bij de open titelstrijd op Sicilië heeft hij niet kunnen voortzetten. Gisteren had de golfer slechts 68 slagen nodig, vandaag waren dat er 71.

Met dit aantal slagen neemt de Nederlander momenteel de vijftiende plek in. Robert-Jan Derksen en Tim Sluiter, twee landgenoten die ook meededen aan het toernooi, zijn uitgeschakeld. Zij haalden resp. 145 en 148 slagen. Alleen de spelers met 144 slagen of minder mogen morgen aan de start verschijnen. Anthony Wall gaat momenteel aan de leiding met slechts 133 slagen. Richard Green uit Australië en de Fransman Raphaël Jacquelin delen de tweede plek met 135 slagen.

Biljarters Nederland A openen met winst

Dick Jaspers en Raimond Brugman hebben vandaag de eerste groepswedstrijd op het WK driebanden voor teams in Viersen gewonnen. De mannen vormde samen team Nederland A en versloegen Zwitserland overtuigen met 2-0.

In de eerste partij was Jaspers overduidelijk de betere tegen René Hendriksen, het werd 15-0 en 15-4 in het voordeel van de Nederlander. Torsten Danielsson bleek een moeilijkere horde voor Nederland A. Brugman won uiteindelijk met 15-5 en 15-7 van de Zwitser. In 1998 en 1999 wisten de twee al de wereldtitel te veroveren. Nederland B won gisteren verrassend van Japan. Ad Broeders en Jean van Erp zullen het vanavond tegen Denemarken opnemen.

Paul de Leeuw stopt met show

Paul de Leeuw heeft besloten om definitief de stekker uit zijn dagelijkse MaDiWoDoVrijdagshow te trekken. Dit heeft BNN vrijdag laten weten in een persbericht. Ondanks het verzoek van de VARA en BNN om door te gaan met de show, heeft de VARA-presentator aangegeven te stoppen na het huidige tv-seizoen.

"Hoewel ik met heel veel plezier aan het programma heb gewerkt, en blijf werken, met een fantastisch team, heb ik behoefte om mijn hoofd vrij te maken en na te denken over volgende uitdagingen", aldus De Leeuw in het bericht.

De MaDiWoDoVrijdagshow scoorde vanaf het begin zeer matige kijkcijfers, iets wat De Leeuw duidelijk niet gewend was. Zijn zaterdagavondshows scoorde vroeger meestal 2 miljoen kijkers, terwijl de MaDiWoDoVrijdagshow meestal rond de 350.000 kijkers blijft hangen.

Co-presentator Filemon Wesslink kijkt terug op een vruchtbare periode: "Ik vind het erg jammer, maar ik heb begrip voor de beslissing van Paul. Ik ben blij met de groei die het programma heeft doorgemaakt en ik geniet enorm van mijn rol als reporter op locatie. Daar zou ik in een andere vorm graag mee door willen." 27 mei zal de MaDiWoDoVrijdagshow voor het laatst te zien zijn.


Paul de Leeuw trekt definitief de stekker uit zijn MaDiWoDoVrijdagshow
(Foto: Novum)

WK kunstrijden wijkt mogelijk toch uit

Het WK kunstrijden wijkt mogelijk uit naar een ander land als de organisatie in Japan uiterlijk maandag geen nieuwe datum heeft geprikt. Het mondiale toernooi zou 21 maart beginnen, maar is uitgesteld door de natuurramp die het land heeft getroffen. De Internationale schaatsfederatie ISU noemt oktober als optie voor het toernooi.

"Als de organisatie maandag nog niet reageert, gaan wij verder kijken", zegt de voorzitter van de ISU, Ottavio Cinquanta. De Verenigde Staten, Canada, Finland, Duitsland en Rusland zouden dan in beeld komen om eind april of begin mei als gastheer op te treden. Dat heeft echter niet de voorkeur van de preses. "We kunnen Japan niet onze rug toekeren."

'Acht weken politietraining Kunduz loze belofte'

Het is niet mogelijk om de basistraining van Afghaanse agenten in Kunduz te verlengen van zes naar acht weken. Leidinggevenden bij de NAVO-trainingsmissie voelen daar niets voor, meldt NRC Handelsblad op basis van gesprekken met trainers en diplomaten in Afghanistan. De Verenigde Staten vreest dat door de langere trainingsduur minder agenten worden opgeleid.

Het verlengen van de basistraining was een van de eisen die met name GroenLinks stelde toen de Kamer instemde met de trainingsmissie in Kunduz. GroenLinks-Kamerlid Mariko Peters verwacht dat het kabinet zich aan de afspraak houdt. "Ze moeten er maar zien uit te komen", zegt zij.

Het kabinet zou inmiddels op zoek zijn naar een 'nooduitgang', waardoor het zou lijken dat de basistraining acht weken duurt. Topambtenaren waren de afgelopen week in Kabul om zich te buigen over de precieze invulling van de missie.

Onderzoek naar chauffeurskooi in bus

Connexxion onderzoekt de invoering van een gesloten cabine voor buschauffeurs. Een dergelijke kooi moet medewerkers beschermen tegen overvallers of agressieve passagiers. Dat meldt een woordvoerder van de vervoerder vrijdag.

Het plan bevindt zich nog in een pril stadium. Connexxion heeft bij de leverancier van zijn bussen geïnformeerd of de oplossing mogelijk is en wat de kosten zouden zijn. Wanneer over invoering wordt besloten, is nog niet bekend.

De directe aanleiding voor de studie naar de cabine voor de chauffeur zijn incidenten in Almere de laatste tijd. Chauffeurs voerden daar vorige maand actie nadat een collega bij een overval gewond was geraakt.

Een andere maatregel die bekeken wordt, is het afschaffen van contant betalen in de bus. Maar dat kan Connexxion niet op eigen houtje besluiten. Daar gaat het ministerie over, aldus de woordvoerder.

Pluizig tuig (2)

“Sletje! Sletje, hier komen! Sletje!” Dit was niet een tekst die ik zelf mompelde in mijn slaap, omdat ik droomde dat ik een bordeel aan het runnen was. Het was ook niet mijn buurman die als hockeycoach van een damesteam een van zijn wellustige pupillen bijles gaf op zijn slaapkamer. Het kwam van buiten. Het blauwe gordijn, dat na jaren trouwe dienst in mijn ouderlijk huis een nieuwe bestemming had gevonden, schoof ik opzij.

Heerkes: "We gaan vol voor de winst"

Willem II staat momenteel laatste in de Eredivisie en heeft vijf punten achterstand op VVV-Venlo. Wanneer er zaterdag verloren wordt loopt dat gat op naar acht punten. Met nog dan nog maar zes wedstrijden te spelen is dat gat praktisch gezien onoverbrugbaar. Het is dan ook logisch dat de ploeg van trainer Gert Heerkes zaterdag vol voor de winst gaat.

"We gaan vol voor de winst. Desnoods gaan we iets forceren", zegt Heerkes in aanloop naar het duel met VVV in het Brabants Dagblad. De trainer hoopt op dezelfde inzet en strijdwijze als vorige week tegen Ajax (1-3 verlies). Bij een nederlaag is Heerkes niet bang voor zijn toekomst bij de club. "Ik heb een contract voor nog een jaar en daarin is een lagere beloning opgenomen, mochten we een niveau lager spelen."

Bij winst op VVV is er weer van alles mogelijk voor Willem II. Het gat wordt dan verkleind naar twee punten, waardoor lijfsbehoud via de nacompetitie mogelijk is. Het zal echter lastig worden voor Willem II. Eerder dit seizoen gingen de Tricolores thuis met 4-1 onderuit tegen de ploeg van toenmalig trainer Jan van Dijk. Daarnaast won Willem II dit seizoen nog maar een wedstrijd.

Renners gaan 'oortjes' dragen in E3-Prijs

De strijd rond het gebruik van communicatiemiddelen bij wielerkoersen verscherpt zich. Nadat gisteren de vereniging van ploegen Aigcp al had aangekondigd dit najaar de Ronde van Peking te boycotten als het verbod op de 'oortjes' van kracht blijft, komen nu de renners in actie. Hun belangenvereniging CPA heeft vandaag besloten in de E3-Prijs (26 maart) met communicatie op de fiets te rijden, zo liet Quick-Stepbaas Patrick Lefevere aan de Belgische omroep Sporza weten.

"Het moet gedaan zijn ons als kleuters te behandelen", sprak de Belg strijdbaar. "De UCI heeft er alle belang bij met zijn leden, zijn renners dus, te praten, maar dat is niet gebeurd en dat maakt de renners kwaad. Het is een unanieme beslissing. Zelfs de Fransen gingen akkoord, wat uniek is. Dat wijst erop dat iedereen zich wel aan deze beslissing zal houden."

Renners gaan'oortjes' dragen in E3-Prijs
Renners gaan 'oortjes' dragen in E3-Prijs (Foto: ANP)

Brandon hoeft niet meer in tuigje

De 18-jarige Brandon hoeft zijn dagen binnenkort niet meer in een tuigje te slijten. Dat zegt zijn moeder in een uitzending van Uitgesproken EO die woensdag wordt uitgezonden. De verstandelijk gehandicapte jongeman kwam begin dit jaar in het nieuws toen bleek dat hij in een instelling al drie jaar aan een muur zat vastgebonden.

Brandon verhuist eind mei naar ASVZ in Sliedrecht. In die instelling krijgen jongens met vergelijkbare stoornissen alternatieve behandelingen. Brandon hoeft er niet meer in een tuigje, zegt zijn moeder. Brandon woont nu in instelling voor verstandelijk beperkten 's Heeren Loo in Amersfoort.

De actualiteitenrubriek Uitgesproken EO bracht in januari het verhaal over Brandon naar buiten. Het verhaal over de vastgeketende jongen leidde tot een spoeddebat in de Tweede Kamer. Woensdag wijdt de rubriek opnieuw een uitzending aan Brandon.

Aanklacht tegen 'dopingdokter' Fuentes

Het openbaar ministerie in Spanje heeft een aanklacht ingediend tegen Eufemiano Fuentes voor zijn rol in de dopingzaak 'Operacion Puerto' uit 2006. De arts zou de gezondheid van sporters in gevaar hebben gebracht. Naast Fuentes zijn ook voormalig ploegleider Manolo Saiz en drie anderen verdacht. Een rechter moet nu beoordelen of er een zaak wordt geopend.

Fuentes geldt als hoofdverdachte in 'Operacion Puerto', een onderzoek naar grootschalig misbruik van prestatiebevorderende middelen in de wielersport. Meer dan 50 renners waren bij de zaak betrokken. Onder anderen Ivan Basso en Alejandro Valverde werden vanwege de affaire geschorst.

Ook bij het door de Spaanse Guardia Civil uitgevoerde antidopingonderzoek 'Operacion Galgo' geldt Fuentes als verdachte. Fuentes is echter nog nooit bestraft omdat de Spaanse wet in 2006 geen specifieke antidopingreglementen kende. Ditmaal wijzen de aanklagers dus vooral op de gezondheid van de renners.

Overigens trad Fuentes onlangs toe tot de medische staf van Universidad de Las Palmas de Gran Canaria. De voetbalclub komt uit in de Spaanse derde divisie.

Mysterieuze bloedplas van een mens

De grote plas bloed die donderdag in het Rotterdamse Zuiderpark werd aangetroffen, is afkomstig van een mens. Het gaat vermoedelijk om iemand die gewond is geraakt, maar het wel heeft overleefd. Dat meldt de politie vrijdag.

Een voorbijganger trof het bloed donderdagmiddag aan bij een bankje in het Zuiderpark. Richting het water langs de Oldegaarde liep een bloedspoor. Duikers zochten daarop de sloot af, maar vonden niets. Ook zochten de politie en stadstoezichthouders donderdagavond en vrijdagochtend vergeefs in het park.

Kevin Costner wordt stiefvader Superman

Kevin Costner heeft een rol weten te bemachtigen in de film Superman: Man of Steel. Costner speelt Jonathan Kent, de stiefvader van Clark Kent, het alter ego van Superman. Dat heeft filmstudio Warner Bros. laten weten aan entertainmentsite The Hollywood Reporter.

"Jonathan Kent is het enige vaderfiguur dat Clark Kent ooit heeft gehad. Jonathan is de man die Clark geholpen heeft te begrijpen wat hij als Superman in deze wereld moet doen", legt Zack Snyder uit. De regisseur is blij met de komst van Costner. "Kevin zal de stille kracht van deze man die de grootste superheld heeft opgevoed, goed over kunnen brengen."

In eerdere Superman-films en in de strips sterft Jonathan Kent. Of dat bij Superman: Man of Steel ook het geval is, houden filmstudio Warner Bros. en de producenten geheim. Begin deze maand werd bekendgemaakt dat Diane Lane de stiefmoeder van de superheld speelt. De Brit Henry Cavill kruipt in de huid van Superman.

Costner was vorig jaar te zien in de film The Company of Men. In het drama speelde hij met Ben Affleck en Tommy Lee Jones. De 56-jarige acteur heeft twee Oscars op zak, in 1991 viel hij twee keer in de prijzen voor Dances with Wolves. Costner werd uitgeroepen tot beste regisseur en Dances with Wolves werd uitgeroepen tot beste film.

Superman: Man of Steel moet eind volgend jaar in de bioscopen gaan draaien.


Kevin Costner (Foto: Novum)

President Jemen kondigt noodtoestand af

De Jemenitische president Ali Abdullah Saleh heeft vrijdag de noodtoestand in zijn land afgekondigd. Volgens de president is het besluit genomen door de Hoogste Defensieraad. Hoe lang de noodtoestand van kracht blijft is nog onduidelijk.

De noodtoestand werd uitgeroepen kort nadat Jemenitische veiligheidstroepen in de hoofdstad Sanaa het vuur hadden geopend op tienduizenden antiregeringsdemonstranten. Zeker 31 mensen, onder wie 3 kinderen, vonden de dood en tientallen mensen raakten gewond.

Het vuur werd vanaf daken en huizen geopend op het moment dat demonstranten na het vrijdaggebed naar een plein in het centrum trokken. De veiligheidstroepen hebben bij de nu al weken durende protesten nog niet eerder zo hard ingegrepen.

Niet alleen in Sanaa gingen vrijdag mensen de straat op, ook in de steden Taiz en Aden werd gedemonstreerd.

In Jemen wordt al weken geprotesteerd en geroepen om het aftreden van Saleh, die 32 jaar aan de macht is. Demonstranten bivakkeren op pleinen in heel Jemen. Regelmatig komt het tot een treffen tussen de actievoerders en veiligheidstroepen, die worden gesteund door knokploegen.

De Jager voorziet lastig voorjaar

Het kabinet kampt met financiële tegenvallers op verschillende ministeries. Meevallers zijn er veel minder. Dat heeft minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) vrijdag gezegd.

"Het wordt een lastig voorjaar", zei De Jager, die de komende tijd met alle ministers gesprekken voert over de tekorten waarmee zij kampen. "Ik ga hen streng toespreken", kondigde De Jager aan. Ministers moeten tekorten op hun begroting in principe zelf oplossen.

De Jager wilde niet ingaan op de vraag welke ministeries met welke tekorten kampen. Eerder werd al bekend dat het Ministerie van Volksgezondheid een flinke tegenvaller heeft. Ook bij Sociale Zaken is er een tekort. Het gat zit in de begroting van kinderopvang.

De gesprekken van De Jager met de overige ministers zijn een voorbereiding op de voorjaarsnota, een aanpassing van de begroting van het lopende jaar. Die moet het kabinet voor 1 juni naar de Tweede Kamer sturen.

Kroonprins en Máxima bij bruiloft William

Prins Willem-Alexander en prinses Máxima zullen op 29 april in Londen aanwezig zijn bij de bruiloft van de Engelse prins William en Kate Middleton. Dat liet een woordvoerster van de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) vrijdag weten.

De RVD kon niet zeggen of nog meer leden van de Nederlandse koninklijke familie hun opwachting zullen maken bij het huwelijk in de Britse hoofdstad. Het is niet bekend wie precies een uitnodiging hebben ontvangen van het Britse hof.

Prins William en Kate geven elkaar het jawoord in de Westminster Abbey in Londen.

Kroonprins en Máxima bij bruiloft William
Kroonprins en Máxima bij bruiloft William (Foto: ANP)

Gemeenten verliezen brandweer

Alle taken van de brandweer worden overgedragen van gemeenten naar de veiligheidsregio's. Hiermee houdt de gemeentelijke brandweer op te bestaan, zo maakte minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) vrijdag bekend.

De Tweede Kamer had aangedrongen op regionalisering van de brandweer. Opstelten geeft aan dat het 'zeer noodzakelijk' is dat brandweerorganisaties de handen ineenslaan.

Punt van aandacht voor Opstelten is de positie van de vrijwilligers bij de brandweer. Gevreesd wordt dat die de band met hun korps verliezen als dat niet meer verbonden is aan het dorp of de plaats waar ze wonen. "Ik hou dat goed in de gaten. Vrijwilligers zijn heel belangrijk, zonder hen kunnen we ook niet."

Libië: Olieprijs daalt na wapenstilstand

De olieprijs is vrijdag gedaald, nadat het bewind van de Libische leider Moammar Gadhafi een wapenstilstand had aangekondigd. Alle militaire operaties zouden per direct zijn gestaakt.

De prijs van een vat ruwe Amerikaanse olie daalde met 0,3 procent tot 101,20 dollar. De prijs van een vat Brentolie ging met 0,6 procent omlaag tot 114,24 dollar.

De olieprijs steeg aanvankelijk voor de derde dag op rij, nadat de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties donderdagavond had ingestemd met een resolutie die militair ingrijpen in Libië mogelijk maakt.

"Maar dit betekent dus niet dat situatie in Libië is opgelost. We kunnen te maken krijgen met een patstelling tussen voor- en tegenstanders van Gadhafi", zei een analist van BNP Paribas. "Dat betekent alleen maar dat het onzeker blijft wanneer Libië de olieproductie weer volledig hervat."

Het Noord-Afrikaanse land is normaal goed voor een productie van 1,6 miljoen vaten olie per dag.

Olieprijs daalt na wapenstilstand Libië
Olieprijs daalt na wapenstilstand Libië (Foto: ANP)

De Boer spreekt maandag met El Hamdaoui

Trainer Frank de Boer van Ajax spreekt maandag met Mounir El Hamdaoui over zijn situatie bij Ajax. De spits mist daardoor zondag ook de zware uitwedstrijd van de Amsterdamse club bij ADO Den Haag.

El Hamdaoui traint de laatste twee weken met Jong Ajax. De Boer ergerde zich in de rust van het bekerduel met RKC Waalwijk zo aan de aanvaller, dat hij hem besloot te straffen. De opvolger van Martin Jol wilde de problemen met de Marokkaan eigenlijk afgelopen zaterdag al uitpraten. El Hamdaoui stond er echter op dat zijn zaakwaarnemer het gesprek bijwoont.

"Nu praten we maandag en het doel is de lucht te klaren", zei De Boer vrijdag op de 111e verjaardag van zijn werkgever. De coach mist zondag tegen ADO Den Haag ook de geschorste Lorenzo Ebecilio en geblesseerde doelmannen Maarten Stekelenburg en Kenneth Vermeer.

De Boer spreekt maandag met El Hamdaoui
De Boer spreekt maandag met El Hamdaoui (Foto: ANP)

Lazovic stopt als international

Danko Lazovic is per direct niet meer beschikbaar voor de Servische nationale ploeg. Dat maakte de Servische voetbalbond vandaag bekend. De 27-jarige aanvaller wil zich volledig op zijn club Zenit Sint-Petersburg richten. Zenit verdedigt de vorig jaar veroverde Russische titel. De competitie in Rusland is vorige week van start gegaan.

Lazovic kwam in totaal 43 keer voor Servië uit en scoorde daarin elf keer. De oud-speler van onder meer Feyenoord, Vitesse en PSV stapte een jaar geleden over naar Zenit. In zijn eerste seizoen kwam hij tot vijf treffers in twintig competitieduels.

In de jaargang 2011 staat de teller al op één. Lazovic scoorde vorig weekeinde de enige treffer toen Zenit Ruud Gullits Terek Grozny klopte.

Japan: Rode Kruis opent gironummer

Het Nederlandse Rode Kruis start een inzameling voor de slachtoffers van de aardbeving en de tsunami in Japan. Daarvoor opent de organisatie rekening 6868. Dat melden de Samenwerkende Hulporganisaties vrijdag.

Giro 555, dat normaal wordt gebruikt voor grote rampen, wordt niet opengesteld. De Samenwerkende Hulporganisaties hebben ervoor gekozen alle hulp via het Rode Kruis te laten lopen omdat dat al actief is in Japan. De andere organisaties zijn niet of nauwelijks operationeel in het land.

Het geld dat het Rode Kruis ophaalt, gaat naar de Japanse zusterorganisatie. Die gebruikt het geld voor noodhulpactiviteiten.

Libië: Zware explosies in en om Tripoli

In Tripoli, de hoofdstad van Libië, heeft zich vrijdagmiddag een aantal zware explosies voorgedaan. Dat meldde de Arabische nieuwszender Al Jazeera. De ontploffingen hadden ook plaats in de directe omgeving van de stad.

Ook het Franse persbureau AFP maakte melding van zes tot acht zware explosies in en om Tripoli. Het is evenwel niet duidelijk waar de ontploffingen zich precies voordeden en wat er de oorzaak van was.

Zware explosies in en om Tripoli
Zware explosies in en om Tripoli (Foto: ANP)

Japan overweegt kerncentrale te begraven

Het Japanse nucleaire agentschap overweegt de kerncentrale Fukushima Daiichi als noodmaatregel te begraven in zand en cement. Voordat ze dit mogelijk gaan doen, proberen ze eerst nog op andere manieren de reactoren van de centrale te koelen.

Medewerkers van de centrale proberen de reactoren 3 en 4 te koelen met waterkanonnen, maar het blijkt moeilijk om van de grote afstand, noodzakelijk door de hoge straling, goed te richten. Momenteel is TEPCO bezig met het aanleggen van noodelektriciteit waarmee ze de stroom willen herstellen voor de koelingssystemen, waarbij men hoopt dat die nog functioneel zijn. TEPCO meldt dat ze verwachten zaterdag de kabels klaar te hebben voor gebruik.

Ondertussen heeft het IAEA aangekondigd dat de situatie ten opzichte van donderdag niet is verslechterd, maar nog wel 'zeer serieus' is.

Van Gaal: "De wereld is gek geworden"

De afgelopen dagen zijn er aardig wat trainers van stoel gewisseld. Bayern-coach Louis van Gaal hekelt de Duitse stoelendans. "De wereld is gek geworden."

Schalke 04 en VfL Wolfsburg namen afscheid van hun trainers. Felix Magath werd ontslagen bij Schalke en is terug op het oude nest bij Wolfsburg. Ralf Rangnick is de opvolger van Magath bij Schalke. Hij trainde eerder TSG 1899 Hoffenheim.

"Dit kan toch niet waar zijn", zegt Van Gaal volgens Voetbal International. "Net zoals er regels zijn voor voetballers die een transfer maken, dienen die er ook voor trainers te zijn. Het is toch niet normaal dat Magath eerst bij Schalke werkt en een week later bij Wolfsburg?"

"Dit is pure competitievervalsing", meent Van Gaal. "Hetzelfde geldt voor Rangnick. Wij hebben tegen Wolfsburg gespeeld, maar toen hadden ze nog een andere trainer. Het moge duidelijk zijn dat een coach zeer belangrijk is voor een team. En Rangnick en Magath doen dit zomaar. Ik zou zoiets nooit doen, een trainer moet wel bij een club passen. De wereld is gek geworden."

De Rossi drie duels geschorst na elleboogstoot

Daniele de Rossi is drie Europese duels geschorst. De vice-aanvoerder van AS Roma kreeg die straf van de UEFA omdat hij Shakhtar Donetsk-captain Dario Srna een elleboogstoot had gegeven. Het incident gebeurde vorige week in de return in de achtste finale van de Champions League. De Rossi zit de straf volgende keer dat zijn club Europees voetbal speelt uit.

De Europese voetbalbond kwam in actie omdat het incident scheidsrechter Howard Webb was ontgaan. De Engelsman gaf Srna, die kwam vragen waarom De Rossi niet bestraft werd, zelfs geel vanwege aanmerkingen op de leiding.

Shakhtar Donetsk won de return in Oekraïne met 3-0 en schakelde Roma zo uit. De Oekraïeners nemen het in de kwartfinale van het kampioenenbal op tegen Barcelona.


De Rossi drie duels geschorst na elleboogstoot (Foto: Novum)

Twaalf jaar cel voor bloedige dood schoonmoeder

Een 48-jarige vrouw uit Franeker is vrijdag veroordeeld tot twaalf jaar cel voor het doden van haar schoonmoeder. De straf is lager dan de eis van het Openbaar Ministerie van twintig jaar. De rechtbank in Leeuwarden achtte moord niet bewezen en hield het op doodslag.

Het slachtoffer werd vorig jaar maart door personeel van verzorgingstehuis De Froonacker in de badkamer van haar serviceflat in Franeker in een poel bloed aangetroffen. De 69-jarige vrouw overleed aan bloedverlies nadat haar schoondochter haar twee keer in de rug had gestoken en zeker negen keer op haar hoofd beukte en zo haar schedel insloeg.

De verdachte werd een paar weken na de dood van de vrouw aangehouden. Bij onderzoek was er bloed van de verdachte gevonden in de woning van haar schoonmoeder. Ook zat er bloed van het slachtoffer in een stiknaad van de laars van de verdachte. De vrouw heeft de moord steeds ontkend.

Taylor Swift wordt Zac Efrons geanimeerde liefje

Taylor Swift gaat een stem inspreken in de 3D-animatiefilm The Lorax. De countryzangeres wordt het liefje van tieneridool Zac Efron, die al heeft getekend voor de stem van het hoofdpersonage in de film.

The Lorax is gebaseerd op het gelijknamige kinderboek van Dr. Seuss uit 1971, dat kinderen bewust moet maken van de natuur. De 23-jarige Efron spreekt de stem in van Ted, een jongetje dat op zoek gaat naar de mysterieuze Lorax, een wezen dat opkomt voor de rechten van bomen. Taylor leent haar stem aan Audrey, op wie Ted een oogje heeft. Danny DeVito neemt de stem van de Lorax voor zijn rekening.

De 21-jarige Taylor maakte in 2010 haar acteerdebuut in de romantische komedie Valentine's Day. Ze wordt ook getipt voor een rol in het sportdrama The Throwback met Dennis Quaid. The Lorax is de eerste animatiefilm die de zangeres inspreekt. De film moet in 2012 in de bioscopen gaan draaien.


Taylor Swift (Foto: Novum)

Van der Vaart: "Mooie loting"

Bij de loting in de Champions League werd Tottenham Hotspur gekoppeld aan Real Madrid waardoor Rafael van der Vaart zijn oude club in de kwartfinales treft. De Nederlandse international kijkt uit naar de confrontatie met de Spanjaarden.

"Het is een mooie affiche. We spelen ook eerst uit; dat is goed voor ons. Ik ben tevreden. De druk ligt ook zeker niet bij ons. We kunnen ons eigen spel spelen. We hebben een kans, dat weet ik zeker.”

Van der Vaart zegt dat hij goede herinneringen heeft aan zijn tijd bij Real Madrid. "Voor mij is het de grootste club in de wereld. Barcelona is op dit moment het beste team, maar je kunt de historie voelen als je in het stadion bent. Bernabeu is fantastisch. Het veld is geweldig en het is mooi om te spelen voor 90.000 mensen. Ik heb er twee mooie jaren gehad en het is een droom voor mij dat ik er nu weer naar toe kan gaan”.

Jamai en Kim-Lian weer te horen in animatiefilm

Jamai Loman en Kim-Lian van der Meij zijn te horen in de nieuwe animatiefilm Rio. De musicalsterren spreken de stemmen in van de twee hoofdpersonages Blu en Jewel, laat Warner Bros. weten.

Blu is een ara die samen met zijn baasje afreist naar het zonovergoten Rio de Janeiro, om zijn vrouwelijke tegenpool Jewel te ontmoeten. Daar beleeft de papegaai het grootste avontuur van zijn leven. "Het personage is té grappig", zegt Jamai tegen Novum Nieuws over Blu.

De zanger sprak al eerder stemmen in, maar moest toch weer even wennen. "Het is natuurlijk iets dat ik niet dagelijks doe, dus ik moest er wel weer een beetje inkomen", geeft hij toe. "Maar in Amerika vonden ze m'n stem helemaal geweldig. Het wordt hartstikke leuk."

Ook voor Kim-Lian is het inspreken van animatiefilms geen onbekend terrein. "Ik ben gevraagd om mijn stem, dus die heb ik niet echt veranderd. Het is wel heel gek om een papegaai met mijn stem te zien", zegt de actrice over haar vertolking van Jewel. "Het is een heel vrolijke, leuke film."

Rio is de nieuwste film van de makers van Ice Age. In de originele versie zijn onder anderen Jesse Eisenberg en Anne Hathaway te horen. In de Nederlandse versie zijn naast Jamai en Kim-Lian ook Charly Luske en Tanja Jess te horen. De film draait vanaf 20 april in de bioscopen.


Jamai Loman (Foto: Novum)

Preud'homme gaat ervoor tegen 'klein Barcelona'

FC Twente-trainer Michel Preud'homme is niet al te blij met Villarreal als volgende tegenstander in de Europa League. Dat zegt de Belg op de clubwebsite. "Villarreal speelt mooi voetbal. Een typisch Spaanse ploeg, die snel in de korte combinaties speelt. Een heel goed team. Eigenlijk zijn ze het kleine Barcelona."

"In de groepsfase van de Europa League heb ik ze tegen Club Brugge zien spelen en toen zag je ook hun goede spel." Preud'homme ziet Villarreal dan ook als favoriet. Maar dat wil niet zeggen dat hij zich al bij voorbaat neerlegt bij uitschakeling. "Tegen Villarreal zullen we twee heel zware wedstrijden spelen, maar we gaan ervoor."

FC Twente speelt in de laatste maanden van het seizoen ook nog mee om het kampioenschap en de beker. "We strijden nog mee op drie fronten. Dat hebben we dit seizoen bereikt en we gaan geen keuze maken."


Preud'homme gaat ervoor tegen 'klein Barcelona' (Foto: Novum)

Gordon belooft film met 'bikkelharde humor'

Geer & Goor The Movie wordt nog harder, grover en valser dan de serie Over de Vloer. "De allergrofste, té valse opmerkingen werden er altijd uitgeknipt", vertelt Gordon over het tv-programma dat hij van 2005 tot 2007 maakte met Gerard Joling. De Toppers werken momenteel aan een bioscoopfilm, Geer & Goor The Movie.

"Gerard en ik zijn, zo zou je kunnen zeggen, in het echt nog stukken erger dan wat mensen ooit zagen", waarschuwt Gordon vrijdag in het AD. "In de bioscoopfilm, waarschijnlijk voor 18 jaar en ouder, nemen we geen blad voor de mond en gaan we volledig los." Joling verklapte donderdagochtend dat hij en Gordon plannen hadden voor een film, 's avonds bevestigde Benelux Film Distributors de plannen.

Gordon vertelt dat er jaren geleden al plannen waren voor een film, maar dat de financiering pas donderdag rond is gekomen. "Wie de geldschieters zijn? Houd het er maar op dat Gerard en ik zelf ook een aanzienlijk bedrag investeren."

Wegens overvolle agenda's, ruzies en zakelijke verplichtingen kwam Geer & Goor The Movie niet eerder van de grond. "Gerard heeft een exclusief contract bij SBS 6 en ik werk alleen voor RTL 4. Een televisiefilm bleek onmogelijk, samen een bioscoopfilm uitbrengen kan wel omdat zo'n project losstaat van tv-contracten."

Gordon is nog druk bezig met het script voor Geer & Goor The Movie, de opnames beginnen deze zomer en duren tot september. Gordon voorspelt dat de film 'bikkelharde humor' bevat. "Negentig minuten gieren en brullen totdat je van het lachen van de stoel af glijdt."


Gordon (Foto: Novum)

Toekomst skiër Grugger onzeker na val

Skiër Hans Grugger is er niet zeker van dat hij terugkeert op de lange latten. De Oostenrijker zei dat vandaag toen hij naar huis mocht uit een revalidatiecentrum. "Het is nog te vroeg om daar iets over te zeggen. Ik moet eerst zo fit mogelijk zijn." Grugger kwam op 20 januari zwaar ten val tijdens de afdalingstraining in Kitzbühel.

De 29-jarige Grugger moet thuis verder revalideren. Direct na zijn val werd hij naar het universiteitsziekenhuis van Inssbruck overgebracht waar hij vijf uur lang aan zijn hersenen werd geopereerd. Daarna werd Grugger elf dagen in een kunstmatig coma gehouden. Vanuit het ziekenhuis verhuisde hij naar een revalidatiecentrum, maar de skiër is voldoende hersteld om naar huis te gaan.

"Het gaat goed tot nu toe. Ik heb nog wat problemen met mijn linkervoet en mijn concentratie", liet Grugger vrijdag weten. Beelden van zijn val heeft hij nog niet gezien. "Dat doe ik waarschijnlijk zodra ik helemaal opgeknapt ben. Ik weet dat ik geluk heb gehad."


Toekomst skiër Grugger onzeker na val (Foto: Novum)

'Bombardementen Misurata houden aan'

De bombardementen op de Libische stad Misurata gaan gewoon door, ondanks de afkondiging van een wapenstilstand door het regime van Moammar Gadhafi. Dat hebben medische bronnen in Misurata vrijdagmiddag laten weten aan de Arabische nieuwszender Al Arabiya.

Er zouden zeker 25 mensen zijn omgekomen tijdens de meest recente aanval door troepen die loyaal zijn aan het bewind in het Noord-Afrikaanse land. Persbureau Reuters meldde op basis van een arts in de stad eveneens dat de bombardementen worden voortgezet. Deze bron sprak ook van zeker 25 doden.

'Bombardementen op Misurata houden aan'
'Bombardementen op Misurata houden aan' (Foto: ANP)

Mass Effect 2 DLC 'Arrival' komt 29 maart

Het laatste DLC-pakket voor Mass Effect 2 zal aan het eind van deze maand uitkomen. De uitbreiding heet zoals verwacht 'Arrival'. Shepard moet naar het randje van de melkweg reizen om daar een vrouwelijke undercover-agente te redden die informatie zou hebben over een op handen zijnde Reaper-invasie.

"Mass Effect: Arrival is een spannende uitbreiding van Mass Effect 2 en zal spelers laten zien dat de Reapers klaar zijn om terug te keren om hun dodelijke taak te volbrengen." Admiral Hackett, die we alleen van stem kennen, zal nu een prominentere rol spelen. Men verwacht dat deze uitbreiding de brug zal vormen naar Mass Effect 3, die later dit jaar moet komen. De DLC zal 560MS Points kosten voor de PC en Xbox 360. Op PSN voor PlayStation 3 kost hij ongeveer €6,28.

Arrival

Arrival

Geen Heavy Rain 2 in productie

Heavy Rain-ontwikkelaar Quantic Dream heeft bevestigd dat er in de toekomst geen vervolg op de BAFTA-winnaar Heavy Rain. De ontwikkelaar zegt dat het zelf-gecreëerde genre zelf wel doorontwikkeld zal worden in toekomstige games.

"We created the genre, we own the genre, and we want to show that Heavy Rain was not a coincidence or a lucky shot - that it was really something that makes sense and that we can build on."

"But at the same time I didn't want to make a sequel. I made that very clear before knowing whether the game would be a success or a failure, because I want to show that it's really a genre. Which means that you can use a similar drama to tell any type of story in any genre and in any style."

"So, we are going to explore different directions. Still very dark, still for adults, but completely different from Heavy Rain. We want to satisfy our fans, but we want to surprise them too. That's our challenge. We continue to explore how we can go further with interactive drama, working on emotion and interactive storytelling for a mature audience, but with a very different story and a different approach"

Het is nog een verrassing wat voor soort games Quantic Dream in de toekomst gaat ontwikkelen, maar Heavy Rain 2 wordt het dus in ieder geval niet.

http://i.fokzine.net/upload/11/03/110318_192227_Heavy-Rain-Ethan.jpg

Wielrenner Sinkewitz betrapt op doping

Wielrenner Patrick Sinkewitz is betrapt op het gebruik van groeihormonen. De UCI heeft de Duitser voorlopig geschorst. De voor Farnese Vini koersende Sinkewitz kan zijn B-staal nog laten testen. De betreffende bloedstaal werd na afloop van de GP di Lugano eind februari bij de Duitser afgenomen.

De wielerunie maakt bekend dat Sinkewitz als eerste is betrapt met behulp van een nieuwe test voor groeihormonen. De Duister zat in 2007 al eens een schorsing van een jaar uit. Toen was hij betrapt op het gebruik van testosteron en gaf hij zijn dopinggebruik toe.

Dijkstra kiest voor Cambuur

SC Cambuur heeft de derde versterking voor het nieuwe seizoen gecontracteerd. Mart Dijkstra (20 jaar) zal de komende twee seizoenen het geel/blauwe tenue van de ploeg uit Leeuwarden dragen. De huidige verdediger van topklasser Harkemase Boys speelde in het verleden ook voor de beloften van FC Groningen.

Na Martijn Barto (Harkemase Boys) en Marco van der Heide (Flevo Boys) is Dijkstra de derde nieuwe speler.

Red Faction: Armageddon PC wordt niet uitbesteed

Volgens Red Faction-ontwikkelaar Volition is PC nog steeds de moeite waard. Met Red Faction: Guerrilla hadden ze de ontwikkeling van de game voor PC uitbesteed aan een andere studio, maar dat werd hen niet in dank afgenomen. Met de ontwikkeling van Red Faction: Armageddon proberen ze dit meteen goed te doen.

Een THQ-vertegenwoordiger bevestigde ook in onze preview van Red Faction: Armageddon dat Red Faction: Guerrilla een ietwat moeizame port was met hier en daar problemen. Daarom gaat Volition nu Armageddon in-huis voor PC ontwikkelen, waardoor ze hopen een stabielere game af te leveren. "Red Faction: Armageddon ziet er geweldig uit. [...] We geloven in PC-games, en als ze de juiste ondersteuning en ontwikkeling hebben, dan zijn ze fenomenaal. Ik kan de toekomst niet voorspellen, maar we zijn al erg blij over hoe Armageddon eruit ziet op PC."

Bang voor piraterij is Volition niet. "We maken eerst een game die het stelen waard is, dan maken we ons wel druk over hoe we dit voorkomen."

De Reuver klaar voor Halle

Marc de Reuver zal aanstaande zondag aanwezig zijn bij het Open Nederlands kampioenschap motorcross in Halle. Dit is eerder dan verwacht, De Reuver is in januari aan zijn schouder geopereerd.

In de MX1 is onze landgenoot titelverdediger en moest afgelopen weekend al een race in Gemert overslaan, maar voor Halle is De Reuver wel op tijd fit. De man uit Amstelveen moest geopereerd worden aan een gescheurde pees in zijn schouder. De artsen schatten destijds in dat hij drie maanden niet kon rijden, maar de kans is groot dat hij ook 10 april gewoon aan de start kan verschijnen van de Grand Prix in Bulgarije, de eerste race uit het WK.

Toppers naar Swim Cup in Eindhoven

Volgende maand tijdens de Swim Cup in Eindhoven zullen grote namen te zien zijn in het bad. Milrad Cavic, vlinderslagspecialist van beroep, zal bijvoorbeeld te zien zijn. De zwemmer uit Servië wist tijdens de Olympische Spelen drie jaar geleden het Michael Phelps heel moeilijk te maken, maar moest net het onderspit delven.

Ook Jevgeni Korotisjkin, de huidig wereldrecordhouder op de 100 meter vlinder, zal in Eindhoven zijn opwachting maken. Bij de vrouwen zullen Femke Heemskerk en Inge Dekker niet meedoen. De Swim Cup past niet in het opgestelde schema. Wie wel te zien zal zijn is Sarah Sjostrom, wereldkampioene op de 100 meter vlinder voor vrouwen. Afgelopen week was zij ook aanwezig bij de Swim Cup in Amsterdam.

Zeearenden nestelen weer in Lauwersmeergebied

Twee zeearenden hebben zich opnieuw genesteld in het Lauwersmeergebied in Groningen. De zeldzame vogels doen in navolging van vorig jaar een tweede poging om jongen te krijgen.

"De verwachtingen zijn hooggespannen", zegt een woordvoerder van Staatsbosbeheer vrijdag. Vorig jaar bouwde het paar ook een nest, maar kwam het enige ei niet uit omdat het niet was bevrucht. Een zeearend legt gemiddeld een tot drie eieren. De broedperiode duurt ongeveer veertig dagen.

In 2006 nestelde zich voor het eerst in eeuwen een zeearendpaar in Nederland. Dat gebeurde op de Oostvaardersplassen in Flevoland. In de afgelopen vijf jaar werden steeds meer stelletjes gesignaleerd. Vermoedelijk bevinden zich nu zo'n tien tot vijftien zeearenden in het land.

Hotfix voor CoD: Black Ops op 360 en PS3

Treyarch heeft onlangs een kleine hotfix voor de game Call of Duty: Black Ops online gezet. Het gaat hier om de Xbox 360- en de Playstation 3-versies. De hotfix lost een aantal glitches in de multiplayer en Zombies op. Ook maakt de playlist Mercenary Team Deathmatch zijn terugkeer.

Treyarch meldt dat een aantal niet-geïdentificeerde exploits voor de Zombies-gamemode zijn opgelost en in het bijzonder twee exploits om buiten de maps Nuketown en Kowloon te komen. De Mercenary-playlist maakt dus zijn terugkeer en split-screen multiplayer is nu niet meer mogelijk in Mercenary-gamemodi.

De patch hoeft niet gedownload te worden en werkt gelijk als je de game opstart.

http://i.fokzine.net/upload/11/03/110318_192227_BlackOpsMultiplayerCODNL.jpg

Drie debutanten bij Jong Oranje

Ties Evers (De Graafschap), Marko Vejinovic (Heracles Almelo) en Género Zeefuik (PSV) behoren allen voor het eerst tot de selectie van Jong Oranje. Bondscoach Cor Pot maakte vandaag zijn achttienkoppige selectie bekend voor de oefenwedstrijd tegen Jong Duitsland.

Vejinovic beschikt over zowel een Servisch als een Nederlands paspoort, maar de speler van Heracles kiest voorlopig voor Oranje. "Hij heeft duidelijk aangegeven voor Nederland te willen uitkomen. Hij heeft ook alle vertegenwoordigende jeugdteams doorlopen, dus die lijn trekt hij door. Blijkbaar voelt hij zich meer Nederlander dan Serviër", aldus Pot.

Feyenoord-middenvelder Leroy Fer maakt na lang blessureleed zijn rentree in de selectie van Jong Oranje.

Selectie Jong Oranje

Doel: Sergio Padt (Go Ahead Eagles), Jeroen Zoet (PSV)

Verdediging: Daley Blind (Ajax), Jeffrey Bruma (Chelsea), Ties Evers (De Graafschap), Maikel Kieftenbeld (FC Groningen), Bram Nuytinck (NEC), Kaj Ramsteijn (Excelsior)

Middenveld: Leroy Fer (Feyenoord), Kelvin Leerdam (Feyenoord), Davy Pröpper (Vitesse), Marko Vejinovic (Heracles Almelo), Georginio Wijnaldum (Feyenoord)

Aanval: Jerson Cabral (Feyenoord), Lorenzo Ebecilio (Ajax), Luuk de Jong (FC Twente), Luciano Narsingh (SC Heerenveen), Género Zeefuik (PSV)

Swinkels denkt aan vertrek bij degradatie

Bij verlies tegen VVV-Venlo komend weekend kan Willem II zich zo goed als zeker gaan opmaken voor de Jupiler League. Aanvoerder Arjan Swinkels denkt aan een vertrek bij degradatie uit de Eredivisie.

"Nóg een stap terug zie ik niet zitten", zegt de vaste waarde van Willem II in Voetbal International. "Ik wil natuurlijk niet als een soort stripfiguur worden beschouwd. Maar door alle hectiek dit seizoen bij Willem II, waarin ik nog weleens de rol van schlemiel had, roep ik wel een bepaald beeld op. Dat heb ik met carnaval wel weer gemerkt."

Swinkels werd dit seizoen al enkele keren onterecht met rood van het veld gestuurd. De verdediger staat tegenwoordig symbool voor het drama dat zich afspeelt in Tilburg. "Ons team is het hele seizoen al slachtoffer van warrig fluiten. Een kleine club als Willem II is echter zelden een maatstaf, vandaar dat het nu pas aan het licht komt. Maar wij weten wel beter. Niet dat dit de reden is dat wij onderaan staan, hoor. Zeker niet."

Willem II gaat dit weekend op bezoek bij VVV-Venlo, dat een plek hoger staat. Het gat is nu nog vijf punten. Bij winst kan de laatste plaats wel eens ontlopen worden, een nederlaag betekent zo goed als zeker einde verhaal. Het gat wordt dan acht punten en met nog maar een paar wedstrijden te spelen is dat een onoverbrugbaar gat voor een ploeg die dit seizoen nog maar een wedstrijd won.

Libië kondigt staakt-het-vuren af

Libië heeft vrijdag een staakt-het-vuren afgekondigd en de militaire operaties tegen de opstandelingen afgeblazen. Dat heeft de Libische minister van Buitenlandse Zaken meegedeeld.

Het staakt-het-vuren zou zijn afgekondigd om de burgers van Libië te beschermen. Met het afblazen van de militaire operaties tegen de oppositie voldoet het Libische regime aan de eisen die in de VN-resolutie zijn gesteld, zo meldt Al Jazeera.

Microsoft verdedigt de hoge prijzen van Games on Demand

Microsoft heeft in een verklaring uitgelegd wat de Games on Demand-service voor hunzelf betekent en voor de gamers. Microsoft probeert het gemakkelijker voor de gamers te maken door een 24/7-service aan te bieden voor veel van hun games. De prijzen zijn echter in vergelijking met de normale dvd's relatief hoog.

"No one retailer has the lowest pricing for every product, and our program is about giving people 24 x 7 convenience and selection when shopping for Xbox 360 games. We're incredibly excited about what Games on Demand means for digital distribution, and will continue to evaluate and evolve the service to meet market and consumer demands."

Om een beeld te schetsen: Halo Reach werd eerder deze week uitgebracht voor 59,99 euro, terwijl de shooter van Bungie bij diverse winkels al voor 50 euro of minder te verkrijgen is. Dus als de prijzen je niet aanstaan, dan gebruik je de service gewoon niet.

http://i.fokzine.net/upload/11/03/110318_192227_xboxgamesondemand.jpg

[WB] Riesch passeert Vonn in algemene wereldbeker

In de strijd om de algemene wereldbeker heeft Maria Riesch de leiding overgenomen van Lindsey Vonn. Op de slalom werd de Duitse skiester vierde en met nog enkel de reuzenslalom op het programma heeft ze drie punten voorsprong op Vonn die vandaag dertiende werd.

De laatste slalom van dit seizoen werd gewonnen door de Sloveense Tina Maze. Maze bleef Marlies Schild, wereldkampioene en winnares van de wereldbeker, 0,05 seconden voor.

[WK] Cricketers alsnog onderuit tegen Ieren

De Nederlandse cricketploeg heeft zonder zege afscheid genomen van het WK. Tegen Ierland werd verloren nadat Oranje eerder een score van 306 runs had neergezet. De Ieren passeerden dat totaal veertien ballen voor het einde. Paul Stirling scoorde 101 runs, Niall O'Brien 57. Tom Cooper was de beste Nederlandse bowler. Hij pakte twee wickets.

Net als in de voorgaande wedstrijden hadden de Nederlandse bowlers moeite om wickets te pakken. De eerste twee Ierse batsmen, Stirling en Porterfield (68 runs), kwamen samen tot 177 voordat Porterfield als eerste uitging. Stirling kon vlak daarna naar de kleedkamer, maar vervolgens stokte de Nederlandse aanval weer.

De Ieren konden het scoringstempo weer opvoeren en liepen nagenoeg gelijk met wat Nederland eerder had gepresteerd. Ed Joyce en Gary Wilson werden nog wel uitgevangen, maar met de broers Niall en Kevin O'Brien klaarden vervolgens de klus. Kevin scoorde in de 48e over de laatste veertien punten en bracht Ierland op 307 runs voor een zege met zes wickets verschil.

Voor Nederland is het WK na zes nederlagen klaar. Ook Ierland, dat behalve van Oranje ook van Engeland won, zit het toernooi in India, Bangladesh en Sri Lanka erop.


Cricketers alsnog onderuit tegen Ieren (Foto: Novum)

Dodental betoging Jemen stijgt explosief

Meer dan dertig betogers zijn vrijdag doodgeschoten tijdens een betoging in Sanaa, de hoofdstad van Jemen. Meer dan honderd mensen zijn gewond geraakt. Dat meldden getuigen en artsen.

Na het vrijdaggebed openden pro-regeringsmilities het vuur op betogers op een plein bij de universiteit, waar al sinds 21 februari om het aftreden van president Ali Abdullah Saleh wordt geroepen. De troepen wilden voorkomen dat de menigte het plein verlaat om op andere plekken te betogen.

Dodental betoging Jemen stijgt explosief
Dodental betoging Jemen stijgt explosief (Foto: ANP)

Verbouwprogramma's RTL scoren weer

RTL 4 weet weer flink te scoren met het nieuwe seizoen van het verbouwprogramma Help, Mijn Man Is Klusser. Volgens vrijdag gepubliceerde gegevens van Stichting KijkOnderzoek scoorde het programma van presentator John Williams donderdag bijna 1,2 miljoen kijkers, goed voor de vijfde plek in de kijkcijfertop-25.

Woensdag wist ook het andere RTL 4-programma Bouwval Gezocht meer dan een miljoen kijkers te trekken. Het programma van presentator Peter van der Vorst en de bouwkundige baas Bob Sikkes was samen met Help, Mijn Man Is Klusser, exclusief de herhalingen, jaren niet meer op tv te zien en maken hiermee een succesvolle comeback.

De finale van het elfde seizoen van Wie is de Mol trok tevens veel bekijks. Met bijna 2 miljoen mensen had het AVRO-programma de best bekeken finale tot nu toe. De NET 5-realityshow Secret Story kon donderdag ook een succesje boeken. Met 210.000 kijkers voor de liveshow was Secret Story het best bekeken NET 5-programma van donderdag. Naar de Europa League-wedstrijd Glasgow Rangers - PSV keken 1,5 miljoen mensen.


RTL 4-programma's Help, Mijn Man Is Klusser en Bouwval Gezocht scoren weer

[EL] Loting kwartfinales

De loting voor de kwartfinales van de Europa League heeft vrijdagmiddag plaatsgevonden. Spartak Moskou, dat Ajax uitschakelde, moet het opnemen tegen FC Porto. De tweede Portugese club, SL Benfica, neemt het thuis op tegen PSV. Het Spaanse Villarreal moet tegen FC Twente. Het laatste Portugese team, SC Braga krijgt Dynamo Kiev op bezoek.

Kwartfinales

Thuis Uit
FC Porto Spartak Moskou
SL Benfica PSV
Villarreal FC Twente
SC Braga Dynamo Kiev


Ook in de halve finale zullen de Nederlandse clubs PSV en FC Twente elkaar niet treffen.

Halve finales

Thuis Uit
Winnaar kwartfinale 4 Winnaar kwartfinale 2
Winnaar kwartfinale 1 Winnaar kwartfinale 3

De winnaar van halve finale 2 zal de thuisclub zijn in de finale, die in Dublin plaatsvindt.

KNVB spreekt Heracles-trainer Bosz vrij

Peter Bosz is door de KNVB vrijgesproken. Dat maakt de voetbalbond vrijdag bekend. De trainer van Heracles Almelo werd vorige week in de met 4-1 gewonnen thuiswedstrijd tegen Excelsior weggestuurd door scheidsrechter Kevin Blom. Eerder kreeg Bosz een schikkingsvoorstel van een wedstrijd.

Door de vrijspraak zit de 47-jarige oefenmeester morgen in de thuiswedstrijd tegen sc Heerenveen gewoon op de bank. Bosz staat met Heracles zeven wedstrijden voor het einde van de competitie op de tiende plaats.

Kobayashi bezoekt Japan

Formule 1-coureur Kamui Kobayashi is bezorgd over de situatie in zijn vaderland Japan. De Sauber-rijder bracht deze week een kort bezoek aan zijn thuisland en schrok van de situatie die hij na de aarbeving en tsunami aantrof.

"Ik maak mij erg veel zorgen. Ik ben daarom na de testsessie in Barcelona nog naar Japan afgereisd. Ik moet zeggen dat de situatie daar zeer ernstig is. Er zijn zoveel doden gevallen, er zijn zoveel mensen dakloos geworden en er zitten zoveel mensen zonder eten en drinken terwijl het winter is. Er valt bijna geen slechter scenario te bedenken. Ik heb sterk het gevoel dat ik iets moet doen en ik wil graag helpen, maar feit is dat ik mijn eentje weinig kan uitrichten," zei Kobayashi die zelf uit het Zuid-Japanse Amagasaki komt.

"Het enige wat ik nu kan doen is mij focussen op de race in Melbourne. Ik keek aanvankelijk heel erg uit naar dit weekend. Nu wil ik alleen nog maar een goed resultaat scoren, in de hoop dat de mensen in Japan daar nog iets positiefs uit kunnen halen," zei de 24-jarige Japanner die in Australië met een steunbetuiging voor de Japanners op zijn bolide zal gaan rijden.

Man moet huis uit door overlastgevende zoons

Een man die in de Utrechtse wijk Terwijde een woning huurt, moet zijn huis uit omdat zijn zoons overlast veroorzaken. Dat heeft de kantonrechter in Utrecht vrijdag bepaald in een kort geding dat was aangespannen door de woningstichting waar de man een woning huurde.

Woningstichting Mitros wilde de man het huis uit hebben, omdat zijn twee zoons overlast veroorzaken in de buurt en buurtbewoners bang voor ze zijn. De oudste van hen zit momenteel voor een woninginbraak in voorarrest en de jongste verblijft in een jeugdinrichting.

Toch voelen buurtbewoners zich onveilig zolang de vader van de twee in de wijk woont en zijn kinderen elk moment weer kunnen terugkeren. Volgens omwonenden van het gezin 'terroriseren' de twee de buurt.

De vader gaf aan dat hij de opvoeding van zijn kinderen niet aankan en zei dat hij hulp had gezocht, maar niet heeft gekregen. De rechter vindt dat verhaal niet goed onderbouwd en oordeelde dat de vader tegen de overlast had moeten optreden.

SEGA's Captain America en Thor movie tie-in games verschijnen op DS

SEGA heeft via Twitter laten weten dat zowel de Captain America- als de Thor-filmgames op de 3DS zullen verschijnen.  Verder hebben ze ook laten weten dat de PlayStation 3 en de Xbox360-versies 3D zullen ondersteunen.

De Thor-game ligt 29 april in de winkel tegelijk met het verschijnen van de film in de bioscopen. Captian America: Super Soldier maakt deze zomer zijn opwachting, terwijl de film al vast staat op 22 juli 2011.

Hopelijk stijgen deze twee games uit boven het niveau van de meeste andere movie tie-in games.  

Frankrijk maakt zich op voor actie tegen Libië

Frankrijk maakt zich op voor actie tegen Libië, maar benadrukt daarbij dat een dergelijk ingrijpen niet het begin is van een buitenlandse bezetting van het land. Premier François Fillon is in spoedoverleg met zijn ministers van Defensie en Buitenlandse Zaken alsmede een aantal parlementsleden.

Onderwerp van het overleg is wat Frankrijk moet en kan doen om het door de VN-Veiligheidsraad goedgekeurde vliegverbod boven Libië af te dwingen en welke militaire acties genomen kunnen worden om de Libische leider Moammar Gadhafi ervan te weerhouden nog langer geweld tegen zijn eigen bevolking te gebruiken. Volgens regeringswoordvoerder François Baroin wordt in ieder geval over luchtaanvallen gesproken.

De Amerikaanse president Barack Obama voerde donderdag meteen na de aanvaarding van de resolutie van de Veiligheidsraad die militaire maatregelen tegen het geweld in Libië goedkeurt, telefonisch overleg met de Franse president Nicolas Sarkozy en de Britse premier David Cameron.

Volgens een verklaring van het Witte Huis waren zij het erover eens dat Libië 'onmiddellijk' aan alle voorwaarden van de resolutie moet voldoen. Zij spraken af om volgende stappen nauw met elkaar af te stemmen en met Arabische en andere internationale partners te blijven samenwerken om de uitvoering van de VN-resoluties over Libië te verzekeren.

De donderdag met tien stemmen voor en vijf onthoudingen aangenomen resolutie voorziet in de instelling van een vliegverbod boven Libië en 'alle noodzakelijke maatregelen' behalve een invasie van grondtroepen om burgers te beschermen.

Boschker en Ten Rouwelaar bij Oranje

Sander Boschker en Jelle ten Rouwelaar zijn door bondscoach Bert van Marwijk opgeroepen voor het Nederlands elftal. De twee doelmannen vervangen de geblesseerde Maarten Stekelenburg. Voor Boschker, tweede doelman van FC Twente, is het zijn eerste oproep sinds het WK. Ten Rouwelaar is twaalfvoudig jeugdinternational. De doelman van NAC debuteert in de selectie van Oranje.

Van de voorlopige selectie liet Van Marwijk verder vijf man afvallen. Twente-spelers Luuk de Jong en Peter Wisgerhof, Ajacied Demy de Zeeuw, Jeremain Lens (PSV) en Ruud van Nistelrooy (Hamburger SV) moeten de dubbele ontmoeting met Hongarije op de buis bekijken.

Nederland speelt op 25 maart in Boedapest in de EK-kwalificatiereeks eerst uit tegen Hongarije. Vier dagen later staan de ploegen in Amsterdam opnieuw tegenover elkaar.

De volledige selectie van het Nederlands elftal luidt:

Doel: Sander Boschker (FC Twente), Jelle ten Rouwelaar (NAC Breda) en Michel Vorm (FC Utrecht)

Verdediging: Khalid Boulahrouz (VfB Stuttgart), Urby Emanuelson (AC Milan), John Heitinga (Everton), Joris Mathijsen (HSV), Erik Pieters (PSV), Ron Vlaar (Feyenoord) en Gregory van der Wiel (Ajax)

Middenveld: Ibrahim Afellay (FC Barcelona), Mark van Bommel (AC Milan), Theo Janssen (FC Twente), Nigel de Jong (Manchester City), Hedwiges Maduro (Valencia), Wesley Sneijder (Inter), Kevin Strootman (FC Utrecht) en Rafael van der Vaart (Tottenham Hotspur)

Aanval: Eljero Elia (HSV), Klaas Jan Huntelaar (Schalke 04), Dirk Kuijt (Liverpool), Robin van Persie (Arsenal) en Arjen Robben (Bayern München)


Boschker en Ten Rouwelaar bij Oranje (Foto: Novum)

Nederlandse truckers kort gekidnapt in Rusland

Twee Nederlandse vrachtwagenchauffeurs zijn maandag in Rusland enige tijd ontvoerd geweest. Ze werden in de omgeving van Sint-Petersburg overvallen en een nacht lang door hun belagers vastgehouden, zegt een woordvoerder van het Ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdag.

De twee mannen van 60 en 25 jaar oud werden gekidnapt op een weg tussen de Finse grens en Sint-Petersburg. De volgende ochtend werden ze zonder spullen en trucks 'gedropt in the middle of nowhere'. "Ze zijn lopend naar Sint-Petersburg gegaan en opgevangen door het Nederlandse consulaat."

Het ministerie doet geen mededelingen over de lading van de trucks. Volgens De Telegraaf gaat het om viagrapillen en andere medicijnen met een waarde van enkele honderdduizenden euro's. Het consulaat zette de twee donderdag op het vliegtuig naar Nederland. Het ministerie houdt contact met het consulaat over de vorderingen van het Russische politieonderzoek.

Japanse kernramp nu niveau 5

Het Japans atoomagentschap heeft het alarmniveau voor de ramp in kerncentrale Fukushima Daiichi verhoogd van 4 naar 5. Dat meldde de VN-atoomwaakhond IAEA vrijdag.

De zogeheten INES-schaal voor nucleaire rampen loopt van 1 tot en met 7. Het ongeluk in de Amerikaanse kerncentrale Three Mile Island had eenzelfde niveau als de ramp in Japan. Tsjernobyl in 1986 valt in schaal 7. Eerder stelde het Franse ASN dat Fukushima zelfs in schaal 6 thuishoort.

Het IAEA heeft aangekondigd zo snel mogelijk een team naar de Japanse kerncentrale te sturen om de straling daar te meten. Vrijdag zouden dan in en rond de hoofdstad Tokio metingen kunnen worden verricht, later zou dat in de buurt van de centrale moeten gebeuren.

Het oplossen van de problemen in Fukushima Daiichi is een race tegen de klok, aldus het hoofd van het IAEA, Yukia Amano.

Japanse kernramp nu niveau 5
Japanse kernramp nu niveau 5 (Foto: ANP)

[CL] Loting kwartfinales

De loting voor de kwartfinales van de Champions League heeft vrijdag plaatsgevonden. Het Engelse Tottenham Hotspur zal het opnemen tegen Real Madrid. Manchester United moet het tegen Chelsea opnemen, terwijl Shaktar Donetsk het op zal moeten nemen tegen Barcelona.

Kwartfinales

Thuis Uit
Real Madrid Tottenham Hotspur
Chelsea Manchester United
FC Barcelona Shakhtar Donetsk
Internazionale Schalke 04


Ook werd er meteen voor de halve finales geloot. De winnaar van Internazionale - Schalke zal het op moeten nemen tegen Chelsea of Manchester United, terwijl de winnaar van Real Madrid - Tottenham Hotspur tegen de winnaar van Barcelona - Shaktar Donetsk aan zal moeten treden.

Halve finales

Thuis Uit
Winnaar Internazionale - Schalke 04 Winnaar Chelsea - Manchester United
Winnaar Real Madrid - Tottenham Hotspur Winnaar Barcelona - Shakhtar Donetsk


De winnaar van de tweede halve finale zal in de finale, in het Wembley stadion, als thuisclub aantreden.

Man breekt enkel na achtervolging om pakketje

Een 23-jarige man heeft donderdagavond in Utrecht zijn enkel gebroken toen een auto meerdere keren op hem inreed. Het slachtoffer zou kort daarvoor een pakketje van de bestuurder hebben gekregen en vervolgens de benen hebben genomen, waarna volgens de politie een achtervolging begon.

Getuigen zagen dat de man, rond 20.00 uur op de kruising Wittevrouwensingel met de Biltstraat een pakketje kreeg vanuit een auto. Toen hij het in zijn handen had, rende hij plotseling hard weg.

De bestuurder zette de achtervolging in en probeerde de man meerdere keren aan te rijden. Dat lukte uiteindelijk, waardoor het slachtoffer ten val kwam en zijn enkel brak. De bestuurder stapte uit en pakte het pakketje af. Vervolgens reed hij met hoge snelheid weg in de richting van de Biltstraat.

De automobilist bleek verderop de macht over het stuur te zijn verloren en tegen een muur te zijn gereden. Hij was er na het ongeluk vandoor gegaan, maar meldde zich later die avond alsnog bij een politiebureau.

Kruize weg als bestuurder hockeybond

Ties Kruize stopt per direct als bestuurder van de KNHB. De oud-tophockeyer wil belangenverstrengeling met zijn andere werkzaamheden voorkomen, meldt de hockeybond. Kruize heeft een assurantiebedrijf en dat gaat zich met een nieuw product richten op leden van hockeyverenigingen.

De 58-jarige Kruize, die sinds 2006 bestuurslid tophockey heren, Jong Oranje heren en jongens A en B was, treedt op 25 juni tijdens de algemene ledenvergadering van de bond officieel af. Tot die tijd neemt Irving van Nes zijn taken waar. Van Nes is de penningmeester van de KNHB en speelde samen met Kruize in Oranje.

Fries vast om beschieten kinderen met luchtbuks

Een 26-jarige man uit het Friese Bolsward is opgepakt omdat hij kinderen met een luchtbuks zou hebben beschoten. Dat heeft de politie vrijdag bekendgemaakt.

Een groepje kinderen was donderdagmiddag aan het spelen bij de drafbaan aan de Heirweg toen een auto stopte en twee personen uitstapten. Een van hen had volgens de kinderen een wapen in zijn handen en begon op ze te schieten.

De kinderen wisten ongedeerd te ontkomen en waarschuwden een van hun ouders. Die belde de politie. Agenten wisten de man aan te houden. Hij zit vast op verdenking van zware mishandeling en overtreding van de Wapenwet. Zijn luchtbuks is in beslag genomen.

Gun Loco is niet meer

First Person Shooter Gun Loco zal niet meer uitkomen heeft ontwikkelaar Square Enix aangegeven. De game is vorig jaar op de GamesCom aangekondigd en kreeg afgelopen Tokyo Game Show nog een trailer. De reden voor het stoppen van de ontwikkeling heeft Square Enix niet aangegeven.

In Gun Loco zou je spelen met een crimineel genaamd Nuts. Deze oversekste bankrover zat gevangen op een gevangenisplaneet buiten ons zonnenstelsel. Bekijk hieronder de trailer van de game die niet meer zal komen.

Suárez: "Ik kon het prima vinden met Mounir"

Luis Suárez zegt nooit ruzie te hebben gehad met zijn voormalige teamgenoot Mounir El Hamdaoui. Dat laat de spits van Liverpool weten in het dagblad Sp!ts. Na de transfer van Suárez kwamen er geruchten op gang over een slechte relatie tussen de twee.

"Ik kon het prima met hem vinden", aldus Suárez. Volgens de geruchten had Suárez El Hamaoui naar het toilet gestuurd, op de vraag waar zijn plaats was in de kleedkamer. Daarop zou El Hamdaoui de Uruguayaan naar de keel hebben gegrepen. 

"Wie heeft dat gezegd", aldus Suárez in de krant. "Wat een onzin. Ik heb nooit ruzie met Mounir gehad. Iedereen zei dat wij niet samen in een elftal konden spelen, maar zowel binnen als buiten het veld hadden we een prima relatie. Natuurlijk haalden we wel eens grapjes uit, maar dat deed ik bij alle spelers, niet alleen met Mounir. Maar die wc-grap is echt grote onzin. En dat hij zijn hand op mijn keel heeft gezet is net zo'n fabeltje."

Suárez stuurde de Marokkaan zelfs een sms toen deze zijn debuut maakte voor Ajax, om hem succes te wensen. "Dat zou ik nooit doen als we ruzie hadden gehad." Overigens betreurt Suárez de moeilijke relatie tussen Frank de Boer en El Hamdaoui. "Het is jammer voor Mounir, want hij is een goede jongen. Maar het is ook jammer voor Ajax, want ik denk dat we hem goed kunnen gebruiken."

Tientallen doden bij beschieting markt Abidjan

Bij een mortieraanval op een markt in Abidjan zijn donderdag 25 tot 30 doden en tussen de 40 en 60 gewonden gevallen. Volgens de VN-macht in Ivoorkust Unoci werden de vijf of zes granaten afgeschoten door strijdkrachten van de zittende president Laurent Gbagbo. De granaten vielen in de wijk Abobo, waarvan de bevolking achter de in november gekozen president Alassane Ouattara staat.

Abobo is in handen van strijders die loyaal zijn aan Ouattara. Die strijders ondernamen eerder donderdag een aanval op een politiebureau in de nabijgelegen wijk Adjame. Commando's waarschuwden de inwoners van Adjame binnen te blijven voordat zij tot de aanval overgingen. Kort daarna sloegen de politieagenten, die pro-Gbagbo waren, op de vlucht, zei een ooggetuige.

De commando's die zich de Force Nouvelle (FN) noemen hebben sluipenderwijs een steeds groter gebied in handen gekregen. Zij rukken langzaam op naar het zuiden en willen uiteindelijk Gbagbo verdrijven, die weigert de macht af te staan en het leger en de politie aan zijn zijde heeft.

KNVB geeft Roda JC meer tijd voor herstel

De KNVB geeft Roda JC meer tijd om uit categorie 1 te komen. Dat meldt De Telegraaf. De Limburgers zitten sinds begin 2009 in de gevarenzone en zou voor de zomer van 2012 weer financieel gezond moeten zijn. Roda tekende echter protest aan, omdat de KNVB tussentijds de regels van het licentiesysteem heeft veranderd. De bond geeft Roda nu een half jaar uitstel.

De KNVB deelt de 36 clubs uit het betaalde voetbal in categorieën in om een duidelijk beeld te krijgen van de financiële status van de clubs. Bij de in december vorig jaar bekendgemaakte lijst stonden in totaal vijftien clubs in categorie 1. Naast Roda JC bestond de afvaardiging uit de Eredivisie uit AZ, Feyenoord, NEC, Willem II en Excelsior.

Slechts vier clubs werden ingedeeld in categorie 3 en werden dus gezond verklaard. Dat waren FC Twente, FC Volendam, Telstar en Go Ahead Eagles.

[Video] Naakte man masturbeert in kleuterschool

De politie van Los Angeles (LAPD) heeft een opmerkelijke bewakingsvideo vrijgegeven. Op de beelden is te zien hoe een naakte man zichzelf aftrekt in een kleuterschool.

Op 6 maart drong de man de school binnen waarna hij enkele kantoren doorzocht. Hierbij maakte hij diverse goederen buit, waaronder geld en sleutels.

Vervolgens kleedde hij zich uit. Met enkel zijn sokken en schoenen nog aan loopt de man enkele minuten rondjes door het portiek van de school. Hierna is op de beelden te zien hoe de inbreker de hand aan zichzelf slaat.

De dader is vooralsnog niet gepakt. LAPD hoopt dat mensen de rukker herkennen op de bewakingsbeelden en dat zij zich zullen melden.


De bewuste kleuterschoolfapper (SFW)

Top ABN AMRO krijgt geen bonus

De top van ABN AMRO krijgt over 2010 geen bonus. Dat blijkt uit het vrijdag gepubliceerde jaarverslag van de bank.

Bestuursvoorzitter Gerrit Zalm en andere leden van de raad van bestuur krijgen alleen hun basissalaris omdat de ABN AMRO vorig jaar geen winst heeft gemaakt. Zalm verdient 750.000 euro per jaar bij de bank. Andere leden van de raad van bestuur krijgen 600.000 euro per jaar.

Donderdag leidde de bonus die ING-topman Jan Hommen over vorig jaar heeft ontvangen nog tot woedende reacties in de Tweede Kamer, omdat ING nog miljarden moet terugbetalen aan de staat. Hommen krijgt een bonus van 1,25 miljoen euro over 2010.

Een deel van de Tweede Kamer ziet in de ING-bonussen een extra reden om regels voor bonussen in de financiële sector op korte termijn wettelijk vast te leggen.


Top ABN AMRO krijgt geen bonus (Foto: Novum)

Vier eredivisieduels verschoven

PSV en FC Twente plaatsten zich gisteren voor de kwartfinales van de Europa League. De KNVB heeft hierom vier duels in de Eredivisie verschoven.

PSV - sc Heerenveen is van vrijdag 8 april naar zondag 10 april verplaatst. Hierdoor verschuift AZ - NAC Breda naar 8 april. De wedstrijd Heracles Almelo tegen PSV wordt nu op 17 april gespeeld en AZ - ADO Den Haag tenslotte verschuift van 17 naar 16 april.    

Trucker krijgt werkstraf voor fataal ongeval

Een 42-jarige vrachtwagenchauffeur uit het Noord-Brabantse Reek moet een werkstraf van honderd uur uitvoeren voor het veroorzaken van een dodelijk ongeval in Tuil. Dat heeft de rechtbank in Arnhem vrijdag bepaald.

De man reed in februari 2009 een 12-jarige jongen dood toen hij met zijn voertuig op de provinciale weg langs de Gelderse plaats over een middengeleider reed. De jongen stond daar met zijn fiets te wachten. Hij werd aangereden en overleed aan zijn verwondingen.

De chauffeur verklaarde dat hij een black-out had gekregen. De rechtbank ging daar niet in mee. Wel gaat de rechtbank ervan uit dat de man zich niet goed voelde door steken in de borst. Juist om die reden had hij zorg moeten dragen voor de veiligheid van andere verkeersdeelnemers en niet moeten doorrijden.

De rechtbank legde de man naast de werkstraf een voorwaardelijke rijontzegging van een jaar op met een proeftijd van twee jaar. Bij het opleggen van de straf hield de rechtbank rekening met het blanco strafblad van de man en het feit dat hij grote betrokkenheid toonde bij de familie van het slachtoffer.

Boonen: "Underdog voor Milaan-San Remo"

Zaterdag staat in het wielrennen de Primavera weer op het programma. Quick Step-rijder Tom Boonen rekent zich niet tot de favorieten voor Milaan-San Remo. De Belg is herstellende van een griepje en hoopt begin april in vorm te zijn om dan voor eigen publiek te kunnen schitteren.

"Die ambitie is dezelfde als altijd. Ik probéér te winnen. Al is het wel een heel andere benadering dan in 2010. Toen had ik in de Tirreno laten zien dat ik dé te kloppen man was, dat ik echt al in topvorm stak," zei Boonen in het Nieuwsblad over de 298 kilometer lange koers.

Vorig jaar werd de Belg achter Óscar Freire tweede, maar hij beseft dat er toen niet meer in zat. "Ik denk dat ik maar één keer echt een kans gemist heb. In 2007, toen ook Freire won. Toen had ik in de spurt nog de benen om te winnen, maar ik focuste op het achterwiel van Petacchi en die zat eigenlijk al stikkapot."

Mocht Boonen niet winnen in San Remo dan heeft hij daar geen enkele moeite mee, omdat zijn wedstrijden, Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix, nog moeten komen. "Hoe beter je bent in San Remo, hoe slechter in Roubaix. En omgekeerd. Zo was het de voorbije jaren altijd."

SBS moet afperser betalen

SBS moet 15.000 euro betalen aan Albert K. en zijn familie omdat de omroep tegen de afspraken in beelden heeft uitgezonden. Dat heeft de voorzieningenrechter in Utrecht vrijdag bepaald in een kort geding dat was aangespannen door SBS.

K. is tot acht jaar veroordeeld voor het beramen van huurmoorden en het afpersen van Peter R. de Vries. SBS beloofde al vier jaar geleden de beelden van een uitzending van Peter R. de Vries waarin K. te zien is, niet meer te tonen. Er werd een boete bepaald van 15.000 euro per overtreding.

De beelden waren toch vijf keer te zien in een promo van een jubileumuitzending. K. eiste 75.000 euro. SBS wilde dat niet betalen voor een paar seconden en stapte naar de rechter. De rechter woog mee dat de beelden kort zijn uitgezonden en direct uit de promo zijn gehaald.

'Libische troepen beschieten Misurata'

Libische troepen beschieten vrijdag de stad Misurata. Dat meldde de Arabische nieuwszender Al Arabiya.

Een opstandeling verklaarde dat de beschietingen met tanks en artillerie 'twee of drie uur geleden begonnen en tot op dit moment voortduren'. Misurata is de laatste grote stad in het westen die in handen is van de opstandelingen.

De VN-Veiligheidsraad gaf donderdag het groene licht voor militaire actie tegen het bewind van de Libische leider Moammar Gadhafi. Er wordt een no-flyzone ingesteld en 'alle noodzakelijke maatregelen' mogen worden getroffen om de Libische burgers te beschermen tegen aanvallen van regeringstroepen.

'Libische troepen beschieten Misurata'
'Libische troepen beschieten Misurata' (Foto: ANP)

Wekelijkse Japanse verkoopcijfers

Hierbij de Japanse verkoopcijfers van 7 maart 2011 tot en met 13 maart 2011. De Wii zakt voor de eerste keer onder de tien duizend stuks. De 3DS zakt ook verder weg maar dit lijkt te komen door tekorten van retailers. Of de ramp op 11 maart veel invloed heeft gehad is nog niet te zeggen, die nasleep zien we volgende week.

Plaats Software Game Stuks Verkocht
1 PS3
Dynasty Warriors 7 253.090
2 PSP
Dissidia: 012 (Duodecim) Final Fantasy 64.996
3 3DS
Professor Layton and the Mask of Miracle 29.157
4 PSP
Rurouni Kenshin: Meiji Kenyaku Romantan - Saisen 24.344
5 3DS
Nintendogs + Cats: French Bulldog / Shiba / Toy Poodle & New Friends 23.885
6 PSP
Phantasy Star Portable 2: Infinity 20.884
7 PSP
SD Gundam G Generation: World 20.410
8 PSP
Monster Hunter Freedom 3 18.554
9 PSP
Fairy Tail: Portable Guild 2 18.134
10 PS3
Way of the Samurai 4 17.143

Deze tabel toont de top 10 softwareverkopen van deze week, dikgedrukt is nieuw.
Plaats Hardware Stuks Verkocht Meer/Minder dan vorige week
1 3DS
96.463 -113.160
2 PSP
44.646 -31.600
3 PS3
32.406 +6.488
4 Wii
9.519 -2.135
5 DSi XL
6.836 -2.115
6 DSi
5.888 -1.500
7 Xbox 360
1.796 -557
8 PS2
1.348 -402
9 PSPgo
931 -149
9 DSL
531 -226
Deze tabel toont het aantal hardwareverkopen van deze week en in vergelijking met vorige week.
Handheld Verkochte Software Totaal Verkochte Hardware Totaal
PSP 167.322 45.577
DS - 13.255
3DS 53.042 96.463
Deze tabel toont de handhelds bij elkaar van deze week; PSP (PSP GO en PSP 3000), DS (DS, DSi, DSi XL) en de 3DS.

Bedrijf Verkochte Software Totaal Verkochte Hardware Totaal
Sony 437.555 79.331
Microsoft - 1.796
Nintendo 53.042 119.237
Deze tabel toont de totale hardware- en softwareverkopen van Sony, MS en Nintendo van deze week.

Hardware  Verkocht in 2011
Verkocht sinds uitgave
PSP 498.392 16.988.180
Wii 187.386 11.467.021
PS3 299.575 6.387.065
DSiXL 143.726 2.091.309
DSi 119.596 5.663.320
DS Lite
14.036 18.087.957
Xbox 360
26.444 1.446.941
PS2
18.246 21.714.338
PSPgo 11.587 172.011
3DS 680.850 680.850
Deze tabel toont ons alle hardwareverkopen van dit jaar (vanaf 03-01-2011) en in totaal.  
Handheld Verkocht in 2011
Verkocht sinds uitgave
PSP 509.979 17.160.191
DS 277.358 32.428.057
3DS 680.850 680.850
Deze tabel toont ons de totale verkopen van de drie handhelds van dit jaar (vanaf 03-01-2011) en in totaal. 

Magath nieuwe trainer Wolfsburg

Felix Magath heeft na zijn ontslag bij Schalke 04 niet lang hoeven te wachten op een nieuwe werkgever. De trainer heeft na minder dan twee dagen thuiszitten al onderdak gevonden bij een van zijn oud-werkgevers VfL Wolfsburg.

Magath is bij Die Wölfe de opvolger van Steve McClaren die begin februari de zak kreeg na de slechte resultaten in de Bundesliga en in de DFB Pokal. Assistent Pierre Littbarski was in de tussentijd de hoofdtrainer bij de club. Wolfsburg wilde in eerste instantie Ralf Rangnick aantrekken, maar deze koos gisteren voor Schalke. Omdat Magath beschikbaar was werd voor hem gekozen. Hij moet het team naar nieuwe successen leiden.

Magath vertrok in 2009 bij Die Wölfe nadat voor het eerst in de clubhistorie de landstitel was behaald. Hij ging naar Schalke en behaalde met de club uit Gelsenkirchen een tweede plaats in de Bundesliga. Dit seizoen gaat het minder en staat het team tiende. Europees gaat het wel goed, want de kwartfinale van de Champions League werd bereikt en ook de finale van de DFB Pokal werd behaald.

"F1-rijder krijgen meer strategische zeggenschap"

Volgens coureur Pedro de la Rosa krijgen de Formule 1-rijders dit seizoen meer te zeggen over de pitstopstrategie. De Spanjaard heeft vorig jaar veel met de nieuwe Pirelli-banden getest en weet daarom precies hoe de banden zicht gedragen.

"Als rijder voel je de slijtage van de banden veel sneller aan dan de teams kunnen opmaken uit de rondetijden," zei De la Rosa tegen Autosport. "De coureur speelt dus een sleutelrol. Hij moet aangeven wanneer de banden hun einde naderen. Als daar te lang mee wordt gewacht, kan dat vijf tot zes seconden kosten. De banden slijten gelijkmatig, totdat ze volledig op zijn. Dat moment moet je voorkomen."

Dat moment weet een coureur volgens de Spanjaard veel beter te bepalen dan het team. "De coureur moet het team informeren dat hij binnen komt. Dat is interessant, want voorheen werd alles vanaf de pitmuur bepaald," zei De la Rosa die inmiddels weer testrijder bij McLaren geworden is. Hij denkt dat de fans het zullen gaan waarderen. "Het is moeilijk te voorspellen hoeveel pitstops er nodig zijn, maar waarschijnlijk gaat het om ongeveer drie per race. Dat is fantastisch, want het betekent dat er veel meer speelruimte is."

Gooische Vrouwen in recordtijd Platina Film

De komedie Gooische Vrouwen heeft in recordtijd de status van Platina Film behaald. De film over vier vriendinnen uit het Gooi die naar Parijs afreizen om hun hectische levens te ontvluchten, trok in acht dagen tijd meer dan 400.000 bezoekers.

Dat heeft distributeur Independent Films vrijdag gemeld. Gooische Vrouwen heeft daarmee het record gebroken, dat stond op naam van Komt een vrouw bij de dokter van Reinout Oerlemans. De verfilming van het boek van Kluun over een man die vreemdgaat terwijl zijn vrouw op sterven ligt, deed er tien dagen over om 400.000 bezoekers te trekken.

De uitreiking van de Platina Film vindt vrijdagmiddag plaats in bioscoop Tuschinski in Amsterdam. Hierbij zijn onder anderen actrice Tjitske Reidinga en regisseur Will Koopman aanwezig.

Gooische Vrouwen in recordtijd Platina Film
Gooische Vrouwen in recordtijd Platina Film (Foto: ANP)

Japan roept hulp in bij koelen kerncentrale

Japan heeft de Verenigde Staten vrijdag om hulp gevraagd bij de inspanningen om de oververhitte kerncentrale Fukushima Daiichi af te koelen. Volgens kabinetswoordvoerder Yukio Edano is er overleg gaande over wat er precies nodig is en wat de VS te bieden heeft. Zo staat er bij de centrale al een brandblusvoertuig van het Amerikaanse leger.

Het hoofd van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA), de Japanner Yukiya Amano, zei dat de situatie bij de centrale door het IAEA wordt gezien als een 'uitermate ernstig ongeval'. "Dit is niet iets wat alleen Japan aangaat en de mensen in de hele wereld zouden moeten samenwerken met Japan en de mensen in de rampgebieden." De pogingen om de centrale af te koelen noemde hij 'een race tegen de klok'.

De Amerikaanse nucleaire autoriteiten schatten de situatie in Japan ernstiger in dan hun Japanse tegenhangers in het openbaar laten blijken. De Japanse overheid is niet erg scheutig met het vrijgeven van informatie. In een land waarin de nucleaire industrie er een handje van heeft om problemen op veiligheidsgebied te verzwijgen heeft dit tot veel achterdocht geleid - in Japan en daarbuiten. Doordat na de aardbeving en tsunami van vorige week vrijdag de noodstroomvoorziening van de centrale is uitgevallen, zijn er de zes reactoren problemen ontstaan met de koeling. In het koelbad voor gebruikte splijtstofstaven in zeker één reactor staat te weinig water, waardoor de staven dreigen droog te koken. Als de staven oververhit raken, verspreiden ze meer straling.

Pogingen om vanuit helikopters zeewater over de reactoren uit te storten zijn weer opgegeven. Vrijdagochtend werden de problematische reactoren vanaf de grond besproeid door bluswagens. De exploitant van de kerncentrale, het elektriciteitsbedrijf TEPCO, is bezig een noodkabel aan te leggen om de elektriciteitsvoorziening van het koelsysteem te herstellen. Dat moest donderdagavond voltooid zijn, maar vrijdag liet TEPCO weten nog tien tot vijftien uur nodig te hebben. Dan nog is het de vraag of de koelpompen nog werken.

Tot ver voorbij Tokio, 220 kilometer ten zuiden van de centrale, zijn verhoogde stralingswaarden gemeten, maar alleen in de directe omgeving van de centrale zijn de waarden gevaarlijk. Toch zijn duizenden mensen geëvacueerd en maken de straten in de hoofdstad een doodse indruk, omdat bewoners zijn weggetrokken of binnenshuis blijven.


Japan roept hulp in bij koelen kerncentrale (Foto: Novum)

Bin Hammam officieel tegenkandidaat Blatter

Mohamed bin Hammam heeft zich officieel kandidaat gesteld voor het voorzitterschap van de FIFA. De 61-jarige baas van de Aziatische voetbalbond AFC vertelde dat hij 'na lang beraad' de uitdaging aangaat. Hij is daarmee de eerste tegenkandidaat van de 75-jarige Zwitser Sepp Blatter in tien jaar.

Bin Hammam is sinds 2002 de voorzitter van de AFC en is ook al vijftien jaar lid van het uitvoerend comité van de FIFA. Tijdens de verkiezingen in Zürich op 1 juni doet hij nu een gooi naar het voorzitterschap van de wereldvoetbalbond. Over zijn kansen is de man uit Qatar, dat drie maanden geleden de organisatie voor het WK 2022 kreeg toebedeeld, best optimistisch. "Ik schat ze op vijftig procent."

"Blatter is zeer ervaren en heeft als algemeen secretaris en voorzitter een belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van het spel over de hele wereld. De wereld kent hem heel goed."

Blatter is al sinds 1998 voorzitter van de FIFA. Bin Hammam vindt het nu tijd voor verandering. "Het is tijd voor nieuwe gezichten, nieuw bloed, frisse lucht. Dat is mijn boodschap en ik hoop dat de kiezers deze dingen meenemen bij hun beslissing."


Bin Hammam tegenkandidaat Blatter (Foto: Novum)

Tussenbalans Japan: 6500 doden en 10.000 vermisten

De Japanse politie heeft vrijdag een tussenbalans opgemaakt na de aardbeving en tsunami die het land een week geleden troffen: er zijn 6539 doden geteld en 10.354 mensen worden nog vermist.

Sommige vermisten verbleven tijdens de ramp mogelijk elders. Anderen zijn waarschijnlijk door de enorme vloedgolven verzwolgen en meegesleurd naar de zee. De kans is klein dat de laatsten ooit nog worden gevonden, zo heeft de tsunami van 2004 in de Indische Oceaan geleerd.

Ecclestone: "Minder teams in de F1"

Formule 1-baas Bernie Ecclestone wil in 2013 wanneer het nieuwe Concorde Agreement in de Formule 1 ingaat minder teams op de grid zien. Nu zijn er nog twaalf renstallen, maar de Brit ziet liever dat het aantal teruggebracht wordt tot tien.

Ecclestone ziet Team Lotus wel als een blijvertje. "Ik ben erg blij dat ze terug zijn. Ze zullen alles op poten krijgen, waarna sponsoren komen en we het team vooruit zien gaan. Frank Williams had dat in het verleden ook." zei de Brit. "Twaalf teams is te veel, tien is genoeg." Hierdoor kunnen volgens de F1-baas de financiën van de teams beter op orde zijn en heeft elk team genoeg sponsoren.

In de plannen van Ecclestone betekent het dat er voor Marussia Virgin Racing en Hispania Racing geen plaats meer is. Virgin heeft zoals het nu lijkt de sprong naar de achterzijde van het middenveld nog niet kunnen maken, terwijl HRT de 2011-bolide nog helemaal niet heeft getest.

3DS levert Amazon UK centjes op

Amazon UK heeft bevestigd dat de Nintendo 3DS de beste pre-ordered console aller tijden is. Een record dat in handen was van de PlayStation 3. De 3DS heeft 30% meer pre-orders klaarstaan dan de PS3 tjdens de maart 2007 launch.

De 3DS overtreft de Wii met 56%, welke de laatste console van Nintendo was die ge-pre-ordered kon worden. Verder geeft Amazon aan dat de 3DS 225& beter pre-ordered dan de vorige Nintendo handheld: de DSi. Amazon geeft aan dat het opvallend is dat er zoveel vraag is naar handhelds. Het voordeel van de 3DS is dat de handheld uitkomt in een periode dat 3D-gaming hot en booming is en dat het de eerste console is die je zonder bril kan bekijken. 

"It's unusual for a handheld console to attract this amount of excitement in the run up to launch, such high levels of interest are normally reserved for the play-at-home hardware like the ground-breaking Nintendo Wii and last year's Microsoft Kinect.

Nintendo 3DS is launching at a time when interest in all things 3D is incredibly high and with the promise of real 3D graphics without glasses, it's a real breakthrough in handheld video game entertainment."

Of Sony het record terug gaat pakken van Nintendo, moeten we even afwachten. Eind dit jaar komt de NGP uit die mogelijk de 3DS van zijn troon kan stoten.

[NBA] Bulls blijven winnen

In de Amerikaanse NBA hebben de basketballers van Chicago Bulls voor de zesde keer op rij gewonnen. Chicago werd met 84-73 verslagen en hierdoor namen de Bulls de leiding in de Eastern Conference. Topschutters waren Derrick Rose (21 punten) en Luol Deng (19).

New York Knicks won met 120-99 van Memphis Grizzlies. Toney Douglas maakte 29 punten, waarvan negen drie-punters.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
New Jersey Chicago 73-84
New York Memphis 120-99
Portland Cleveland 111-70

China heeft 'ernstige bedenkingen' bij resolutie

China heeft 'ernstige bedenkingen' bij de VN-resolutie die militair optreden goedkeurt om Libische burgers te beschermen tegen de troepen van Moammar Gadhafi.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Beijing laat vrijdag in een verklaring weten dat China tegen het gebruik van militair geweld in internationale betrekkingen is. Het ministerie stelt dat China steeds eerbiediging van de soevereiniteit, onafhankelijkheid, eenheid en territoriale integriteit van Libië benadrukt heeft en dat de crisis door middel van een dialoog moet worden opgelost.

China was donderdag een van de vijf landen die zich in de Veiligheidsraad van stemming onthielden. Het maakte echter geen gebruik van zijn vetorecht om de resolutie te blokkeren.

Ambassade regelt vlucht voor Nederlanders

Nederlanders die Japan willen ontvluchten, kunnen zondag met een toestel van de KLM naar huis. De Nederlandse ambassade en het Ministerie van Buitenlandse Zaken hebben op twee vluchten in totaal 242 stoelen gereserveerd. De reizigers moeten de vlucht wel zelf betalen.

De stoelen blijven slechts beperkte tijd gereserveerd, laat de ambassade weten. De Nederlanders kunnen tot vrijdagavond aangeven of ze meewillen. Een ticket van Tokio naar Amsterdam kost 700 euro.

Sinds de aardbeving en tsunami van een week geleden en de dreigende kernramp rond de kerncentrale Fukushima Daiichi raadt het ministerie alle Nederlanders aan Kanto en de gebieden ten noorden en noordoosten van Tokio te verlaten.

Crysis 2 MP verwijderd van PSN

EA heeft de multiplayer demo van Crysis 2 van het PSN verwijderd. De reden hiervoor is dat zij graag een vlekkeloze release willen hebben. EA zegt dat veel gamers veel plezier beleefden aan de demo, er waren echter te veel mensen die last hadden van connectieproblemen. 

EA heeft het probleem achterhaald en is nu druk bezig om dit op te lossen. Crysis 2 komt volgende week uit en EA wil dan een afgerond, foutloos spel leveren. Een mooie utopische gedachte. We wachten af. EA's statement:

"Thank you for your interest in the PlayStation 3 version of the Crysis 2 multiplayer demo. Though many gamers have had a great experience playing the demo, we are aware that others have been experiencing server connection delays. We've identified the root cause and have decided to close the PS3 demo in the next 24 hours to ensure all issues are resolved when the game launches next week. Our priority is to ensure that the final product is flawless at launch."

crysis2

Ferguson is niet bang voor Barça

Sir Alex Ferguson heeft er geen bezwaar tegen om vanmiddag gekoppeld te worden aan FC Barcelona. Dat zegt hij tegenover Sky Sports.

In het Zwitserse Nyon wordt vanmiddag geloot voor de kwartfinales van de Champions League. Manchester United won in de vorige ronde van Olympique Marseille, terwijl Barça afrekende met Arsenal. "Je moet iedere ploeg kunnen verslaan die op je pad komt", zegt Ferguson.

United kwam de Catalanen in het recente verleden tweemaal tegen. "We schakelden ze in de halve finale uit en een jaar later verloren we de finale. We weten dus wat het is om tegen ze te spelen", aldus de Schotse manager. United werd vorig jaar in de kwartfinales uitgeschakeld door Bayern München.

Ferguson heeft voor de loting van vrijdagmiddag geen voorkeur. "Het heeft geen zin om een tegenstander aan te wijzen die je het beste kan loten. Op die manier kun je je tegenstander onderschatten. Ieder team zou na de loting evenveel aandacht van me krijgen."

Vertonghen: "Terechte nederlaag"

Jan Vertonghen verloor gisteravond met zijn club Ajax van Spartak Moskou. Volgens de centrale verdediger was de overwinning van de Russen meer dan terecht (3-0). Spartak Moskou stoot nu door naar de kwartfinales van de Europa League.

"Het heeft er eigenlijk geen moment ingezeten. Het stond al 2-0 bij rust. Dan probeer je er in de tweede helft het beste van te maken, maar 3-0 blijft een grote," vertelt de 23-jarige speler op het website van de club uit Amsterdam.

Volgens de speler gaf Ajax de goals te makkelijk weg. "Aan de tegengoals gingen individuele fouten vooraf. Dan blijkt nog maar eens dat Spartak een heel effectief team is. Maar gelukkig hebben we nog twee andere prijzen om voor te strijden. Ook na vanavond is er nog genoeg om voor te voetballen," besluit de Belg.

Ajax vangt geld door kwartfinaleplek Real Madrid

Real Madrid plaatste zich deze week voor het eerst sinds 2004 weer voor de kwartfinales van de Champions League. Daar zijn niet alleen de Madrilenen heel blij mee.

Ajax mag door die prestatie van Real namelijk één miljoen euro op haar bankrekening bijschrijven. "Dit is nog een voortvloeisel uit de overgang van Klaas-Jan Huntelaar naar Real in december 2008", vertelt financieel directeur Jeroen Slop in De Telegraaf. "Elke keer als Real Madrid de kwartfinale van de Champions League haalt, levert ons dat een miljoen op."

Huntelaar speelde maar een half jaar in Madrid en vertrok daarna naar AC Milan. Die club verruilde hij in de zomer van 2010 voor Schalke 04. Die transfers hebben echter geen invloed op de afspraak met Real. "Die afspraak geldt tot het einde van Huntelaars aanvankelijke contractduur, tot medio 2013", aldus Slop.

Ajax ontving in december 2008 twintig miljoen euro voor Huntelaar. Dat bedrag kon nog verder oplopen tot 27 miljoen euro. Real Madrid zit vrijdag voor het eerst sinds 2004 in de koker voor de loting van de kwartfinales. De laatste jaren werd de club telkens in de achtste finales uitgeschakeld.

Trotse Preud'homme tevreden met prestatie

FC Twente-trainer Michel Preud'homme was na het Europa League-duel tegen Zenit Sint Petersburg tevreden met de prestatie van zijn team. De Russen wonnen gisteravond met 2-0 maar dat was niet genoeg want Twente had in de Grolsch Veste met 3-0 gewonnen. De Tukkers zitten nu in de kwartfinales van de Europa League.

"Dit is een schitterende prestatie van mijn ploeg. We hadden bij balverlies veel scherper moeten zijn en zelf in balbezit veel rustiger moeten zijn. Er lag genoeg ruimte. Als je drie grote kansen krijgt, moet er daar minimaal één van in. Als je niet scoort, blijft er hoop voor de tegenstander", vertel de Belgische keuzheer na afloop van het duel.

Vanmiddag zal de loting plaatsvinden van de kwartfinales en dan wordt bekend tegen wie de Tukkers moeten spelen. "Je weet nooit maar nooit. De ploeg is gegroeid. Dit is alvast een mooie beloning voor de club," besluit de trotse trainer.

[WB] Ook reuzenslalom mannen afgelast

Bij de WB-finale in Lenzerheide is de reuzenslalom voor mannen door regen en natte sneeuw afgelast. Gisteren werd door het slechte weer de Super G voor mannen en vrouwen al afgelast.

Vooralsnog gaat de slalom bij de vrouwen vandaag wel door. Hij begint echter twee uur later dan gepland.

Door de afgelasting van de reuzenslalom is Ted Ligety zeker van de eindzege in de wereldbeker.

Lens: "Gelukkig loopt het goed af"

Jeremain Lens zorgde er donderdag voor dat PSV zich ten koste van Rangers plaatste voor de kwartfinales van de Europa League.

Lens maakte op Ibrox in Glasgow de enige treffer van de wedstrijd. Na zijn doelpunt in de dertiende minuut kwam PSV vooral in de tweede helft onder druk te staan. "Het enige dat we onszelf kunnen verwijten is dat we niet meer gescoord hebben", aldus de flankspeler in De Telegraaf.

Ondanks het slotoffensief van de Rangers bleef PSV overeind. "Het is jammer dat we de tweede niet maken. Maar gelukkig loopt het goed af", aldus Lens, die onder de indruk was van de sfeer in het stadion. "Het publiek is fantastisch hier."

Vrijdagmiddag wordt bekend tegen wie PSV in de kwartfinales zal aantreden. Mogelijke tegenstanders zijn FC Twente, Spartak Moskou, Sporting Braga, Villarreal, FC Porto, Benfica en Dynamo Kiev.

[WK] Cricketers op dreef tegen Ierland met fraaie 306

De Nederlandse cricketers maken een goede kans op de eerste zege van dit WK. Tegen Ierland zetten de batsman van Oranje 306 runs neer. In precies 50 overs gingen alle batsmen uit. Ryan ten Doeschate was topscorer met 106 runs. Captain Peter Borren deed niet veel voor hem onder. Hij ging pas uit nadat hij 84 runs had gescoord. Ierland bat na een korte pauze.

Toen Nederland binnen drie overs twee man uit zagen gaan, leek het er niet op dat er een goede score zou komen voor Oranje. Ten Doeschate zorgde daarna voor rust en onder zijn leiding werd de score opgevoerd.

De score liep daarna met Borren aan bat verder op, maar in de laatste over werd teveel risico genomen. Op de laatste vier ballen van de wedstrijd werden de laatste vier Nederlandse slagmensen uitgerend.

Opmerkelijk was ook het optreden van Wesley Barresi. Hij kreeg een bal tegen zijn helm en werd in de tweede over uit voorzorg naar de kant gehaald met een score van twee. Nadat Alexei Kervezee in de elfde over uit werd gevangen, kwam Barresi weer terug in het veld en zette uiteindelijk een score van 44 neer.

'Leeftijdsgrens voor kopen alcohol naar 18 jaar'

Zes op de tien Nederlanders vinden dat de leeftijdsgrens voor het kopen van alcohol moet worden verhoogd naar 18 jaar. Dat blijkt uit een onderzoek van Intomart/GfK in opdracht van de West-Friese gemeenten.

De West-Friese gemeenten, waaronder Hoorn en Enkhuizen, hebben bij minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) aangedrongen op het verhogen van de leeftijdsgrens. De Tweede Kamer debatteert binnenkort over aanpassingen van de Drank- en Horecawet.

Eerder liet het kabinet al weten dat tieners onder de 16 jaar die alcohol drinken in de toekomst een boete riskeren, zo staat in een wetsvoorstel. Supermarkten, cafés en slijters zijn al strafbaar als ze alcohol verkopen aan jongeren onder de 16. Het kabinet wil nu ook de jongeren zelf beboeten als ze in het openbaar alcohol drinken.

Het kabinet ziet niets in een verbod op het schenken van alcohol aan jongeren onder de 18. Het vorige kabinet wilde gemeenten in een proef nog zelf laten bepalen of ze de verkoop van alcohol onder de 18 jaar willen verbieden.

Nederlandse jongeren horen bij de stevigste drinkers van Europa. De meeste jongeren van 12 hebben al eens alcohol gedronken. Van de West-Friese jongeren tussen de 12 en 16 jaar is 43 procent een zware alcoholgebruiker. Daarmee is West-Friesland een van de vier regio's in Nederland met de meeste overmatige jonge drinkers.

De gemeenten zijn al jaren bezig met het aanpakken van overmatig alcohol- en drugsgebruik onder West-Friese jongeren. Ze werken samen met onder meer politie, justitie en het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koningsrelaties.


'Leeftijdsgrens voor kopen alcohol naar 18 jaar' (Foto: Novum)

'Energieprijs Nederlands gezin omhoog door Japan'

De ramp in Japan en de onrust in het Midden-Oosten stuwen de energieprijzen voor Nederlandse consumenten op. Dat stellen energie-experts, schrijft het AD vrijdag. Een gemiddeld gezin is straks ruim 100 euro meer kwijt aan energie.

"De kans is groot dat deze gebeurtenissen een gemiddeld gezin meer dan 100 euro per jaar kosten", zegt energieconsultant Ebel Kemeling van Spring Associates in de krant. Arjin van As van energieprijzen.nl is het met hem eens. "Dit zal fors doorwerken in de totale energieprijs, met een procent of 10", denkt hij.

In Japan is de vraag naar gas sterk gestegen nu een kwart van de kerncentrales in het land is uitgeschakeld. Ook de onrust in het Midden-Oosten, vooral Bahein, draagt bij aan het duurder worden van energie. Volgens de krant wordt bovendien gevreesd dat het protest tegen het regime overslaat naar Saudi-Arabië of Qatar, grote leveranciers van olie en vloeibaar gas.

Hoewel energiebedrijven pas per 1 juli met prijsaanpassingen komen, durven de experts wel te voorspellen dat consumenten fors meer moeten betalen voor energie. "Voor de prijzen van 1 juli kijken energiebedrijven immers naar hun inkoopprijs in het verleden", stelt Van As.

Volgens energie-expert Cyril Widdershoven van TNO is er geen reden om aan te nemen dat de wereldmarktprijzen voor 1 juli zullen dalen. "Dus zal de consumentenprijs een procent of 10 omhoog moeten."

NUON en Eneco willen niet reageren op de uitspraken van de experts. Ze vinden het nog te vroeg iets te zeggen over de consumentenprijzen.

Nederland niet gevraagd voor actie Libië

Nederland is vooralsnog niet gevraagd mee te doen aan een militaire actie tegen Libië. Dat zei minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) vrijdag op Radio 1. Hij bekijkt wat Nederland zou kunnen betekenen in een actie tegen de Libische leider Moammar Gadhafi.

Rosenthal zei 'verheugd' te zijn over de resolutie voor een vliegverbod boven Libië die de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties donderdagavond heeft aangenomen. De raad gaf ook toestemming voor 'alle maatregelen die nodig zijn' om burgers te beschermen tegen aanvallen van de troepen van Gadhafi.

De Franse minister van Buitenlandse Zaken François Fillon zei dat Frankrijk binnen enkele uren na het aannemen van de resolutie militaire actie tegen Gadhafi zal steunen. Nederland heeft hierover nog geen besluit genomen, zei Rosenthal.

Volgens Rosenthal is het nog te vroeg om te zeggen wat Nederland zou kunnen doen. "Dat moeten we rustig bekijken. Er zijn allerlei mogelijkheden, van het inzetten tot militair materieel tot het ter beschikking stellen van knowhow."

De minister benadrukte dat Nederland al van meet af aan voorstander was voor het instellen van een vliegverbod boven Libië. "En wie A zegt, moet ook B zeggen."

Nadal moet diep gaan tegen Karlovic

Rafael Nadal heeft met moeite de halve finale bereikt bij het tennistoernooi in Indian Wells. De als eerste geplaatste Spanjaard sloeg zich pas in de derde set langs Ivo Karlovic: 5-7, 6-1, 7-6 (7).

Nadal had het lang moeilijk met het servicekanon uit Kroatië. De eerste set moest hij aan Karlovic laten. Na een vrij eenvoudige zege in de tweede set, ging het derde spelletje weer lang gelijk op. In de tiebreak was Nadal uiteindelijk de sterkste.

Nadal moet het nu voor een plaats in de eindstrijd opnemen tegen de Argentijn Juan Martin del Potro, die zijn tegenstander Tommy Robredo met een blessure zag afhaken.


Nadal moet diep gaan tegen Karlovic (Foto: Novum)

71 risicovolle bedrijven niet veilig genoeg

Ten minste 71 bedrijven vergelijkbaar met Chemie-Pack, het chemiebedrijf in Moerdijk dat in januari in vlammen opging, zijn niet veilig genoeg. Dat heeft staatssecretaris Joop Atsma (Infrastructuur & Milieu) vrijdag geschreven aan de Tweede Kamer op basis van een onderzoek door de VROM-Inspectie.

Atsma liet op verzoek van de Tweede Kamer de zogenoemde quickscan uitvoeren van bedrijven die in dezelfde risicocategorie vallen als Chemie-Pack. De inspectie onderzocht 416 risicovolle bedrijven op vijf van de acht belangrijkste elementen die te maken hebben met veiligheid. Hieruit kwam naar voren dat 71 bedrijven op een of meer punten 'slecht' scoren. Van 29 bedrijven is geen informatie beschikbaar, dus het cijfer kan nog hoger uitvallen.

Van de 71 bedrijven scoren er 25 'slecht' op twee of meer van de vijf onderzochte punten, zoals de planning voor noodsituaties, de identificatie van gevaren en de beoordeling van risico's. Vooral deze 25 bedrijven worden onderworpen aan nader onderzoek door de VROM-Inspectie.

Atsma wijst erop dat de verantwoordelijkheid voor de veiligheidssituatie ligt bij gemeenten en provincies en hij zal ze daarop aanspreken. "Indien nodig deins ik er niet voor terug om juridische stappen te zetten", aldus de staatssecretaris. Ook wil hij kijken wat mogelijk is om als rijksoverheid de grip op de veiligheidssituatie bij risicovolle bedrijven te versterken.

Het onderzoek wijst ook uit dat gemeenten toezeggingen uit 2010 niet hebben nageleefd over het op orde brengen van vergunningen en handhaving bij bedrijven die gevaarlijke stoffen opslaan. Dat is in 73 van 196 situaties het geval. Vorig jaar startte de VROM-Inspectie al juridische procedures tegen 12 gemeenten. Waar nodig gebeurt dit ook bij de 73 andere gevallen.

71 risicovolle bedrijven niet veilig genoeg
71 risicovolle bedrijven niet veilig genoeg (Foto: ANP)

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag weer eens over een gevalletje drankrijden.

De rechter heeft in Zwolle een 27-jarige alcomobilist veroordeeld tot vijf jaar cel wegens het dronken doordijden van een fietser. Als ‘ie vrijkomt mag ‘ie nog vijf jaar niet autorijden. Die celstraf lijkt me redelijk, niet te hoog, niet te laag. Maar dat die meneer ooit weer achter het stuur mag, dat vind ik niet uit te leggen.
 
Maar er is een vraag, die werkelijk op mijn lippen brandt.

Libië: 'Resolutie bedreigt nationale eenheid'

De VN-resolutie die militair ingrijpen in Libië volkenrechtelijk mogelijk maakt, vormt een bedreiging voor de nationale eenheid. Dat heeft het Libische regime in de nacht van donderdag op vrijdag in een eerste reactie laten weten.

Volgens Tripoli komt het VN-besluit neer op een oproep aan het Libische volk om elkaar uit te moorden.

Libië: resolutie bedreigt nationale eenheid
Libië: 'Resolutie bedreigt nationale eenheid' (Foto: ANP)

'Grens aan bijverdiensten kind bijstandsgezin'

Minderjarige kinderen uit een gezin dat van de bijstand leeft, mogen met een bijbaantje per maand netto maximaal 413 euro verdienen. Als hun inkomen hoger is, wordt dat gekort op de uitkering.

Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Paul de Krom (VVD) legt de laatste hand aan een voorstel hiertoe, schrijft de Volkskrant vrijdag.

De norm voor bijverdienen door kinderen in bijstandsgezinnen is gelijk aan de norm voor kinderbijslag. Daar geldt geen maximum voor kinderen onder de 16. Als ze 16 of ouder zijn mogen ze per kwartaal maximaal 1240 euro bijverdienen. Verdienen ze meer, raken ze hun recht op kinderbijslag kwijt. De Krom wil nu het bedrag dat kinderen uit bijstandsgezinnen te veel verdienen, korten op de bijstandsuitkering.

De versobering is het gevolg van afspraken in het coalitieakkoord. Daarin staat dat voor de bijstand niet alleen gekeken moet worden naar het inkomen van een eventuele partner, maar dat van alle gezinsleden.

Gadhafi: Wereld gek? Wij ook gek

Als de wereld gek is, zal Libië zich ook gek gedragen. Als het Westen Libië aanvalt, zal het 'nooit meer vrede hebben'. Dit heeft de Libische dictator Moammar Gadhafi donderdagavond gezegd in een exclusief interview met de Portugese publieke omroep RTP.

Gadhafi wil de wereld 'het leven tot een hel maken' als hij wordt aangevallen. De VN-Veiligheidsraad, die militair ingrijpen volkenrechtelijk heeft gelegitimeerd, beschuldigde hij van 'racisme' en 'arrogantie'. Volgens Gadhafi zou de Veiligheidsraad geen mandaat hebben voor zijn besluit. Hij toonde zich tevens teleurgesteld door de 'verraders' in de Europese Unie.

Opnieuw stoom of rook uit kerncentrale Japan

Uit drie reactoren van de zwaar gehavende kerncentrale Fukushima Daiichi in het noordoosten van Japan stijgt opnieuw stoom of witte rook op. Dat heeft het Japanse veiligheidsagentschap voor kernenergie vrijdag gemeld.

Het is nog onduidelijk wat de oorzaak is van de rook- of stoomwolken en of die duiden op een nieuwe verslechtering van de situatie. De kerncentrale kampt met grote problemen sinds vorige week de koelsystemen uitvielen als gevolg van een zware aardbeving en de tsunami die daarop volgde.

De koelproblemen hebben in twee reactoren vermoedelijk geleid tot een gedeeltelijke meltdown. Ook zijn mogelijk afgedankte splijtstofstaven oververhit geraakt doordat het water dat gebruikt werd om ze af te koelen, door de intense hitte is verdampt. Door de problemen is een nog onbekende hoeveelheid radioactief materiaal in de lucht terechtgekomen.

Opnieuw stoom of rook uit kerncentrale Japan
Reactor 4 van Fukushima Daiichi (Foto: ANP)

Tripoli bereid tot staakt-het-vuren

Het Libische bewind van Moammar Gadhafi is bereid tot een staakt-het-vuren. De leiding in Tripoli wil echter discussiëren over de manier waarop dat bestand wordt uitgevoerd. Dit heeft plaatsvervangend minister van Buitenlandse Zaken Khaled Kaim vrijdag tegen verslaggevers gezegd.

Het is vooralsnog onduidelijk aan wiens adres deze boodschap gericht is. Eerder kondigde het Gadhafi-bewind aan tot de laatste druppel bloed te willen vechten. Tripoli is bezig met een offensief tegen de laatste bolwerken van de rebellen. Ook uitte het bewind dreigende taal aan het adres van buitenlandse mogendheden die militair ingrijpen overwegen.

Tripoli bereid tot staakt-het-vuren
Tripoli bereid tot staakt-het-vuren (Foto: ANP)

Rutte blij met 'helder besluit' VN-raad

Premier Mark Rutte is blij 'met het heldere besluit' van de VN-Veiligheidsraad over een resolutie die militair ingrijpen in Libië mogelijk maakt. Dat heeft hij in de nacht van donderdag op vrijdag bij monde van zijn woordvoerder laten weten.

"Deze resolutie gaat verder dan alleen het instellen van een no-flyzone. Het maakt stevige maatregelen mogelijk om burgers in Libië te beschermen. Het is duidelijk dat de internationale gemeenschap het optreden van Moammar Gadhafi tegen zijn eigen bevolking niet meer accepteert", aldus Rutte.

Kamerlid Arjan El Fassed vindt het goed dat er verantwoordelijkheid wordt genomen voor de bescherming van Libische burgers. "Het is belangrijk dat de resolutie nu adequaat en snel wordt uitgevoerd", zegt het GroenLinks-Kamerlid. Het CDA vindt dat Europa nu het voortouw moet nemen.

Toch verwacht CDA-Kamerlid Henk Jan Ormel niet dat er snel een beroep op ons land wordt gedaan om met aanvallen in Libië mee te helpen.

Rutte blij met'heldere besluit' VN-raad
Rutte blij met 'heldere besluit' VN-raad (Foto: ANP)

Feest in Libische stad Benghazi

De bevolking in de Libische 'rebellenhoofdstad' Benghazi heeft vrijdag met gejuich gereageerd op de VN-resolutie die internationaal militair ingrijpen in het Arabische land volkenrechtelijk legitimeert.

Vanuit een betogende menigte van duizenden mensen werden vreugdeschoten in de lucht gelost. "Bedankt, Sarkozy!", riep de menigte, vanwege de steun van de Franse president aan het verzet tegen de Libische leider Moammar Gadhafi. Er werd feest gevierd met de Franse en met de oude Libische vlag, symbool van het verzet. Auto's reden toeterend door de straten. Via luidsprekers werden boodschappen verspreid als 'God is groot!'.

Feest in Libische stad Benghazi
Feest in Libische stad Benghazi (Foto: ANP)

Darren Aronofsky niet langer regisseur Wolverine

Darren Aronofsky gaat The Wolverine toch niet regisseren. De 42-jarige regisseur van onder andere Requiem for a Dream, Black Swan en The Wrestler, moet voor de opnames van de film waarschijnlijk langer dan een jaar in het buitenland verblijven, en daar heeft hij geen zin in.

Aronofsky heeft een verklaring uitgegeven waarin hij zijn besluit toelicht. "Ik voel me niet op mijn gemak als ik zo lang weg ben van mijn familie", staat te lezen op de Amerikaanse entertainmentwebsite The Hollywood Reporter.

Filmstudio Fox laat weten dat het Aronofsky's besluit respecteert, maar wel teleurgesteld is. Volgens de studio is de productie van The Wolverine, dat grotendeels buiten de Verenigde Staten wordt opgenomen, niet in gevaar. Er wordt haast gemaakt met het zoeken naar een opvolger van Aronofsky.

The Wolverine draait om de gelijknamige superheld. Hugh Jackman vertolkt de titelrol.


Darren Aronofsky (Foto: Novum)

VN-Veiligheidsraad stemt voor ingrijpen Libië

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft donderdagavond ingestemd met een resolutie die militair ingrijpen in Libië mogelijk maakt. Tien van de vijftien leden stemden voor de resolutie. Vijf landen, waaronder de permanente leden China en Rusland die de resolutie met hun veto hadden kunnen tegenhouden, onthielden zich van stemming.

De resolutie, die was ingediend door onder meer Frankrijk en Groot-Brittannië, geeft groen licht voor alle maatregelen die noodzakelijk zijn om de Libische bevolking te beschermen tegen aanvallen van dictator Moammar Gadhafi. Ook voorziet de tekst in de instelling van een no-flyzone boven Libië.

De Veiligheidsraad was lange tijd tot op het bot verdeeld over de kwestie-Libië. China en Rusland hadden grote bedenkingen bij gewapend ingrijpen in het Noord-Afrikaanse land, waar Gadhafi sinds medio februari probeert een opstand tegen zijn bewind met harde hand de kop in te drukken. Ook tijdelijk lid Duitsland aarzelde over de wenselijkheid van militaire interventie.

De afgelopen week verloren de rebellen zienderogen terrein op de beter bewapende en getrainde troepen van Gadhafi. Het vooruitzicht dat de slag om de oostelijke stad Benghazi, het laatste bolwerk van de rebellen, zou ontaarden in een bloedbad, heeft de landen die nog twijfelden uiteindelijk over de streep getrokken.

De instemming van de Veiligheidsraad werd in Benghazi met gejuich ontvangen. Gadhafi had eerder op de avond aangekondigd dat zijn troepen de stad zouden aanvallen. Ooggetuigen meldden dat donderdagavond laat in Benghazi explosies en luchtafweergeschut te horen waren. De oorzaak van de ontploffingen is overigens nog onduidelijk.

VN-Veiligheidsraad stemt voor ingrijpen Libië
VN-Veiligheidsraad stemt voor ingrijpen Libië (Foto: ANP)

Productie Real Racing 2 kostte $2 miljoen en duurde 18 maanden

Volgens ontwikkelaar Firemint kostte het nieuwe Real Racing 2 voor de iPad en iPhone/iTouch zo'n twee miljoen dollar om te ontwikkelen en de productie duurde achttien maanden. Dit is vrij opvallend, aangezien de meeste games in de App Store bekendstaan om hun simpliciteit in de productie.

De productie voor de originele Real Racing duurde niet meer dan een jaar. Firemints Logan Booker geeft hiervoor een verklaring: "Real Racing 2 is zeer sterk verbeterd op het gebied van graphics, handling en content ten opzichte van het eerste deel. We hebben het ook geoptimaliseerd voor de iPhone 4 en zijn Retina-display. We hebben ons echt gemaximaliseerd voor deze versie. Objecten van hoge kwaliteit, de weerspiegelingen zijn vernieuwd en zelfs anti-aliasing."

Firemint is het meest bekend voor de succesvolle iOS-game Flight Control. Deze game is inmiddels al meer dan vier miljoen keer gedownload.

http://i.fokzine.net/upload/11/03/110317_192227_bella_shelby2.png

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.