Inzicht in wat de bewaarplicht vrij kan geven

De Duitse politicus Malte Spitz was benieuwd welke gegevens er door de politie kunnen worden opgevraagd, vroeg zijn informatie aan bij de telecomprovider en maakte hiervan een geanimeerde, interactieve Google map. Van de Europese Commissie moeten EU-landen minstens zes maanden lang alle gegevens bewaren. Nederland hanteert vrijwillig de langere termijn van twaalf maanden.

Deze regeling is ingevoerd onder het mom van bestrijding van zware misdaden en terrorisme. In Nederland gaat het volgens het Agentschap Telecom van het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie om het bewaren van 'verkeersgegevens, locatiegegevens en de de hiermee verband houdende identificerende gegevens van de klant', zo meldt Webwereld.

Met deze informatie is het eenvoudig om zeer nauwkeurig te reconstrueren waar iemand die in het bezit is van een gsm zich het afgelopen jaar bevond, en met wie hij wanneer belde of sms'te. Door een koppeling te maken met beschikbare sociale media als Facebook en Twitter kan dit nóg preciezer worden samengesteld.

Spitz vroeg zijn telecomgegevens van het afgelopen half jaar op en stelde die aan de krant speciaal met dat doel ter beschikking. Wie op play klikt, kan van minuut tot minuut volgen waar Spitz zich precies bevond, waar hij gebeld en ge-sms't heeft en (niet verwerkt in de infografiek) met wie. Ook zijn internetgebruik wordt gelogd. In combinatie met Twitterberichten, blogposts en nieuwsberichten is vaak ook nog inzichtelijk te maken wat Spitz precies aan het doen was.

Niet alleen kan gezien worden welke adressen je op welke datum en tijd bezoekt, maar ook je positie in bijvoorbeeld een demonstratie kan zeer exact worden bepaald.

Ook in Nederland zou dit volgens Bits of Freedom in theorie op dezelfde manier te vertalen zijn naar een dergelijke reconstructie. Daar wordt ook aan gewerkt door onderzoeker Rejo Zenger, maar ondanks verwoede pogingen heeft hij nog geen inzicht gekregen in zijn eigen telecomdata.

In Nederland stopt het hierbij trouwens niet. Middels de OV-chipkaart is het eenvoudig om nog zes jaar na dato exact te zien wanneer je op welk station in- en uitstapte.