FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 18 februari 2011

Klacht bij hof voor vervolging kroongetuige

Advocaat Nico Meijering is een klachtprocedure bij het gerechtshof in Amsterdam begonnen om Peter la S., kroongetuige in het liquidatieproces Passage, strafrechtelijk vervolgd te krijgen voor de moord op drugshandelaar Gerrie Bethlehem. Dit heeft de raadsman vrijdag bevestigd. De procedure volgt op een weigering van het Openbaar Ministerie om een aangifte tegen La S. in behandeling te nemen.

De aangifte deed Meijering eerder deze maand namens drie verdachten in het liquidatieproces, onder wie Dino Soerel. Het drietal meent dat er voldoende aanwijzingen zijn dat La S. de moord op zijn geweten heeft. Tijdens het proces heeft advocaat Meijering geprobeerd het onderzoeksdossier aan de stukken van Passage toegevoegd te krijgen, maar de rechtbank zag daar de noodzaak niet van in.

Grote protestmars gepland in Marokko

Op Marokkaanse websites gonst het van berichten over geplande protesten op zondag tegen de regering. Die zou corrupt en elitair zijn en te ver van het volk afstaan. Een verboden islamitische beweging voegt zich zondag bij de protestmars en zal die aangrijpen om op te roepen tot democratische hervormingen.

De Marokkaanse autoriteiten lijken er vooralsnog hun schouders over op te halen, ondanks volksopstanden in andere Arabische landen en de val van de heersers in Egypte en Tunesië.

Montasser Drissi, een van de organisatoren van de zogenoemde 20 februaribeweging, zei vrijdag tegen persbureau AP dat de beweging niet tegen het koningshuis is. "We willen een regering die de bevolking vertegenwoordigt, niet de elite."

Een groep jonge Marokkanen is op Facebook en met YouTube-video's een campagne gestart in een poging de energie van andere Arabische opstanden over te brengen naar hun eigen land.

Amerikaans veto Israëlische nederzettingen

De Verenigde Staten hebben hun veto uitgesproken tegen een resolutie van de Verenigde Naties waarin de Israëlische nederzettingen als 'illegaal' bestempeld worden en waarin wordt opgeroepen tot een directe stop van de bouw van nederzettingen. De andere veertien leden van de Veiligheidsraad stemden voor de resolutie.

Het veto van de VS zal ongetwijfeld de woede van de Arabische wereld en de Palestijnen en hun aanhangers opwekken. De VS is tegen nieuwe nederzettingen, maar denkt dat inmenging van de VN de pogingen om de stilgelegde vredesonderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen te hervatten alleen maar ingewikkelder zal maken.

De Palestijnen willen de vredesgesprekken niet hervatten tot Israël de bouw van nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever en in Oost-Jeruzalem stopzet.

Tientallen doden bij protesten Libië

Het regime van de Libische leider Moammar Gadhafi heeft vrijdag in het hele land veiligheidstroepen ingezet. Er vielen tientallen slachtoffers bij confrontaties met demonstranten.

Volgens een Libische arts zijn vrijdag zeker 35 dodelijke slachtoffers zijn ziekenhuis in de havenstad Benghazi binnengebracht. Hij zei dat de meesten omkwamen toen veiligheidstroepen het vuur openden op actievoerders die voor het gebouw demonstreerden waar Gadhafi verblijft als hij in de stad is. De arts zei dat hij de tel was kwijtgeraakt als het ging om het aantal gewonden. Hij wilde anoniem blijven uit angst voor wraakacties.

Volgens ooggetuigen heeft het regime in de steden Beyida en Zentan 'speciale milities' ingezet, de zogeheten Khamis Brigades. In Beyida sloot de lokale politie zich aan bij de demonstranten en konden aanslagen van de milities worden voorkomen. In Zentan vielen Khamis Brigades de stad aan, nadat demonstranten politiebureaus in brand hadden gestoken en op muren 'Weg met Gadhafi' hadden gespoten.

Pantservoertuigen achtervolgden de demonstranten door de straten en helikopters vlogen laag over de betogers heen. "Ze proberen de jeugd bang te maken", aldus een ooggetuige. "Er zijn veel mensen gearresteerd."

Het Libische staatspersureau JANA berichtte dat Gadhafi donderdagavond een rondrit door Tripoli heeft gemaakt om zijn aanhangers te mobiliseren. Een pro-Gadhafi-website berichtte dat een zoon van Gadhafi veiligheidstroepen in een oostelijke regio waar veel van de protesten zich afspelen financiële steun heeft aangeboden.

Volgens mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch zijn woensdag en donderdag 24 mensen om het leven gekomen. Een medewerker van het ziekenhuis in Beyida zei echter dat alleen in het ziekenhuis al 23 lijken lagen.

Altijd de terugwegen

Het perron is bijna verlaten. Slechts één andere, waarschijnlijk ook terugreizende, persoon deelt het perron met mij en omdat hij te ver van me af staat kan ik zijn gezicht niet zien. Vanuit de andere kant komt een zwerver aangelopen en wanneer hij bij mij aankomt vraagt hij of ik wat kleingeld kan missen zodat hij een slaapplek kan krijgen. Zijn hoofd staat op hetzelfde standje schuldgevoel als de kop van een hond die moet schijten op een open veld. Ik zeg natuurlijk nee. 

Uitslag FC Utrecht - Heracles Almelo

Om 20.45 begon in Utrecht de wedstrijd tussen FC Utrecht en Heracles Almelo. Hieronder vind je de uitslag van deze wedstrijd.

 

FC Utrecht

1 - 1

Heracles Almelo

 3' v. Wolfswinkel
   89' Cairo
 
 Gele kaart: v.d. Maarel, Strootman, (FC Utrecht), Maertens, (Heracles Almelo)
 
Stadion: De Galgenwaard, Utrecht
Toeschouwers: 19.000
Arbiter: Winter
 
Opstelling:   Opstelling:
Vorm
v.d.Maarel (Markiet/46)
Vorstermans
Wuytens
Nesu
Duplan
Strootman
Asare (Maguire/21)
Lensky (Nijholt/60)
Mertens
v. Wolfswinkel
  Pasveer
Breukers
Maertens
v.d.Linden
Looms
Quansah (Cairo/83)
Overtoom
Fledderus
Douglas (Rienstra/83)
Armenteros
Everton (Vejinovic/46)

Bale keert mogelijk terug tegen AC Milan

Gareth Bale kan mogelijk in de thuiswedstrijd tegen AC Milan zijn rentree maken voor Tottenham Hotspur. Bale kampte de voorbije tijd met een rugblessure maar dat is bijna verholpen. De heenwedstrijd in Milaan ging nog aan de neus van de aanvaller voorbij.

Manager Harry Redknapp verwacht zijn aanvaller er weer bij te hebben in de return tegen Milan. "En daar kijk ik heel erg naar uit. Met Lennon en Bale op de flanken heb je zoveel loopvermogen."

Tottenham verraste dinsdag de Italianen door met 0-1 te winnen. Tien minuten voor het einde van de wedstrijd maakte Peter Crouch de winnende treffer.

[WB] Wereldrecord Sábliková op 5.000 meter

Martina Sábliková heeft tijdens de wereldbekerwedstrijden schaatsen in Salt Lake City een wereldrecord gereden op de 5.000 meter. De Tsjechische reed 6.42,66, wat ruim sneller was dan haar vorige wereldrecord van 6.45,61.

De Duitse Stephanie Beckert wist Sábliková niet bij te houden in haar race, maar reed ook een sterke tijd met 6.47,04, de vierde tijd ooit. Sábliková heroverde door haar winst de leiding in het wereldbekerklassement. Met nog één race te gaan in Heerenveen staat ze vijf punten voor op Beckert.

Shino Ishizawa had eerder de toon al gezet met haar 6.55,43, wat een nieuw Japanse record betekende. Deze stond echter maar één race, want Eriko Ishino door er 0,37 onder. Ook Cindy Klassen eindigde in de buurt met 6.55,98.

Diane Valkenburg en Jorien Voorhuis waren de enige twee Nederlandsen in de baan. Valkenburg begon snel, maar stortte op het eind weer volledig in en reed 7.09,71. Voorhuis reed beduidend sterker en kwam tot 6.59,24, wat een zesde plaats opleverde.

Horner: "Te vroeg om iets over Bahrein te zeggen"

Of er volgende maand in Bahrein geraced gaat worden is nog onbekend. De werkgroep voor sportregelementen van de FOTA kwam vandaag, na de eerste testdat in Barcelona, bij elkaar om te praten over de situatie in Bahrein.

Voorzitter van de werkgroep, Christian Horner, liet weten dat de beslissing bij de Formule One Management ligt.  "De situatie in Bahrein is erg vervelend", aldus Horner tegenover de masaal opgekomen pers. "Wij zullen er alleen heen gaan als het veilig is en het FOM zal ons alleen laten gaan indien dat het geval is."

"Het is nu alleen nog veel te vroeg om er iets over te zeggen", besloot de Brit.. "We hebben echter het volste vertrouwen in Bernie Ecclestone, het FOM en de FIA om de juiste beslissing te nemen. Waarschijnlijk zal dat ergens volgende week gebeuren."

Honden bijten vrouw dood, verwonden eigenaar

Een vrouw uit de Amerikaanse staat South Carolina is vrijdag door twee rottweilers aangevallen en doodgebeten, terwijl ze in haar tuin aan het werk was. De eigenaar van de honden deed nog een poging de 66-jarige Sirlinda Hayes te redden, maar werd daarop zelf aangevallen. Dat heeft de neef van de vrouw gezegd.

Volgens de neef was Hayes niet bang voor de honden, die af en toe los in de wijk rondliepen. Hij heeft geen idee waarom de honden ineens aanvielen.

De politie schoot een van de honden dood, omdat ze dreigden hulpverleners aan te vallen.

Groningen versterkt zich met talentvolle Jones

FC Groningen heeft de negentienjarige Uruguayaan Matias Jones vastgelegd. Jones tekende vrijdag een contract voor vijf seizoen. Jones komt over van het Uruguayaanse Danubio. Groningen volgde het talent al een tijdje en vrijdag is het dus ook tot een akkoord gekomen.

"Matias is dus blij dat hij in Groningen is", vertelde tolk Ruud Hesp tijdens de presentatie. "Hij zal alles geven en ziet het als een mooie mogelijkheid in Europa te voetballen, bij een mooie club. Hij wil slagen en zal er alles aan doen om een succesvolle voetballer te worden."

Technisch manager Henk Veldmate had lovende woorden over voor de jonge aanvaller. "Toch moeten we niet vergeten dat hij nog maar negentien jaar is en dus tijd nodig heeft. Hij zal in alle opzichten zijn weg nog moeten vinden in Nederland."

Nederland uitgeschakeld op EK badminton

De Nederlandse badmintonners zijn op het Europees kampioenschap voor gemengde teams in Amsterdam uitgeschakeld. Na drie van de vijf wedstrijden stond Rusland al op 0-3 waardoor de voorsprong onoverbrugbaar was.

Ruud Bosch en Lotte Jonathans gingen met 19-21 en 13-21 onderuit tegen Jevgeny Dremin en Valeria Sorokina. Rune Massing verloor vervolgens met 20-22 en 11-21 van Stanislas Poechov. Patty Stolzenbach was tenslotte kansloos tegen Ella Dil. Dil won met 21-7 en 21-15.

PS3-hackers kunnen zichzelf 'unbannen'

Het zijn zware dagen voor Sony. Waar zij gister voor het eerst mensen gingen bannen voor het hacken van de PS3 lijkt dat besluit averechts te werken. Hackers hebben binnen 24 uur een applicatie gemaakt waarmee ze zichzelf kunnen unbannen. Het gaat zelfs zo ver dat ze legale gebruikers kunnen bannen van het PSN.

Door middel van een simpel programma kan men zichzelf weer unbannen. De bans worden gegeven aan de User ID's en aan de Console ID, maar door middel van de app die de hackers hebben gemaakt kunnen ze dit ongedaan maken, en zelfs onbekende users binnen één dag een ban geven. Hierdoor zou Sony geen controle meer hebben over wie nou wel terecht of niet terecht is geband en kunnen er dus problemen komen voor de electrogigant.

Alles blijft natuurlijk een gerucht, want dergelijke gevallen zijn nog niet zelf gemeld door Sony en/of willekeurige gebruikers van het PSN.

psn

[WB] Marsicano verslaat Davis op 1.500 meter

Trevor Marsicano heeft de 1.500 meter gewonnen bij de wereldbekerwedstrijden van Salt Lake City. De Amerikaan versloeg zijn landgenoot Shani Davis met 0,02 verschil. De derde plaats was voor Mark Tuitert, die 0,19 toegaf op de winnaar.

Rhian Ket was de eerste Nederlander op het ijs. Hij wilde de tot dan toe snelste tijd van Konrad Niedzwiedzki van 1.45,79 aanvallen en dat lukte in 1.44,46 Wouter Olde Heuvel was in rit zes twee tienden van een seconde langzamer. Die tijden werden overtroffen door de Canadees Denny Morrison die 1.43,62 klokte.

In rit acht kwam olympisch kampioen Mark Tuitert in de baan tegen Trevor Marsicano. Tuitert ging sneller dan Morrison (1.43,55), maar zag de Amerikaan met 1.43,36 voor hem finishen.

Wereldrecordhouder Shani Davis reed zijn race tegen de nieuwe wereldkampioen allround Ivan Skobrev. Skobrev kwam echter niet in het stuk voor na een lastige eerste binnenbocht. Davis kwam op het eind 0,02 te kort op zijn landgenoot Marsicano.

In de slotrit kwam Simon Kuipers op het ijs tegen Harvard Bøkko. De Noor bleek over meer inhoud te beschikken dan Kuipers, maar zijn 1.43,99 was niet genoeg voor een plaats op het podium. Kuipers kwam met 1.44,38 niet verder dan plaats zeven.

Marsicano pakte de leiding in het wereldbekerklassement over van Kuipers, die nu achter Davis op plaats drie staat. Het verschil in de top is echter niet groot, waardoor de wereldbekerfinale over twee weken in Heerenveen beslissend zal zijn.

Tientje per huishouden voor verwerken kattengrit

In het programma de Rekenkamer van de KRO is geconstateerd dat we per huishouden maar liefst 9,40 euro betalen om het kattengrit te verwerken nadat het is vervuild door de kat. 

Van al het afval dat jaarlijks verwerkt wordt, bestaat 3,75 procent uit kattengrit. Ook betalen de burgers bijna 10 miljoen euro per jaar om de brandweer uit te laten rukken om een kat uit de boom te halen.

Hondenbezitters betalen voor al deze gemaakte kosten jaarlijks hondenbelasting, dit in tegenstelling tot bezitters van katten.

Riccò uit het ziekenhuis

Riccardo Riccò is vandaag ontslagen uit het ziekenhuis in het Italiaanse Baggiovara. Volgens de artsen is er geen gevaar meer voor de gezondheid van de wielrenner.

Riccò kwam twee weken geleden in opspraak nadat hij een bloedtransfusie toegegeven zou hebben aan een arts. Dat gebeurde nadat hij de maandag daarvoor met hoge koorts werd opgenomen.

Riccò is door zijn ploeg Vacansoleil, na eigen onderzoek, inmiddels op non-actief gesteld.

Selectie Wolfsburg stuurt open brief naar fans

VfL Wolfsburg is bezig aan een zeer matig seizoen. De resultaten vallen behoorlijk tegen en het spel is niet om aan te zien. Bovendien werd coach Steve McClaren ontslagen. De selectie snapt de frustratie, maar hoopt snel weer gesteund te worden door de fans.

"Onze selectie en het team daar omheen zijn nog steeds één. Het klopt ook niet dat Diego buiten de groep valt, het tegendeel is zelfs waar", laten de spelers weten in een open brief op de website van Wolfsburg. "We begrijpen de teleurstelling over dit seizoen, wij zijn ook teleurgesteld. Maar steun ons weer zoals vroeger, het liefst nog meer zelfs."

Aan de selectie, die het dit weekend opneemt tegen Hannover 96, zal het in ieder geval niet liggen. "Wij beloven jullie: wij zullen altijd alles geven. We kennen de situatie waarin we verkeren, daarvoor hoeven we alleen maar een blik te werpen op de ranglijst."

FOK! op het spoor van De Mol - Aflevering 7

 

Net als vorig jaar gaan reviewers MrManiak en Beaudelaire op zoek naar De Mol in het AVRO-programma Wie is de Mol?. Zij proberen samen én tegen elkaar de identiteit van De Mol te onthullen. MrManiak belicht de theorieën en hints en Beaudelaire neemt de aflevering onder de loep. Dit jaar wordt het iets breder aangepakt: ook andere crew van FOK! proberen De Mol te onthullen. Wie zal dit jaar het aan het juiste eind hebben en belangrijker: Wie is de Mol?

Vorige specials:

FOK! op het spoor van De Mol - Inleiding 
FOK! op het spoor van De Mol - Aflevering 1 
FOK! op het spoor van De Mol - Aflevering 2 
FOK! op het spoor van De Mol - Aflevering 3 
FOK! op het spoor van De Mol - Aflevering 4 
FOK! op het spoor van De Mol - Aflevering 5 
FOK! op het spoor van De Mol - Aflevering 6 

Betalen voor parkeren fiets in Amsterdam

Het klinkt als een vroege 1 april-grap. Amsterdammers gaan, als het aan Maurice Piek van de VVD ligt, binnenkort ook betalen om de fiets in de stad te parkeren. Het raadslid heeft daartoe een voorstel ingediend.

Het parkeren van een fiets zou dan 63 cent per uur kosten en betaling zou via een kenteken of een chip gaan. Het betalen moet dan gebeuren in de stalling bij het Centraal Station en het Muntplein.

De Fietsersbond ziet niets in het plan. "De politiek heeft jarenlang juist gestimuleerd dat mensen met de fiets naar de binnenstad gaan. Daar is gehoor aan gegeven. Beloofde stallingen zijn er echter nog niet", aldus een woordvoerder. 

Raadslid Maurice Piek heeft hier het volgende over gezegd: "Op bepaalde plekken breek je je nek over de fietsen. Met dit soort schaarse locaties moet je bereid zijn te betalen."

'Twitterterroriste': Ik moest bh uitdoen

De 17-jarige Charlotte Bouwman die deze week een nacht in de cel zat vanwege een grappig bedoelde tweet, voelde zich behoorlijk vernederd. "Ik moest mijn bh uitdoen en ook mijn blouse omdat daar een strikje aan zat", vertelt ze in HP/De Tijd. "Ik kreeg zo'n lelijk politiepak aan."

Het begon toen de scholiere zei dat ze een aanslag zou plegen op haar school. Bouwman schreef de tweet als grap toen een vriend zei dat de CIA en AIVD ook meelas op Twitter. Volgens Bouwman heeft een journalist van de Amersfoortse Courant de politie gebeld naar aanleiding van de tweets, nadat hij eerst in haar tuin had gestaan. Bouwman werd daarna opgepakt en zat zestien uur in de cel.

Inmiddels is de scholiere tijdelijk geschorst. Ze heeft wel al een brief gestuurd naar de directie, vertelde Bouwman in De Wereld Draait Door. Ze hoopt dat ze na de krokusvakantie weer terug mag komen. Bouwman moet examen doen deze zomer voor het gymnasium.

'Modern Warfare 3 wordt een prequel met Ghost'

Volgens de OPM (Offical PlayStation Magazine) wordt Call of Duty: Modern Warfare 3 een prequel. Ghost zal weer terugkeren als hoofdpersonage. Dit is al eerder beweerd in januari, maar de geruchten worden nu sterker.

"Infinity Ward's next Modern Warfare title will be a prequel, with Ghost in the lead role", staat er te lezen in het magazine. Officieel is er nog niets bekend, maar de Call of Duty-reeks staat nu niet bekend als een serie die maar sporadisch een nieuw deel krijgt.

OPM heeft meer geruchten: Dead Space 3 is in ontwikkeling en PS2-spellen zullen binnenkort beschikbaar komen op PSN. OPM heeft vorige maand het gerucht de wereld in gestuurd dat er een HD-remake komt van de Metal Gear Solid-reeks.

Ghost in Modern Warfare

'Investeerders willen belangrijke rol voor Van Geel'

De investeerders van de Rotterdammers willen dat Van Geel naast technisch directeur ook algemeen directeur bij Feyenoord wordt. Volgens diezelfde investeerders moet er hard worden ingegrepen binnen de organisatiestructuur.

Van Geel is al enige tijd in gesprek met de clubleiding van Feyenoord om na het seizoen over te stappen van Roda JC. Huidig algemeen directeur Eric Gudde zou het financiële pakket moeten overnemen van Onno Jacobs, die volgens RTV Rijnmond een baan in het bedrijfsleven aangeboden heeft gekregen.

Volgens de Vrienden van Feyenoord is het plan echter moeilijk te realiseren. Er zou vooralsnog geen overeenstemming over bereikt kunnen worden. Bovendien meent Pim Blokland, die naast geldschieter ook als commissaris actief is, dat de raad van commissarissen hiermee niet zullen instemmen.

Rutte waarschuwt voor Belgische toestanden

Als de coalitiepartijen geen meerderheid halen in de Eerste Kamer, dreigen 'Belgische toestanden'. Dat heeft premier Mark Rutte (VVD) vrijdag gezegd op zijn wekelijkse persconferentie.

"Het is echt heel belangrijk dat mijn eerste kabinet een meerderheid krijgt", zei Rutte. "Anders wordt het lastiger of onmogelijk om ons werk te doen. Veel voorstellen zullen het niet halen of verwaterd raken. Dat zijn Belgische toestanden." België zit al tijden zonder volwaardig kabinet, omdat het maar niet lukt een nieuwe regering te formeren.

Op 2 maart zijn er verkiezingen voor de Provinciale Staten. Volgens Rutte realiseren kiezers zich onvoldoende dat de nieuw gekozen provinciale vertegenwoordigers in mei de nieuwe Eerste Kamer kiezen. "Mensen die het kabinet zien zitten, moeten zich realiseren dat ons werk een stuk lastiger wordt als zij niet gaan stemmen."

Recente peilingen spreken elkaar tegen over de vraag of VVD, PVV en CDA een meerderheid halen in de Eerste Kamer.


Mark Rutte (Foto: Novum)

Haase in dubbelfinale Marseille

Robin Haase heeft zich samen met zijn Britse partner Ken Skupski weten te plaatsen voor de dubbelspelfinale van het ATP-toernooi van Marseille. In de halve finale was het duo te sterk voor de Kroaten Lovro Skovso en Marin Cilic; 6-2 7-6(7).

Voor Haase, die eerder nog in de eerste ronde van het enkeltoernooi werd uitgeschakeld, wordt het zijn tweede eindstrijd van het jaar. Eerder dit jaar bereikte hij de finale van het dubbeltoernooi van Cennai, die hij verloor.

In de finale van Marseille wachten in ieder geval twee Franse opponenten. De duo's Arnaud Clement/Nicolas Mahut en Julien Benneteau/Jo-Wilfried Tsonga strijden morgen om een finaleplaats.

[WB] Tevreden Pechstein steekt richting Nederlanders

Claudia Pechstein maakte vandaag haar rentree in het internationale schaatscircuit. Ze won met overmacht de B-groep van de 5.000 meter bij de wereldbekerwedstrijden van Salt Lake City. De Duitse was na afloop tevreden over haar tijd en deelde nog wat steekjes uit.

"De ISU ziet ook deze tijd. Meer hoef ik niet te zeggen," zei Pechstein die toen ze over de streep kwam op een uitdagende wijze haar vinger voor haar mond plaatste. Pechstein plaatste zich daardoor voor het WK afstanden.

De besmeurde vijfvoudig olympisch kampioene had ook voor de critische Nederlanders als Bart Veldkamp nog wel een woordje klaar: "Bij een aantal Nederlanders zal van verbazing de mond openvallen, als ze van deze tijd horen. En die mond zal voorlopig niet dichtgaan."

Nieuwe superauto in Shift 2: Unleashed

Mensen met een wat klein budget kunnen toch in de Pagani Huayra rijden. De superauto is namelijk te besturen in het nieuwste racespel van EA. In Need for Speed: Shift 2 Unleashed, zal de nieuwe supercar te besturen zijn.
 

De Pagani Huayra is ontwikkeld door Pagani Automobili en heeft 700 paardenkrachten onder de motorkap. "Ik ben verbaasd hoe accuraat het ontwikkelteam de looks en vooral de beleving van de Huayra heeft kunnen vatten in het spel", zegt Horacio Pagani, de geestelijk vader van het bedrijf en de auto.

Met 370 kilometer per uur door een bocht gaan blijft een afrader, dat wel. Maar dat kun je 1 april ondervinden op de pc, PlayStation 3 en Xbox 360.

AGOVV'er Tailor kan naar Kazachstan

AGOVV Apeldoorn raakt verdediger Stanley Tailor mogelijk nog deze maand kwijt. De speler kan naar Kazachstan. De transfermarkt in dat land sluit op 28 februari.

Tailor was onlangs op proef bij FC Atyrau. Als die club erin slaagt om de onderhandelingen met AGOVV tot een goed einde te brengen, zal de 28-jarige Utrechter de stap naar Kazachstan zetten. Zijn contract in Apeldoorn loopt komende zomer af. Tailor belandde in 2006 in het betaald voetbal, toen FC Emmen hem wegplukte bij IJsselmeervogels. In Emmen brak hij niet door, waarna hij in Duitsland voor VfB Oldenburg ging spelen.

Sinds de zomer van 2008 speelt Tailor voor AGOVV. Tot nu toe speelde hij 63 duels in de Jupiler League voor de Apeldoorners. Tailor scoorde daarin zeven keer. Vijf treffers daarvan maakte hij dit seizoen.

Boskamp zag zege Ajax niet aankomen

Johan Boskamp toont zich verrast door de ruime nederlaag van Anderlecht op Ajax. Boskamp was in het verleden actief als trainer in België.

"Ik dacht echt dat Anderlecht zou winnen. Maar het lag qua voetbal op alle vlakken onder", vertelt Boskamp aan Sporza. Over twee wedstrijden ziet hij de Belgische koploper ook niet meer als winnaar uit de strijd komen. "Tenzij Ajax reserves gaat opstellen."

Ook Boskamp zag dat de Belgen niet kansloos waren. "Anderlecht had voor rust kansen, maar je moet die wel afmaken natuurlijk. De efficiëntie maakte het verschil, net als tegen Partizan. Er loopt duidelijk ergens iets mis."

Ajax won gisteren met maar liefst 0-3 van Anderlecht. Toby Alderweireld, Christian Eriksen en Mouinir El Hamdaoui maakten de Amsterdamse treffers.

Boete in voorkenniszaak Grolsch

De rechtbank in Amsterdam heeft vrijdag een boete van 10.000 euro opgelegd aan een 64-jarige verdachte in een voorkenniszaak rond bierbrouwer Grolsch. Twee andere verdachten kregen elk een voorwaardelijke geldboete van 1000 euro.

De 64-jarige belegger uit Enschede heeft volgens de rechter rond de overname van Grolsch door bierconcern SAB Miller eind 2007 met voorkennis gehandeld in aandelen van Grolsch. De man hoorde van zijn zoon dat werd gewerkt aan een overname van Grolsch. De zoon wist dat van zijn partner, die directiesecretaresse was bij Grolsch.

Het OM had een boete van 16.000 euro geëist tegen de 64-jarige. Tegen de zoon en zijn partner had het OM respectievelijk boetes van 2500 en 1500 euro geëist. In november vorig jaar kregen de zwager van de 64-jarige en diens zoon al boetes opgelegd van respectievelijk 10.000 en 5000 euro.

Boete verdachte voorkenniszaak Grolsch
Boete verdachte voorkenniszaak Grolsch (Foto: ANP)

Witwasonderzoek van de baan

Justitie op Bonaire gaat de lokale politici Romancito Booi en Burney El Hage niet langer vervolgen. Dat meldt de advocaat van Booi, Gelmer Pieter, vrijdag. Het OM wilde de twee vervolgen voor witwassen en drugshandel.

De advocaat laat weten dat zijn cliënten opgelucht zijn, omdat de beschuldigingen zwaar op hun privé- en politieke leven drukten. De zaak speelde sinds september 2009. Booi is lid van de Eilandsraad en leidt regeringspartij UPB, El Hage is oud-minister van de voormalige Nederlandse Antillen voor deze partij. Op 2 maart worden verkiezingen gehouden op Bonaire.

Het OM heeft donderdag aan Pieter en aan de advocaat van El Hage, Everett Wilsoe, in een beschikking laten weten dat de zaak is geseponeerd omdat er niet voldoende grond is voor vervolging. De raadslieden overwegen een schadevergoeding te eisen.

Een pressiegroep op het eiland heeft volgens Pieter inmiddels een zogeheten klaagschrift ingediend, waarmee justitie alsnog kan worden gedwongen de twee te vervolgen. De advocaat acht de kans dat dit ook werkelijk gebeurt nihil. Hierover wordt begin volgende week uitsluitsel verwacht.

22 jaar voor moord op Zoetermeerse

De 47-jarige Adam P. moet 22 jaar de gevangenis in voor de brute en zorgvuldig geplande moord op Grace Blommaert uit Zoetermeer. De rechtbank in Den Haag heeft hem vrijdag veroordeeld tot die straf en heeft hem ook tbs met dwangverpleging opgelegd. De rechtbank noemde de moord koelbloedig en op 'gruwelijke en weerzinwekkende' wijze uitgevoerd.

Op 22 augustus wachtte Adam P. zijn ex-vriendin op in haar woonplaats. Ze was rond 16.00 uur op weg naar haar werk, toen P. haar aanviel op het fietspad. Hij stak haar met een zelfgemaakt steekwapen, mishandelde haar verder en liet haar voor dood achter. Een voorbijganger vond de bewusteloze vrouw, die in het ziekenhuis aan haar verwondingen overleed.

Het Openbaar Ministerie had ook 22 jaar gevangenisstraf en tbs geëist tegen P., die de moord heeft bekend.

22 jaar voor moord op Zoetermeerse
22 jaar voor moord op Zoetermeerse (Foto: ANP)

InFamous 2-edities officieel aangekondigd

Amerika kan vanaf 7 juni inFamous 2 spelen. Wanneer Europa aan de beurt is moet nog worden bevestigd, maar deze datum zal er waarschijnlijk in de buurt liggen. Na het uitlekken van de Hero Edition is deze nu ook officieel aangekondigd. Daarnaast komt er ook een Special Edition uit. InFamous 2 komt exclusief uit voor de PlayStation 3.

De inFamous 2 Special Edition zal een High Definition-3D, lensvormige verpakking en is in een goede en slechte variant verkrijgbaar. Er zal een voucher bij zitten om drie exclusieve items te downloaden. Deze bestaan uit een 'Electrocution Grenade', een 'Original Cole'-skin en een 'Golden Amp'.

De Hero Edition heeft dit alles ook, maar daar krijg je ook nog een replica van Cole's tas, een Cole-beeldje, een exclusieve stri, een soundtrack en alle pre-order en promo-items die bij diverse winkels worden gepromoot. De Hero Edition zal in beperkte oplage verschijnen.

Infamous

InfamousInfamous
Infamous

Vacansoleil houdt Mosquera voorlopig aan de kant

Het Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team wacht met het inzetten van de Spanjaard Ezequiel Mosquera. Reden hiervoor is dat de renner nog geen uitsluitsel heeft over het UCI onderzoek wat gaande is tegen hem.

Bij de renner werd in september 2010 een mogelijk maskeringsmiddel gevonden. De renner die enkele weken voor de vondst van dit middel een contract voor 2011 tekende is tot op heden niet geschorst of geschorst geweest.

Ondanks dat de blauwgele formatie van de UCI groen licht kreeg om de renner te laten starten blijft de 35-jarige Spanjaard voorlopig aan de kant. Eerder verzocht Vacansoleil de UCI om de punten van Mosquera niet te laten meetellen in de UCI Sporting hierarchy. Dit ter bevordering van een eerlijke sport en een niet overschatte waardering van het team.

Testdag Barcelona 18 februari

Sebastian Vettel heeft bij de testdag op het circuit van Barcelona de snelste tijd weten te noteren. De Duitse coureur van Red Bull kwam tot 1.24.374 en bleef daarmee zijn Spaanse concurrenten Fernando Alonso (1.25.485) en Jaime Alguersuari (1.25.638) voor.

Nick Heidfeld, die komend seizoen Robert Kubica zal vervangen, kwam in Barcelona niet verder dan 1.44,324 en werd daarmee dertiende en laatste. Het nieuwe seizoen zal officieel zondag 13 maart beginnen met de Grand Prix van Bahrein. Aangezien er op dit moment veel onrust heerst in de oliestaat, is het nog onzeker of de race doorgang zal vinden.

Pos Coureur Team Tijd Ronden
1. Sebastian Vettel Red Bull 01:24.374 37
2. Fernando Alonso Ferrari 01:25.485 101
3. Jaime Alguersuari Scuderia Toro Rosso 01:25.638 56
4. Kamui Kobayashi Sauber 01:25.641 78
5. Jenson Button McLaren 01:26.365 76
6. Paul di Resta Force India F1 01:26.575 25
7. Rubens Barrichello Williams 01:26.912 51
8. Michael Schumacher Mercedes Grand Prix 01:27.517 89
9. Narain Karthikeyan HRT F1 Team 01:28.393 115
10. Heikki Kovalainen Lotus F1 01:30.065 54
11. Jerome d` Ambrosio Virgin Racing 01:30.950 115
12. Vitaly Petrov Renault 01:35.174 19
13. Nick Heidfeld Renault 01:44.324 27

Levchenko nog drie weken uit roulatie

Willem II-speler Evgeniy Levchenko kan nog zeker drie weken niet voetballen. Hij heeft zijn heupspier verrekt.

Levchenko hervatte deze week wel zijn looptraining weer, schrijft Omroep Brabant. Uit ziekenhuisonderzoek bleek dat de speler twee weken geleden zijn heupspier heeft verrekt en daardoor nog drie weken aan de kant moet blijven.

Ook middenvelder Andreas Landgren hervatte de looptraining. Hij kampte wekenlang met een virusinfectie waardoor hij zich nauwelijks kon inspannen. De revalidatie van keeper Niki Mäenpää gaat ook de goede kant op. Hij zit morgen tegen Excelsior echter ziek thuis.

Aanvaller Gerson Sheotahul traint nog apart van de groep. Vorige week vrijdag werd er een kleine beschadiging in een spier in zijn bovenbeen ontdekt. Naar verwachting kan hij over vier weken weer aansluiten bij de groep.

Van Gaal: "Als we niet winnen, wordt het lastig"

In de komende twaalf dagen speelt Bayern vier wedstrijden. Na de competitiewedstrijd tegen Mainz volgt de Champions League-wedstrijd tegen Inter, het duel met Borussia Dortmund en de halve finale van de DFB Pokal tegen Schalke. "Natuurlijk zijn het beslissende weken", blikt Van Gaal vooruit.

Bayern staat momenteel derde in de Bundesliga. "Als we niet winnen, wordt het lastig. We willen zo snel mogelijk op de tweede plaats staan. We moeten noodgedwongen in de achtervolging. Maar er is nog van alles mogelijk. We moeten naar onszelf kijken en een mooie serie neerzetten."

Vorig seizoen verloor Bayern de Champions League-finale van Inter. Van Gaal denkt niet dat er revanchegevoelens zijn bij zijn ploeg. "Ik denk niet dat dat zaterdag meespeelt. Maar dat weten we achteraf pas zeker. De focus is nu op het duel met Mainz, we hebben nog niet over Inter gesproken."

Finalestadion WK cricket niet brandveilig

Het stadion in Mumbai waar de finale van het wereldkampioenschap cricket wordt gehouden, is niet brandveilig genoeg. Inspecteurs van de brandweer maakte dit volgens Reuters vandaag bekend. Een van de inspecteurs liet weten dat het stadion pas brandveilig verklaard kan worden als de Mumbai Cricket Association maatregelen neemt.

Veel gehoorde klachten zijn dat het veiligheidssysteem hapert en dat er niet genoeg maatregelen zijn getroffen, zo hangen er geen niet-roken-bordjes, zijn er weinig tot geen alarmen en ook brandblussers zijn schaars. De afwijzing is echter opmerkelijk, eerst keurde de International Cricket Council het stadion al af, maar die gaf deze week toch zijn goedkeuring. Het WK begint 13 maart.

De MCA is er van overtuigd dat het aan de eisen kan voldoen.

[WB] Pechstein pakt ticket voor WK afstanden

Claudia Pechstein heeft haar rentree in het wereldbekercircuit bekroond met een ticket voor de WK afstanden komende maand in Inzell. De Duitse won de 5.000 voor vrouwen in de B-groep in 6.51,62.

De bijna 39-jarige Duitse schaatsster was de afgelopen twee jaar geschorst vanwege afwijkende bloedwaarden. Pechstein heeft altijd gezegd dat ze nooit verboden middelen heeft gebruikt.

Pechstein bleef met haar winnende tijd maar zes seconden boven het wereldrecord van Martina Sábliková. Alleen Stephanie Beckert was dit seizoen sneller.

Agustien mocht niet vertrekken van Swansea

Kemy Agustien houdt bij Swansea City de bank warm, maar de Tilburger mocht van zijn trainer niet tijdelijk naar een andere club vertrekken.

Verschillende clubs uit de Championship toonden belangstelling om Agustien tijdelijk van The Swans te huren, maar manager Brendan Rodgers hield dat tegen. De voormalig AZ-speler had zelf wel oren naar een tijdelijk nieuw onderkomen.

"Hij vertelde me dat het voor mij nu niet mogelijk is. Hij zei dat ik deel uitmaak van de selectie en dat hij me hier wilde houden", zegt Agustien in de South Wales Evening Post over de reactie van Rodgers. Agustien tekende in het najaar van 2010 voor twee jaar bij Swansea.

"Ik moet wachten op mijn kans. In het voetbal kan het snel veranderen. Ik ben zeer gefrustreerd omdat ik niet het idee heb dat ik veel kansen heb gekregen. Een paar jaar geleden had ik anders gereageerd, maar ik ben volwassen geworden."

Verbeek: "Vanaf tribune beter zicht op het veld"

Gertjan Verbeek zit zaterdag tegen sc Heerenveen wegens een schorsing op de tribune. "Het had geen zin om in beroep te gaan." Verbeek kreeg de schorsing opgelegd wegens commentaar op de leiding bij de wedstrijd tegen PSV.

"Het had geen zin om tegen mijn schorsing in beroep te gaan", zegt hij op de clubwebsite. "Als arbiters dingen in hun aanklacht zetten die niet waar zijn, kun je beter ophouden."

"Ik had inderdaad aanmerkingen, maar in alle redelijkheid en met respect. Dat hebben zestien miljoen Nederlanders zelf kunnen horen. Onwaarheden opschrijven vind ik niet respectvol. Dat zegt meer over de scheidsrechter dan over mij. Wat die onwaarheden zijn? Dat is iets tussen Bas Nijhuis en mij."

Toch weet Verbeek nog een positief puntje te vinden aan de tribuneplaats. "Het laatste halfuur van de thuiswedstrijd tegen PSV heb ik alles van bovenaf veel beter kunnen zien. Ik zag meer diepte en had beter inzicht in de ruimtes op het veld. Het is eigenlijk raar dat de coach normaal gezien op één van de minst effectieve plaatsen van het stadion moet zitten."

"Mijn assistent Michel Vonk zit altijd op de tribune. Hij ziet de dingen duidelijker dan wij beneden. Tijdens het duel hebben we veel contact. Nu kan ik het zelf eens van daaraf zien. Maar ik mag helaas geen contact met andere trainers hebben. Tot en met zaterdagmiddag ben ik verantwoordelijk, daarna moeten de andere trainers het doen."

AC Milan eert baas Berlusconi

De voetballers van AC Milan dragen in de wedstrijd tegen Verona een bijzonder shirt ter ere van Silvio Berlusconi. De Italiaanse premier, die politiek in zwaar weer verkeert, is sportief gezien precies 25 jaar eigenaar en voorzitter van de befaamde club. Robinho mag derhalve voor even Ruby buitenspel zetten.

Volgens de krant La Repubblica gaat de selectie van trainer Massimiliano Allegri zondag gehuld in het vertrouwde tenue met de verticale zwart-rode banen, maar voorzien van de handtekening van Berlusconi onder de tekst '20 febbraio 1986 - 20 febbraio 2011'. Het extra logo staat tussen het verenigingsembleem en de sponsornaam.

In de kwart eeuw dat Berlusconi nu de baas is bij Milan won de club onder meer vijfmaal de Champions League en werden er zeven landskampioenschappen gevierd.

Milan eert baas Berlusconi
Milan eert baas Berlusconi (Foto: ANP)

Liuzzi in beeld als tweede rijder bij Hispania

Coureur Vitanonio Liuzzi lijkt op weg naar Hispania. Het team liet weten plannen te hebben om morgen, op het circuit van Barcelona, al met de Italiaan de testen.

Vorig jaar reed Liuzzi nog voor het team van Force India, maar deze gaven de voorkeur aan Paul di Resta, destijds derde rijder bij de Indiërs. Mocht de Italiaan daadwerkelijk voor HRT gaan rijden dan wordt hij teamgenoot van Narain Karthikeyan, die eerder al een contract bij het team ondertekende.

Binoche in Cronenberg-film Cosmopolis

Juliette Binoche gaat in het drama Cosmopolis spelen van David Cronenberg. Welke rol de Franse actrice gaat spelen is nog onbekend, schrijft de Britse filmsite Screendaily.

De 46-jarige Binoche speelt sinds haar Amerikaanse doorbraak in The English Patient uit 1996 afwisselend in Franse films en Hollywood-producties. De Franse acteur Mathieu Amalric wordt ook getipt voor een rol in de film. Hij is in de Verenigde Staten beroemd geworden door zijn rol in The Diving Bell and the Butterfly uit 2007 als verlamde man die slechts met zijn ogen kan knipperen.

De 24-jarige Twilight-ster Robert Pattinson heeft de hoofdrol in Cosmopolis. Hij speelt de pasgetrouwde miljardair Eric Packer die zijn vrouw bedriegt en binnen 24 uur zijn fortuin verliest. De film is gebaseerd op het gelijknamige boek uit 2003 van Don DeLillo. Het is een moderne versie van de klassieker Ulysses van James Joyce, dat weer gebaseerd is op het epische gedicht Odyssee van Homerus.

De rol van Packer zou eerst worden gespeeld door Colin Farrell, maar die moest afzeggen nadat de filmopnames werden uitgesteld. Marion Cotillard moest een rol in Cosmopolis laten schieten wegens haar zwangerschap. De Britse actrice Keira Knightley zou haar rol hebben overgenomen, maar dat is nog niet bevestigd.


Binoche heeft rol te pakken. (Foto: Novum)

Salt-regisseur maakt actiethriller Hunter Killer

Phillip Noyce gaat de actiefilm Hunter Killer regisseren. Wie in de film gaat spelen is nog onbekend, schrijft de Amerikaanse filmsite The Hollywood Reporter.

Actiethrillers zijn bekend terrein voor de regisseur van de actiefilm Patriot Games uit 1992 en de vorig jaar verschenen spionagethriller Salt. Hunter Killer gaat over een onervaren kapitein van een onderzeeër die de Amerikaanse marine moet helpen om de Russische president te redden. De Russische leider is ontvoerd door een generaal.

Het verhaal is gebaseerd op het boek Firing Point van schrijver Don Keith en George Wallace, voormalig bemanningslid van een onderzeeër. Het boek moet nog worden uitgegeven. Noyce verwacht dat de opnames voor de film later dit jaar van start kunnen gaan.


Noyce regisseert Hunter Killer (Foto: Novum)

Vaticaan waarschuwt voor neptickets pausmis

De 'tickets' die op internet worden aangeboden voor de zaligverklaring van paus Johannes Paulus II op 1 mei, zijn nep. Hiervoor heeft het Vaticaan vrijdag gewaarschuwd.

De rooms-katholieke kerk herinnert eraan dat geen kaarten nodig zijn om de mis te bezoeken. Bij de ceremonie op het Sint-Pietersplein in Rome worden meer dan 1 miljoen, wellicht 2 miljoen pelgrims verwacht.

Paus Benedictus XVI tekende vorige maand een decreet voor de zaligverklaring van zijn in 2005 overleden voorganger. De Congregatie voor de Zalig- en Heiligverklaringen had vastgesteld dat op voorspraak van Johannes Paulus een wonder is gebeurd. De Franse kloosterzuster Marie Simon-Pierre zou op wonderbaarlijke wijze van de ziekte van Parkinson zijn genezen, nadat zij de Poolse paus om hulp had gevraagd. Johannes Paulus leed zelf ook aan die ziekte.

Vaticaan waarschuwt voor neptickets pausmis
Vaticaan waarschuwt voor neptickets pausmis (Foto: ANP)

Been: "Reken honderd procent op Vlaar"

Feyenoord-trainer Mario Been noemt ADO Den Haag een lastige tegenstander, maar reist zondagmiddag wel met vertrouwen af naar Den Haag. Been put het vertrouwen uit de afgelopen wedstrijden tegen FC Twente, Vitesse en Heracles Almelo.

"Zeker aan de eerste helft tegen Heracles heb ik een goed gevoel overgehouden", zei Been. "Op ons spel tijdens die helft moeten we voortborduren", zegt Been op de clubwebsite.

Een opsteker voor de ploeg is de terugkeer van Ron Vlaar. Hij hield aan de wedstrijd tegen Heracles een bovenbeenblessure over, maar trainde vrijdag weer mee. "Ron heeft aangegeven dat hij kan spelen. Daar ben ik ontzettend blij mee, want hij is achterin erg belangrijk voor ons. Ik reken honderd procent op hem."

Feyenoord houdt vooral ADO-spits Dmitriy Bulykin goed in de gaten. "Daarnaast heeft ADO met Lex Immers en Jens Toornstra veel diepte vanuit het middenveld. ADO heeft een strijdvaardig elftal, zeker met dat felle publiek achter zich. Wij zullen minimaal dezelfde strijdlust aan de dag moeten leggen."

GroenLinks-senator het vaakst afwezig

Eerste-Kamerlid Britta Böhler (GroenLinks) was vorig jaar het vaakst afwezig bij plenaire vergaderingen van de senaat. Ze ontbrak dertien van de vijfendertig keer, blijkt uit een inventarisatie van RTL Nieuws.

Böhler, die een bekende advocate is, meldde zich af wegens bezigheden elders, verblijf in het buitenland, persoonlijke omstandigheden en ziekte. SP-senator Anja Meulenbelt ontbrak elf keer, onder andere doordat zij enige tijd ziek was.

Zeven van de 75 senatoren waren altijd aanwezig. De SGP is van alle partijen het vaakst present. Een van de twee Eerste-Kamerleden die de partij heeft, moest in 2010 eenmaal verstek laten gaan. Verder waren de twee er elke keer. De Eerste Kamer vergadert een dag per week.

Kabinet neemt maatregelen tegen spionage

Het kabinet neemt maatregelen die de overheid en het bedrijfsleven beter moeten beschermen tegen spionage. Dat heeft de ministerraad besloten, maakte minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) vrijdag bekend.

De maatregelen moeten er vooral toe leiden dat organisaties zich beter bewust zijn van de risico's van spionage. Het stelen van bijvoorbeeld politieke, ambtelijke, wetenschappelijke en technologische informatie door buitenlandse spionnen vormt namelijk een dreiging voor de nationale veiligheid.

De geheime dienst AIVD helpt bij het vergroten van het bewustzijn; bedrijven kunnen dan zelf de juiste maatregelen treffen. Ook binnen de overheid worden alle kwetsbare plekken in kaart gebracht en vervolgens maatregelen getroffen.

Vorig jaar bleek uit onderzoek van de AIVD dat Nederland kwetsbaar is voor spionage. Dit komt onder meer door technologische ontwikkelingen en de komst van hoogopgeleide kennismigranten. Buitenlandse inlichtingenofficieren kunnen zich voordoen als onderzoeker of student en op die manier informatie inwinnen.

Op de websites van de inlichtingsdiensten AIVD en de MIVD zijn sinds februari vorig jaar brochures te downloaden met tips om spionage tegen te gaan.


Kabinet neemt maatregelen tegen spionage (Foto: Novum)

Jongens uit Spijkenisse redden vrouw

Spijkenisse komt vaak in het nieuws vanwege moorden en schietincidenten. Dat er in Spijkenisse ook socialere mensen wonen, hebben twee jongens bewezen die een bejaarde vrouw hebben gered.

Edwin Maertens en Wesley Kat waren woensdag om 21.00 uur klaar met fitnessen en zijn daarna op de fiets gestapt onderweg naar een 'bankje bij een speeltuintje'. Het speeltuintje ligt vlak bij een dijk. Toen de jongens op het bankje zaten, hoorden ze naar eigen zeggen een vrouw 'help, help' roepen.

Eén van de jongens: "En we zitten gewoon nog geen twee minuten op dat bankje of die vrouw hoor je help roepen, nou dan is toch wel het eerste dat je doet er meteen naartoe rennen." De vrouw zou met haar hoofd boven het water hebben gehangen, nadat ze met haar scootmobiel van de dijk afgereden was. De jongens hebben haar weer de dijk op geholpen. Toen de gealarmeerde politie arriveerde, hebben Edwin en Wesley de agenten opgevangen, zo verklaren ze.

De jongens weten verder nog te melden dat de vrouw 'pijn had aan haar rechterarm en ook wel bang was'.

Een interview met Edwin en Wesley is hier te beluisteren.

Cummings wint etappe in Algarve

Stephen Cummings heeft de derde etappe in de Ronde van de Algarve op zijn naam geschreven. De 29-jarige Brit van Team Sky was de beste in een bergetappe over 180 kilometer. Hij neemt ook de leiderstrui over van Philippe Gilbert.

Cummings maakte deel uit van een kopgroep van vijf renners, waar ook Alberto Contador in zat. De Spanjaard van Saxo Bank, die woensdag zijn rentree maakte, werd derde. De tweede plaats was voor de Amerikaan Tejay van Garderen (HTC-Highroad).

De Portugese rittenkoers duurt nog tot en met zondag. Op de laatste dag staat een tijdrit van ruim zeventien kilometer op het programma.

[Upd] Weer brand Rabobank-toren Utrecht

Sinds vanmiddag woedt er brand in het nieuwe hoofdkantoor van de Rabobank te Utrecht. Volgens de brandweer gaat het om een grote brand op de tweede verdieping en men heeft het pand laten ontruimen. 

Het is inmiddels de vierde keer in korte tijd dat er brand uitbreekt in de Rabotoren. Vorig jaar juni was er brand in de bovenste verdieping van de torens, waarbij er zelfs een explosie plaatsvond. 

In oktober van 2010 woedde er twee keer brand op dezelfde dag, op de 9e en de 21ste verdieping. Bij deze brandjes was er sprake van brandstichting

Update 17.45 uur
Inmiddels is de brand gedoofd. De brand is ontstaan in een technische ruimte en veroorzaakte veel rookontwikkeling. De brandweer is nog bezig de rook te verdrijven. Aangezien de sprinklerinstallatie in werking is getreden, is er waarschijnlijk veel schade. 

Kabinet wil spijbelaar sneller opsporen

Jongeren die niet werken en ook niet naar school gaan, kunnen in de toekomst sneller worden opgespoord. Hulpverleners krijgen toegang tot bestanden van de sociale dienst en van het UWV. Dat heeft het kabinet vrijdag besloten.

Hulpverleners moeten jongeren tot 23 jaar die niet werken en ook niet naar school gaan, opsporen en hen weer in de schoolbanken zien te krijgen. In de praktijk blijken ze niet altijd gemakkelijk te vinden. Door de hulpverleners toegang te geven tot meer gegevens, hoopt het ministerie van Sociale Zaken daar verandering in te brengen. Experimenten hiermee zijn volgens het ministerie succesvol verlopen.

Ook protesten in Djibouti

Evenals elders in het Midden-Oosten en Afrika zijn vrijdag in de stadstaat Djibouti in de Hoorn van Afrika duizenden betogers de straat opgegaan. De demonstranten eisen dat president Ismail Omar Guelleh na twee termijnen vertrekt en zich in april niet meer herkiesbaar stelt.

Het maximum van twee achtereenvolgende ambtstermijnen werd vorig jaar uit de grondwet van Djibouti geschrapt. Guelleh heeft er in april twee termijnen opzitten, maar zijn familie is al meer dan dertig jaar aan de macht.

Guelleh had in de verkiezingen van 2005 geen enkele tegenstander. Een mogelijke uitdager in april, Abdourahman Boreh, woont in het buitenland en verblijft nu in Londen. Hij vreest dat hij in de gevangenis belandt en gemarteld wordt als hij naar Djibouti terugkeert.

Djibouti telt 750.000 inwoners en ligt in de Hoorn van Afrika, tegenover Jemen aan de Golf van Aden. Het biedt onderdak aan verschillende militaire bases, waaronder de enige Amerikaanse basis in Afrika. Er werken geen buitenlandse journalisten en maar weinig internationale organisaties hebben er een vertegenwoordiging.

De eerste politieke betoging in Djibouti deed zich voor op vrijdag 28 januari. Meer demonstraties volgden en op 5 februari greep de oproerpolitie in met traangas en rubberkogels. Vervolgens werd op 9 februari de voorzitter van de lokale bond voor mensenrechten opgepakt, nadat hij melding had gemaakt van arrestaties onder studenten en leden van oppositiepartijen, zegt Human Rights Watch.

Veldrijder Van der Haar langer bij Rabo

Veldrijder Lars van der Haar heeft zijn contract bij Rabobank met twee jaar verlengd. Dit seizoen werd de 19-jarige veldrijder zowel Nederlands-, Europees- als wereldkampioen bij de beloften.

"Ik wil heel graag bij het team blijven, ik heb het erg naar mijn zin. De resultaten zijn mede te danken aan de uitstekende sfeer die in onze ploeg heerst. Ik hoop weer een stap voorwaarts te kunnen zetten op weg naar mijn uiteindelijke doel en dat is prof worden," aldus Van der Haar.

Spaanse Magic Palace van Hans Kazàn afgebrand

Het Magic Palace, het theater dat goochelaar Hans Kazàn in Torremolinos opende, is vrijdagmiddag afgebrand. Dat heeft de goochelaar vrijdag laten weten op gezag van de burgemeester van de Zuid-Spaanse badplaats.

De brand brak aan het begin van de middag uit. Over de oorzaak is nog niets bekend. Het theater opende na jaren voorbereidingen in juli 2006 zijn deuren. Maar na een aantal maanden trok de belangrijkste investeerder van het Magic Palace zich terug en werd de onderneming failliet verklaard.

De voorstelling van Magic Unlimited, een trio van Hans' twee zoons en schoondochter, die in het theater stond, speelt sindsdien in het theater Sala Fortuna aan de Costa del Sol.

Leger opent vuur op betogers in Bahrein

Het leger van Bahrein heeft vrijdag het vuur geopend op demonstranten die zich hadden verzameld bij het Parelplein in de hoofdstad Manamah. Volgens getuigen zijn er gewonden gevallen.

Volgens het sjiitische ex-parlementslid Jalal Firooz waren de demonstranten elders in de stad voor een herdenkingsdienst toen de politie hen bestookte met traangas. De betogers trokken daarop naar het Parelplein waar militairen met scherp begonnen te schieten.

In de nacht van woensdag op donderdag maakte de politie hardhandig een eind aan een protestactie van sjiieten op het Parelplein. Vier mensen kwamen om en honderden raakten gewond. De vier slachtoffers werden vrijdag onder massale belangstelling begraven.

De sjiitische meerderheid voelt zich door de regerende soennitische minderheid gediscrimineerd en eist hervormingen in navolging van protesten elders in het Midden-Oosten.

Leger opent vuur op betogers in Bahrein
Leger opent vuur op betogers in Bahrein (Foto: ANP)

Aantal usenetsites sluit hun deuren

Elf 'illegale' internetsites hebben na een sommatie van zelfbenoemd auteursrechtenwaakhond Stichting Brein hun activiteiten gestaakt. Bij elkaar hadden ze 900.000 gebruikers, maakte Brein vrijdag bekend.

Het ging om zogeheten usenetsites, die verwijzingen bevatten naar legale en illegale bestanden. De sites waren vergelijkbaar met het usenetforum FTD dat vorige week op last van de rechtbank in Haarlem zijn activiteiten moest staken.

FTD, met een half miljoen gebruikers de grootste usenetsite, kondigde begin deze week aan per 1 maart 'op zwart' te gaan. Het internetplatform had van de rechter een maand de tijd gekregen de verwijzingen naar bij Brein aangesloten auteursrechthebbenden te weren. FTD kiest er - volgens Brein - voor daar geen tijd aan te besteden omdat er dan niets overblijft.

Opmerkelijk in de uitspraak tegen FTD was dat de rechter expliciet meldde dat downloaden - óók als dit uit illegale bron is - niet verboden is. Ook het faciliteren van downloaden kan niet als illegaal worden gezien. FTD moest de verwijzingen verwijderen omdat FTD vanwege hun zakelijke karakter, kudo's systeem e.d. het uploaden stimuleert.  Uploaden is wél verboden.

Pröpper tekent nieuw contract bij Vitesse

Davy Pröpper heeft vandaag zijn handtekening gezet onder een nieuw contract bij Vitesse. De talentvolle middenvelder ligt nu tot medio 2014 vast met een optie voor nog een jaar. Zijn vorige verbintenis liep nog twee seizoenen door. De speler stond in de winterstop in de belangstelling van Ajax, maar Vitesse wilde hem niet laten gaan.

"Het heeft even geduurd, maar gelukkig is het nu zover", zei de 19-jarige Pröpper op de website van Vitesse. De jeugdinternational maakte op 17 januari van het vorig jaar zijn debuut in het eerste elftal, maar wist tot dusver geen basisplaats af te dwingen. In totaal speelde hij 31 duels voor de Arnhemmers.

Fraudeurs OV-chipkaart nauwelijks vervolgd

Trans Link Systems (TLS) heeft pas drie keer aangifte gedaan voor fraude met de OV-chipkaart. Het gaat volgens het Openbaar Ministerie dit jaar om twee gevallen. Er worden weliswaar tientallen kaarten per dag geblokkeerd, maar de fraudeurs lijken dus moeilijk aan te pakken. Het aantal fraudegevallen is toegenomen na de recente media-aandacht.

NS-directeur Bert Meerstadt zei donderdag bij de presentatie van de jaarcijfers van zijn bedrijf dat in tientallen gevallen 'automatisch vervolging' zou zijn ingesteld. Volgens een woordvoerder van de NS is dat 'een verspreking'.

De NS wil verder niet ingaan op het lage aantal aangiften. "Iedereen die zich schuldig maakt aan fraude moet hard worden aangepakt. Het is goed dat het OM de zaak serieus neemt." De Nederlandse Spoorwegen doen overigens zelf geen aangifte van fraude, maar laat dat over aan TLS.

Volgens het OM deed TLS, het bedrijf achter de OV-chipkaart, in 2011 tweemaal aangifte. De eerste keer was eind januari, in een zaak met meerdere kaarten op meerdere locaties. De tweede aangifte volgde deze week en betrof een op naam gestelde kaart. Het onderzoek hiernaar loopt. Vorig jaar werd een persoon veroordeeld.

TLS wil geen uitspraken doen over het aantal gedane aangiften. Het bedrijf erkent dat er 'tientallen gevallen van fraude per dag' ontdekt worden. Een kaart waarvan het saldo illegaal is verhoogd, wordt geblokkeerd. TLS spreekt van een 'beheersbare situatie'. Per dag zijn er zo'n 4,5 miljoen transacties.

De beveiliging van de OV-chipkaart komt steeds meer onder vuur te liggen. Eerder deze week werd bekend dat twee Groningse studenten nu ook de OV-chipkaart voor studenten gekraakt zouden hebben. Onderzoeksjournalist Brenno de Winter bevestigt dat het om de 'real deal' gaat.


Fraudeurs nauwelijks vervolgd (Foto: Novum)

Opnieuw militairen geëerd met gevechtsinsigne

Ongeveer vijftig militairen van de Luchtmobiele Brigade hebben vrijdag het gevechtsinsigne ontvangen. Tijdens de ceremonie op de Oranjekazerne in Schaarsbergen kregen ook de ouders van de gesneuvelde korporaal Cor Strik de onderscheiding uitgereikt. Strik kwam in april 2007 in Afghanistan om het leven door een bermbom.

Het gevechtsinsigne wordt alleen uitgereikt aan militairen die te maken hebben gekregen met vijandelijk vuur of gevechten en daarbij adequaat hebben gehandeld. Het ereteken is in de zomer van 2009 ingevoerd. Het moet militairen erkenning geven voor hun moed en het gevaar dat zij hebben gelopen.

De Luchtmobiele Brigade heeft tussen 2006 en 2010 veel manschappen geleverd voor de missie in de Zuid-Afghaanse provincie Uruzgan. Onder anderen Tweede Kamervoorzitter Gerdi Verbeet reikte de insignes uit.

Opnieuw militairen geëerd met gevechtsinsigne
Opnieuw militairen geëerd met gevechtsinsigne (Foto: ANP)

[WB] Skobrev niet op 10.000m

Ivan Skobrev zal bij de wereldbekerwedstrijden dit weekend in Salt Lake City niet meedoen aan de 10.000 meter. Dit heeft de Europees- en wereldkampioen gezegd.

"Ik kan Bob de Jong niet meer inhalen in het algemeen klassement en kies er daarom voor om mijn krachten te sparen voor de WK afstanden in Inzell," aldus de Rus die vandaag wel van start gaat op de 1.500 meter. In een rechtstreeks duel treft hij daarin Shani Davis.

'Governator' vereeuwigd in 3 meter hoog beeld

Arnold Schwarzenegger heeft een kunstenaar zijn fiat gegeven om een drie meter hoog beeld van hem in brons te gieten. Dat meldt de TV-zender KBOI2 donderdag. Het beeld zal komen te staan voor het Schwarzenegger-museum in zijn Oostenrijkse geboorteplaats Thal.

De filmster en voormalig gouverneur van de Amerikaanse staat Californië had Ralph Crawford geïnstrueerd om hem in een bodybuilderspositie met aangespannen spieren af te beelden. De kunstenaar had inmiddels een mal van klei af en dus toog de 'governator' naar Idaho, waar hij het beeld inspecteerde. Op enkele kleine gebreken na was hij tevreden.

Schwarzenegger wordt vrijwel naakt en gespierd afgebeeld, omdat bodybuilden uiteindelijk de basis was van zijn succes in de Verenigde Staten. Het blijft overigens niet bij één enkel beeld. Naast een bronzen spiermassa wordt er ook een Schwarzenegger gemaakt waarin hij gekleed en als gouverneur te zien is.

'Governator' vereeuwigd in 3 meter hoog beeld
'Governator' vereeuwigd in 3 meter hoog beeld (Foto: ANP)

PS3-bezitters mogen op Crysis 2 demo hopen

Xbox 360-spelers zijn al een tijd aan de gang met de Crysis 2-beta. De pc-demo komt op 1 maart uit. Wanneer mogen PS3-bezitters dan aan Crysis 2 proeven? Tot nu zijn bijna alle hands-on's van de game met de 360- of pc-versies geweest. Boze tongen beweren dat de PS3-versie achtergehouden wordt omdat het de minste versie zou zijn.

Crysis 2-producent Nathan Camarillo heeft inmiddels gehint naar een PS3-demo. “We want as many people to play Crysis 2 as possible” en “I can’t say anything too specific … we haven’t announced [the demo] yet”. Ook liet Camarillo weten dat er door Crytek aan DLC wordt gewerkt. “You can imagine we will support Crysis 2 with downloadable content [...] but I can’t say specifically what it is yet”.

Verder verzekerde hij dat de PS3- en 360-versies niet van elkaar zullen verschillen. "People can try to find them [disparities], but they won't find anything. They both run great, they both play great whether you're playing single-player or multiplayer - they're identical offerings. The quality is outstanding on both of them; there's really no difference."

Crysis 2 komt 25 maart in Europa uit voor PS3, 360 en pc.

Crysis 2

'Huizenprobleem VS $45 biljoen'

Wegens een schimmig registratiesysteem heeft Amerika een huizenprobleem van maar liefst 45 biljoen dollar. Dit zegt financieel onderzoeker en edelmetaalhandelaar Willem Middelkoop vrijdag tegenover RTL Z.

MERS
Het gaat om MERS, wat staat voor Mortgage Electronic Registration Systems. In dit private systeem zijn ongeveer de helft van alle Amerikaanse hypotheken vertegenwoordigd. De manier waarop MERS de hypotheken administreerde, blijkt nu voor een levensgroot probleem te zorgen.

Middelkoop: "Ten eerste zijn veel, zo niet alle, gedwongen huizenverkopen van Amerikanen onrechtmatig. De hypotheekpapieren die banken bij de rechtbank moeten overleggen voor een gedwongen verkoop blijken niet te deugen: de juiste papieren ontbreken, zijn vervalst of vertonen andere gebreken waardoor geen uitsluitsel gegeven kan worden wie de rechtmatige eigenaar van de hypotheek is. Met andere woorden, banken kunnen niet aantonen dat zij in hun recht staan om een huis gedwongen te verkopen."

'Geen rechtmatige eigenaar'
"Het tweede probleem volgt uit de wijze waarop deze gebreken in hypotheekaktes tot stand zijn gekomen. Omdat de hypotheken geen rechtmatige eigenaar kennen, worden de hypotheekbeleggingen die door Wall Street wereldwijd aan beleggers verkocht zijn, niet door hypotheken gedekt. Met andere woorden, hypotheekbeleggingen blijken eigenlijk niets meer dan een lege schoenendoos te zijn", gaat Middelkoop verder.

"De problemen zijn terug te voeren op het bedrijfsmodel van MERS. Zij schreef zichzelf bij het Kadaster als 'nominee' namens de originele hypotheekverstrekker in. Door deze constructie konden banken hypotheekrechten vrij van lokale belastingen en administratie, bundelen en verkopen. Zo werden de lokale registers, het Amerikaanse Kadaster, omzeild en hoefden banken niet bij elke verkoop de papieren over te schrijven. MERS maakte daarmee de 'chain of title', vrij vertaald de 'opeenvolging van (eigendoms)titels', feitelijk onklaar", aldus de financieel journalist.

Massaal geïnvesteerd
Waarom zouden Amerikanen dan nog hun hypotheek betalen als het huis toch niet afgepakt kan worden, vraagt Middelkoop zich af. Bovendien moeten onteigende huizen misschien weer teruggegeven worden aan de rechtmatige eigenaar.

Dit zou tegelijkertijd voor enorme problemen kunnen zorgen, zoals Amerikaanse banken die opnieuw kunnen omvallen. In Europa is de situatie nog slechter, omdat Europese banken en pensioenfondsen massaal geïnvesteerd hebben in Amerikaanse hypotheekschulden. Middelkoop verwacht dan ook dat men van MERS in de toekomst nog veel gaat horen.

SP wil 'mysterieus' reclamebord weg bij A4

SP-Kamerlid Farshad Bashir wil dat minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) een 'mysterieus' reclamebord langs de snelweg A4 bij Leiderdorp laat weghalen. Via schriftelijke vragen heeft de parlementariër dat verzoek vrijdag gedaan.

Langs de snelweg staat een bord met witte en zwarte vlakken. Het betreft een qr-code, een soort streepjescode. Om de code te ontcijferen moeten automobilisten al rijdend hun smartphone pakken. Dat mobieltje ontrafelt de code. Nadat die is ingescand wordt duidelijk dat het bord van een projectontwikkelaar is die een ontwerpwedstrijd heeft uitgeschreven. De code leidt naar de spelregels van de wedstrijd.

Bashir vindt deze werkwijze levensgevaarlijk. Hij wil dat het bewuste bord weggaat en dat Schultz maatregelen neemt om plaatsing van dergelijke reclameuitingen in de toekomst te voorkomen.

Overheidstekort iets gedaald

Het tekort op de begroting valt dit jaar iets lager uit dan gepland. In plaats van 5,8 procent bedraagt het tekort 5,2 procent, blijkt uit de nieuwste ramingen. Dat heeft minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) vrijdag gezegd.

De meevaller komt onder meer doordat er meer belastinggeld binnenkomt dan voorzien en doordat de staat minder rente hoeft te betalen over de staatsschuld. "Dit is een signaal dat we op de goede weg zijn", zegt De Jager. Drastisch bezuinigen blijft echter noodzaak, vindt het kabinet. Het kabinet wil met ingang van 2015 nog steeds 18 miljard euro bezuinigen.

Ook de staatsschuld is gedaald, van 64 naar 63 procent van het nationaal inkomen. Dat is een verschil van zo'n 6 miljard euro.

EA weigert situatie Mirror's Edge te verduidelijken

Zal de Mirror's Edge-franchise nu begraven worden of niet? Volgens geruchten was een klein team van DICE achter gesloten deuren bezig met een prototype voor Mirror's Edge 2. Deze werd echter door EA afgewezen. Naar verluidt om de volledige aandacht van DICE op de aankomende Battlefield 3 te houden.

Twee jaar geleden verzekerde de EA VP dat we meer van de franchise zouden zien, ondanks de tegenvallende verkoopcijfers."You will see another Mirror's Edge for sure. It's just a matter of when that time is and what we do with it. We have a small team on it and I'm excited about what we do." Ook EA-baas Riccitiello leek enthousiast, "It's a game that deserves to come back". Sindsdien is er een Mirror's Edge-game op het iOS-platform verschenen.

Een vertegenwoordiger van EA heeft bij navraag aan 1UP laten weten dat Mirror's Edge nog altijd "een belangrijke franchise is voor ons," maar dat ze "verder niets mee te delen" hebben.  Of de Mirror's Edge-franchise nu definitief begraven is, blijft onzeker, maar op de korte termijn lijkt het erop dat we voorlopig niets meer zullen horen van de innovatieve 'first-person platformer'.

Mirror's Edge

Sociale partners stoppen overleg onderwijs

Werknemers- en werkgeversorganisaties in het onderwijs weigeren verder de overleggen over de uitvoering van de bezuinigingen op het passend onderwijs. De organisaties zeggen alternatieven te hebben aangedragen voor de bezuinigingen, maar het kabinet heeft die naast zich neergelegd.

"Nu het kabinet dit massa-ontslag wil doorzetten, moeten ze zelf maar alle uitvoeringszaken gaan regelen, zei bestuurder Liesbeth Verheggen van de Algemene Onderwijsbond vrijdag.

Minister Marja van Bijsterveldt (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) zei donderdagavond tijdens een spoeddebat in de Tweede Kamer geen ruimte te hebben om de bezuiniging op passend onderwijs, de extra hulp aan kinderen die moeilijk meekomen op school, aan te passen. "Voor mij geldt het regeerakkoord", zei de minister. De bezuiniging bedraagt 300 miljoen euro.

Sociale partners stoppen overleg onderwijs
Sociale partners stoppen overleg onderwijs (Foto: ANP)

'Gevangenen breken uit gevangenis Benghazi'

Een groot aantal gevangenen is vrijdag na een muiterij ontsnapt uit de al-Kuifiya gevangenis in de Libische stad Benghazi. Dat heeft de hoofdredacteur van de krant Quryna, die in Benghazi wordt gemaakt, gezegd tegen het Franse persbureau AFP.

De gevangenen zouden na hun uitbraak een politiebureau, een bank en een kantoor van het Openbaar Ministerie in brand hebben gestoken. Het is onduidelijk hoeveel gevangenen nu in vrijheid verkeren.

Ook is het niet bekend waarvoor zij gevangen werden gehouden. Libië heeft een belabberde reputatie wat betreft het naleven van de mensenrechten. De machthebbers in de hoofdstad Tripoli deinzen niet terug voor arrestaties en martelingen van tegenstanders.

Kubica verlaat intensive care

Formule 1-coureur Robert Kubica heeft de intensive care verlaten voor een revalidatieafdeling. De Pool onderging woensdag nog een operatie aan zijn elleboog. Het ziekenhuis in het Italiaanse Pietra Ligure liet in een verklaring weten dat de toestand van Kubica tot tevredenheid stemt.

De 26-jarige Kubica raakte eerder deze maand ernstig gewond bij een rally in Italië. Hij liep breuken en verwondingen op aan zijn rechterarm, -been en -hand.

Kubica zou aanvankelijk al eerder de intensive care verlaten, maar na een negen uur durende operatie aan zijn schouder en been vorige week vrijdag werd daar van afgezien. Direct na het incident onderging Kubica ook een zeven uur durende ingreep om zijn rechterhand te redden, waarna operaties volgden aan schouder en been.


Kubica verlaat intensive care (Foto: Novum)

Jans passeert aanvoerder Breuer

SC Heerenveen-trainer Ron Jans heeft Michael Breuer gepasseerd voor de thuiswedstrijd tegen AZ. De aanvoerder van de Friese club moet morgenavond op de bank plaatsnemen. Vorige week miste Breuer uitwedstrijd bij NAC Breda vanwege een kuitblessure. Milan Kopic en Igor Djuric vormden toen het hart van de defensie.

Jans was tevreden over de inbreng van de twee en zij spelen morgen wederom, al noemt de trainer het op de clubwebsite "een lastige beslissing". Roy Beerens ontbrak vorige speelronde tegen NAC en zal ook tegen AZ zijn opwachting niet maken. Mika Väyrynen is er ook niet bij. Hij ontving zijn zevende gele kaart en is daardoor geschorst.

Väyrynen wordt vervangen door Michael Svec. De aanvoerdersband gaat bij de afwezigheid van zowel Breuer als Väyrynen naar Christian Grindheim.

Verhagen laat benzineprijs onderzoeken

Minister van Economische Zaken Maxime Verhagen (CDA) laat een onderzoek doen naar de opbouw van de benzineprijs. Dat heeft hij vrijdag gezegd. De Tweede Kamer had om zo'n onderzoek gevraagd.

Het onderzoek is eigenlijk overbodig, zegt Verhagen. Eerdere onderzoeken hebben volgens Verhagen al uitgewezen dat de 'kale' benzineprijs, dat wil zeggen zonder accijnzen, in Nederland niet hoger is dan in andere landen. Ook is niets gebleken van prijsafspraken tussen oliemaatschappijen.

De Tweede Kamer schaarde zich donderdagavond achter een oproep van de PVV om nieuw onderzoek naar de benzineprijs te doen. Volgens de PVV is niet uit te leggen dat de benzineprijs aan de pomp blijft stijgen terwijl de olieprijs juist daalt.


Verhagen laat benzineprijs onderzoeken (Foto: Novum)

Vier maanden cel pedofiele zangleraar

Een 48-jarige man uit Helmond moet vier maanden de cel in voor het maken van kinderporno, ontucht en aanranding. Ook mag hij in zijn huis drie jaar geen piano- of zangles geven aan minderjarigen en moet hij 450 euro schadevergoeding betalen. Dat heeft de rechtbank in Den Bosch vrijdag bepaald.

De Brabander maakte tussen 2003 en vorig jaar in zijn woning stiekem opnames van de schaamstreek van zijn leerlingen. De man liet zijn leerlingen oefeningen doen door hen hun benen te laten spreiden of kniebuigingen te maken.

Hierdoor waren de schaamstreek en het decolleté van de meisjes zichtbaar voor de camera die hij in een kast had geplaatst. De rechtbank bestempelt dit als ontucht. De slachtoffers kwamen er pas veel later via de politie achter dat ze waren gefilmd.

In dezelfde periode maakte de man in zijn huis beelden van een slapend meisje, een vriendin van zijn dochter, terwijl hij haar onderbroek opzij deed en haar schaamstreek betastte. De man heeft volgens de rechtbank ernstig misbruik gemaakt van het vertrouwen van de meisjes en hun ouders.

Uit het rapport van een klinisch psycholoog blijkt dat de man een ziekelijke seksuele stoornis en een persoonlijkheidsprobleem heeft. De rechtbank beschouwt hem als licht verminderd toerekeningsvatbaar en acht het nodig dat hij twee jaar wordt behandeld.

Rijksmuseum koopt uniek terracotta beeld

Het Rijksmuseum heeft een terracotta beeld gekocht van de Italiaanse meester Tommaso Porlezza della Porta. Het geboetseerde schetsmodel behoort volgens het museum tot de allermooiste Italiaanse zestiende-eeuwse terracotta's die bewaard zijn gebleven.

Het beeld uit de jaren zeventig van de zestiende eeuw wordt dinsdag gepresenteerd. De sculptuur van 22,5 centimeter stelt de oudtestamentische profeet Balaam voor.

Het beeld dat op basis van dit model werd gemaakt staat in Loreto. Jaarlijks bezoeken miljoenen pelgrims die belangrijke Italiaanse bedevaartplaats.

Hoeveel het beeld het museum heeft gekost is niet bekendgemaakt. De Bankgiro Loterij, het Migelien Gerritzen Fonds en een anonieme schenker hebben eraan bijgedragen.

De sculptuur is van 22 februari tot en met 18 april te zien in de Aanwinstenzaal van het Amsterdamse museum.


Rijksmuseum koopt uniek terracotta beeld (Foto: Novum)

Telltale werkt aan zombiegame

Gamestudio Telltale ontwikkelt een gameserie rond de Amerikaanse televisieserie The Walking Dead. Dat schrijft technologieblog All Things Digital. The Walking Dead volgt een uiteenlopende groep overlevenden na een zombie-uitbraak.

De televisieserie wordt in Amerika goed bekeken. Telltale verwacht dan ook een zeer grote gameserie in handen te hebben. Het is niet bekend voor welke platformen het spel wordt ontwikkeld en een releasedatum schittert ook in afwezigheid.

Naast The Walking Dead maakte Telltale ook bekend aan een game rond het stripboek Fables te werken. Het verhaal draait om een groep bekende sprookjesfiguren die plotseling in hedendaags New York terechtkomt.

Telltale staat bekend als een van de laatste overgebleven makers van adventuregames. De spellen van deze gamestudio liggen niet fysiek in de winkel, maar worden digitaal in losse episodes aangeboden waardoor ze slechts honderdduizend exemplaren hoeft te verkopen om uit de kosten te komen.

Back to the Future is de meeste recente gameserie van Telltale. Het avontuur, gebaseerd op de populaire films uit de jaren tachtig, kwam vorig jaar uit op de pc. Een PlayStation 3- en iPad-versie moeten deze maand uitkomen. Verder werkt de gamestudio ook aan een game rond Jurassic Park die vanaf april voor de pc verschijnt.

De Boer werkt aan matige corners Ajax

Frank de Boer is bezig meer structuur aan te brengen in de hoekschoppen van Ajax. Dat zei de trainer vandaag op een persconferentie. De Boer zag onder zijn voorganger Martin Jol weinig lijn in de manier waarop de corners werden genomen. "We moeten beseffen dat we uit een corner een kans hebben om te scoren."

Dat de eerste treffer van Ajax in het Europa Leagueduel bij Anderlecht uit een hoekschop kwam, was voor De Boer dan ook niet verrassend. Er wordt namelijk flink veel aandacht aan besteed. "De nemer moet weten waar hij de bal moet plaatsen. Als de anderen bepaalde looplijnen hanteren en de nemer de bal daar exact op mikt, is de kans van slagen groter."

De Boer legde verder uit waarom Demy de Zeeuw ontbrak tegen de Belgen. De oefenmeester is niet geheel tevreden over zijn pupil. "Het moet ook beter en dat weet Demy zelf ook. Ik wil meer power zien."

Musicalgame volgende maand ook op PlayStation 3

Gamers met een voorliefde voor musicals kunnen zich binnenkort helemaal uitleven met Dance On Broadway voor de PlayStation 3. De game, die eerder op de Nintendo Wii verscheen, laat de speler met behulp van de PlayStation Move-controller op allerlei bekende musicalnummers meedansen.

Dance On Broadway laat gamers dansen en meezingen met de bekendste liedjes uit onder andere de musicals: Dreamgirls, The Sound of Music en Chicago. De wereld van glitter en glamour moet in de game terugkomen door spelers in echte theaters, met voor elke musical bijpassende decors en kostuums te laten spelen.

Dance On Broadway moet op 18 maart voor de PlayStation 3 uitkomen.

Makers Three Stooges willen Cher als non

Filmmakers Peter en Bobby Farrelly willen graag dat Cher de rol van moeder-overste gaat spelen in hun film over The Three Stooges. In de slapstick maken drie mannen het leven zuur van deze non. Cher zou jaren geleden al hebben ingestemd.

"Cher is gewoon de coolste chick ooit", zegt Peter Farrelly in de Amerikaanse krant Los Angeles Times. "Ze is grappig, kan ordinair doen, heeft al een leven geleefd en is dus ervaren, en is toch niet arrogant. Ze is absoluut geen diva."

De 64-jarige Cher werkte in 2003 al met de Farrelly-broers aan de komedie Stuck On You, over een Siamese tweeling. Die samenwerking beviel de mannen zo goed dat ze Cher vroegen of ze ook in hun volgende film, The Three Stooges, wilde spelen. Dat zou ze toen hebben toegezegd.

Het is niet duidelijk of Cher er nog steeds zo over denkt. Ze is echter eind deze maand klaar met haar reeks optredens in Las Vegas, dus er is wellicht weer ruimte in haar agenda. Ook is ze volop bezig als actrice. Zo was Cher onlangs nog te zien in de musicalfilm Burlesque, de debuutfilm van Christina Aguilera. Vanaf 21 juli is ze te horen als de stem van Barry de olifant in de animatiefilm Zookeeper.

De drie Stooges zijn nog niet gecast. Tot vorig jaar waren Sean Penn, Jim Carrey en Benicio del Toro de favorieten. Toen Penn zich echter terugtrok om liefdadigheidswerk te doen voor Haïti, kwam de productie stil te liggen. Ook Carrey is inmiddels om onbekende redenen uit het project gestapt, maar Del Toro is nog steeds in de race.

Nu wordt ook Jackass-frontman Johnny Knoxville genoemd voor een van de rollen. "Hij is zeker iemand die we overwegen", zegt Farrelly. "Iemand moet niet alleen die typische stemmetjes van de Stooges na kunnen doen, maar ook op zichzelf grappig zijn. Daarnaast moet hij ook nog eens een echte atleet zijn."

Het is de bedoeling dat The Three Stooges volgend jaar in de bioscoop verschijnt.


Makers Three Stooges willen Cher als non (Foto: Novum)

Chinees met hoofdpijn had mes in hoofd

Artsen in China hebben het blad van een mes van 10 centimeter verwijderd uit het hoofd van de 30-jarige Li Fuyan. Het mes bevond zich mogelijk al vier jaar in het hoofd van de man.

Li Fuyan had geen idee van het wapen in zijn schedel. Hij had de laatste jaren veel last van hoofdpijn en bloedingen in zijn mond en wat moeite met het slikken. Voor de pijn gebruikte de man injecties.

Vier jaar geleden had de man een gevecht met een overvaller. Hij gokt dat het mes toen in zijn hoofd terecht is gekomen. Hoe het kan dat niemand het mes heeft ontdekt is niet duidelijk.

Het verhaal lijkt een hoog broodje aap gehalte te hebben, maar hier zijn beelden van de scans met daarop duidelijk het steekwapen in het hoofd. Li Fuyan zegt zich in ieder geval een stuk beter te voelen nu het inmiddels verroeste blad van het mes uit zijn hoofd is verwijderd.

Verdronken meisje postuum onderscheiden

Een Belgisch meisje dat verdronk toen ze haar jongere zusje uit de Maas wilde redden, wordt postuum onderscheiden. De 12-jarige Alison krijgt het burgerlijk kruis eerste klas voor moed en zelfopoffering, meldden Belgische media vrijdag.

Het lichaam van Alison werd donderdagavond in de Maas in de Belgische stad Luik aangetroffen. Ruim een week geleden was daar al het stoffelijk overschot van haar zesjarige zusje Amélia geborgen. De meisjes waren sinds medio januari vermist. Hun broer had ze als laatste gezien toen Alison in het water sprong om Amélia te redden.

De autoriteiten in België hielden aanvankelijk rekening met de mogelijkheid dat de lichamen van de meisjes naar Nederland waren afgedreven. Tijdens de zoekactie overleed een Belgische duiker.

Verdronken meisje postuum onderscheiden
Verdronken meisje postuum onderscheiden (Foto: ANP)

Universiteit: geen verband studiedruk en zelfdoding

De Radboud Universiteit Nijmegen ontkent dat er een verband is tussen de toenemende studiedruk en zelfmoord van studenten. In een inmiddels verwijderd artikel op de site van de universiteit werd dat verband donderdag wel gelegd. De universiteit laat vrijdag weten dat te betreuren.

Hoofd studentenbegeleiding Carla van Wely zei in het verwijderde artikel dat steeds meer studenten het moeilijker krijgen vanwege het bindend studieadvies of financiële druk en legde een verband met twee studenten die zich eind vorig jaar van het leven beroofden.

De Radboud Universiteit noemt het aantal zelfdodingen onder studenten zeer beperkt. "Op negentienduizend studenten gebeurt dat ongeveer een keer per jaar, maar elke zelfdoding is er een te veel." Daarom wil de onderwijsinstelling er alles aan doen om signalen die daarop wijzen op te vangen 'en daar op een gepaste wijze mee om te gaan'.

Na de zelfmoorden besloot de universiteit een richtlijn op te stellen die het begeleidingssysteem sterker moet maken. Dit moet ertoe leiden dat studenten die in de knel zitten sneller in beeld komen, zodat de juiste hulp kan worden geboden. De universiteit overweegt studenten voortaan bij de inschrijving te vragen om toestemming te geven om bij nood met naasten contact op te nemen.

[WK] Goud voor Ligety op reuzenslalom

Bij het WK in het Duitse Garmisch-Partenkirchen heeft Ted Ligety de wereldtitel op de reuzenslalom bij de mannen veroverd. Na twee manches was de Amerikaan de snelste.

In de eerste run gaf Ligety nog 0,25 seconden toe op de Noor Aksel-Lund Svindal die het snelste was. Die achterstand maakte hij echter in de tweede manche goed. Svindal maakte in de tweede run een paar kleine foutjes in het middenstuk en werd uiteindelijk vierde. De Fransman Cyprien Richard werd tweede, brons was er voor de Oostenrijker Philipp Schörghofer.

De Nederlander Maarten Meiners eindigde na één run als 67e van de in totaal 98 die van start gingen. Joery van Rooij had zich ook voor de reuzenslalom gekwalificeerd maar ging toch niet van start. Hij wil zich helemaal richten op de slalom dit weekend.

[NBA] Teams All-Star-wedstrijd bekend

In Los Angeles zijn de basketbalselecties bekendgemaakt voor de All-Star-wedstrijd. De belangrijkste wijziging in de basisploeg van de Western Conference is dat de geblesseerde Yao Ming (Houston Rockets) vervangen is door Tim Duncan (San Antonio Spurs).

Het is voor Duncan de twaalfde opeenvolgende keer dat hij in het All Star Game zal aantreden.

Selecties All Star Game

Eastern Conference: Dwight Howard (Orlando), LeBron James (Miami), Derrick Rose (Chicago), Amar'e Stoudemire (New York), Dwyane Wade (Miami). Reserves: Ray Allen (Boston), Chris Bosh (Miami), Kevin Garnett (Boston), Al Horford (Atlanta), Joe Johnson (Atlanta), Paul Pierce (Boston), Rajon Rondo (Boston).

Western Conference: Carmelo Anthony (Denver), Kobe Bryant (Los Angeles Lakers), Tim Duncan (San Antonio), Kevin Durant (Oklahoma City), Chris Paul (New Orleans). Reserves: Pau Gasol (Lakers), Manu Ginobili (San Antonio), Dirk Nowitzki (Dallas), Blake Griffin (Los Angeles Clippers), Russell Westbrook (Oklahoma City), Deron Williams (Utah), Kevin Love (Minnesota).

Aanval op Duitse militairen in Afghanistan

Een in een Afghaans legeruniform gestoken man heeft vrijdag in de Noord-Afghaanse provincie Baghlan het vuur geopend op een eenheid Duitse militairen. Een militair werd gedood en minstens acht raakten gewond. Dit heeft het Duitse persbureau DAPD vrijdag bericht.

De Duitsers zijn gelegerd in een compound in Pul-e-Khumri, de hoofdstad van Baghlan. Volgens een verklaring van de NAVO is de aanvaller gewond geraakt toen de Duitsers zijn schoten beantwoordden.

De aanval vond plaats een dag nadat de Duitse minister van defensie Karl-Theodor zu Guttenberg een bezoek aan de regio had gebracht.

Rolstoelbrand werd bejaarde vrouw fataal

De 83-jarige vrouw die dinsdag ernstige verwondingen opliep doordat haar elektrische rolstoel spontaan in brand vloog, is donderdag overleden. Dat bevestigt een politiewoordvoerder vrijdag.

Het Nederlands Forensisch Instituut is een onderzoek naar de rolstoel begonnen, meldt De Telegraaf, evenals de brandweer. De zonen van de Amsterdamse overwegen de fabrikant van de rolstoel aan te klagen, schrijft de krant. Rolstoelen van dezelfde producent zouden in Terneuzen en Huizen ook al spontaan vlam hebben gevat.

Het slachtoffer liep ernstige brandwonden op nadat de brand was ontstaan in haar flatwoning in Osdorp. De vrouw kon zelf niet uit haar brandende stoel komen. Vier buren schoten te hulp nadat de rookmelder in de woning van de vrouw was afgegaan en probeerden de vlammen te doven. De vier werden uit voorzorg naar een ziekenhuis gebracht na ademhalingsklachten.

Celstraffen voor leden bende Saban B.

Acht leden van de bende van de beruchte vrouwenhandelaar Saban B. zijn vrijdag door de rechtbank in Almelo veroordeeld tot celstraffen tot ruim zeven jaar. Het Openbaar Ministerie had straffen tot zeventien jaar geëist.

De straffen vallen lager uit dan de eis van de officier van justitie omdat de rechtbank veel verdenkingen niet bewezen acht. Zes mannen werden vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs.

Vijf leden van de bende werden schuldig bevonden aan mensenhandel en deelname aan een criminele organisatie. Zij kregen daarvoor straffen van twee tot ruim zeven jaar opgelegd.

Twee mannen werden veroordeeld voor mensenhandel en kregen daarvoor tien en vijftien maanden cel. De laatste kreeg twee maanden cel voor het hebben van een vals paspoort en het aannemen van een valse identiteit.

Het strafproces was een vervolg op de zaak 'Sneep I', die in de zomer van 2008 door de rechtbank in Almelo is behandeld. Saban B. werd destijds veroordeeld tot 7 jaar en negen maanden cel voor uitbuiting van tientallen vrouwen. Hij slaagde er echter ruim een jaar geleden in de benen te nemen tijdens een onbegeleid verlof en vluchtte naar Turkije.

Hij is in Turkije opgepakt en zit daar momenteel vast. Vanwege zijn Turkse paspoort kan Turkije hem niet uitleveren aan Nederland. Het land levert geen onderdanen uit.

Saban vormde volgens het OM samen met zijn broer Hasan de leiding van de misdaadorganisatie. De slachtoffers van de beruchte bende zijn op een gruwelijke wijze gedwongen tot prostitutie, stelt het OM. Tientallen vrouwen werden tewerkgesteld in de rosse buurten van Amsterdam, Alkmaar, Utrecht, Antwerpen en in het Duitse Ruhrgebied.

Ook werden ze volgens justitie door de bende aan elkaar cadeau gegeven, gebrandmerkt met tatoeages, ondergingen borstvergrotingen om zo nog meer geld te verdienen en werden mishandeld met honkbalknuppels. Het verdiende geld moesten zij nagenoeg helemaal afdragen aan hun pooiers.

Amsterdam wil mosquito's verbieden

Burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan wil hangjongeren voortaan niet meer verjagen met mosquito's. Dat schrijft hij aan de gemeenteraad. De omstreden kastjes produceren een hoge toon uit die alleen jonge mensen kunnen horen. Als de gemeenteraad akkoord gaat, worden de bestaande mosquito's weggehaald.

De hoge toon die de mosquito's produceren is voor vrijwel niemand boven de 25 te horen. Daarom worden de kastjes sinds een aantal jaar in Nederland ingezet op plekken waar jongeren overlast veroorzaken. Bij het horen van de vervelende toon maken jongeren in de regel binnen een paar minuten uit de voeten.

Van der Laan noemt het 'onwenselijk om overlast te bestrijden met overlast'. Het gebruik van mosquito's is omstreden. Het is niet duidelijk of deze apparaatjes wel wettelijk zijn toegestaan. Het schendt mogelijk het Europese verdrag voor de rechten van de mens. Ook zou het een vorm van leeftijdsdiscriminatie kunnen zijn.

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten adviseert gemeenten om het apparaat slechts in te zetten als andere manieren om overlast te bestrijden zijn mislukt, en om de mosquito alleen aan te zetten op tijdstippen waarop er overlast is.

Volgens de burgemeester zijn er genoeg andere instrumenten om overlast aan te pakken. Daarbij valt te denken aan gebiedsverboden en groepsverboden, en kunnen straatcoaches en jongerenwerkers worden ingezet. Deze middelen worden nu ook al toegepast, maar volgens een woordvoerder van de burgemeester wordt de inzet waar nodig geïntensiveerd.

Hoeveel mosquito's de gemeente Amsterdam precies heeft opgehangen, is niet duidelijk. Volgens Van der Laan gaat het om vier kastjes, maar het zijn er mogelijk meer. Ook woningcorporaties in Amsterdam bestrijden op deze manier overlast van hangjongeren. Als de commissie van de gemeenteraad op 3 maart akkoord gaat met het voorstel, moeten volgens een woordvoerder alle mosquito's in de hoofdstad verdwijnen.


Amsterdam wil mosquito's verbieden (Foto: Novum)

Kuyt: "Op Anfield kan het tempo omhoog"

Na een doelpuntloze wedstrijd tegen Sparta Praag hoopt Liverpool-speler Dirk Kuyt dat er in de return op Anfield meer voetbalspektakel valt te bewonderen.

"Je wilt altijd winnen en dat wilden we hier ook, maar het veld maakte het moeilijk en het was een lastige tegenstander die erg goed verdedigde", reageerde Kuyt op de clubwebsite. "Het belangrijkste was dat we geen tegendoelpunt zouden incasseren en daar zijn we in geslaagd."

"Voor de wedstrijden zeiden we dat we de nul moesten houden en als we zelf scoorden, we helemaal in een prima situatie zouden zitten. Het ene is gelukt, het andere niet. Maar een gelijkspel in een uitwedstrijd in deze fase van de Europa League is goed."

"Nu moeten we op Anfield laten zien dat we beter zijn. Daar komen we wat beter uit de verf. We spelen daar op een beter veld en daardoor kan het tempo wat omhoog. Ik heb er vertrouwen in dat we kunnen winnen", besloot de Oranje-international.

Gadzuric wil uitkomen voor Oranje

Dan Gadzuric heeft aangegeven uit te willen komen voor het Nederlandse basketbalteam. De Hagenees, op dit moment spelend voor Golden State Warriors in de NBA, verklaarde dit tegenover de NOS.

Dit seizoen kan Gadzuric op weinig speeltijd rekenen bij zijn club. Hij werd vaker opgeroepen voor het Nederlandse team, maar speelde tot dusver slechts één interland voor Oranje.

De 32-jarige Gadzuric ziet mogelijkheden om in augustus mee te doen in de groepswedstrijden tegen Luxemburg, Oostenrijk en Letland. Het Nederlandse team probeert in deze wedstrijden een gunstige uitgangspositie te krijgen bij de loting voor het EK van 2013.

''Mijn vrouw doet de 'summer school' dus in die periode let ik op de kinderen. Als ze daarmee klaar is wil ik graag voor het Nederlands team spelen'', aldus Gadzuric.

Bony klaar voor debuut bij Vitesse

itesse kan mogelijk komend weekend in de competitiewedstrijd tegen De Graafschap een beroep doen op Wilfried Bony. De spits kwam afgelopen transferperiode voor maar liefst 4,5 miljoen over van Sparta Praag, maar kon wegens een spierblessure nog niet in actie komen.

Tegenover Omroep Gelderland gaf trainer Albert Ferrer aan geen risico's te nemen met Bony: "We moeten voorzichtig zijn. Het was pas zijn eerste groepstraining. We moeten nog even afwachten of hij bij de selectie zit, maar dat zou best kunnen. Het gaat goed met Bony. Eigenlijk is hij nog niet klaar om vanaf het begin te spelen, maar behalve voluit schieten kan hij alles weer."

Eigenaar Merab Jordania kwam zelf kijken naar de training om te zien hoe het Bony afging. De 22-jarige Ivoriaan is de grootste aankoop sinds de komst van de Georgische Jordania.

Ismail Aissati zal komende zondag in ieder geval niet meedoen tegen De Graafschap. De middenvelder, die wordt gehuurd van Ajax, is geschorst en zal daardoor vervangen worden door Davy Pröpper.

School schorst 'Twitterterroriste'

Het Stedelijk Gymnasium Johan van Oldenbarnevelt in Amersfoort heeft de 17-jarige leerlinge geschorst die op Twitter meldde dat zij een bomaanslag zou plegen op de school. Dat bevestigde de school vrijdag.

Het meisje uit Soest werd woensdagavond gearresteerd omdat zij onder meer aan journalisten had getwitterd dat zij van plan was vrijdagochtend een terreuraanslag te plegen. Ze bracht een nacht in de cel door. Het Openbaar Ministerie (OM) moet nog beslissen of zij wordt vervolgd. De school meldde dat de leerlinge hangende het onderzoek is geschorst.

Donderdagmiddag is het meisje wel weer vrijgelaten, maar naar school gaan zit er dus nog niet in.

School schorst twittermeisje
School schorst 'Twitterterroriste' (Foto: ANP)

[WK Bob] Kamphuis/Vis na eerste runs tiende

De bobsleesters Esmé Kamphuis en Judith Vis zijn de strijd om de wereldtitel matig begonnen. De nummers drie van het laatste EK staan in het Duitse Königssee na twee runs tiende. Na de eerste run stonden de Nederlandse vrouwen nog elfde.

Na de eerste twee runs gaat het Duitse duo Cathleen Martin/Romy Logsch aan de leiding. De Amerikaanse vrouwen Rohbock/Fleming bezetten op 0,11 seconden achterstand de tweede plaats.

Morgen volgen de derde en de vierde run.

Iraniërs demonstreren in Den Haag

Enkele honderden Iraniërs demonstreren vrijdagmiddag om hun solidariteit met de volksopstanden in Iran te tonen. Ze komen om 13.30 uur voor de Iraanse ambassade bijeen. Dat meldt de Vereniging Iraanse academici in Nederland, die vijfhonderd betogers verwacht.

De Iraniërs willen hun steun betuigen aan de protesten in Iran tegen het Iraanse regime. Vorige week gingen tienduizend Iraniërs de straat op in Iran om te demonstreren tegen de regering. Daarbij zouden twee Iraanse jongeren zijn gedood en 1500 betogers zijn gearresteerd. De demonstratie eindigt volgens de planning om 15.00 uur.

Robot Wars

Wie herinnert het zich nog Robot Wars? Een populaire serie uitgezonden op de BBC van 1997 tot 2003. Er was ook een Nederlands variant op BNN en een Amerikaanse tegenhanger genaamd BattleBots. Wat maar weinig mensen weten is Robot Wars in 2004 te zien was op de Engelse zender Five. En nog minder mensen weten dat daar meerdere Nederlandse teams aan mee hebben gedaan. In een van die teams had ik het genoegen om mee te mogen liften, dit was het Team van de robot "Gravity", tot nu toe de meest succesvolle Nederlandse robot in de serie. In lees verder staat een compilatie met de hoogtepunten van "Gravity"  waarbij meerdere bekende Engelse robots uitgeschakeld worden door deze Nederlandse creatie.

Gesink slaat dubbelslag in Oman

Robert Gesink heeft in de Ronde van Oman een dubbelslag geslagen. De renner van Rabobank won vandaag de vierde etappe met een slotklim met stukken tot 13 procent. Gesink heeft ook de leiding in het algemeen klassement genomen.

De renner van Rabobank, die ploeggenoot Theo Bos ook al tweemaal zag winnen in Oman, koos al bij het begin van de klim naar Green Mountain voor de aanval en wist zijn voorsprong vast te houden. Bij de finish had hij uiteindelijk 44 seconden voorsprong op de nummer twee Edvald Boasson Hagen.

"Deze ritwinst is een eerbetoon voor mijn vader", aldus Gesink. Zijn vader overleed op 23 oktober afgelopen jaar.

Morgen is de vijfde etappe, een tijdrit over achttien kilometer met twee klimmetjes.

Hirsch Ballin mensenrechtenhoogleraar UvA

Oud-minister Ernst Hirsch Ballin (CDA) gaat op 1 maart aan de slag als hoogleraar Rechten van de Mens aan de Universiteit van Amsterdam (UvA). De 60-jarige Hirsch Ballin was eerder al per 1 april benoemd tot hoogleraar Nederlands en Europees constitutioneel recht aan de Universiteit van Tilburg. Het hoogleraarschap in Amsterdam wordt daarom een deeltijdbaan.

De oud-minister van Justitie gaat zich bezighouden met de betekenis van de rechten van de mens in het democratisch staatsbestel. Hij wil zich in zijn onderzoek vooral richten op de rechten die zijn verbonden aan het staatsburgerschap, zoals het kiesrecht en andere vormen van politieke participatie, aldus de UvA.

Huis ingestort: moeder en vier kinderen dood

Een vrouw en vier van haar kinderen zijn omgekomen toen hun huis in de Somalische hoofdstad Mogadushu instortte. Een vijfde kind is met lichte verwondingen uit de puinhopen gehaald.

In Somalië heerst al zo'n twee decennia chaos. Als er brand in een huis uitbreekt of een gebouw instort, zijn er geen reddingsdiensten om de slachtoffers bij te staan. In dit geval hebben de buren geprobeerd de vrouw en haar kinderen uit het puin te halen.

Veel huizen in Mogadishu staan op instorten. De gebouwen worden niet onderhouden en zijn vaak zwaar beschadigd door de jarenlange oorlogvoering.

Boek: Jamie Oliver - Jamie in 30 minuten

Jamie Oliver, beter bekend als The Naked Chef, is een fenomeen binnen het alledaagse koken. Hij heeft al vele tv-shows gedaan waarin hij simpele kookmethodes uitlegt en waar hij van de lekkerste maaltijden creëert van de simpelste gerechten. De laatste tijd stoorde hij zich aan enkele argumenten waarom mensen niet thuis kookten. Voornamelijk: het duurt te lang, het kost teveel of er is een gebrek van kennis. Als resultaat is het kookboek Jamie in 30 minuten van Jamie Oliver ontstaan. Is het wat of is het een uitmelkerij van de Jamie Oliver franchise.

Verhagen: Liever kroketje dan halal

Maxime Verhagen, CDA-minister van Economische Zaken, heeft zich opmerkelijk uitgelaten toen hij op campagne was in Venlo. De Limburger was in zijn thuisprovincie om mee te helpen aan het bouwen van een weg. De CDA'er wil dat Limburgers, die massaal overgestapt zijn op de PVV, weer op het CDA gaan stemmen.

Toen de verslaggever aan Verhagen vroeg: "Wat is het verschil tussen de PVV en het CDA", antwoordde de CDA-voorman: "Laat ik een voorbeeld noemen. Ik vind het ook lekkerder om een kroketje te eten dan halal vlees. Maar ik zet het niet in m'n verkiezingsprogramma."

De christendemocraten doen het slecht in de peilingen. Van de 21 zetels die het CDA nu in de Eerste Kamer heeft, houdt de partij er volgens een recente Synovate-peiling slechts 9 over.


CDA-leider Maxime Verhagen: Liever kroketje dan halal (Fragment op 11:40)

Wozniacki weer nummer één

Na een week neemt Caroline Wozniacki de nummer één-positie op de wereldranglijst al weer over van Kim Clijsters. Wozniacki bereikte bij het WTA-toernooi in Dubai de halve finales en dat was voldoende om komende maandag weer de nummer één van de wereld te zijn.

Wozniacki versloeg in de kwartfinales Shahar Peer met 6-2 en 6-4. In de halve eindstrijd moet de Deense tennisster het opnemen tegen de winnares van de partij tussen Samantha Stosur en Jelena Jankovic.

Aris zet Manchester City voor schut met foto

Aris Saloniki heeft Manchester City via hun programmaboekje belachelijk gemaakt. De Griekse ploeg, die overigens afgelopen dinsdag knap met 0-0 gelijkspeelde tegen The Citizens, had een aangepaste elftalfoto van de Engelse formatie in het programmaboekje geplaatst.

Spelers als Wesley Sneijder, Kaká, Wayne Rooney, Lionel Messi en Franck Ribéry waren toegevoegd aan de spelersgroep van Manchester City. Daarmee wilde de Griekse ploeg het aankoopbeleid van de Engelsen belachelijk maken.

Garry Cook, algemeen directeur van Manchester City, ontdekte voor de wedstrijd tot zijn verbazing de bewerkte foto van zijn ploeg. Hij kon er best om lachen, maar de directeuren van Aris schaamden zich diep en besloten om alle programmaboekjes te vernietigen.

Enkele exemplaren waren echter al in omloop en worden nu via Ebay verkocht voor ongeveer 40 euro.

Klik hier om de bewerkte elftalfoto van Manchester City te bekijken.

Hackers legden site rijksoverheid plat

Een zogeheten Distributed Denial of Service-aanval (DDoS-aanval) was de oorzaak van de storing bij de website Rijksoverheid.nl. Dat liet de Rijksvoorlichtingsdienst vrijdag weten. Door de aanval door hackers was donderdagavond enkele uren de website van geen enkel ministerie te bereiken.

Bij een DDoS-aanval stuurt een grote groep heimelijk overgenomen computers zo veel verbindingsverzoeken naar de server van een site dat die overbelast raakt. De betreffende site is dan tijdelijk niet bereikbaar.

Wie achter de aanval zit is niet duidelijk.


Website overheid uren offline (Foto: Novum)

Egypte: Amnesty wil vrijlating arrestanten

Amnesty International heeft het Egyptische leger opgeroepen om arrestanten die in de laatste dagen van het bewind onder president Hosni Mubarak zijn opgepakt vrij te laten. Volgens de mensenrechtenorganisatie zijn arrestanten in militaire gevangenissen vernederd en mishandeld.

"De Egyptische militaire autoriteiten hebben zich na vele jaren van onderdrukking in het openbaar gecommitteerd om een klimaat van vrijheid en democratie te scheppen. Zij moeten nu de daad bij het woord voegen", zei Malcolm Smart, regionaal directeur van Amnesty.

Het Egyptische leger verwerpt de beschuldigingen van Amnesty en ontkent zich te richten op activisten of betogers. "Waar komt deze informatie vandaan? Geen soldaat zal een eerzame burger kwaad doen", zei woordvoerder Ismail Etan. Het leger heeft inmiddels van activisten een lijst met namen van mensen die zijn opgepakt ontvangen en is naar hen 'op zoek', voegde hij eraan toe.

Het leger werd op 28 januari in Egypte de straat op gestuurd nadat de gehate politie tegenover de massale protesten het veld had moeten ruimen. Na het aftreden van Mubarak op 11 februari is de macht in handen van het leger, maar inmiddels neemt de kritiek op de rol van de militairen toe. Jongerengroepen en democratieactivisten zeggen dat er nog weinig concreets wordt gedaan aan hervormingen of om burgers bij de politieke besluitvormingen te betrekken.

Mensen die in de dagen voor het aftreden van Mubarak werden opgepakt, zeggen dat zij in militaire detentiecentra zijn mishandeld.

Een 29-jarige man die aanvankelijk vast zat in een bijgebouw van het Egyptisch Museum bij het Tahrir-plein, zegt dat hij voor verrader en buitenlands agent werd uitgemaakt en ontkleed tot op zijn onderbroek op de grond moest liggen. "Ze sloegen mij met een zweep en gingen met hun laarzen op mijn rug en handen staan. Ze schopten mij zelfs." Later werd hij op een andere plek met elektrische schokken bewerkt en met verkrachting bedreigd, alvorens te worden overgebracht naar een militaire gevangenis ten noordoosten van Caïro. Daar werd hij meerdere keren geslagen voordat hij na een week eindelijk werd vrijgelaten.

Een 18-jarige zat van 3 tot 10 februari vast. Hij zou geblinddoekt en met vastgebonden benen een aantal keer in een teil met water zijn ondergedompeld. "Ik moest bekennen dat ik door Israël of door Iran was getraind. Ze brachten mij telkens elektrische schokken toe tot ik flauwviel."

Ook Mohammed El-Khatib, een 53-jarige ambtenaar uit Suez werd opgepakt. Hij zegt te zijn geslagen en afgeranseld terwijl hij geblinddoekt was. Op 10 februari moest hij samen met tientallen andere arrestanten voor een militaire rechtbank verschijnen. Hier kregen ze allemaal drie maanden voorwaardelijk opgelegd. "Het was alsof ze ons vertelden 'accepteer de straf, zodat we jullie kunnen laten gaan'. De eerzame mensen in het leger moeten ons onze rechten teruggeven. Ik wil niet zwijgen, ik wil mijn recht."

In het Midden-Oosten forum kun je meer nieuws over de huidige situatie in Egypte vinden. 

Professor Layton elf miljoen keer verkocht

De games in de puzzelserie Professor Layton zijn wereldwijd meer dan elf miljoen keer over de toonbank gegaan. Dat heeft gamestudio Level-5 vrijdag naar buiten gebracht. Er zijn in totaal vier spellen voor de Nintendo DS verschenen.

Van de vier Layton-games zijn er drie in het Westen uitgebracht. Professor Layton and the Specter's Flute kwam in 2009 enkel uit in Japan. Verder is er ook een animatiefilm rond de gameserie verschenen en werkt de gamestudio aan Professor Layton and the Miracle Mask voor de Nintendo 3DS.

Level-5 was voorheen vooral bekend als de gamestudio achter rollenspellen als Dark Cloud, Dragon Quest VIII en Rogue Galaxy op de Playstation 2. In 2007 begon de studio zelf games uit te geven, en de eerste game, Professor Layton and the Curious Village, was een onmiddellijke hit.


Professor Layton elf miljoen keer verkocht. 

Toornstra: "Nog lang niet goed genoeg voor Oranje"

Jens Toornstra ziet zichzelf voorlopig nog niet in het shirt van het Nederlands elftal spelen, zoals leeftijdgenoot Kevin Strootman. De middenvelder speelde een aantal maanden geleden nog bij Sparta, maar mocht onlangs debuteren in Oranje.

Toornstra, dit seizoen echt doorgebroken bij ADO Den Haag, denkt niet dat het met hem ook zo snel gaat. "Ik geloof in mezelf, maar ben nog lang niet goed genoeg voor het Nederlands elftal", zegt de middenvelder in gesprek met Metro.

"Voor nu zijn er nog zat punten om aan te werken. Zo wil ik door middel van goals en assists vaker belangrijk zijn. Sommige mensen noemen mij een loopwonder, maar ik moet wel leren om meer te doseren." Toornstra speelde tot de zomer van 2009 nog bij amateurclub Alphense Boys.

Amper anderhalf jaar is hij een vaste waarde bij ADO, dat bezig is aan een droomseizoen. "De nieuwe coach speelt een positieve rol. Sommige jongens hadden vorig seizoen moeite met de harde aanpak van Atteveld. Van den Brom is daarentegen een rustige man, die boven ons staat, maar ook één van ons is."

"Met de ontwikkeling van jongens als Kubik, Bulykin en Radosavljevic, die bij hun vorige club niet zo succesvol waren, heeft ADO bovendien wat geluk gehad", gaat het 21-jarige talent verder. "Daarnaast zitten we natuurlijk in een flow. Handhaving was de doelstelling, maar nu draaien we plots bovenin mee. Niets moet en alles kan en dat voetbalt lekker. Dit gaat leiden tot Europees voetbal, dat geloof ik echt."

Forza 4 details

Er zijn nieuwe details verschenen over Forza Motorsport 4, het volgende deel van de Forza-reeks. Turn 10, de ontwikkelstudio, wil het meest realistische race-spel maken wat er tot op heden is verschenen. Hiervoor zijn ze ook een samenwerking aangegaan met Pirelli, een bekend bandenfabrikant.

Samen met hen zorgen de ontwikkelaars dat de grip van de banden op zeer acurate wijze wordt gesimuleerd. Een normaal mens zal het niet eens merken, maar de echte race-puristen zullen het zeker kunnen waarderen volgens Turn 10.

Ook huurt de studio de echte banen voor een paar dagen af om daar grondig te boel te bestuderen, flink wat foto's te maken en om met GPS systemen de baan heel precies in kaart te brengen. Op die manier willen ze elke verandering van hoogte, hoek en hobbels nauwkeurig in beeld hebben, zodat ze dat kunnen gebruiken in het spel.

Ook wordt Kinect gebruikt. Het naar links of rechts leunen heeft invloed op je camerastandpunt, zodat je net een bocht in kan kijken, of nog even langs de auto kan gluren voordat je hem inhaalt.

Forza Motorsport 4 komt deze herfst uit , exclusief voor de Xbox 360.

Forza 4

Roep om executie oppositieleiders Iran

Duizenden gelovigen hebben vrijdag tijdens gebedsdiensten in Teheran opgeroepen tot de executie van twee oppositieleiders. Het gaat om Mir Hossein Mousavi en Mahdi Karroubi, leiders van de protestbeweging die ontstond na de betwiste presidentsverkiezingen van 2009.

Karroubi heeft op zijn website laten weten bereid te zijn 'elke prijs te betalen' om democratische hervormingen in zijn land te bewerkstelligen.

De oproep tot executie van Moussavi en Karroubi werd eerder deze week ook al gedaan door leden van het parlement. Aanleiding vormen de demonstraties van maandag, waaraan tienduizenden mensen deelnamen. De betogingen waren bedoeld om solidariteit met de actievoerders in Egypte te betuigen, maar benadrukten ook de sluimerende onrust in Iran zelf. Twee demonstranten werden gedood bij confrontaties met de politie.

Rutten ontevreden over Koevermans

Danny Koevermans kan de komende periode op een houtje bijten. De trainer van PSV, Fred Rutten, is niet tevreden over de sportieve prestaties van de aanvaller en zette hem voorafgaand aan het Europa League-duel met OSC Lille (2-2) op de tribune.

"Ik ben in zijn algemeenheid ontevreden over Danny," verklaarde Rutten na afloop van de wedstrijd tegen de Fransen. Koevermans kreeg twee weken geleden, in het competitieduel met ADO Den Haag (0-1) nog een basisplaats. Deze positie moest hij een week later alweer afstaan aan Marcus Berg. "Na de wedstrijd tegen ADO was ik al niet tevreden over hem. Het gaat over de laatste weken."

Rutten wilde overigens verder niets kwijt over de ontstane situatie rondom Koevermans. De kans is groot dat de aanvaller aan het einde van het seizoen bij de Eindhovenaren vertrekt, aangezien de speler een aflopend contract heeft.

VVV'er Van Kouwen begint met chemotherapie

Frank van Kouwen begint volgende week met chemotherapie. De 30-jarige verdediger van VVV-Venlo wordt uit voorzorg behandeld, nadat in de winterstop een kwaadaardige poliep en een kwaadaardig kliertje uit zijn darmen werden verwijderd.

Vorige week kreeg Van Kouwen van zijn arts te horen dat de behandeling voorspoedig verloopt. "Ik voelde me echt niet lekker dus dan is het vreemd om te horen dat je vooruitgang boekt, maar de laatste dagen voel ik mij alweer stukken beter", liet hij op de website van VVV weten.

"Ik ga acht keer een cyclus van drie weken doorlopen. Twee weken chemotherapie en een week herstel. Volgens deze planning ben ik er in augustus helemaal vanaf." Van Kouwen hoopt volgend seizoen weer snel aan te sluiten bij de selectie. "Aangezien ik een milde kuur krijg hoop ik door krachttraining en joggen toch een beetje conditie op te bouwen."

Console-versie Diablo III steeds waarschijnlijker

Blizzard heeft een vacature geplaatst voor een Senior Producer, Console Diablo III. Eerder waren er alleen maar geruchten en vage uitspraken. Nu lijkt het er op dat Blizzard eindelijk toegeeft dat er toch een console-versie komt van Diablo III. Voordat je naar Blizzard vliegt om te solliciteren bedenk dan wel dat de vacature-eisen niet mals zijn. Vier jaar ervaring met een AAA-titel is bijvoorbeeld één van de vereisten.  

Zoals gewoonlijk geeft Blizzard weinig informatie over de vacature, het blijft bij functie-eisen en verantwoordelijkheden. Eén Senior Producer maakt nog geen console-port, een release in de nabije toekomst of tegelijk met de release van de pc-versie is onwaarschijnlijk. 

Brand bij afvalverwerkingsbedrijf Roermond

Bij een afvalverwerkingsbedrijf in Roermond woedt een grote brand. De eerste meldingen kwamen vrijdag rond 07.30 uur bij de brandweer binnen. Verschillende media melden dat de brandweer de brand gecontroleerd laat uitbranden. Er zouden geen gevaarlijke stoffen zijn vrijgekomen.

De brand woedt bij het bedrijf Bowie Recycling aan de oostkant van Roermond, op een steenworp afstand van de Duitse grens. Volgens de regionale zender L1 ligt bij het afvalverwerkingsbedrijf vooral bouw- en sloopafval opgeslagen, zoals puin, hout en isolatiematerialen.

Het sein brand meester is nog niet gegeven. De eerste metingen van de brandweer wijzen in ieder geval uit dat er geen gevaarlijke stoffen zijn vrijgekomen. Wel kunnen mensen in de omgeving last hebben van rook en stank.

Het bedrijf heeft in het verleden ook bij andere vestigingen last gehad van branden. In 2005 werd een loods van het bedrijf in het Brabantse Son in de as gelegd. Vorig jaar juli ging een grote partij hout in de vestiging in Helmond in vlammen op.

KNVB legt zaak tegen Fernandez neer

De KNVB heeft het onderzoek naar de actie van Guyon Fernandez geseponeerd. Dat meldt een woordvoerder van de voetbalbond vrijdag. De 24-jarige spits van Excelsior landde afgelopen weekeinde na een luchtduel met zijn noppen in het gezicht van NEC'er Björn Vleminckx, maar de KNVB acht opzet niet bewezen.

Hierdoor kan Fernandez zaterdag gewoon deelnemen aan het degradatieduel tegen Willem II. De hekkensluiter heeft elf punten minder dan nummer zestien Excelsior.

Nederland doet goede zaken op UEFA-lijst

De goede resultaten van FC Twente, Ajax en PSV hebben Nederland veel punten opgeleverd voor de coëfficiëntenranglijst van de UEFA.

FC Twente en Ajax boekten allebei een uitzege, terwijl ook PSV dichtbij een plek in de volgende ronde van de Europa League is. De koploper van de Eredivisie speelde met 2-2 gelijk tegen Lille. Nederland verstevigde daarmee de negende plaats op de UEFA-lijst, weet Voetbal International.

De Nederlandse clubs zijn bovendien iets ingelopen op de drie landen die boven ons staan. Dat zijn Oekraïne, Rusland en Portugal. Mede door een nederlaag van Besiktas is de voorsprong van Nederland op Turkije, de nummer tien, groter geworden.

Nederland ging eerder dit seizoen de Turken al voorbij. De coëfficiëntenlijst van de UEFA bepaalt hoeveel clubs per land mogen uitkomen in de Champions League en de Europa League. Engeland voert de ranglijst op dit moment aan.

Zwemster Torres (43) maakt rentree

Zwemster Dara Torres zal dit weekend haar rentree maken bij de Missouri Grand Prix. De Amerikaanse wist bij de Olympische Spelen van 2008 drie zilveren medailles te winnen. Vervolgens lag ze anderhalf jaar uit de roulatie wegens een knieoperatie.

Volgend jaar wil Torres, ze is dan 45 jaar, meedoen aan de Olympische Spelen in Londen. In de krant USA Today licht ze haar keuze toe: "Ik wil aan de olympische kwalificatiewedstrijden meedoen en hoop me dan weer in de selectie te zwemmen. Dat is de reden waarom ik dit doe.”

Zaterdag zal Torres haar opwachting maken op de 50 meter vrij. Ze deed tussen 1984 en 2009 vijf keer mee aan de Spelen en wist in totaal twaalf medailles te winnen. Individueel wist ze echter nog nooit een olympische titel te veroveren.

Femke Halsema beroofd, dader gepakt

Femke Halsema is donderdagavond in de buurt van haar huis in Amsterdam beroofd. Een man op een scooter ging er met de tas van de oud-partijleider van GroenLinks vandoor. De Amsterdamse politie heeft de dader inmiddels opgepakt. Het gaat om een bekende van de politie.

De straatroof vond plaats aan de rand van de Transvaalbuurt, een achterstandswijk in Amsterdam-Oost. De 20-jarige man griste de tas van de oud-politica uit een mand voor op haar fiets. Halsema onthield het kenteken van de scooter en kon de politie een goed signalement van de dader geven.

De politie wist de man nog dezelfde avond aan te houden. De scooter bleek op zijn eigen naam te staan en hij had bij de arrestatie de bankpas van Halsema op zak. De portemonnee van de oud-politica is met behulp van een speurhond teruggevonden. De dader bleek in de buurt te wonen. Hij is eerder in aanraking geweest met de politie in verband met straatroof en zit nog vast.

Van den Boog: "Iedereen is klaar met Van der Zee"

Rik van den Boog doet in het Algemeen Dagblad uitgebreid zijn verhaal over het conflict met hoofdscout Hans van der Zee. De algemeen directeur van Ajax kreeg al snel spijt van de promotie die hij Van der Zee in juli 2010 gaf. "Al snel ging het mis. Typisch een geval van iemand die likt naar boven en trapt naar beneden. Vrijwel alle mensen die met hem werkten bij Ajax, willen hem onder geen beding terug. Ook de staf van het eerste elftal is klaar met hem. Dan houdt het toch op?" vertelt Van den Boog.

"Ik ben echt geschrokken van wat zijn collega's over hem allemaal op papier hebben gezet. Het is écht alleen maar negatief", gaat de bestuurder verder. "Ik had dat liever niet allemaal verteld, maar hij heeft de bagger naar buiten gegooid, niet ik. Bij Van der Zee gaat het alleen maar om houding en gedrag. Dat deugt allebei niet bij hem en daarom willen we een streep onder onze verbintenis met hem."

Hoe heeft een arbeidsconflict zou uit de hand kunnen lopen? "In zo'n zaak heb je perceptie en waarheid, om te beginnen, bij het eerste speelt emotie een grote rol", antwoordt Van den Boog. "Er is een arbeidsconflict en ik ben als algemeen directeur eindverantwoordelijk. Toen we onze overeenkomst wilden beëindigden, hadden we een gesprek met een jurist erbij. Van der Zee drong er op aan om discreet te zijn, er mocht niets naar buiten. Dat vond ik een goed idee. Binnen vier dagen lag alle shit via hem en zijn advocaat op straat. Toen was ik er wel klaar mee."

Van den Boog denkt er niet over om zijn functie bij Ajax neer te leggen. "Ik ga gewoon door met mijn werk. Daarbij kan ik vervelend zijn, dat weet ik. Ik 'call' mensen op hun houding en gedrag. Dat mag er af en toe uitzien alsof ik een Don Quichotte ben, maar ik wijk niet en zeker niet voor een anonieme vijfde colonne. Ik vecht voor een gezonde topclub die elk jaar om de prijzen meedoet. Hoe harder men, wie het ook is, me daarvan probeert te houden, des te harder vecht ik terug. Leuk is anders, op dit moment, maar ik stop dus niet."

Keitany verbetert wereldrecord halve marathon

Mary Keitany heeft vandaag in de Verenigde Arabische Emiraten het oude wereldrecord op de halve marathon van Lornah Kiplagat weten te verbeteren. De Keniaanse atlete kwam in Ras Al Khaimah tot een tijd van 1:05,50. Het oude record van Kiplagat stond sinds 2007 op 1.06,25.

Tot vandaag had de 29-jarige Keitany een persoonlijk record staan van 1.06,36. Met deze snelle tijd wist ze in 2009 de wereldtitel op de halve marathon in het Engelse Birmingham te winnen. Vandaag bleef ze de Ethiopische Dire Tune ruim voor. Zij finishte als tweede in een tijd van 1.08,52. Beste Nederlandse was Hilda Kibet. Ze liep de afstand in 1.09,35.

Bij de mannen wist de Ethiopische atleet Deriba Merga (59,24) de halve marathon te winnen.

uDraw mogelijk naar andere consoles

Brian Farrell, baas van THQ, heeft aangegeven dat de uitgever het tekentablet best op andere platformen wil uitbrengen. Het tekentablet, uDraw genaamd, is een groot succes in Amerika, waar het al 1,2 miljoen keer over de toonbak is gegaan. Het is exclusief voor de Wii gemaakt, maar dat kan dus gaan veranderen.

Spellen als Pictionary gebruiken uDraw om figuren te tekenen. THQ pakte niet groot uit op de E3 omdat Kinect en Move natuurlijk veel meer marketinggeld hebben om daar op te vallen. THQ kondigde in augustus de accessoire aan, in een wat rustigere periode. Volgens Brian Farell kan de tablet nog voor andere dingen gebruikt gaan worden en blijft het niet alleen bij tekenspellen, maar bijvoorbeeld ook als een besturing van andere spellen. Die markt zal nog aangeboord moeten worden, maar de plannen zijn er al. Vandaar dat ze ook denken aan een uitgave voor andere consoles. In Amerika is het apparaat al uit voor de Wii en wij mogen in maart gaan tekenen met uDraw. 

uDraw

[FA Cup] Doelman Kuipers klaar voor droomwedstrijd

Komend weekend spelen Manchester United en Crawley Town hun partij in de achtste finales van de FA Cup. Edwin van der Sar krijgt komend weekend waarschijnlijk rust in de bekerwedstrijd tegen Crawley Town. Aan de overkant van het veld staat echter wél een Nederlander in het doel.

De 36-jarige Michel Kuipers, vroeger werkzaam als marinier, is sinds 1999 actief in de lagere regionen van het Engelse voetbal. Na onder meer Bristol Rovers, Chester City en Brighton & Hove Albion kwam hij vorig seizoen bij Crawley Town terecht. Die club doet momenteel bovenin mee in de Conference National, het vijfde profniveau van Engeland.

"Bij de mariniers heb ik veel geleerd, onder meer over kameraadschap. Op Old Trafford moeten we een band of brothers zijn, maar we mogen ook geen angst tonen. Dit team heeft veel goede karakters in huis", kijkt hij in de Engelse pers vooruit op de FA Cup-wedstrijd tegen Manchester United.

Kuipers was een aantal jaren geleden overigens verantwoordelijk voor een vroege uitschakeling van Manchester City. Namens Brighton stopte hij toen een strafschop. Nu hoopt hij op een nieuwe stunt. "Misschien kunnen we er wel een replay uitslepen. Waarom zouden we zo niet mogen denken?"

Woedende Jordan ontkent scheldpartij tegen Gattuso

De kopstoot van Gennaro Gattuso naar Joe Jordan houdt de gemoederen in Engeland bezig. De assistent-coach van Tottenham Hotspur pikt de beschuldiging van de Italiaan niet.

Gattuso deelde na de wedstrijd tussen AC Milan en Tottenham Hotspur (0-1) een kopstoot uit aan Jordan. De Italiaanse middenvelder beweert dat hij even daarvoor was uitgescholden. "Dit is absoluut onzin, echt waar. Als hij zich moet verantwoorden voor zijn gedrag, zou je denken dat hij wel met iets beters kan komen", zegt Jordan in de Daily Mail.

"Het is gewoon belachelijk. Die beschuldiging pik ik niet, want Italië heeft een belangrijke rol in mijn leven gespeeld en dat land is nog steeds belangrijk voor mij." Jordan (59) speelde tussen 1981 en 1984 bij AC Milan (twee jaar) en Hellas Verona (één jaar).

"Milan is een fantastische club en ik ben blij dat ik er heb mogen spelen. Mijn dochter woont nu in Milaan, waar ze Engelse les geeft aan Italiaanse kinderen. Ik ben dol op Italië en de mensen die er wonen. Klinkt dat alsof ik iemand ben die zou roepen wat Gattuso over mij beweert?"

Verjaardagstaart Paris Hilton gestolen door 'party crashers'

Paris Hilton vierde afgelopen woensdag haar dertigste verjaardag tijdens een groot feest in Hollywood. Naast een groot aantal van haar vrienden waren er ook twee 'party crashers' op haar feestje met een Moulin Rouge-thema.

Een amerikaan, die zichzelf 'Paz' noemt, besloot om samen met een vriend met goede connecties zonder uitnodiging naar het feestje van Paris te gaan. Ze konden langs de strenge beveiliging komen door het vervalsen van twee toegangsbandjes. Het lukte ze de beveiliging te misleiden door eenvoudig de 'P van Paris' op een rood papieren bandje te zetten, bandjes die bij talloze feesten gebruikt worden.

Eenmaal op het feest deden ze zich ten goede aan de drank, die in overvloed te verkrijgen was, en genoten ze van het entertainment dat je alleen op dit soort feestjes ziet. Zo werden de drankjes geserveerd door gebody-painte 'elfjes' en werd er gebreakdancet door een man in een 'Iron Man' kostuum uit de gelijknamige film.

Toen de heren al goed in de olie zaten was het voor Paris tijd om de kaarsjes op haar taart uit te blazen. Terwijl Paris gewillig voorover bukte om te blazen, vergaapte 'Paz' zich aan de tweede taart. Deze 2000 dollar kostende, rode taart met glazuur en Paris haar naam erop zou volgens een ober weggegooid worden na het feest.

'Paz' besloot dat hij dit niet kon laten gebeuren en bedacht een plan om te taart te stelen. Terwijl zijn vriend de auto zou gaan halen sloop 'Paz' langs de beveiliging naar de taart die inmiddels al verplaatst was. Hij deed zich voor als iemand van het personeel door de beveiliger te vragen of de taart in die kamer was. "Ik deed alsof ik wist wat ik aan het doen was en toen de beveiliger mijn vraag bevestigde rende ik als een speer naar de taart."

Ondanks een verbaasde ober kon hij eenvoudig met de taart naar buiten lopen. Op zijn weg naar de vluchtauto passeerde hij het hoofd van de beveiliging. Na een zelfverzekerd 'knikje' kon hij ook deze laatste horde passeren. Na niet meer dan 40 seconden vanaf het begin van de taartroof zat hij met zijn vriend en de taart van ruim 30 kilo in de auto. Meer foto's van de taart, Paris en het feestje staan hier.


Omnomnom, the cake is not a lie (Foto: Paz)

Gadhafi probeert aanhang te mobiliseren

De Libische leider Moammar Gadhafi heeft aan de vooravond van nieuwe protesten tegen zijn bewind een rondgang door de hoofdstad Tripoli gemaakt om zijn aanhangers te mobiliseren. Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch meldt dat bij gevechten tussen betogers en ordetroepen van de regering in het hele land 24 mensen om het leven zijn gekomen.

Vrijdag worden in Libië nieuwe protesten verwacht. Volgens ooggetuigen hebben betogers in de oostelijke havenstad Benghazi hun kamp opgeslagen op een plein in het centrum van de stad.

Het Libische staatspersureau JANA berichtte dat Gadhafi donderdagavond een rondrit door Tripoli heeft gemaakt om zijn aanhangers te mobiliseren. Een pro-Gadhafi-website zegt dat een zoon van Gadhafi veiligheidstroepen in een oostelijke regio waar veel van de protesten zich afspelen financiële steun heeft aangeboden.

Problemen in Jurassic Park

Telltale Games heeft de eerste trailer van de Jurassic Park-game uitgebracht. Het spel dat zich ten tijde van de eerste film en daarna afspeelt, zal in april uitkomen. Het spel zal te downloaden zijn in verschillende afleveringen en komt uit voor de PC en Mac, over een console-versie is nog niets bekend.

Het spel zal geen shooter zijn maar gaat meer over de personages, het zou qua gameplay op Heavy Rain lijken. Daarnaast zal het spel ook wat losse eindjes van de film moeten oplossen. Bekijk hieronder de eerste trailer.

Roddick terug in DC-team VS

Voor het eerst sinds begin 2009 keert Andy Roddick terug in het Amerikaanse Davis Cup-team. Captain Jim Courier selecteerde daarnaast de dubbeltweeling Bob en Mike Bryan en enkelspelers Sam Querrey en John Isner voor de wedstrijd komende maand tegen Chili.

De Verenigde Staten en Chili speelden eerder viermaal tegen elkaar en die wedstrijden werden allemaal gewonnen door eerstgenoemde. "We verwachten een zwaar weekeinde in Chili, maar we kijken uit naar de uitdaging," aldus Courier die vorig jaar Patrick McEnroe opvolgde.

Ambassadeur terug naar Iran

De Nederlandse ambassadeur in Iran keert dit weekeinde terug naar Teheran. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) vrijdag aangekondigd.

Rosenthal had de ambassadeur vorige week teruggeroepen uit protest tegen de executie en de gang van zaken rond de begrafenis van de Nederlands-Iraanse Zahra Bahrami.

"We hebben met de terugroeping een duidelijk signaal gegeven", zegt Rosenthal. "Ik heb overleg gevoerd met de ambassadeur over wat er is gebeurd en hoe we verder moeten. Het is nu tijd voor hem om terug te keren naar zijn post en zijn werkzaamheden voor Nederlanders en het Nederlandse belang in Iran te hervatten."

Bahrami werd begin januari ter dood veroordeeld wegens activiteiten voor de oppositie en drugsbezit. Enkele weken later werd ze opgehangen. De Iraanse autoriteiten lieten Bahrami begraven zonder dat haar nabestaanden daarvan op de hoogte waren. Door de affaire liepen de spanningen tussen Nederland en Iran hoog op.

'Dag van woede' in Jemen

In Jemen staat voor vrijdag een 'dag van woede' gepland. In de zuidelijke havenstad Aden en ook in Taiz, op Sanaa na de grootste stad van het land, waren vrijdag al vele duizenden mensen op de been. In Jemen wordt al een week lang gedemonstreerd tegen het bewind van de door de VS gesteunde president Ali Abdullah Saleh.

Diens oproerpolitie is met harde hand tegen de betogingen opgetreden. Woensdag opende de politie in Aden het vuur op betogers en werden twee van hen doodgeschoten. Inmiddels is in Aden nog een dode gevallen.

Via Facebook en Twitter zijn Jemenieten in alle steden van het land opgeroepen deel te nemen aan een reeks 'miljoenenmarsen'. "We blijven op straat totdat de regering opstapt", stond in het bericht op Facebook.

Duizenden op Tahrir-plein voor Dag van de Zege

Duizenden met vlaggen zwaaiende mensen hebben zich vrijdag op het Tahrir-plein in Caïro verzameld om te vieren dat president Hosni Mubarak een week geleden aftrad. Het plein in het centrum van de Egyptische hoofdstad was het centrum van het protest tegen Mubarak.

Honderden mensen waren al in de nacht op het plein aanwezig om de Dag van de Zege voor te bereiden. Vooral na het wekelijkse vrijdaggebed wordt een toestroom van mensen verwacht. "Wij willen de strijdkrachten onder druk blijven zetten", zei een activist. Sinds Mubarak op 11 februari aftrad, bestuurt de leiding van de strijdkrachten Egypte. Zij heeft toegezegd dat er binnen zes maanden democratische verkiezingen worden gehouden, maar dat gaat de democratiseringsbeweging niet ver genoeg.

Duizenden op Tahrirplein voor Dag van de Zege
Duizenden op Tahrirplein voor Dag van de Zege (Foto: ANP)

Vijftigduizend bezoekers voor Tegenstemwijzer

De website Tegenstemwijzer.nl heeft sinds de start donderdagavond om zes uur 50.000 bezoekers getrokken. Dat heeft initiatiefnemer Jaap van Eyck vrijdag laten weten. Het filmpje 'Vrijheid', waarin kinderen uitspraken van PVV-leider Geert Wilders citeren, is donderdag op YouTube bijna 85.000 keer bekeken, aldus Van Eyck.

De site is opgericht voor traditionele CDA- en VVD-stemmers die het oneens zijn met de samenwerking met gedoogpartij PVV. De wijzer kan hen helpen bij het kiezen van een andere partij, vooréén keer, bij de Provinciale Statenverkiezingen. Het is een initiatief van reclamemensen, filmmakers, webdesigners, internetondernemers, componisten en juristen.

Vijftigduizend bezoekers voor Tegenstemwijzer
Vijftigduizend bezoekers voor Tegenstemwijzer (Foto: ANP)

Clijsters terug in Rosmalen

Kim Clijsters maakt in juni weer haar opwachting bij de Unicef Open. De organisatie van het grastoernooi in Rosmalen liet dit vandaag weten. De Belgische tennisster won het evenement in 2003 en speelde er in 2009 een demonstratiewedstrijd tegen Michaëlla Krajicek. Dat was het begin van haar rentree in het internationale circuit.

De huidige nummer één van de wereld won in januari de Australian Open. "Ik heb goede herinneringen aan het toernooi in Rosmalen. Het is een groot evenement met een goede ambiance. Het initiatief van de organisatie om zich in te zetten voor Unicef vind ik heel mooi. En natuurlijk is Rosmalen heel dicht bij huis zodat er altijd veel Belgische tennisfans komen. Ik kijk ernaar uit om me hier voor te bereiden op Wimbledon”, aldus de Belgische.

Clijsters terug in Rosmalen
Clijsters terug in Rosmalen (Foto: ANP)

Canadese Marino naar laatste vier in Memphis

Rebecca Marino heeft voor het eerst in haar loopbaan de halve finale van een WTA-tennistoernooi bereikt. De 20-jarige Canadese won in Memphis in de kwartfinale van thuisspeelster Coco Vandeweghe: 6-1, 7-6 (6). De als zesde genoteerde Marino, die gisteren veertien aces sloeg, is de laagstgeplaatste speler in het toernooi.

Marino neemt het bij de laatste vier op tegen de 22-jarige Evgeniya Rodina uit Rusland, die te sterk was voor Heather Watson met 6-3, 6-4. De andere halve finale gaat tussen de Tsjechische Lucie Hadrecka en Magdalena Rybarikova uit Slowakije. Hadrecka rekende af met Ksenia Pervak: 6-3, 6-4. Rybarikova versloeg Alexa Glatch met 6-3, 6-2.

Johnny de Mol speelt vader in Een Kleine Kans

Johnny de Mol heeft weer een filmrol te pakken. De 32-jarige acteur neemt de rol van vader op zich in de nieuwe Nederlandse film Een Kleine Kans. Ook voor Rifka Lodeizen en Ruben van der Meer zijn rollen weggelegd.

In de film wordt, voor het eerst in een Nederlandse speelfilm, animatie gecombineerd met echte beelden, aldus distributeur A-Film. De opnames gaan zondag van start en duren tot en met april.

De film draait om het 9-jarige meisje Kiek, gespeeld door de 10-jarige Pippa Allen, die zich grote zorgen maakt om haar vader die naar een oorlogsgebied vertrekt. Ze gaat op zoek naar een dode muis en een dode hond, omdat de kans dat ze ook nog een dode vader krijgt dan wel heel klein moet worden.

De Mol speelt de rol van vader, Lodeizen is Kieks moeder. Johnny kijkt volgens A-Films uit naar de samenwerking met de actrice. Hij speelde al eerder met haar samen in Simon. Ruben van der Meer wordt Kieks leraar. De film moet begin 2012 af zijn.


(Foto: Novum)

Loft grote favoriet Rembrandt Awards

De film Loft heeft de meeste nominaties voor de Rembrandt Awards in de wacht gesleept. De film maakt kans op vier prijzen. De tweede film van regisseur Antoinette Beumer maakt onder meer kans om te worden uitgeroepen tot beste Nederlandse film.

Loft krijgt in die categorie concurrentie van Beumers regiedebuut De Gelukkige Huisvrouw, Dik Trom, New Kids Turbo en Sint. Barry Atsma en Jeroen van Koningsbrugge maken beide met hun rol in Loft kans op de prijs voor de beste acteur. Ze nemen het op tegen Gijs Scholten van Aschat (Tirza), Theo Maassen (Het Geheim) en Thom Hoffman (De Eetclub).

De actrices die het tegen elkaar moeten opnemen zijn Anna Drijver (Loft), Carice van Houten (De Gelukkige Huisvrouw), Caro Lenssen (Sint), Eva van der Gucht (Dik Trom) en Sylvia Hoeks (Tirza). New Kids Turbo, Kerstmis, Sterke Verhalen, What Goes On en Gangsterboys werden genomineerd in de categorie beste filmhitsong.

Alice in Wonderland, Inception, Shutter Island, The Social Network en Toy Story 3 strijden om de prijs voor de beste buitenlandse film. Jesse Eisenberg, Johnny Depp en Robert Downey Jr. maken kans om te worden uitgeroepen tot beste acteur. Ze krijgen daarbij stevige concurrentie van Leonardo DiCaprio, die zowel voor Shutter Island als Inception is genomineerd.

Amanda Seyfried, Angelina Jolie, Julia Roberts, Nommie Rapace en Scarlett Johansson werden door de jury genomineerd als kanshebber voor de titel beste actrice. De Rembrandt Awards worden uitgereikt op 28 maart. De nominaties werden samengesteld door een vakjury onder leiding van initiatiefnemer René Mioch.


Loft grote favoriet Rembrandt Awards (Foto: Novum)

Alonso: "Je kan het risico nooit uitsluiten"

Coureur Fernando Alonso denkt dat alle risico's buiten het circuit om bannen een onmogelijke taak is. Hiermee reageert hij op alle commotie rond het ongeluk van zijn college Robert Kubica, die momenteel al ruim een week in het ziekenhuis verblijft. De Pool liep met een crash veel verwondingen op aan onder meer zijn been, arm en schouders. Alonso reageerde hierop als volgt.

"Wij hebben iets nodig om wat adrenaline uit ons systeem te halen, en rallyrijden is voor een Formule 1-coureur een goede oefening. Ik train elke dag op de fiets, en enkele weken geleden werden mijn vriend en ik afgesneden door een grote vrachtwagen. Een paar meter verder en we hadden een aanrijding gehad. Je kan het risico nooit uitsluiten."

Bell nieuwe technisch directeur Mercedes

Het formule 1-team van Mercedes heeft vandaag Bob Bell benoemd als technisch directeur. Tot vorig jaar werkte de 52-jarige Brit nog voor het team van Renault. Vanaf 1 april zal Bell bij het team aan de slag gaan. De Brit zal met name in Brackley, op de fabriek, actief zijn voor het team. 

"Ik ben zowel blij als vereerd dat ik Mercedes GP mag versterken als technisch directeur", reageerde de kersverse TD. "Het is een privilege om deel uit te maken van zo'n sterke en toegewijde organisatie, en om de geweldige historie van Mercedes-Benz in de autosport verder uit te breiden." Teambaas Brawn voegde toe: "We zijn blij met de komst van Bob. Zijn aanstelling is een versterking voor ons uitstekende technische team, en we zijn blij één van de meest ervaren engineers uit de sport vast te hebben gelegd. Bob zal een belangrijke rol gaan spelen in ons team, en we kijken uit naar zijn komst in april."

Nieuwe atletiekcoaches Amerikaanse ploeg

Amy Deen en Andrew Valmon mogen zich de nieuwe coaches van de olympische atletiekploeg van America noemen. In Londen zullen zij weer voor succes moeten gaan zorgen na de deceptie in Peking, drie jaar geleden.

In het verleden won Valmon al twee keer olympisch goud op de 4x400 meter, hij zal de mannen gaan trainen terwijl Deem verantwoordelijk wordt voor de vrouwen. Op dit moment is Valmon nog werkzaam op de universiteit van Maryland, Deem bij de universiteit van Miami.

Robben gewoon inzetbaar tegen Mainz

Arjen Robben kan ondanks een vingerblessure komend weekend gewoon in actie komen voor Bayern München. Robben had woensdag al last van de hamstring en gisteren blesseerde hij zich op de training aan een vinger. Bayern schrijft op de officiële website dat hij ermee naar het ziekenhuis moest. Of de vinger is gebroken, is niet bekend. Waarschijnlijk zal Robben tegen Mainz dit weekend met een manchet spelen.

Bayern-trainer Louis van Gaal lijkt dus gewoon over de Nederlander te kunnen beschikken. "Ik heb voor komend weekend geen problemen bij Robben gezien", reageert aanvoerder Philipp Lahm in Bild. De regerend landskampioen speelt zaterdag om 18:30 uur een uitwedstrijd tegen Mainz, dat vijfde staat.

Zelf staat Bayern nu op de derde plaats in de Bundesliga. De achterstand op Borussia Dortmund is dertien punten. Bayer Leverkusen is tweede en heeft drie punten meer dan Bayern. De tweede plek levert aan het eind van dit seizoen een ticket voor de groepsfase van de Champions League op.

El Hamdaoui: "Dit was zeker geen revanche"

Mounir El Hamdaoui mocht tegen Anderlecht op zijn geliefde spitspositie spelen. Ondanks een stroef begin betaalde hij het vertrouwen van Frank de Boer terug door in de tweede helft een goal te maken.

Zondag tegen Roda JC (2-2) was hij de schlemiel door in de slotminuten een strafschop te missen. Op het Astridpark in Brussel nam hij daar revanche voor door Ajax' derde goal te maken. Zo zag hij het zelf niet. "Zeker geen revanche", zei hij in exclusief gesprek met Goal.com. "Dat is voetbal. De ene week gaat het goed, de andere week misschien minder. Die ervaring heb ik nu wel."

"Vooraf verwacht je niet dat het 0-3 wordt hier", zei hij over de geflatteerde zege. "We zijn uitgegaan van onze kwaliteiten. Als we dat doen en gaan voetballen, komt het goed. Toch waren we een beetje lucky toen zij die penalty misten. Er knakte daarna iets bij hun, terwijl wij bleven voetballen. We kregen onze mogelijkheden en maakten er gelukkig nog twee bij."

El Hamdaoui zat aanvankelijk niet in de wedstrijd. Het samenspel met vooral Miralem Sulejmani wilde niet vlotten. Halverwege de eerste helft ging het steeds beter, waarna de Marokkaanse aanvaller in de tweede helft de klik leek te hebben met zijn medespelers. "Ik vond dat ik redelijk tot goed speelde", zei hij daar zelf over. "Als ik mezelf evalueer kan alles beter. Ik kijk vooral naar de dingen die niet goed gingen."

Sinds kort speelt El Hamdaoui met de Deen Christian Eriksen achter zich. "Ik vind het lekker gaan. Als ik aan de bal kom, kiest hij de diepte. Zo ging het ook bij de goal en andersom weet hij mij ook te sturen. Daar ben ik wel blij om. Ik denk dat hij gewoon een goede voetballer is. Dat zie je vaak genoeg", aldus El Hamdaoui, die over een week in de ArenA alert wil blijven. "Voetbal kan soms raar zijn, maar als wij ons spelletje spelen komt het goed."

'Wii2 best mogelijk'

De baas van THQ, Brian Farrell, heeft in een interview aangegeven dat hij verwacht dat Nintendo dit jaar nog met een aankondiging komt voor de Wii2. Hij verwacht geen nieuwe consoles van Sony of Microsoft die respectievelijk de PlayStation 3 en Xbox 360 hebben gemaakt.

Hij geeft aan dat hij hiermee geen aankondiging wil doen, 'want je weet het nooit met Nintendo. We laten hen naar buiten komen met het bericht.' De 'aankondiging' kwam na een vraag over console lifecycles. De shareholder vindt het prima als THQ leuke games levert, maar uiteindelijk moet er ook geld op tafel komen en een nieuwe console levert altijd geld op. Farrell antwoordde hierop met:

"And we're here for the same reason. To your point, it used to be that investors would play the console cycles - a new console would mean a period of hyper growth in the industry.

Now that games costs have gone up so much, these cycles have gotten longer, so it's harder to understand how to play the console cycle. The other thing that's difficult for investors, but we're starting to get more visibility on it, the transition we're going through right now, is more of the packaged goods to the digital.

And it's hard for people to understand: What does that really mean in terms of revenue profitability. Now we're seeing some of these business models emerge like free-to-play, hybrid, DLC as part of the console eco-system... People know get how that's going to work and they're going to make money from them."

Als laatste gaf Farrell nog aan dat THQ zich voornamelijk richt op de PlayStation en de Xbox. Daar zitten de core-gamers en daar focussen zij zich ook op. Ze zullen wel actief blijven voor de casual gamers door games uit te brengen voor de Wii en binnenkort games voor de uDraw.

[NHL] Red Wings moeiteloos langs Lightning

Steve Yzerman's oude club, de Detroit Red Wings, had weinig moeite om de club waar hij nu General Manager van is te verslaan: 6-2. Yzerman speelde 22 seizoenen bij de Red Wings en zat ook nog vier jaar in het dagelijks bestuur voordat hij de uitdaging in Tampa Bay aanging. Ondanks de nederlaag blijven de Lightning hun divisie leiden en goed uitzicht hebben op de playoffs.

Man van de wedstrijd werd Pavel Datsyuk met twee goals. Ook Danny Cleary hielp goed mee op het scorebord door te scoren en twee assists te geven. Detroit-captain Nicklas Lidstrom, die jarenlang met Yzerman samenspeelde, had twee assists. "Het was wel een beetje gek om Stevie's naam bij een ander team te zien. Maar zodra de wedstrijd start zijn we hier om te winnen. Hij doet het geweldig daar en we juichen voor hem als ze spelen, maar niet tegen ons."

Tampa Bay-coach Guy Boucher was vol lof over de Red Wings: "Dit is de standaard in de league. Dit is all-round het beste team. We moeten zorgen dat wij ook op dat niveau komen, en daar hebben we nog twee maanden voor. Dan beginnen de playoffs." Het was de vijfde overwinning op rij van de Red Wings op de Lightning.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
Tampa Bay Lightning Detroit Red Wings 2-6
New York Islanders Boston Bruins 3-6
New York Rangers Los Angeles Kings 4-3 (SO)
Nashville Predators Vancouver Canucks 3-1
Edmonton Oilers Montreal Canadiens 4-1
Phoenix Coyotes Atlanta Thrashers 4-3
San Jose Sharks Washington Capitals 3-2

Secret Story maakt beloftes nog niet waar

NET5 heeft donderdagavond 274.000 kijkers getrokken met de eerste wekelijkse liveshow en eliminatieronde van het nieuwe realityprogramma Secret Story. De herhaling om half twaalf was goed voor gemiddeld 111.000 tv-kijkers. Dit blijkt uit vrijdag gepubliceerde cijfers van de Stichting KijkOnderzoek (SKO).

Vooraf had zendermanager Alphons Martens van de commerciële vrouwenzender de verwachting uitgesproken dat de wekelijkse liveshow op donderdagavond zeker een half miljoen kijkers zou opleveren. In de anderhalf uur durende uitzending was te zien dat bewoner Jurien het met camera's behangen huis in Portugal als eerste moest verlaten.

Gemiddeld 220.000 kijkers stemden donderdag af op de reguliere uitzending van Secret Story om half acht. Alle overige uitzendingen van Secret Story eerder deze week trokken meer kijkers.

Secret Story maakt beloftes nog niet waar
Secret Story maakt beloftes nog niet waar (Foto: ANP)

Nederland naar kwartfinale EK badminton

Nederland heeft zich met een enorme vechtlust weten te plaatsen voor de kwartfinales van het Europees Kampioenschap badminton voor gemengde teams. In de laatste groepswedstrijd werd Zwitserland met 3-2 verslagen.

De twee enkelspelen gingen verloren en nadat Ruud Bosch/Koen de Ridder ons land op 2-2 hadden gebracht moesten Lotte Jonathans en Paulien van Dooremalen de zege veilig gaan stellen.

Nadat tegenstanders Cicognini/Jaquet op 3-0 kwamen bleven de Nederlandse vrouwen rustig spelen en ze wonnen de eerste game met 21-15. In de tweede game ging het gelijk op. Nadat de Nederlandse vrouwen matchpoints op 20-18 en 20-19 niet wisten te verzilveren, sloegen ze bij 21-20 wel toe.

In de kwartfinales moet Nederland het opnemen tegen Rusland.

Agent anderhalf uur langer op straat

Agenten gaan tijdens een dienst anderhalf uur langer de straat op om te surveilleren. Ze krijgen de helft minder papierwerk zodat er meer tijd overblijft voor het bestrijden van criminaliteit en overlast op straat.

Dat schrijft minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) in een plan dat hij vrijdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Opstelten wil de werkwijze van de politie ingrijpend veranderen.

Bureauwerk wordt voor een groot deel overgenomen door administratieve ondersteuners, zodat agenten meer tijd hebben om de straat op te gaan. Opstelten wil ook veel regels en aanwijzingen schrappen en vereenvoudigen.

Japan stopt walvisvaart van dit seizoen

Japan ziet af van de walvisvaart voor de rest van dit seizoen vanwege de protestacties van milieuorganisatie Sea Shepherd. Boten van Sea Shepherd achtervolgen de Japanse walvisvloot al weken in de ijzige zeeën bij Antarctica met het doel de jaarlijkse walvisvaart te frustreren. Dit jaar wilde Japan 850 walvissen doden. Het is bij ongeveer een vijfde van dat aantal gebleven.

Het Japanse ministerie van Landbouw, Bosbouw en Visserij zei vrijdag dat de walvisvloot, die op 2 december is uitgevaren, binnenkort terugkomt. Het was oorspronkelijk de bedoeling dat de walvisvaarders tot minstens eind maart zouden blijkven jagen.

Sea Shepherd verwelkomde de Japanse beslissing als een overwinning en liet weten het de Japanse walviswaarders ook volgend jaar zo moeilijk mogelijk te zullen maken. Sea Shepherd voert al zeven jaar actie tegen de Japanse walvisvaart. Het is voor het eerst dat Japan zich vanwege de acties van Sea Shepherd genoopt ziet het jachtseizoen vroegtijdig te beëindigen.

"We worden ieder jaar sterker", zei Paul Watson, de oprichter van Sea Shepherd. Watson sprak vanaf de Steve Irwin, een van de drie actieschepen van zijn organisatie.

Volgens Japan is de walvisvaart bedoeld voor wetenschappelijk onderzoek, maar volgens tegenstanders van de jacht op walvissen gaat het om een dekmantel voor puur commerciële walvisvaart.


Japan stopt walvisvaart van dit seizoen (Foto: Novum)

[NBA] Rose leidt Chicago naar overwinning

In de Amerikaanse NBA heeft Chicago Bulls San Antonio Spurs met 109-99 verslagen. Grote man bij Chicago was Derrick Rose die goed was voor 42 punten. Het was voor de Bulls de vierde overwinning op rij. Bij de Spurs was Tony Parker met 26 punten topscorer.

Dallas Mavericks versloeg Phoenix Suns met 112-106. Bij Dallas, dat de 40e overwinning van dit seizoen boekte, was de Duitser Dirk Nowitzki met 35 punten op dreef.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
Chicago San Antonio 109-99
Phoenix Dallas 106-112

Duizenden Libiërs weer de straat op

Duizenden mensen zijn vrijdagochtend in de stad Benghazi in het oosten van Libië de straat opgegaan om te betogen tegen het beleid van Muammar Kaddafi, de langstzittende leider in de Arabische wereld. Donderdag braken in verscheidene Libische steden, waaronder Benghazi, tijdens een Dag van de Woede gevechten uit tussen betogers en medewerkers van Kaddafi's Revolutionaire Comités.

Volgens de Arabische nieuwszender al-Jazeera zijn woensdag en donderdag zeker veertien demonstranten omgekomen. Een deel van hen wordt vrijdag begraven, wat tot nieuwe ongeregeldheden kan leiden. De betogers eisen democratische hervormingen. Zij volgen het voorbeeld van betogers in Egypte en Tunesië, die de afgelopen weken de gehate machthebbers Mubarak en Ben Ali tot aftreden wisten te dwingen.

Duizenden Libiërs weer de straat op
Duizenden Libiërs weer de straat op (Foto: ANP)

Rouwenden eisen einde monarchie Bahrein

In Bahrein zijn vrijdag de doden begraven die vielen toen de oproerpolitie het centrale plein in de hoofdstad Mananah schoonveegde. Rouwenden scandeerden leuzen tegen het koningshuis.

Drie van de slachtoffers werden begraven bij een moskee in een dorp. In totaal kwamen zeker vijf mensen om het leven en raakten er meer dan tweehonderd gewond toen de politie donderdag plotseling met harde hand een einde maakte aan de bezetting van het Parelplein in Manamah. Duizenden actievoerders hadden toen twee nachten op het plein doorgebracht en waren woensdag nog ongemoeid gelaten.

De betogers in Manamah hadden zich laten inspireren door de actievoerders op het Tahrir-plein in Caïro. Het protest begon als een roep om hervormingen, maar leek vooral ook ingegeven door woede over de ongelijkheid tussen de soennitische minderheid en de sjiitische meerderheid.

De veelal sjiitische betogers riepen om het vertrek van de soennitische heersers. Vooral het beleid van de dynastie om alle soennieten uit het Midden-Oosten het staatsburgerschap te verlenen is de sjiieten een doorn in het oog. De sjiieten, die zeventig procent van de bevolking van een half miljoen uitmaken, zien dat als een verkapte poging om de bevolkingssamenstelling te wijzigen. Zij zeggen dat zij geen eerlijke kans krijgen op werk bij de overheid of de strijdkrachten.

Het Bahreinse koningshuis is nauw verbonden met Saudi-Arabië en de overige Arabische regimes in de regio. De sjiieten worden gewantrouwd vanwege hun banden met Iran. Bahrein, de thuishaven van de Amerikaanse Vijfde Vloot, is voor de Verenigde Staten van groot strategisch belang.

'Nederlander wil provincie houden'

Een grote meerderheid van de Nederlanders (73 procent) vindt dat de provincies moeten blijven bestaan. Dat blijkt uit onderzoek van TNS NIPO in opdracht van Binnenlands Bestuur.

De meeste Nederlanders zien niets in provinciefusies. Inwoners van Friesland en Zeeland (beide 83 procent) zijn de ferventste voorstanders van het voorbestaan van hun provincie.

Flevolanders en Zuid-Hollanders hebben het minste op met hun provincie, maar ook hier spreekt een grote meerderheid van 69 procent zich uit voor de eigen provincie.

Eerder deze maand werd nog bekend dat de provincies Noord-Holland, Utrecht en Flevoland onderzoeken of ze kunnen fuseren. Het onderzoek moet duidelijk maken welke voordelen 'bestuurlijke samenvoeging' biedt.

Het kabinet moedigt het initiatief van de provincies aan. De wens om te komen tot één Randstadprovincie stond al in het regeerakkoord. Donner zou in maart met een eigen plan komen over samenwerking tussen provincies.

Marvel Vs Capcom 3 DLC staat al op disc

Nu de PlayStation 3 al gehackt is, komen er ook wat andere dingen aan het licht. Zo heeft een wizzkid eens goed gekeken naar de inhoud van de game Marvel versus Capcom 3 en vond daar Jill Valentine, een van de personages die via DLC beschikbaar komt.

De hacker beweert dat hij door middel van wat foefjes Viewtiful Joe heeft vervangen door Jill Valentine. Hierdoor is ze al volledig speelbaar zonder maar iets te moeten downloaden. Het grafische model en bewegingen zitten al in het spel gebakken. Het enige dat wel mist zijn haar geluidseffecten. Dat de uitgever op deze manier extra inkomsten wil genereren is niet nieuw, het komt steeds vaker voor dat DLC al klaar is voordat het eigenlijke spel al in de winkels ligt.

Shuma Gorath en Jill Valentine komen binnenkort beschikbaar voor de mensen die niet zo goed zijn in het hacken van computerspellen en wel geluid willen hebben. Ook is er een "shadow"-mode aangekondigd, waarin je kan spelen tegen bekende spelers. De vechtstijl is aangepast naar deze mensen, zodat je je kan meten met de professionals. De eerste tegenstanders die zijn aangekondigd zijn de producer van het spel, Ryota Niitsuma en assistent producer Akihito Kadowaki.

Jill

[WB] Davis tegen Skobrev op schaatsmijl

Ivan Skobrev zal op de eerste dag van de wereldbekerwedstrijden in Salt Lake City op de 1.500 meter rijden tegen Shani Davis. Dit heeft de loting uitgewezen. Skobrev en Davis vormen het negende paar.

Een rit daarvoor treft olympisch kampioen Mark Tuitert de Amerikaan Trevor Marsicano. Simon Kuipers, de leider in de stand om de wereldbeker, en Håvard Bøkko rijden in de laatste rit tegen elkaar.

De vrouwen rijden de 5.000 meter en daar zullen alle ogen gericht zijn op Claudia Pechstein. De Duitse schaatsster maakt na twee jaar schorsing haar rentree. Pechstein komt in actie in de B-groep.

'Den Haag krijgt groot hindoetempelcomplex'

In Den Haag wordt het grootste hindoetempelcomplex van het Europese vasteland gebouwd. Vlak achter station Hollands Spoor moeten drie tempels naast elkaar verrijzen. Het Haagse college heeft definitief met het plan ingestemd, schrijft Trouw.

Het gaat om een miljoenenproject dat drie verschillende hindoestromingen die zich hebben verenigd in een consortium zelf betalen. De gemeente betaalt niets, benadrukt wethouder Marnix Norder (PvdA) in de krant. Volgens Norder wordt het complex een icoon voor de stad en voor het land.

De Hindoestaanse gemeenschap is de grootste allochtone bevolkingsgroep in de regio Haaglanden. In Den Haag is dat tien procent van de bevolking, wat neerkomt op bijna vijftigduizend mensen. In Europa wonen alleen in Groot-Brittannië meer Hindoestanen. Daar staat dan ook het grootste hindoetempelcomplex van Europa.

Bij het complex komen ook twee woontorens met elk 45 appartementen. Het complex moet in 2014 klaar zijn.

Journalist wil Blatter uit zetel krijgen

Grant Wahl, een Amerikaanse sportjournalist, stelt zich kandidaat voor het voorzitterschap van de FIFA. De verslaggever van het blad Sports Illustrated heeft aangekondigd dat hij verkiesbaar is voor de verkiezingen van 1 juni.

Wahl benadrukt dat het absoluut geen publiciteitsstunt is. "Veel mensen klagen over de FIFA, weinig mensen doen er wat aan", zegt hij tegen het ANP. Sepp Blatter is al sinds 1998 voorzitter van de mondiale voetbalbond.

De FIFA kwam eind vorig jaar in opspraak door onthullingen van enkele Engelse media. Twee leden die later een stem zouden hebben bij het toewijzen van de WK's van 2018 en 2022, bleken omkoopbaar te zijn. Het duo werd geschorst. Wahl wil limieten instellen voor zowel de voorzitter als leden van het uitvoerend comité.

"Ik ben niet gek en heb geen grote kans, maar iemand moet Blatter aanpakken. Het zou al een grote overwinning zijn als ik op 1 juni aan de stemming mee kan doen." Wahl kan pas echt meedoen als hij een land vindt dat zijn kandidatuur ondersteunt. De Amerikaan kwam in zijn land meteen groot in het nieuws op CNN. "De aandacht is het bewijs dat er veel mensen zijn die niet erg van Blatter houden."

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen.

Premier Mark Rutte heeft donderdagavond een herhaalde eis van de oppositie om bij het spoeddebat over het passend onderwijs aanwezig te zijn naast zich neergelegd. Hij blijft van mening dat minister Marja van Bijsterveldt (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) het debat kan voeren.

Formeel heeft Rutte gelijk. Slechts 74 van de 150 Kamerleden wilden zijn komst naar de Kamer. Maar of het erg handig is...

Toivonen opgelucht na remise tegen Lille

De volgende ronde in de Europa League leek tachtig minuten lang heel ver weg voor PSV gisteravond. OSC Lille was sterker en stond thuis met 2-0 voor. Maar in de slotfase kreeg de wedstrijd een bijzondere wending.

De 3-0 hing eerder in de lucht dan de 2-1. Toch scoorde PSV de aansluitingstreffer, geheel tegen de verhouding in. Lille was aangeslagen en de Eindhovenaren roken bloed. Vlak na de goal van Wilfred Bouma scoorde Ola Toivonen de gelijkmaker voor PSV. "De kans is nu heel groot dat we de volgende ronde halen. Als het 2-0 was gebleven hadden we het wel kunnen vergeten", aldus Toivonen na afloop van het duel in gesprek met Goal.com.

PSV kwam al vroeg op achterstand en binnen het half uur keken de Eindhovenaren tegen een 2-0 achterstand aan. Daarbij kwam het feit dat PSV voor geen enkel gevaar kon zorgen en totaal niet in de wedstrijd zat. "Toen de 2-0 viel lieten we onze hoofden hangen. Het veld werkte ook niet mee. Dat was erg slecht. In een korte periode verspeelden we zes tot acht keer de bal. Maar in de rust hebben we er goed over gesproken", vervolgde Toivonen. "We spraken af dat we eerder druk moesten gaan zetten en dat we vooral geduld moesten tonen."

Het geduld leek PSV op te gaan breken. Tot de aansluitingstreffer volledig uit de lucht viel, letterlijk. Een hoekschop van Balázs Dzsudzsák kwam terecht bij Toivonen die de bal vanuit de lucht op de lat plaatste. Bouma stond op de goede plek en tikte binnen. "Het was echt typisch een wedstrijd waarin de doelpunten uit de lucht konden vallen. Ik ben erg onder de indruk van het karakter wat het team heeft getoond. We scoorden daarna nog een keer waardoor onze uitgangspositie nu wel heel goed is."

Kramer terug op het ijs

Sven Kramer is terug op het ijs. Dit meldt hij in zijn column in De Telegraaf.

"Eindelijk! Ik heb een langdurig onderzoekstraject achter de rug waarbij het probleem zich toespitst op een zenuwprobleem in mijn bovenbeen. De gedwongen rustpauze en herstelperiode zijn goed geweest voor mijn lijf," aldus de olympisch kampioen op de 5.000 meter.

Kramer maakte in november afgelopen jaar bekend dat hij dit seizoen niet meer in actie zou komen vanwege een bovenbeenblessure. "Ik ben er nog lang niet, want ik zit nog steeds in het revalidatieproces en word daarbij intensief begeleid door een medisch team, maar ik weet wel weer wat schaatsen is. Het is fijn om weer iets te kunnen doen."

Doe coole dingen in Bulletstorm trailer

Doe coole dingen, krijg coole dingen, doe nog meer coole dingen en krijg nog meer coole dingen. De trailer van Bulletstorm doet geen poging om tot de intellectuelen te spreken. In de omstreden FPS die volgens Amerikaanse critici "het aantal verkrachtingen doet stijgen", zien we hoe we al die coole dingen moeten doen.

Op 25 februari mogen we de shooter op PC, Xbox 360 en PlayStation 3 verwachten. Als je de Epic edition koopt, krijg je toegang tot de Gears of War 3 bèta.

Borsato wil in Voice of Holland-jury

Er is een grote kans dat Marco Borsato in de volgende editie van The Voice of Holland plaatsneemt in de jury. Dat vertelde de zanger vanochtend aan Giel Beelen op 3FM.

Er zijn vergaande gesprekken tussen producent Talpa en Borsato. De zanger werd vooor de vorige editie ook al gevraagd plaats te nemen in de jury maar hij vond het toen nog te vroeg. Zo was Borsato bezig met zijn comeback cd. Dit keer heeft Borsato er wel oren naar. De voorrondes van The Voice beginnen binnenkort weer. Naar verluidt komt er een heel nieuwe jury. Jeroen van de Boom gaat sowieso voor SBS werken.

'Misstanden bij zorgverzekeraar Agis in Marokko'

Zorgverzekeraar Agis dwingt Nederlandse verzekerden in Marokko zich tegen hoge kosten te laten verzorgen door bevriende artsen. Agis zou zaken doen met een corrupt netwerk van klinieken. Dat blijkt uit getuigenverklaringen in een dossier over misstanden bij Agis in Marokko die in het bezit zijn van de Volkskrant.

De verklaringen van onder meer verzekerden schetsen een beeld van een cultuur van steekpenningen, monopolies en vriendjespolitiek. Patiënten in Marokko worden door Agis consequent doorverwezen naar klinieken die te hoge bedragen vragen, schrijft de krant.

Ook worden opnames gerekt en wordt patiënten onnodige behandelingen opgedrongen. Niet zelden moeten patiënten vanuit het hele land gebruikmaken van een ambulancedienst uit Casablanca, die in het bezit is van de hoofdarts van Agis.

Verzekerden die zich in Marokko bij het steunpunt van Agis melden krijgen te horen dat een behandeling alleen wordt vergoed bij bepaalde klinieken. Deze klinieken leveren volgens bronnen niet per definitie de beste zorg.

Agis heeft ongeveer 130 duizend Nederlandse Marokkanen in haar bestand. Een woordvoerder van de zorgverzekeraar zegt de klachten te herkennen. Agis heeft de klachten serieus onderzocht, maar wil niets zeggen over de uitkomsten van dat onderzoek.

Belgen vieren wereldrecord regeringsvorming

Belgen hebben donderdag gevierd dat het land het wereldrecord regeringsvorming heeft afgepakt van Irak. In de nacht van donderdag op vrijdag brak België het record van 249 dagen, aldus de organisatoren van een feest in Gent.

Op het evenement in de Vlaamse stad waren duizenden mensen afgekomen. De politie beperkte de toegang toen zich ongeveer 7000 mensen op het feestterrein bevonden. De aanwezigen telden gezamenlijk af tot middernacht, toen het record werd gebroken. Daarna volgde het tweede hoogtepunt: een delegatie uit Irak overhandigde de wisselbeker Regeringsvormen, meldden Vlaamse media.

Overdag waren overal in het land ook al ludieke evenementen gehouden tegen de politieke impasse. Studenten in Leuven en in andere universiteitssteden riepen op tot een zogenoemde Frietrevolutie uit onvrede over het uitblijven van een nieuwe regering. De initiatiefnemers verwezen met hun revolutie naar de recente opstanden in Tunesië en Egypte, die Jasmijn- en Piramiderevolutie worden genoemd.

Belgen vieren wereldrecord regeringsvorming
Belgen vieren wereldrecord regeringsvorming (Foto: ANP)

Stretchen voor het hardlopen blijkt zinloos

Of je nu rek- en strekoefeningen doet voor het hardlopen of niet, de kans op blessures blijft even groot. Dat blijkt uit een vrijdag gepubliceerd onderzoek van Daniel Pereles van de George Washington Universiteit in de Amerikaanse hoofdstad.

Ook ontdekte Pereles dat mensen die ineens wel gaan stretchen voor het hardlopen, of er juist plotsklaps mee stoppen, veel meer kans hebben op een blessure. Van de drieduizend onderzochte hardlopers die hun routine hetzelfde hielden, kreeg 1 op de 6 een blessure. Degenen die hun opwarmroutine veranderden, had bijna 1 op de 4 kans op een blessure.

Waarom stretchen niet helpt en waarom een verandering in de gebruikelijke warming-up een recreationele hardloper blessuregevoeliger maakt, is voor Pereles gissen. "Het is nogal vreemd. Ik snap er ook niets van", aldus de onderzoeker.

Stretchen voor het hardlopen blijkt zinloos
Stretchen voor het hardlopen blijkt zinloos (Foto: ANP)

Vrouwen filmen stiekem loerende mannen

Beelden van twee Nieuw-Zeelandse vrouwen die een verborgen camera gebruikten om mannen te filmen die naar hun achterste keken, zijn een grote hit op internet. In slechts drie dagen tijd hebben al meer dan een miljoen mensen het in Los Angeles opgenomen filmpje op YouTube bekeken, waarin mannen langdurig staren, zijdelings kijken en elkaar aanstoten achter hun rug om.

Jessie Gurunathan en Reanin Johannink waren benieuwd naar de manier waarop mannen naar hen kijken wanneer zij door de straten lopen. "Als je je ooit afvroeg wat er achter je rug gebeurt, dan hebben wij nu een manier bedacht om mannen op heterdaad te betrappen", zegt Johannink in de opname.

De vrouwen wilden mannen niet in een kwaad daglicht stellen. "Het is onschuldig vermaak. Ik ben blij dat de meeste mensen onze Kiwihumor kunnen waarderen", twitterde Guranathan.

'Provincies functioneren gebrekkig'

De provincies functioneren gebrekkig en de politieke controle is vaak ver onder de maat. Dat schrijft De Volkskrant op basis van rapporten van de provinciale rekenkamers.

Statenleden in de provincies kunnen het provinciebestuur niet goed controleren omdat ze te weinig informatie hebben om in te schatten of het beleid goed wordt uitgevoerd. De provinciebestuurders geven op hun beurt te weinig leiding. Daardoor verloopt de samenwerking met gemeenten en uitvoerende instanties soms stroef.

In ruim de helft van de 211 rapporten spreken de rekenkamers een negatief oordeel uit, inventariseerde de krant. Slechts 23 keer trekken de rekenkamers een positieve conclusie.

Vooral op het gebied van de begroting en de geldstromen is er bij de provincies nog veel voor verbetering vatbaar. De rekenkamers hebben ook kritiek de op aanleg en onderhoud van infrastructuur en de gebrekkige controle door de provinciale staten.

Groningen en Noord-Brabant krijgen de meeste kritiek. Zo concludeerde de rekenkamer dat 32 ambtenaren in de provincie Noord-Brabant een te hoge ontslagvergoeding kregen.

Provincies moeten hun beleid sinds 2006 laten controleren door een rekenkamer. Uit de rapporten zijn volgens de krant geen conclusies te trekken over het functioneren van de politieke partijen.

Veel verkeer op weg naar wintersport

De komende dagen kan het flink druk worden op de wegen naar de wintersport. Vrijdag begint voor ongeveer 750.000 Nederlanders de voorjaarsvakantie. Iets meer dan de helft gaat voor een (ski-)vakantie naar het buitenland. De ANWB zegt dat er vooral zaterdag vertraging komt op de wegen in het zuiden van Duitsland en in de Alpen. In Nederland is het vrijdagmiddag niet extra druk op de weg.

De drukte richting wintersportgebieden komt ook omdat uit buurlanden ook mensen naar de sneeuw gaan. In Oostenrijk en Zwitserland zorgen files bij de Tauerntunnel en de St.Gotthardtunnel voor vertraging. Ook de wegen naar de Franse Alpen lopen vol met wintersportliefhebbers.

Veel verkeer op weg naar wintersport
Veel verkeer op weg naar wintersport (Foto: ANP)

Booy en Du Chatinier boos op 'bemoeial' Leekens

FC Utrecht is boos op Georges Leekens. Foeke Booy beschuldigt de Belgische bondscoach van onnodige bemoeienissen.

Ton du Chatinier stoorde zich buitengewoon aan de opmerkingen van Leekens, die Dries Mertens adviseerde om naar een grotere club te vertrekken, omdat hij hem dan makkelijker kan selecteren voor de Rode Duivels. "Hij moet zich niet met de club bemoeien, wij bemoeien ons toch ook niet met het Belgisch elftal", aldus Du Chatinier op de website van Utrecht.

De Utrechtse oefenmeester wees erop dat FC Utrecht dit seizoen toch echt twee keer van Ajax heeft gewonnen. Ook technisch directeur Foeke Booy toonde zijn ongenoegen over de uitlatingen van Leekens. Mertens stond in de voorbije transferperiode in de nadrukkelijke belangstellingen van Ajax.

"Hij probeert Dries van ons weg te drijven. De bondscoach onderschat het niveau van FC Utrecht en het niveau van de Nederlandse competitie, dat hoger ligt dan in België." Booy heeft geen enkele behoefte om het uit te praten met de bondscoach, zo liet hij weten.

Van den Boog: "Ik ben blij dat Johan er nu is"

Rik van den Boog heeft gereageerd op de zaak-Hans van der Zee. De algemeen directeur van Ajax was niet bij de arbitragezitting rond de hoofdscout, maar wilde een dag later wel zijn zegje doen tegen RTL.

Van der Zee werd eind januari op non-actief gesteld door de Amsterdammers, die niet tevreden waren over de hoofdscout. Van der Zee ging niet akkoord met het vertrek en vocht zijn ontslag aan middels een arbitragezaak. Gisteren was de eerste zitting, maar Van den Boog was niet aanwezig door vermeende bedreigingen aan zijn adres.

"Het gaat over een meneer die niet goed functioneert", aldus Van den Boog. "Dan ging het met name over zijn gedrag en houding. Als de zaken niet verbeteren neem je op een gegeven moment afscheid. Hij werd neergezet als iemand waar niet mee te werken was. Als dat acht personen zijn, is het een patroon en moet je als directie wel maatregelen nemen."

De situatie bij Ajax zou een behoorlijke impact op Van den Boog hebben. "Het heeft mijn persoon, maar ook mijn gezin geraakt", aldus de directeur. "Ik ben blij dat Johan (Cruijff red.) er nu is. En als het niet zou werken dan zien we dat dan wel weer." Cruijff neemt samen met Van den Boog zitting in een klankbordgroep die advies geeft omtrent het technische beleid.

Kikkersoort niet meer uitgestorven

Amerikaanse onderzoekers hebben in India een kikker gevonden die al sinds 1874 niet meer was gezien. Er werd dan ook aangenomen dat de kikker was uitgestorven, zo maakten onderzoekers donderdag bekend.

Wetenschappers deden op vijf continenten onderzoek naar de massale sterfte onder amfibieën in de afgelopen eeuw. Ruim 30 procent van alle amfibieën is uitgestorven door een schimmelinfectie.

Toch vonden de onderzoekers kikkers waarvan werd gedacht dat ze er allang niet meer waren. Zo dook de uiterst zeldzame harlekijnpad in Ecuador weer op. De vondst van de fluoriserende Chalazodes Bubble-nestkikker in India was het hoogtepunt van het onderzoek. "Blijkbaar zijn de overlevende soorten bestand tegen de ziekte die de amfibieën deed uitsterven. Dit geeft ons nieuwe mogelijkheden voor ons onderzoek", aldus de wetenschappers.

Onafhankelijk onderzoek brandstofprijzen

De Tweede Kamer wil dat er een onafhankelijk onderzoek komt naar de hoogte van brandstofprijzen en de marktwerking in de sector. Een motie daarover werd donderdagavond in het parlement aangenomen.

Initiatiefnemers PVV en PvdA stellen dat de hoogte van de brandstofprijzen absoluut niet te verklaren is door de olieprijs of de dollarkoers. Ze willen dat autorijders een eerlijke prijs aan de pomp moeten betalen. Voor de zomer wil de Kamer de resultaten zien.

Vanaf 1 januari heeft de overheid de accijnzen op benzine, diesel en lpg met 0,6 procent verhoogd. Los van de accijnsverhogingen is de brandstof in Nederland in 2010 ruim 10 cent in prijs gestegen.

In november 2010 stelde Frans Weekers, staatssecretaris van Financiën (VVD), nog dat een verhoging van accijns op brandstof niet aan de orde was en dat zo'n verhoging alleen mogelijk zou zijn als andere landen hetzelfde zouden doen. En in dat geval zou de opbrengst in zijn geheel worden gebruikt om de motorrijtuigenbelasting en de belasting op motoren (bpm) en nieuwe auto's te verlagen. Weekers zei hierbij: "Het kabinet zal de auto niet als melkkoe gebruiken."

Egypte: Excuusmars en overwinningsmars

Egyptische betogers die strijden voor democratie hebben een overwinningsmars gepland in Caïro om de omverwerping van het regime van president Hosni Mubarak te vieren. De mars moet na het wekelijkse vrijdagmiddaggebed plaatsvinden.

"Morgen is er een miljoenmensenmars om de revolutie en haar eisen te beschermen", schreef de Egyptische Mohanned donderdag op Facebook. "We verwelkomen iedereen tot het nieuwe Egypte. Een nieuw land dat tot stand kwam op het Tahrir-plein. Een land van eenheid, vrede, vrijheid en rechtvaardigheid voor iedereen", schreef Laila op Facebook.

Andere groepen zijn van plan de straat op te gaan om hun excuses aan te bieden aan Mubarak voor de manier waarop hij moest vertrekken. Ook willen ze hun erkenning laten zien voor wat hij heeft bereikt in de afgelopen decennia. De betogingen beginnen op verschillende plaatsen in Caïro. De aanhangers van Mubarak zullen zwart dragen, de overwinnaars wit.

Iraanse oppositieleider Mousavi vermist

De dochters van Mir Hussain Mousavi hebben via een website van de Green Movement, de organisatie die strijdt voor hervormingen in Iran, bekendgemaakt dat hun vader vermist is. De afgelopen drie dagen zijn in Iran demonstraties en naar aanleiding daarvan rellen uitgebroken tussen demonstranten en ordetroepen, met name in de hoofdstad Teheran.

In totaal zijn minimaal twee doden gevallen bij de demonstraties. De protesten zijn gericht tegen het conservatieve bewind van geestelijk leider Ali Khamenei en de president Mahmoud Ahmadinejad. De president heeft eerder al laten weten dat de protesten geen enkele zin hebben en 'nergens toe leiden'.

Twee belangrijke oppositieleiders kregen voor de eerste demonstraties al een huisarrest opgelegd. Het gaat hier om Mousavi, die nu dus vermist is, en Mahdi Karroubi. Parlementsleden riepen tijdens een officiële vergadering woensdag op de twee tot de doodstraf te veroordelen. Het filmpje van deze oproep is hieronder te zien.

Woensdag heeft Karroubi melding gedaan dat er een inval is geweest in het huis van zijn oudste zoon met als doel de zoon of vader, of allebei, te arresteren. Karroubi heeft verklaard bereid te zijn elke prijs te betalen voor hervormingen in Iran. 

Van de vermiste Mousavi en zijn vrouw hebben hun dochters al sinds dinsdag niets meer vernomen.


Iraanse parlementsleden roepen op tot executie van Mousavi en Karroubi

BNN pakt boeken van gehandicapte af

Het medeleven van BNN en Valerio in Je Zult het maar hebben stopt blijkbaar zodra de camera's uitgaan. Dat schrijft Hedwyg van Groenendaal op haar blog.

Tineke werd twee dagen lang gevolgd door BNN. Zij heeft het syndroom van Sjögren, een ongeneeslijke auto-immuunziekte. Aan het eind van het programma krijgt ze voor de camera twee webdesignboeken mee omdat webdesign haar passie is. De schrijfster van de boeken was zo onder de indruk van Tineke dat ze aanbood Tineke persoonlijk advies te geven.

De aap kwam al snel uit de mouw, zo vertelt Van Groenendaal. Tineke had de boeken niet echt meegekregen, want BNN had daar geen budget voor. Dus werd het in scène gezet en moest Tineke de boeken weer inleveren. Via Twitter liet Hedwyg weten dat het haar tegenviel van BNN en dat zij persoonlijk de boeken zou geven. BNN reageerde meteen met de vraag: "Pardon, we missen hier iets: Wat valt je tegen aan BNN?" Zowel Tineke als Hedwyg hebben geen antwoord gekregen van BNN over het hoe en vooral waarom.

Gbagbo 'nationaliseert' banken Ivoorkust

Het bewind van de Ivoriaanse president Laurent Gbagbo heeft donderdag aangekondigd dat het de controle overneemt over een aantal buitenlandse banken in Ivoorkust. Het gaat onder meer om filialen van ondernemingen als Société Générale, BNP Paribas, Standard Chartered en Citi Bank. Dat meldde de regering van Gbagbo in een verklaring die werd voorgelezen op de staatstelevisie in het West-Afrikaanse land.

De banken die worden 'genationaliseerd' hadden allemaal hun operaties in Ivoorkust gestaakt omdat ze dreigden te worden getroffen door sancties. De internationale gemeenschap wil deze strafmaatregelen opleggen aan bedrijven die zaken blijven doen met Gbagbo.

De internationale gemeenschap erkent Gbagbo niet meer als staatshoofd, sinds hij eind november de verliezer werd in de beslissende ronde van de presidentsverkiezingen.

Kamer wil bouwstop megastallen

De Tweede Kamer wil dat er voorlopig geen nieuwe megastallen worden gebouwd. Een motie met die strekking werd donderdag in de Tweede Kamer aangenomen.

In een eerder overleg kondigde staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw) aan dat hij een breed maatschappelijk debat wil gaan voeren over het fenomeen megastallen, in de volksmond ook wel varkensflats genoemd. Volgens de opstellers van de motie (Partij voor de Dieren/PvdA) hebben burgers veel bezwaren tegen deze omvangrijke veeverblijven.

De motie regelt dat, in afwachting van de resultaten van het maatschappelijke debat, geen nieuwe megastallen worden gebouwd.

[Upd] Toch niet Moven met Portal 2

Portal 2 krijgt Move-support, maar deze feauture moet nog verder ontwikkeld worden. Chet Faliszek, Valvess 'Mr. Awesome', vertelde dit vandaag in een interview met de Duitse PlayStation Blog. De Move-feature is compensatie voor het feit dat Left 4 Dead niet beschikbaar is voor de PlayStation 3.

In het interview vertelt 'Mr. Awesome' dat ten tijde van The Orange Box het spel aan een extern team was uitbesteed. Hierdoor kwamen niet alle elementen even goed terug in de console-versie. Het team heeft Portal 2 helemaal in eigen hand gehouden.

"We made a mistake back then and gave the Orange Box console versions to an external team. They did a good job, but didn't quite achieve the same quality level that we have at Valve. Now everything happens in-house, we created a special console department just for that."

So the move to the PlayStation 3 comes late - we're sorry for that. As a small compensation we have PS3-exclusive cloud saving, a free code for PC and complete PlayStation Move support.

Look at it as a compensation for Left 4 Dead."

De PS3-versie van Portal zal verder crossplatform zijn met de PC-versie. Zodoende kunnen we eindelijk testen wie de console-PC-oorlog gaat winnen. Verder kwam Gabe Newell terug op een belofte die ze hadden gegeven tijdens de E3. Daar zeiden ze dat de PS3-versie van Portal 2 de beste versie van het spel zou worden.

[Update] Een andere medewerker van Valve laat weten dat er geen Move-support zal komen voor Portal 2. "This quote was 'lost in translation' - Portal 2 does not include support for Sony's motion controller."

 

Real-life Mario Kart met Freddie Wong

Maakte Rémi vorige week nog een comeback, is het nu de beurt aan Freddie Wong om zijn Mario Kart-skills te vertonen.

Rémi gaat verkleed als Mario de straat op, maar Freddie kiest een andere insteek. Een soort realistische insteek. Freddies team racet op een kartbaan en er wordt gebruik gemaakt van FX-schildpadjes in plaats van de pluche die Rémi gebruikt. Ook zijn de typische geluidseffecten aanwezig en zien de andere power-ups er net echt uit.


Behind the scenes: link.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.