Iraanse oppositieleider Mousavi vermist

Steven (raistlin6)

De dochters van Mir Hussain Mousavi hebben via een website van de Green Movement, de organisatie die strijdt voor hervormingen in Iran, bekendgemaakt dat hun vader vermist is. De afgelopen drie dagen zijn in Iran demonstraties en naar aanleiding daarvan rellen uitgebroken tussen demonstranten en ordetroepen, met name in de hoofdstad Teheran.

In totaal zijn minimaal twee doden gevallen bij de demonstraties. De protesten zijn gericht tegen het conservatieve bewind van geestelijk leider Ali Khamenei en de president Mahmoud Ahmadinejad. De president heeft eerder al laten weten dat de protesten geen enkele zin hebben en 'nergens toe leiden'.

Twee belangrijke oppositieleiders kregen voor de eerste demonstraties al een huisarrest opgelegd. Het gaat hier om Mousavi, die nu dus vermist is, en Mahdi Karroubi. Parlementsleden riepen tijdens een officiële vergadering woensdag op de twee tot de doodstraf te veroordelen. Het filmpje van deze oproep is hieronder te zien.

Woensdag heeft Karroubi melding gedaan dat er een inval is geweest in het huis van zijn oudste zoon met als doel de zoon of vader, of allebei, te arresteren. Karroubi heeft verklaard bereid te zijn elke prijs te betalen voor hervormingen in Iran. 

Van de vermiste Mousavi en zijn vrouw hebben hun dochters al sinds dinsdag niets meer vernomen.


Iraanse parlementsleden roepen op tot executie van Mousavi en Karroubi