Kabinet neemt maatregelen tegen spionage

Redactie

Het kabinet neemt maatregelen die de overheid en het bedrijfsleven beter moeten beschermen tegen spionage. Dat heeft de ministerraad besloten, maakte minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) vrijdag bekend.

De maatregelen moeten er vooral toe leiden dat organisaties zich beter bewust zijn van de risico's van spionage. Het stelen van bijvoorbeeld politieke, ambtelijke, wetenschappelijke en technologische informatie door buitenlandse spionnen vormt namelijk een dreiging voor de nationale veiligheid.

De geheime dienst AIVD helpt bij het vergroten van het bewustzijn; bedrijven kunnen dan zelf de juiste maatregelen treffen. Ook binnen de overheid worden alle kwetsbare plekken in kaart gebracht en vervolgens maatregelen getroffen.

Vorig jaar bleek uit onderzoek van de AIVD dat Nederland kwetsbaar is voor spionage. Dit komt onder meer door technologische ontwikkelingen en de komst van hoogopgeleide kennismigranten. Buitenlandse inlichtingenofficieren kunnen zich voordoen als onderzoeker of student en op die manier informatie inwinnen.

Op de websites van de inlichtingsdiensten AIVD en de MIVD zijn sinds februari vorig jaar brochures te downloaden met tips om spionage tegen te gaan.


Kabinet neemt maatregelen tegen spionage (Foto: Novum)