Van den Boog: "Iedereen is klaar met Van der Zee"

Rik van den Boog doet in het Algemeen Dagblad uitgebreid zijn verhaal over het conflict met hoofdscout Hans van der Zee. De algemeen directeur van Ajax kreeg al snel spijt van de promotie die hij Van der Zee in juli 2010 gaf. "Al snel ging het mis. Typisch een geval van iemand die likt naar boven en trapt naar beneden. Vrijwel alle mensen die met hem werkten bij Ajax, willen hem onder geen beding terug. Ook de staf van het eerste elftal is klaar met hem. Dan houdt het toch op?" vertelt Van den Boog.

"Ik ben echt geschrokken van wat zijn collega's over hem allemaal op papier hebben gezet. Het is écht alleen maar negatief", gaat de bestuurder verder. "Ik had dat liever niet allemaal verteld, maar hij heeft de bagger naar buiten gegooid, niet ik. Bij Van der Zee gaat het alleen maar om houding en gedrag. Dat deugt allebei niet bij hem en daarom willen we een streep onder onze verbintenis met hem."

Hoe heeft een arbeidsconflict zou uit de hand kunnen lopen? "In zo'n zaak heb je perceptie en waarheid, om te beginnen, bij het eerste speelt emotie een grote rol", antwoordt Van den Boog. "Er is een arbeidsconflict en ik ben als algemeen directeur eindverantwoordelijk. Toen we onze overeenkomst wilden beëindigden, hadden we een gesprek met een jurist erbij. Van der Zee drong er op aan om discreet te zijn, er mocht niets naar buiten. Dat vond ik een goed idee. Binnen vier dagen lag alle shit via hem en zijn advocaat op straat. Toen was ik er wel klaar mee."

Van den Boog denkt er niet over om zijn functie bij Ajax neer te leggen. "Ik ga gewoon door met mijn werk. Daarbij kan ik vervelend zijn, dat weet ik. Ik 'call' mensen op hun houding en gedrag. Dat mag er af en toe uitzien alsof ik een Don Quichotte ben, maar ik wijk niet en zeker niet voor een anonieme vijfde colonne. Ik vecht voor een gezonde topclub die elk jaar om de prijzen meedoet. Hoe harder men, wie het ook is, me daarvan probeert te houden, des te harder vecht ik terug. Leuk is anders, op dit moment, maar ik stop dus niet."