Journalist wil Blatter uit zetel krijgen

Olga Kroeders

Grant Wahl, een Amerikaanse sportjournalist, stelt zich kandidaat voor het voorzitterschap van de FIFA. De verslaggever van het blad Sports Illustrated heeft aangekondigd dat hij verkiesbaar is voor de verkiezingen van 1 juni.

Wahl benadrukt dat het absoluut geen publiciteitsstunt is. "Veel mensen klagen over de FIFA, weinig mensen doen er wat aan", zegt hij tegen het ANP. Sepp Blatter is al sinds 1998 voorzitter van de mondiale voetbalbond.

De FIFA kwam eind vorig jaar in opspraak door onthullingen van enkele Engelse media. Twee leden die later een stem zouden hebben bij het toewijzen van de WK's van 2018 en 2022, bleken omkoopbaar te zijn. Het duo werd geschorst. Wahl wil limieten instellen voor zowel de voorzitter als leden van het uitvoerend comité.

"Ik ben niet gek en heb geen grote kans, maar iemand moet Blatter aanpakken. Het zou al een grote overwinning zijn als ik op 1 juni aan de stemming mee kan doen." Wahl kan pas echt meedoen als hij een land vindt dat zijn kandidatuur ondersteunt. De Amerikaan kwam in zijn land meteen groot in het nieuws op CNN. "De aandacht is het bewijs dat er veel mensen zijn die niet erg van Blatter houden."