Egypte: Amnesty wil vrijlating arrestanten

Matthijs (drumstickNL)

Amnesty International heeft het Egyptische leger opgeroepen om arrestanten die in de laatste dagen van het bewind onder president Hosni Mubarak zijn opgepakt vrij te laten. Volgens de mensenrechtenorganisatie zijn arrestanten in militaire gevangenissen vernederd en mishandeld.

"De Egyptische militaire autoriteiten hebben zich na vele jaren van onderdrukking in het openbaar gecommitteerd om een klimaat van vrijheid en democratie te scheppen. Zij moeten nu de daad bij het woord voegen", zei Malcolm Smart, regionaal directeur van Amnesty.

Het Egyptische leger verwerpt de beschuldigingen van Amnesty en ontkent zich te richten op activisten of betogers. "Waar komt deze informatie vandaan? Geen soldaat zal een eerzame burger kwaad doen", zei woordvoerder Ismail Etan. Het leger heeft inmiddels van activisten een lijst met namen van mensen die zijn opgepakt ontvangen en is naar hen 'op zoek', voegde hij eraan toe.

Het leger werd op 28 januari in Egypte de straat op gestuurd nadat de gehate politie tegenover de massale protesten het veld had moeten ruimen. Na het aftreden van Mubarak op 11 februari is de macht in handen van het leger, maar inmiddels neemt de kritiek op de rol van de militairen toe. Jongerengroepen en democratieactivisten zeggen dat er nog weinig concreets wordt gedaan aan hervormingen of om burgers bij de politieke besluitvormingen te betrekken.

Mensen die in de dagen voor het aftreden van Mubarak werden opgepakt, zeggen dat zij in militaire detentiecentra zijn mishandeld.

Een 29-jarige man die aanvankelijk vast zat in een bijgebouw van het Egyptisch Museum bij het Tahrir-plein, zegt dat hij voor verrader en buitenlands agent werd uitgemaakt en ontkleed tot op zijn onderbroek op de grond moest liggen. "Ze sloegen mij met een zweep en gingen met hun laarzen op mijn rug en handen staan. Ze schopten mij zelfs." Later werd hij op een andere plek met elektrische schokken bewerkt en met verkrachting bedreigd, alvorens te worden overgebracht naar een militaire gevangenis ten noordoosten van Caïro. Daar werd hij meerdere keren geslagen voordat hij na een week eindelijk werd vrijgelaten.

Een 18-jarige zat van 3 tot 10 februari vast. Hij zou geblinddoekt en met vastgebonden benen een aantal keer in een teil met water zijn ondergedompeld. "Ik moest bekennen dat ik door Israël of door Iran was getraind. Ze brachten mij telkens elektrische schokken toe tot ik flauwviel."

Ook Mohammed El-Khatib, een 53-jarige ambtenaar uit Suez werd opgepakt. Hij zegt te zijn geslagen en afgeranseld terwijl hij geblinddoekt was. Op 10 februari moest hij samen met tientallen andere arrestanten voor een militaire rechtbank verschijnen. Hier kregen ze allemaal drie maanden voorwaardelijk opgelegd. "Het was alsof ze ons vertelden 'accepteer de straf, zodat we jullie kunnen laten gaan'. De eerzame mensen in het leger moeten ons onze rechten teruggeven. Ik wil niet zwijgen, ik wil mijn recht."

In het Midden-Oosten forum kun je meer nieuws over de huidige situatie in Egypte vinden.