Blu-ray: Sherlock Gnomes

De pratende tuinkabouters zijn weer terug! Zeven jaar na Gnomeo en Juliet maken deze welbekende voortuin accessoires weer hun intrede op het witte doek. Maar of het publiek daar zat op te wachten is maar de vraag. In ieder geval weet het vervolg Sherlock Gnomes, sinds kort uit op blu-ray, veel minder te entertainen dan het origineel. De nieuwigheid is er een beetje af, en de vele woordgrapjes vallen net uit de toon.

Gnomeo (James McAvoy) en Juliet (Emily Blunt) verhuizen samen met hun vrienden en familie naar Londen. Daar komen ze terecht in een tuin die een opknapbeurt wel kan gebruiken. De grootste zorg van de kersverse leiders van de tuinkabouters (hun ouders hebben hun pensioen aangekondigd) is om de tuin lenteklaar te maken. Juliet neemt deze taak wel heel ernstig, in die mate dat Gnomeo zich een beetje verwaarloosd voelt.

Op advies van Nanette de kikker (Ashley Jensen) gaat Gnomeo naar de nabijgelegen bloemist om een zeldzame bloem te stelen om Juliet weer voor hem te winnen. Maar er loopt vanalles mis en Juliet moet Gnomeo komen redden. Wanneer ze terug in de tuin komen, zijn al hun vrienden en familie verdwenen. Er zit niet anders op dan de hulp in te roepen van Sherlock Gnomes (Johnny Depp), de ietwat eigenaardige detective die gespecialiseerd is in tuinkabouters terugvinden.

sherlock gnomes

Hoewel de stemmencast van de hyperactieve animatiefilm indrukwekkend is te noemen - met namen als James McAvoy, Emily Blunt, Johnny Depp, Julie Walters, Ozzy Osbourne, Michael Caine, Maggie Simth en Mary J. Blige - blijven de personages nogal op de vlakte. De sterren weten helaas geen furore te maken met hun spraakvertolkingen en spreken de stemmen nogal op de automatische piloot in. 

Verder heeft het verhaal zelf ook helaas weinig om handen. Hoewel dit voor kinderen waarschijnlijk geen probleem zal zijn, gaat de herhaling en het gros aan flauwe grapjes voor de volwassen kijker uiteindelijk vervelen. Voor het jongere publiek zal dit uiteraard geen probleem zijn. Die zullen zich door de gedetailleerde kaboutertjes en doldwaze actiescènes weinig aantrekken van het feit dat er weinig inhoud in Sherlock Gnomes zit. Kortom, een nogal lui vervolg op het originele animatie-idee uit 2011.