Blu-ray: The Gringo

The Gringo is de nieuwste speelfilm waarin de getalenteerde David Oyelowo, bekend van zijn hoofdrol in Selma (2014), zijn opwachting maakt. En dat is maar goed ook, want het is juist zijn aanwezigheid die de film naar een hoger niveau weet te tillen. Het geheel komt helaas, ondanks de sterrencast met onder andere Charlize Theron en Joel Edgerton, toch niet helemaal goed uit de verf. De zwarte komedie The Gringo stelt dus een beetje teleur, terwijl de trailer ons wel aan het lachen kon maken.

Het verhaal gaat als volgt: Harold (David Oyelowo) is een hardwerkende, maar ondergewaardeerde middenmanager die ineens te horen krijgt dat hij ontslagen zal worden. Tijdens een businesstrip naar Mexico besluit hij daarom zijn eigen ontvoering in scène te zetten om zo losgeld te kunnen eisen van zijn werkgever. Wanneer Harolds harteloze en hebzuchtige bazen (Charlize Theron en Joel Edgerton) ontdekken dat de bedrijfsverzekering hen meer geld oplevert als Harold dood is, draaien de rollen om. Plots wordt de radeloze Harold opgejaagd door dubieuze zakenlui, huurmoordenaars, drugsbaronnen en zelfs de DEA.

Hoewel het concept op papier heel leuk bedacht is door scenarist Matthew Stone, komt het bij de uitwerking toch helemaal niet goed tot z'n recht. Dit is voornamelijk te wijten aan dat de film niet weet welk genre het moet aanhouden. Wil het een zwarte komedie zijn, of toch meer een actievolle kant op gaan? Door deze continue twists en turns wordt het geheel nogal onsamenhangend. Tel daar nog het onnodig ingewikkelde plot bij op en de hoeveelheid niet-geslaagde grappen. The Gringo, aan de hand van regisseur Nash Edgerton (inderdaad de broer van Joel Edgerton), slaat gewoon net de plank mis.

the gringo

Haaks daar tegenover staat gelukkig het optreden van Oyelowo, die met zijn gelaatstrekken en acteerwerk nog wel een lach op ons gezicht kan toveren. Hij speelt zijn personage met vérve en dat is goed om te zien. Hier had de rest van de film nog iets van kunnen leren.

Verder is er niets aan te merken op de kwaliteit van het blu-ray schijfje. De geluidstrack, standaard DTS-HD 5.1, doet precies wat het moet doen. Het dialoog is goed te volgen en de muziek vloeit mooi uit de surround speakers. Daarbij is de beeldkwaliteit van een hoog niveau, met prachtige kleuren in High Definition. Helaas staan er geen extra's op de disc.