Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 14

Tussen het Hollywoodgeweld vinden we deze week een paar interessante Nederlandse titels en een re-release van de debuutfilm van Hayao Miyazaki. Kijk dus vooral verder dan de grote titels, deze week!

Ghostbusters: Frozen Empire

In Ghostbusters: Frozen Empire keert de familie Spengler terug naar waar het allemaal begonnen is: de iconische brandweerkazerne in New York. Daar hebben de oorspronkelijke Ghostbusters een geheim onderzoekslab ingericht om nog beter spoken te kunnen vangen. Als bij de ontdekking van een oud voorwerp een kwaadaardige kracht vrijkomt, moeten de nieuwe en oude Ghostbusters samenwerken om hun stad te beschermen en de wereld te behoeden voor een tweede ijstijd. 

Immaculate

Na een bijna-doodervaring vertrekt de Amerikaanse Cecilia (Sydney Sweeney) naar een klooster in Italië om haar leven aan God te wijden. Wanneer ze op wonderbaarlijke wijze zwanger raakt, wordt ze beschouwd als de nieuwe heilige maagd Maria. Maar naarmate er angstaanjagende gebeurtenissen in het klooster plaatsvinden, wordt Cecilia achterdochtig en vraagt ze zich af waarom zij uitverkoren is voor dit bijzondere lot. Het wordt steeds duidelijker dat haar nieuwe thuis een aantal duistere en gruwelijke geheimen verbergt. 

Monkey Man

De voor een Oscar® genomineerde Dev Patel (Lion, Slumdog Millionaire) maakt zijn verbluffende regiedebuut met een daverende actiethriller over een man die op zoek is naar wraak op de corrupte leiders die zijn moeder vermoord hebben en die de armen en zwakkeren in de samenleving onderdrukken. Monkey Man is gebaseerd op de legende van Hanuman, een mythische figuur die symbool staat voor kracht en moed. Patel speelt zelf de rol van Kid, een onopvallende jongeman die zijn geld bijeenschraapt in een illegale vechtclub, waar hij elke nacht weer met een gorillamasker op door populairdere vechters tot moes geslagen wordt. Na jarenlang zijn woede over het verleden te hebben opgekropt, ontdekt Kid een manier om de geheimzinnige elite van de stad te infiltreren. Als hij zijn razernij de vrije loop laat, gebruikt hij zijn handen met mysterieuze littekens om op explosieve manier wraak te nemen op de mannen die hem alles ontnomen hebben. 

Conann

Conann is de nieuwe film van surrealistisch filmmaker Bertrand Mandico (The Wild Boys, After Blue). Mandico herdenkt in zijn nieuwste film het fantasy-personage Conan The Barbarian. Rainer, een hond uit de onderwereld, zwerft door dieptes en afgronden en vertelt het verhaal van de zes levens van Conann. Ze wordt, doorheen verschillende tijdperken en mythes, voortdurend ter dood gebracht door haar eigen toekomst. Van haar jeugd, als slaaf van Sanja en haar barbaarse bende, tot haar toetreding tot de hoogste regionen van wreedheid die zich aan de rand van onze wereld bevinden. De derde langspeler van Mandico ging in première op het Filmfestival van Cannes in de sectie Un Certain Regard. Opnieuw gebruikt hij fantasy-elementen om een genderfluïde wereld en personages te creëren. 

La Chimera

Jaren ’80, Riparbella aan de Tyrreense zee. Iedereen heeft zijn eigen Chimera, iets dat ze proberen te bereiken maar nooit kunnen vinden. De grafrovers van de Tombaroli bende jagen op gemakkelijke rijkdom door Etruskische relikwieën te stelen. Arthur sluit zich bij ze aan en probeert zo de leegte op te vullen die hij voelt sinds hij zijn grote liefde Beniamina verloor. In een avontuurlijke reis tussen de levenden en de doden, tussen bossen en steden, tussen feesten en eenzaamheid, blijkt het lot van alle zoekenden naar de Chimera volledig met elkaar verweven. 

Melk

Na de stilgeboorte van hun kindje keren Robin en haar vriend Jonas verslagen terug naar huis. Terwijl ze proberen te begrijpen wat er is gebeurd, beginnen Robins borsten melk aan te maken. Ze hoopt de melk te doneren, maar dit blijkt moeilijker dan verwacht. Terwijl haar huis zich langzaam vult met flesjes, groeit in Robin een ijzingwekkende vastberadenheid. 

Taste of Freedom

Varya droomt ervan om in een chique restaurant te werken. Ze besluit de stap te nemen, zegt haar baan in de snackbar op en vindt werk in een prestigieus restaurant. Daar moet ze wel eerst haar kookkunsten zien te bewijzen tegenover haar collega Lesya, die niet zo blij is met de komst van Varya. Wanneer ze een oud kookboek vindt vol met Oekraïense recepten, is het de geest van schrijfster Olga Franko die haar helpt om de Oekraïense keuken weer in de schijnwerpers te zetten. 

The Waste Land

Het meest legendarische en baanbrekende gedicht allertijden is The Waste Landvan T.S. Eliot. Honderd jaar geleden geschreven, inspireert het nog dagelijks schrijvers, songwriters en filosofen: Van Stephen King, tot Bob Dylan en Nick Cave tot Francis Ford Coppola. The Waste Land is een film die diep ingaat op het complexe weefsel van het beroemde gedicht. Eliot schreef een gedicht als een lappendeken en citeert uit Dante, het boeddhisme en het hindoeïsme. Regisseur Chris Teerink laat in deze foto-film – met een werkelijk prachtige soundtrack van Blaudzun – zien hoe de draden van Eliots gedicht nog dwars door ons heden lopen. Geschreven in een tijd van crisis en onzekerheid, resoneert The Waste Land met de uitdagingen van onze eigen tijd, zoals klimaatverandering, politieke instabiliteit en de zoektocht naar ‘nieuwe’ betekenis in een snel veranderende wereld. We zien hoe het vooruitgangsdenken letterlijk stokt aan de grenzen van onze maatschappij. Duiders in dit landschap zijn oa schrijvers als Chris Keulemans en Ilja Leonard Pfeijffer, de bedenker van het basisinkomen econoom Guy Standing, celebrity socioloog Richard Sennett en "Gandhi of grain" Vandana Shiva.

Un Métier Sérieux

Het is een nieuw schooljaar op de middelbare school en Pierre, Meriem, Fouad, Sophie, Sandrine, Alix en Sofiane vormen een toegewijde en hechte groep leraren. Ze krijgen gezelschap van Benjamin, een jonge vervangende leraar die geld nodig heeft om zijn studie te betalen. Zonder enige vooropleiding of ervaring komt hij erachter dat het een zware baan is. Al snel komt hij terecht in een lastige situatie met één van zijn leerlingen. Gelukkig laten zijn behulpzame en toegewijde collega’s hem niet in de kou staan en ontdekt hij dat de passie voor lesgeven nog bestaat.

Lupin III: The Castle of Cagliostro (1979)

Beleef de debuutfilm van Oscar-winnaar Hayao Miyazaki (Spirited Away, The Boy and The Heron) op het grote doek. Ter ere van het 45-jarig bestaan is de anime klassieker Lupin III: The Castle of Cagliostro gerestaureerd en te zien in 4K. In de nadagen van zijn carrière loopt de laatste en grootste kraak van de meesterdief Lupin III spaak. De bankbiljetten in de tassen uit een nationaal casino blijken vakkundige vervalsingen te zijn. Samen met zijn handlanger Jigen, vertrekt Lupin naar het afgelegen Europese land Cagliostro om wraak te nemen. Niet alles verloopt volgens plan; de twee lopen Clarisse tegen het lijf, een prinses in nood, die tegen haar wil wordt gedwongen te trouwen met de sinistere graaf Cagliostro. Haar redden zal niet makkelijk zijn, want Lupin en Jigen – samen met Lupins onvoorspelbare ex-vriendin Fujiko en de zwaardvechter Goemon – moeten zich een weg banen door een kasteel vol vallen, een dodelijke kerker en een leger van professionele huurmoordenaars! Kan Lupin het meisje redden, de handboeien van zijn aartsvijand inspecteur Zenigata ontlopen en de geheime schatten van kasteel Cagliostro onthullen?