DVD: You Were Never Really Here

You Were Never Really Here is niet een film voor iedereen. Het is een beklemmende drama-thriller van Lynne Ramsay, die kijkers wellicht kennen van het eveneens kille We Need to Talk About Kevin, over een botte huurmoordenaar die schitterend vertolkt wordt door Joaquin Phoenix.

Joe (Joaquin Phoenix) is een getraumatiseerde oorlogsveteraan die als een schaduw door het leven gaat. In dienst van een bevriende privé-detective krijgt hij de opdracht om de vermiste minderjarige dochter van een bekende politicus op te sporen. Wanneer hij haar redt uit een bordeel in Manhattan raakt hij echter verstrikt in een wereld van corruptie en wraak en roept hij een golf van extreem geweld over zich af.

Het is knap hoe regisseur Ramsay een kille sfeer kan neerzetten met zo weinig middelen, en geen wonder dan ook dat de film Beste Screenplay op het Filmfestival van Cannes heeft gewonnen. Hoewel het er bruut aan toegaat in You Were Never Really Here, blijft het geweld altijd net uit beeld wat ervoor zorgt dat het misschien nog wel harder aankomt. Hoofdpersoon Joe spaart niemand, en vermorzelt iedereen die op zijn pad komt. Niet met een pistool of ander conventioneel wapen, maar met een doodgewone hamer.

you were never really here

Hoewel de film slechts anderhalf uur duurt, is er ook voldoende diepgang te vinden en word je als kijker volledig meegezogen in de troosteloze wereld van Joe. Phoenix, die weer terug is na een afwezigheid van twee jaar, is perfect gecast als de rauwe huurmoordenaar. Met indringende ogen, een slonzige baard en een gespierd lichaam vol littekens voert hij het woord; want praten doet hij nauwelijks in deze rol. En dat hoeft ook niet, want met zijn lichaamstaal maakt hij al meer dan voldoende indruk. Phoenix's acteerwerk doet veel denken aan De Niro's iconische rol van Travis Bickle in Taxi Driver (1976). 

De gruwelijkheid in You Were Never Really Here wordt uiteindelijk heel ontroerend. Hoe twee gebroken zielen elkaar vinden in de onderbuik van New York is mooi door Ramsay in beeld gebracht. Het is jammer dat de thriller in Nederland alleen op DVD is uitgebracht, maar desondanks ziet de film er prima uit op de gemiddelde huiskamertelevisie. Er zijn daarnaast geen extra's op het schijfje te vinden.