Blu-ray: Death Wish

Hollywood staat tegenwoordig bol van de remakes, en geef het eens ongelijk. Het publiek loopt er warm voor en nog steeds weten deze films nog genoeg geld op te brengen. Vandaar ook dat de Death Wish-franchise weer uit het slop is getrokken. De gelijknamige actiefilm uit 1974 met Charles Bronson in de hoofdrol, waarin een ietwat saaie man zich uiteindelijk ontpopt tot een koelbloedige vigilante, was al gauw een hit in de bioscopen. Een hoop vervolgfilms later, waarmee de franchise uiteindelijk stil lag na het succesvolle Death Sentence van regisseur James Wan uit 2007, probeert Hollywood het bronmateriaal nu weer aan de man te brengen. En met succes, want met lugubere actie en een grappige rol voor Willis, is het een prima no-nonsense actiefilm die lekker wegkijkt.
 
 
De goedaardige familieman, chirurg Dr. Paul Kersey (Bruce Willis), heeft op zijn werk dagelijks te maken met de gruwelijke gevolgen van geweld uit zijn woonplaats Chicago. Dit komt allemaal wel erg dichtbij wanneer hij te horen krijgt dat zijn vrouw (Elisabeth Shue) en dochter Camila Morrone) slachtoffer zijn geworden van een brutale overval. Nadat zijn vrouw aan haar verwondingen overlijdt, en de politie niets voor hem kan betekenen, weet Kersey één ding zeker: de daders mogen niet ongestraft blijven. Hij besluit het heft in eigen handen te nemen, en de daders op te speuren. Vanaf dat moment is geen enkele crimineel in Chicago meer veilig ...
 
Voor regisseur Eli Roth (Hostel, Cabin Fever) is Death Wish de eerste film die niet in het horrorgenre valt. Dat Roth voornamelijk horrorfilms maakt is te zien in de actie van Death Wish, deze is af en toe wel erg bruut in beeld gebracht, wat de film een leuke extra touch geeft. In Amerika heeft de film veel kritieken gekregen omdat het een alt-rechts standpunt zou innemen, aangezien de hoofdpersoon natuurlijk zelf aan de slag gaat met vuurwapens. Volgens ondergetekende is dit zeer onterecht. Death Wish barst van de actie, en gebruikt een perfecte hoeveelheid humor en verwijzingen om het publiek te laten juichen voor Dr. Paul Kersey.
 
death wish 2018
 
Verder is het acteerwerk van de cast dik in orde. Het is altijd leuk om Bruce Willis in een rol als deze te zien, maar gelukkig staat hij dit keer ook niet volledig op de automatische piloot en levert hij een prima vertolking af. Bij de emotionele scènes laat hij het een beetje afweten, maar de subtiele humoristische scènes maken dit dan weer goed. Ook maakt Vincent D'Onofrio (Full Metal JacketDaredevil) nog zijn opwachting als de broer van Dr. Kersey, maar kan zijn plek binnen het script helaas niet echt vinden. 
 
Death Wish is kortom een prima actiefilm die kijkers de gehele duur weet te vermaken, maar verwacht geen memorabel hoogstandje. De film weet helaas niet te tippen aan het origineel, maar dat hoeft ook niet. Door de brute actie, af en toe een humoristisch tintje en een goed acterende Bruce Willis is het een leuke actiefilm om 's avonds weg te kijken.
 
Zowel de blu-ray als de UHD-versie van Death Wish zijn qua beeldkwaliteit van een hoog niveau, en hebben daarnaast een nette 5.1-audiotrack. Beide staan in het originele beeldformaat van 2.39:1 met een resolutie van 1080p op de gewone blu-ray versie; en 2160p bij de UHD-uitgave. Op de UHD-disc zijn de zwartwaardes iets gedetailleerder en is deze wat scherper, maar beide uitgaven doen het uitstekend op de gemiddelde huiskamertelevisie. Ten slotte staan er nog een aantal vermakelijke extra's op de schijfjes, zoals verwijderde scènes en een featurette.