Blu-ray: Phantom Thread

De vertolking van een narcistische mode-ontwerper in Paul Thomas Anderson's Phantom Thread moet de laatste rol worden van drievoudig Oscar-winnaar Daniel Day Lewis, de man die de hoofdrol speelde in fantastische films als There Will Be Blood (2007), Gangs of New York (2002) en Lincoln (2012). Dit alleen al is genoeg reden om dit drama, waarin een sterke poging wordt gedaan om de meedogenloze modewereld onder de loep te nemen, een kans te geven. De klassieke muziek en het acteerwerk van alle betrokkenen en in het bijzonder Lewis is prachtig, maar toch is het ergens een tikkeltje vervelend om naar een verhaal te kijken dat grotendeels gaat over een narcistische persoonlijkheid die alles en iedereen om hem heen terroriseert.


De gerenommeerde couturier Reynolds Woodcock (Daniel Day-Lewis) en zijn zus (Lesley Manville) vormen samen het middelpunt van de glamoureuze Britse modewereld in het naoorlogse Londen van de jaren vijftig. Zij kleden zowel de adel, de filmsterren, de dames van stand en vrouwen die pretenderen tot de high society te behoren in de gedistingeerde stijl van The House of Woodcock. Vrouwen komen en gaan in Woodcock’s leven en zij bieden deze verstokte vrijgezel zowel inspiratie als gezelschap. Maar dan ontmoet hij een jonge eigengereide vrouw genaamd Alma (Vicky Krieps), die al snel een vaste plaats in zijn leven verovert als zowel zijn muze en zijn minnares. Woodcock ervaart deze liefde echter als een nauwsluitend keurslijf, dat het leven dat hij voor zichzelf zo zorgvuldig op maat gemaakt had overhoop gooit. Met zijn nieuwste film schept Paul Thomas Anderson een fraai aangekleed portret van een artiest die een creatieve ontdekkingsreis doormaakt, en van de vrouwen die zijn wereld draaiende houden. Phantom Thread is de achtste film van Paul Thomas Anderson en zijn derde samenwerking met Daniel Day-Lewis.

Gerenommeerd regisseur Paul Thomas Anderson (There Will Be BloodMagnoliaThe Master) weet als de beste hoe hij een periode-film moet maken, en ditmaal is het de beurt aan het Londense landschap van de jaren '50. De aankleding van de verscheidene scènes en acteurs is royaal te noemen. Hoe perfectionistisch hoofdpersoon Reynolds Woodcock is, zo is Anderson ook als het aankomt op zijn films. De elegante jurken tot de de gracieuze bewegingen van de modellen: alles ziet er tot in de puntjes geraffineerd uit. Tel hierbij de prachtige klassieke filmmuziek van Radiohead-gitarist Jonny Greenwood bij op, en je hebt al een haast perfecte film te pakken.

phantom thread 2018

Hoewel het af en toe vervelend wordt hoe mierenneukerig het personage van Daniel Day Lewis zich opstelt, is het daarnaast bewonderenswaardig hoe Lewis onder de huid van de kijker weet te kruipen. Het kat-en-muisspel tussen Alma en Reynolds is een genot om te aanschouwen, vooral omdat de personages zo aan elkaar zijn gewaagd en niet in één opslag te doorgronden zijn. En waar we een beetje gewend zijn geworden dat de films van Paul Thomas Anderson wat aan de trage en zware kant zijn, weet hij in Phantom Thread dikwijls een lach op het gezicht van de kijker te toveren.

Daarnaast is de blu-ray uitgave van een prima kwaliteit. De film is geschoten op 35mm en de blu-ray uitgave weet hier een perfecte 1.85:1 1080p transfer van af te leveren. De beeld- en audiokwaliteit zijn van een hoog niveau, maar helaas zijn de extra's iets aan de korte kant, waar we graag nog meer hadden zien van Daniel Day Lewis zijn laatste vertoning.