Blu-ray: Red Sparrow

Een spionagethriller met Oscar-winnares Jennifer Lawrence in de hoofdrol klinkt als muziek in de oren. Vooral wanneer je bedenkt dat de actrice een rol van een getrainde Russische verleidster op zich zal nemen. Jammer genoeg duurt het resultaat - Red Sparrow genaamd - net iets te lang, bevat het iets te veel Rusland-clichés en verdwijnt de actie tussen alle onnodige en expliciete scènes waarin Lawrence's personage wordt gekweld. Een gemiste kans dus.

Tegen haar wil wordt Dominika Egorova (Jennifer Lawrence) opgeleid tot een ‘Sparrow’, een getrainde verleidster van de Russische veiligheidsdienst. Dominika leert haar lichaam als een wapen te gebruiken, maar heeft moeite haar eigenwaarde te behouden tijdens de onmenselijke training. In een oneerlijk systeem vindt ze haar kracht en ze groeit uit tot één van de beste aanwinsten van het programma. Haar eerste doelwit is Nate Nash (Joel Edgerton), een CIA-agent die verantwoordelijk is voor de meest gevoelige infiltratie in de Russische inlichtingendienst. De twee jonge agenten komen in een neerwaartse spiraal van aantrekkingskracht en bedrog terecht, wat een bedreiging vormt voor hun carrière, hun loyaliteit en de veiligheid van beide landen. Red Sparrow is gebaseerd op het boek van de voormalige CIA-agent Jason Matthews. De film herenigt Jennifer Lawrence met Hunger Games-regisseur Francis Lawrence. De cast bestaat verder uit onder andere Charlotte Rampling, Jeremy Irons, Mary-Louise Parker, Matthias Schoenaerts en Thekla Reuten.

Red Sparrow is het gewoon nét niet, en dat heeft verschillende redenen. Zo doet regisseur Francis Lawrence zijn stinkende best om een geloofwaardige Oostblok-sfeer neer te zetten, waarbij er wordt afgewisseld van grauwe uniformen en grijze bunkers tot balletscènes van het beroemde Bolshoj-ensemble. Deze poging wordt vervolgens volledig neergesabeld doordat de Russen worden vertolkt door Engelse en Amerikaanse acteurs (en zelfs een Belg en een Nederlander). De dubieuze Russische accenten vliegen je dus om de oren, waardoor het realiteitsgehalte een stuk naar beneden wordt gehaald.

red sparrow

Daarnaast lijkt het wel alsof regisseur Lawrence zelf niet weet in welke tijd zijn film moet spelen. Zo zien we het ene moment personages in de weer met smartphones en moderne auto's, maar moeten we daarna aanzien hoe een professionele geheime dienst gebruikmaakt van floppydisks uit de jaren '80. Ook de scènes die zich afspelen in Rusland schreeuwen het thema Koude Oorlog, maar het geheel moet zich dus afspelen in het heden. Door deze verwarring wordt Red Sparrow een soort stoffig en gedateerd overblijfsel van de strijd tussen Oost en West. Af en toe, tijdens de actiescènes, doet het geheel denken aan de spionagethriller Atomic Blonde (2017) met Charlize Theron in de hoofdrol. Deze film weet echter wel meer indruk te maken en de Oostblok-sfeer geloofwaardiger neer te zetten. Ook probeert Red Sparrow op het haast onnodige na de kijker ongemakkelijk te laten voelen. Dit door scènes waarin Jennifer Lawrence zich ongewild moet uitkleden, of verplicht seksuele handelingen moet uitvoeren in het kader van de training tot Sparrow. En hoewel wij Nederlanders zeker niet al te preuts zijn, wordt de seksuele onderdrukking van het personage van Lawrence wel erg aangedikt.

In tegenstelling tot wat de trailer doet vermoeden, valt de actie dus grotendeels achterwege door spionagespelletjes en verleiding. En hoewel de film met vlagen erg spannend weet te zijn, blijft het gevoel opduiken dat de film zo veel meer had kunnen zijn als er een betere leidraad was gekozen door regisseur Francis Lawrence. Gelukkig valt er in ieder geval op de 4K blu-ray uitgave van Red Sparrow niets aan te merken. Het beeld, met een UHD-resolutie van 2160p en een 16:9 schermformaat, is te allen tijde erg scherp en ook het geluid (DTS-HD Master Audio 5.1) is dik in orde. Verder zijn er voor de liefhebbers nog voldoende extra's aanwezig - zoals verschillende featurettes over de locaties van de film en het post-productieproces, verwijderde scènes, en een audiotrack met commentaar van regisseur Lawrence - om je ook na de duur van de film nog mee te vermaken.