Blu-ray: A Quiet Place

Ben je op zoek naar een sterke horrorfilm die eens een keer niet gaat over een uitgebuit onderwerp zoals duivelsverdrijvingen, en waar een goed verhaal in zit? Probeer dan het regisseerdebuut van John Krasinski: het sensationele A Quiet Place. Deze sciencefiction-horror is beangstigend en herkenbaar in z'n eenvoud, waarin de stilte een hoofdrol speelt. Hiermee vormt de horror dan ook een perfecte film om thuis te kijken, aangezien het in de bioscoop nooit helemaal stil is door de chips en popcorn ...

In A Quiet Place volgen we het gezin Abbott, bestaande uit vader Lee (John Krasinski, The Office), moeder Evelyn (Emily Blunt, Sicario), dochter Regan (Millicent Simmonds) en zoontjes Marcus (Noah Jupe) en Beau (Cade Woodward). Op het eerste gezicht is er niets aan te merken aan het gezin, totdat duidelijk wordt dat er iets ernstig mis is in hun wereld. Ze houden zich schuil voor een onbekend roofdier. Een razendsnel aliën-achtig figuur dat blind is en puur jaagt op geluid. Wie dan ook geluid maakt, wordt opgejaagd en vermoord. Als kijker komen we hier snel achter, en het is dan ook de taak aan de Abbott-familie om te overleven door muis- en muisstil te blijven.

Het verhaal klinkt misschien cliché, maar John Krasinski weet een prachtig decor te schetsen. De hoofdpersonen dwarrelen continu door een grauwe en verlaten omgeving. Alles op blote voeten, want schoenen maken geluid. Blaadjes, takken en steentjes - alles wat maar ook geluid kan maken ontlopen zij, want de klank van één gebroken takje kan al het verschil maken tussen leven of dood. Als kijker ben je dan ook voortdurend aan het opletten of de hoofdpersonen niet per ongeluk iets zullen aantikken waardoor alles in duigen zal vallen.

a quiet place 

Het gezin probeert zo normaal mogelijk te leven alsof de dreiging niet continu op de loer ligt. Deze herkenbare situaties maken A Quiet Place dan ook zo angstaanjagend. En hoewel de film klein is uitgevoerd, is het geheel prachtig uitgewerkt. Zo zit het met de chemie tussen ouders John en Evelyn wel goed, aangezien John Krasinski en Emily Blunt ook in het dagelijks leven met elkaar zijn getrouwd. Voeg daar nog het geheime wapen van de dove 15-jarige actrice Millicent Simmonds aan toe, die in de horror ook een doof personage speelt. Dit geeft een extra dimensie aan de film, want hoe moet je het gevaar van geluid beseffen als je zelf niets hoort? Verder gaan wij niet meer verklappen over deze film; dit is er zo eentje die je zelf moet bekijken om het te beleven!

A Quiet Place is juist in zijn eenvoud en met een perfect decor en sterk acteerwerk een must-see horror geworden. Het is zeker een film die je nog even bij zal blijven. En áls je de film een kans geeft, doe dit dan vooral met de 4K UHD blu-ray. De film bevat voornamelijk veel donkere tinten, maar door de scherpe Ultra HD resolutie is alles prachtig in beeld gebracht. Wat belangrijker is bij deze film, is natuurlijk het geluid (of de afwezigheid hiervan). Door de Dolby TrueHD 7.1 geluidstrack vloeit elke sound - hoe klein dan ook - mooi uit de surround speakers. Gelukkig worden er ook een aantal extra's aan de UHD blu-ray toegevoegd, zoals een kijkje achter de schermen en boeiende video's over de tot standkoming van de visuele en geluidseffecten.