Flash Gordon viert verjaardag met 4K-editie

FLASH! AAAAHAAAAAAA! Vanaf augustus is het mogelijk om deze legendarische tekst van Queen te horen onder de speciale 4K-editie van de film Flash Gordon

Voor de 40ste verjaardag van de cultklassieker heeft StudioCanal de film van regisseur Mike Hodges afgestoft een een flinke opfrisbeurt gegeven. Niet alleen is het beeld een stuk scherper, maar kleine correcties zoals kabels die voor special effects werden gebruikt zijn niet meer zichtbaar. Hodges is zeer blij met het resultaat: "Ik ben erg dankbaar dat StudioCanal de film een 4K-restauratie heeft gegeven. Door deze verbetering zijn de kleuren van de sets, de lucht en kostuums veel sprekender."

De regisseur geeft het probleem met de bekabeling ook aan, die door de renovatiebeurt nu niet meer zichtbaar is. "De restauratie corrigeert ook de problemen waar wij destijds mee te maken hadden. Met chroma-keytechnologie konden wij alles in de film zetten wat wij maar wilden: luchten, ruimteschepen, mensvogels en meer. In de post-productie liepen wij alleen tegen het probleem van de kabels aan die aan de mensvogels waren bevestigd voor de visuele effecten." Met deze restauratie is daar nu volgend Hodges niets meer van te zien. "Natuurlijk is chroma-keytechnologie primitief in vergelijking met de huidige CGI. Toch ben ik wel blij dat wij bij het ouderwetse systeem zijn gebleven; CGI zou veel te gelikt zijn voor de film. Flash Gordon was namelijk al een stripboek uit de jaren 30 dat wij bijna vijftig jaar later tot leven hebben gebracht."

De 4K-editie van Flash Gordon met legendarische rollen van onder meer Sam J. Jones, Melody Anderson, Max Von Sydow, Brian Blessed en Timothy Dalton verschijnt in augustus op blu-ray, dvd en als digitale editie op de Britse markt. Wat de prijs en specifieke releasedatum voor de Nederlandse markt gaat worden is voor nu nog niet bekend.

Flash Gordon 4K collectors edition