Iran valt aan, kruisraketten en honderden drones onderweg naar IsraŽl

Het lijkt er alsmaar meer op dat het serieus fout begint te lopen in het Midden-Oosten: Iran heeft drones gelanceerd richting Israël, waarbij oorspronkelijke berichten het hadden over tientallen. Inmiddels gaat het echter naar verluidt om honderden drones, vanuit Iran alsmede vanuit Jemen, waar Iran met de Houthi's een bondgenoot heeft.

Jordanië, buurland van Israël, heeft inmiddels laten weten dat het klaar staat om Iraanse drones neer te schieten als die in Jordaans luchtruim komen. Uiteraard staat Israël zelf ook paraat om de boel neer te halen, maar de verwachting is ook niet dat de Iraanse Shahed-drones veel schade als doel hebben: het lijkt een afleidingsbeweging, met mogelijke kruisraketten die er in de komende uren achteraan kunnen komen.

Een en ander ontwikkelt zich sinds grofweg 21.45 uur Nederlandse tijd in bijzonder rap tempo, onder meer op het FOK!forum is het actief te volgen.

Update 22:55 uur
Iran heeft volgens het Israëlische leger drones afgevuurd op doelen in Israël. De vliegtijd zal naar verwachting enkele uren bedragen, zei militaire woordvoerder Hagari. Ook vanuit het Witte Huis in Washington werd een Iraanse aanval bevestigd. Ook zou Iran kruisraketten hebben afgevuurd op Israël. 

Het leger is uiterst waakzaam en houdt de situatie in de gaten, blijkt uit een verklaring die het Israëlische leger via Telegram heeft verzonden. Het luchtverdedigingssysteem is in werking, straaljagers en marineschepen zijn in positie. Woordvoerder Hagari benadrukte dat het leger de situatie in de gaten houdt en dat alle verdedigingssystemen gereed zijn. Bovendien wordt de GPS-ontvangst in verschillende delen van het land gestoord. Te midden van zorgen over een mogelijke Iraanse vergeldingsaanval had het Israëlische leger eerder nieuwe beschermingsinstructies voor de burgerbevolking gepubliceerd. Er is geen verklaring uit Iran.

De Amerikaanse president Biden terug naar Washington voor overleg
Vanwege de gespannen situatie in het Midden-Oosten keerde de Amerikaanse president Biden eerder dan gepland terug naar Washington om de actualiteit met zijn nationale veiligheidsteam te bespreken. De Amerikaanse minister van Defensie Austin zei in een telefoongesprek met zijn collega Gallant dat Israël kon rekenen op de volledige steun van de VS bij de verdediging tegen eventuele aanvallen van Iran en zijn regionale bondgenoten. 

Iran dreigde met vergelding na de aanval in Damascus
Iran dreigde met vergelding na de aanval op het terrein van de Iraanse ambassade in Damascus eerder deze maand, die aan Israël werd toegeschreven. De gespannen situatie werd onlangs verergerd door de inbeslagname van een containerschip dat met Israël verbonden was door de Iraanse Revolutionaire Garde.