Ophef bij EU na beschuldigingen Von der Leyen over Pfizer-deal

De beschuldigingen door de Duitse AfD-politicus Anderson aan het adres van von der Leyen over de Pfizer-deal veroorzaakten oproer in het EU-parlement. Het geluid van de AfD-politicus werd weggedraaid tijdens haar toespraak.

Naar eigen zeggen uitte Anderson tijdens een zitting forse beschuldigingen van corruptie aan het adres van Von der Leyen. Na iets minder dan een minuut werd haar microfoon uitgeschakeld door het presidium van het parlement. Anderson publiceerde vandaag een opname van de scène op X en sprak van een "schandelijk incident".

Anderson beschuldigde Von der Leyen van vriendjespolitiek omdat de Duitse CDU-politica in 2021 tijdens de pandemie van het coronavirus "via sms" met Pfizer-baas Albert Bourla had onderhandeld over een contract ter waarde van 35 miljard. Von der Leyen zou daarna volgens Anderson hebben geweigerd om alle documenten openbaar te maken en een uitnodiging om te verschijnen voor de Covid-commissie te hebben afgewezen. Daarnaast negeerde ze hardnekkig verzoeken van de ombudsvrouw en lachte ze zelfs de berisping van de Europese Rekenkamer weg. Het EU-parlement zou haar daarom nu  een "rode kaart" moeten geven nu het Openbaar Ministerie een onderzoek naar haar instelt.

Toen Anderson vervolgens de voorzitter van de Commissie direct als corrupt bestempelde, werd ze onderbroken. Volgens de video-opname op X zei ze: "Het is al erg genoeg dat de voorzitter van de Commissie corrupt is. Maar een Parlement dat deze corruptie toedekt is net zo corrupt...". De reden van Anderson's verzoek om te mogen spreken was een motie om de agenda om te zetten zodat de vaccin deal kon worden besproken. De motie werd vervolgens verworpen door een meerderheid van de andere Europarlementariërs.

Europees Openbaar Ministerie neemt onderzoek over
Tot nu toe is er geen bewijs van specifiek wangedrag door von der Leyen openbaar gemaakt. De beschuldigingen aan haar adres worden al enkele jaren geuit, vooral op sociale media. Het tijdschrift Politico meldde begin april dat het Europees Openbaar Ministerie (EPPO) het onderzoek naar beschuldigingen van crimineel wangedrag in verband met de vaccinonderhandelingen tussen von der Leyen en Bourla had overgenomen van het Belgische parket in Luik. De Belgen waren hier begin vorig jaar een onderzoek naar gestart.

Volgens de Neue Zürcher Zeitung verklaarde een woordvoerster van de EU-Commissie: "We hebben geen specifieke informatie over wat de EPPO zou kunnen onderzoeken". Er was niets meer te zeggen van officiële zijde "in de opmerkelijke zaak" van Von der Leyen die nu voor het eerst rechtstreeks wordt onderzocht op mogelijk crimineel wangedrag, legde de krant uit.

Bondsregering heeft blijkbaar geen weet van rechtshulpverzoeken
Volgens een bericht in de Berliner Zeitung heeft de Duitse regering bevestigd dat er een onderzoek loopt naar Von der Leyen. De regering is echter "niet op de hoogte van verzoeken om wederzijdse juridische bijstand of andere contacten tussen het Europese Openbaar Ministerie en Duitse autoriteiten in verband met onderzoeken naar de Covid-19-vaccincontracten van de Europese Commissie met Pfizer", schrijft de krant, die haar antwoord citeert op een vraag van BSW-parlementslid Leye.

Het is te hopen dat de onderzoekers geen middel onbeproefd laten en dat de Duitse autoriteiten - indien nodig - volledig meewerken, aldus Leye. Een "Duitse voorzitter van de EU-Commissie die voor miljarden euro's aan vaccincontracten via sms overeenkomt en vervolgens weigert de sms'jes aan het Europees Parlement te overhandigen, treedt de rechtsstaat met voeten en brengt Duitsland in verlegenheid". Leye's partijgenoot de Masi uitte ook kritiek op von der Leyen.