FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 18 juli 2012

Rusland bouwt kerncentrale in Wit-Rusland

Rusland bouwt een kerncentrale in Wit-Rusland. Het buurland van Rusland beschikt daarmee voor het eerst over de mogelijkheid kernenergie op te wekken. De centrale wordt gebouwd door het Russische staatsbedrijf Atomstroiexport.

De premiers van beide landen tekenden de overeenkomst woensdag. Moskou leent Minsk het bedrag dat nodig is voor de bouw van de centrale.

De plannen voor de centrale worden door de Wit-Russische bevolking met gemengde gevoelens ontvangen. De kernramp in Tsjernobyl, in 1986 in buurland Oekraïne, staat nog altijd vers in het geheugen. Ook in Litouwen is er onvrede over de bouwplannen. De nieuwe centrale komt op dertig kilometer van de grens met dat land te staan.

Wit-Rusland steunt in zijn energievoorziening momenteel zwaar op olie en aardgas uit Rusland.

Dronken Belg plast tegen been agent

Een 53-jarige man uit het Belgische Seraing was dinsdag zo dronken dat hij zichzelf niet meer onder controle had. Eerst beledigde hij politieagenten en ambulancepersoneel, en niet veel later plaste hij het been van een agent onder. Dat meldde het parket van Luik woensdag.

De man was gevallen toen hij dinsdag in Flémalle, in dronken toestand, uit zijn auto probeerde te stappen. Hij viel eerst een voorbijganger aan die hem te hulp schoot en aanbood zijn auto te parkeren. Agenten en ambulancemedewerkers, die hem niet veel later konden overmeesteren, werden de huid vol gescholden.

Uiteindelijk werd hij meegenomen naar het bureau waar hij zich opnieuw misdroeg door het been van een agent onder te plassen. De dronken man werd in een cel opgesloten om te ontnuchteren. Woensdag werd hij in voorlopige hechtenis genomen.

Kovalainen dreigt met vertrek bij Caterham

Heikki Kovalainen wil dat het Formule 1-team Caterham zich snel gaat verbeteren. De Fin wil in zijn derde jaar bij de renstal van Tony Fernandes strijden om de punten. Mocht dit niet binnen afzienbare tijd lukken dan overweegt hij elders te gaan racen, zo meldt hij aan Autosprint.

"Ik voel me goed hier maar ik zou graag meer voor elkaar willen krijgen waar het resultaten betreft, en snel ook. Op het moment zitten we er nog niet bij." Hij dreigt met een vertrek als resultaten uitblijven. "Ik weet niet wat de toekomst voor mij in petto heeft. Misschien wil mijn huidige team me helemaal niet meer hebben. Ik laat mijn resultaten voor mij spreken, en tot nu toe lijkt dat aardig goed voor mij uit te pakken. Dat is de beste manier om mijzelf te presenteren."

Kovalainen wil zelfs als hij vertrekt bij Caterham graag in de Formule 1 actief blijven. Hij zit nog vol ambitie en wil nog steeds laten zien dat zijn periode bij McLaren een misser was. De Fin is voor het seizoen 2013 onder meer in beeld bij Sauber. Bij het afsluiten van een contract is het salaris niet het belangrijkste. "Geld interesseert me echt het minst. Het is belangrijk een goed team te vinden, hier of ergens anders. Ik denk dat ik daar nu toe in staat ben."

[CL] Uitslagen tweede voorronde (18/7/2012)

Vandaag stonden er nog zes wedstrijden in de tweede voorronde van de Champions League op het programma. Gister werden al elf duels gespeeld. Feyenoord stroomt pas in de derde kwalificatieronde van het toernooi in. Ajax is al geplaatst voor de groepsfase van het kampioenenbal.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
Bate Borisov(WRu) Vardar Skopje(Mac) 3-2
AEL Limasoll(Cyp) Linfield Belfast(NIe) 3-0
Ludogorets (Bul) Dinamo Zagreb(Kro) 1-1
NK Maribor(Slo) Zeljeznicar Sarajevo(Bos) 4-1
FK Buducnost(Mnt) Slask Wroclaw(Pol) 0-2 
Molde FK(Noo) FK Ventspils(Let) 3-0 

Returns op 24 en 25 juli.

Stille tocht Almelo rustig verlopen

De stille tocht woensdagavond in Almelo ter nagedachtenis van een 64-jarige Turkse man die eind juni dodelijk gewond raakte bij een burenruzie, is zonder incidenten verlopen. Dat laat een politiewoordvoerder woensdagavond weten. Aan de tocht namen ongeveer duizend mensen deel.

De politie had extra personeel ingezet om de stille tocht goed te laten verlopen. De stille tocht startte op het Rembrandtplein in Almelo en voerde langs de plek waar de overleden man werd neergeslagen, op de hoek van de Anjelierstraat en de Violierstraat.

De stille tocht werd volgens de organisatie gegeven om een signaal af te geven tegen racisme en zinloos geweld. Onder anderen Tweede Kamerlid Tofik Dibi (GroenLinks) nam deel aan de tocht.

Het 64-jarige slachtoffer was eind juni op een woordenwisseling van zijn zoon met achterburen afgekomen. Hij kreeg een klap en kwam met zijn hoofd op de grond terecht. Na elf dagen in coma te hebben gelegen, overleed hij. De 61-jarige buurman en zijn 23-jarige zoon zitten sinds de vechtpartij vast. De buren zouden overigens vaker ruzie met elkaar hebben gehad.


Stille tocht Almelo rustig verlopen (Foto: Novum)

AS Roma haalt verdediger Castan

Maarten Stekelenburg krijgt komend seizoen Leandro Castan als ploeggenoot. Dat heeft AS Roma woensdag bekendgemaakt. De 25-jarige centrale verdediger werd overgenomen van Corinthians en kostte de Romeinen vijf miljoen euro. Castan tekende een contract voor vier jaar in Italië.

Donderdag wordt de nieuwste aanwinst van Roma gepresenteerd. Dan worden ook twee andere aankopen, de Braziliaan Dodo, eveneens afkomstig van Corinthians, en voormalig sc Heerenveen-speler Michael Bradley, aan de Romeinse fans voorgesteld.

Kies de tofste Tekken-poster uit

Namco Bandai brengt 14 september Tekken Tag Tournament 2 uit. Hierbij hebben ze een speciale actie bedacht. Artiesten hebben een poster ontworpen en onder andere FOK! mag kiezen welke poster de tofste is. Deze is dan te krijgen bij aankoop van Tekken in een van de deelnemende winkels. Onder andere Bart Smit, E-Plaza, Free Record Shop, 12Game, ToysXL en Gamemania doen mee aan deze actie.

De deelnemende posters die de eindstrijd gehaald hebben staan hieronder. Wil je de bijbehorende biografiëen van de artiesten lezen, dan kan dat hier: http://www.tekken.com/wearetekken/gallery. Stemmen kun je hier doen via het forum.

Adam Haynes
Adam Haynes

Alan Kupperberg
Alan Kupperberg

Ben Willsher                                     Daniel Govar
Ben Willsher  Daniel Govar

Frank Kozik
Frank Kozik

Jock                                                            McBess
Jock McBess

Jon Davis Hunt
Jon Davis Hunt

Neil Adams                                                   Superdeux          
Neal Adams Superdeux

Vince Ray
Vince Ray

Lodeiro ploeggenoot Seedorf bij Botafogo

Nicolás Lodeiro wordt ploeggenoot van Clarence Seedorf bij Botafogo in Brazilië. De Uruguayaan komt transfervrij over van Ajax, waar zijn aflopende contract niet verlengd werd. De club uit Rio de Janeiro legt de middenvelder voor vier jaar vast.

Lodeiro komt bij zijn nieuwe club Seedorf tegen, die onlangs na een tienjarig dienstverband afzwaaide bij AC Milan en bij Botafogo aan de slag ging. In het Ajax-shirt was Lodeiro minder succesvol dan El Presidente, in tweeënhalf jaar tijd kwam de 23-jarige international slechts dertien maal uit in de Eredivisie. Daarin scoorde hij tweemaal.

Rodgers niet bezig met verhuur Carroll

Een verhuur van Liverpool-spits Andy Carroll is niet aan de orde. Dat heeft trainer Brendan Rodgers van de Reds woensdag gezegd. "We overwegen op dit moment geen verhuur van een speler waar de club 35 miljoen pond aan heeft besteed", verklaart Rodgers. "Er is veel over gezegd en geschreven, maar Andy is bovenal een Liverpool-speler."

De Reds hebben bij Fulham gëinformeerd naar aanvaller Clint Dempsey. Veel is daar nog niet uitgekomen. "Ian Ayre, onze directeur, heeft met de club gepraat om te zien hoe die er tegenover staat. Maar dat is alles." Amerikaans international Dempsey scoorde vorig seizoen 23 keer voor Fulham.


Rodgers niet bezig met verhuur Carroll (Foto: Novum)

Uitslagen oefenduels 18 juli

De profclubs zijn bezig met de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Daarbij horen ook oefenduels. FOK!sport zet dagelijks de uitslagen voor je op een rijtje.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
Schalke 04 II (Dui) Heracles Almelo
Armenteros, Duarte 
1-2
PEC Zwolle
Ikililou
PAOK Saloniki (Gri) 1-4
FC Eindhoven
Koç (2)
PSV
Ritzmaier, Wijnaldum 
2-2*
Eendracht Aalst (Bel) Willem II 1-0
Almere City FC
Van Zaanen, Dissels, Lilipaly
Hartlepool United (Eng) 3-0
FC Oss
Koot (2), Van den Dungen, Latupeirissa
Lierse SK (Bel) 4-1
Telstar
Karg 
Istanbulspor (Tur) 1-2
Nieuw-Buinen SC Veendam
Menting, Holder 
2-2

* FC Eindhoven wint door het beter nemen van strafschoppen (5-3) de Lichtstadbokaal. PSV'er Ola Toivonen miste als enige zijn strafschop.

Terreuraanslag Bulgarije met bom gepleegd

De terreuraanslag tegen een bus vol Israëliërs op een Bulgaarse luchthaven is met een bom gepleegd. Dat heeft het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken woensdag gezegd. De aanslag kostte aan ten minste zes mensen het leven. Meer dan dertig mensen raakten gewond.

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Lieberman zei door zijn Bulgaarse ambtgenoot te zijn ingelicht. Lieberman zei dat er zeven doden zijn gevallen, maar de Bulgaarse autoriteiten spreken vooralsnog van een dodental van zes.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu legde de schuld voor de aanslag bij Iran.

Acht jaar cel geëist voor steekpartij in restaurant

Tegen een 57-jarige man uit Doornspijk die in 2010 een man neerstak omdat hij werd geweigerd in een restaurant is woensdag acht jaar cel geëist. Het 53-jarige slachtoffer uit 't Harde overleefde de steekpartij ternauwernood. Het Openbaar Ministerie in Zutphen laat weten een zware straf passend te vinden voor het ernstige incident.

Het latere slachtoffer greep in toen de man het personeel in het restaurant in het Gelderse Doornspijk bedreigde. Dat moest de man bekopen met ernstige steekwonden in zijn borst en een klaplong. De 57-jarige verdachte had kort voor de steekpartij zelf de politie gebeld met de melding dat hij stampij zou maken als hij niks te drinken zou krijgen in het restaurant.

Uit onderzoek blijkt dat de verdachte volledig toerekeningsvatbaar was.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Ruim 900 uitvallers op tweede dag Vierdaagse

Op de tweede dag van de Nijmeegse Vierdaagse zijn 908 wandelaars uitgevallen. Op de traditioneel zwaarste dag wisten 39.405 deelnemers wel de eindstreep te halen. Acht deelnemers werden woensdag door de organisatie gediskwalificeerd omdat ze zich niet aan de regels hielden.

"Op de tweede wandeldag ontmoeten veel lopers de man met de hamer weten wij uit ervaring", meldt een woordvoerder van de organisatie. Ook deelnemers die op de eerste dag maar ternauwernood de eindstreep haalden, haken traditioneel nog voor de tweede dag af. Het aantal afvallers lag dit jaar iets hoger dan de 868 deelnemers die vorig jaar opgaven op dag twee.

De organisatie besloot acht wandelaars te diskwalificeren. Zes wandelaars hielden zich niet aan de regels door een korter parcours af te leggen, twee militairen speelden vals door met een te lichte bepakking te lopen.

Ook medewerkers van het Rode Kruis hadden het de tweede dag 'loeidruk' met alle behandelingen, laat een woordvoerder weten. Het aantal deelnemers dat zich liet behandelen voor blaren was met 636 op de tweede dag bijna twee keer hoger dan op de eerste dag. Het aantal behandelingen door artsen liep met 148 flink op, net als het aantal massages, dat verdubbelde ten opzichte van dinsdag.

Een vrouw liep verwondingen op aan haar knie en elders op haar lichaam na een val. Berichten dat een over het parcours gespannen touw de val heeft veroorzaakt lijken niet te kloppen, zegt een woordvoerder van de Vierdaagse. "We hebben geen touw of gespannen koord gevonden."

De vrouw deed mee aan de afstand van vijftig kilometer. Ze viel rond 05.00 uur, toen ze ongeveer vijf kilometer had gelopen, in de buitenwijken van Nijmegen. "We betreuren het ten zeerste dat ze gewond is geraakt, helemaal als toch een touw gespannen was."

Vanwege de vele buien die voor de derde dag van het wandelevenement zijn voorspeld, adviseert de organisatie voor donderdag een ventilerende poncho te dragen. Omdat ook de wind behoorlijk kan opsteken wordt verder gewaarschuwd voor onderkoeling. Met name op rustplaatsen moet daarvoor gewaakt worden, weet een woordvoerder van het Rode Kruis.

Gemeente Waalre maandag weer operationeel

De gemeente Waalre verwacht maandag weer zoveel mogelijk operationeel te zijn. De balie burgerzaken opent vrijdag alweer de deuren, in een brandweerkazerne in Waalre. Dat laat de gemeente woensdagavond weten.

Waalre werd woensdagochtend opgeschrikt door een aanslag op het gemeentehuis. Het raadhuis van de Brabantse gemeente ging in vlammen op nadat twee auto's het pand hadden geramd. Of sprake is van een wraakactie, is volgens de gemeente nog niet bekend.

In de brandweerkazerne aan de Kerkhoflaan kunnen inwoners vanaf vrijdagochtend weer terecht. Mensen kunnen er dan paspoorten, identiteitskaarten, uittreksels uit de gemeentelijke basisadministratie en rijbewijzen aanvragen, verhuizingen doorgeven en aangifte doen van geboorten, overlijden en huwelijken. Van waaruit de gemeente maandag met de andere diensten weer actief is, is nog onduidelijk.

Bij de brand zijn het archief en de servers van de gemeente, met daarop vermoedelijk de beelden van bewakingscamera's, gespaard gebleven. Of onder meer paspoorten en rijbewijzen verloren zijn gegaan, is nog onbekend. De kluis waarin de documenten zaten, wordt donderdag geopend, laat een woordvoerder van de gemeente weten.

Ondertussen is burgemeester van Waalre Henri de Wijkerslooth teruggekeerd van zijn vakantie.

Bijna 380 apen passeerden Schiphol in 2011

Luchthaven Schiphol zag vorig jaar 377 apen passeren in negen transporten. In acht gevallen betrof het doorvoerzendingen. De meest voorkomende soorten waren de roodhandtamarin, de kapucijnersaap en de eekhoornaap. Dat schrijft staatssecretaris van Economische Zaken Henk Bleker woensdag in antwoord op Kamervragen van de Partij voor de Dieren.

Het betreft meestal zendingen vanuit Zuid-Amerika naar Azië. Alleen erkende instellingen als dierentuinen mogen apen op transport stellen. Er moet verklaard worden dat de dieren in gevangenschap zijn geboren of minimaal zes maanden niet meer in het wild leven.

PvdD-Kamerlid Esther Ouwehand had vragen gesteld over dertien apen die in juni dood werden aangetroffen op Schiphol. Ze maakten deel uit van een transport van 39 roodhandtamarins dat van Guyana op weg was naar Thailand en in Nederland een tussenstop maakte. Het was het tweede transport van dit jaar.

Drie ernstig verzwakte dieren kregen alsnog een spuitje in een dierenhotel op Schiphol en de 23 overgebleven apen zijn weer op een vliegtuig naar een Thaise dierentuin gezet. Ze hebben Thailand in goede conditie bereikt, schrijft Bleker.

De dode dieren hadden geen infectieziekte, bleek eerder al uit onderzoek. Mogelijk stierven ze als gevolg van transportstress of veranderingen in temperatuur of omgeving.

De doodsoorzaak wordt onderzocht door de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit. De omstandigheden waaronder de apen zijn vervoerd, maken deel uit van dat onderzoek. "Zolang het onderzoek nog niet is afgerond wil ik voorts niet speculeren over de noodzaak van nadere maatregelen", sluit Bleker zijn brief af.

Man vrijgelaten na zware mishandeling Harderwijk

Een 31-jarige man uit Harderwijk die vastzat voor de mishandeling van een inmiddels overleden Zwollenaar is op vrije voeten gesteld. Medisch onderzoek heeft nog niet duidelijk kunnen maken of het slachtoffer is bezweken als gevolg van de mishandeling, meldt het Openbaar Ministerie in Zutphen woensdag.

Het 40-jarige slachtoffer werd in de nacht van 6 op 7 juli zwaar mishandeld. Agenten troffen de zwaargewonde man rond 01.30 uur na een melding over een conflict in de Schoenmakerstraat in Harderwijk. Hij overleed vorige week zondag in een ziekenhuis door een hersenbloeding.

De verdachte werd vorige week zaterdag in zijn woning aangehouden. De man mag verder onderzoek naar de doodsoorzaak in vrijheid afwachten, maar blijft wel verdachte in de zaak.

Honkbalwedstrijd Nederland - Cuba verplaatst

De honkbalwedstrijd tussen Nederland en Cuba is uitgesteld van woensdagavond naar vrijdagavond. Door het slechte weer is het veld onbespeelbaar geworden.

Bij winst op de Cubanen is Nederland zeker van een plek in de halve finales. De wedstrijd is ook een herhaling van de WK-finale in 2011. Destijds won Nederland met 2-1 en werd zo voor het eerst in de historie wereldkampioen.

Ook Anita Meyer in Gay Pride-komedie

Ook Anita Meyer krijgt een rolletje in de komedie Chez Nous. De 57-jarige zangeres doet in de film 'waar ze goed in is: entertainen', zegt regisseur Tim Oliehoek tegen Shownieuws.

"Het is niet dat ze alleen maar even voorbijkomt", legt de 33-jarige Oliehoek uit. "Het is een dag draaien en flink voorbereiden." De komedie speelt zich af tijdens de Gay Pride in Amsterdam. Hoofdrolspeler Alex Klaassen treedt op in café Chez Nous, waar hij liedjes van Meyer ten gehore brengt.

De opnamen voor Chez Nous beginnen op 27 juli. De film moet volgend jaar september in de bioscopen verschijnen.


Ook Anita Meyer in Gay Pride-komedie (Foto: Novum)

Puddle komt in augustus naar PS Vita

Puddle, een puzzel/platformer waar physics een belangrijke rol spelen, komt op 1 augustus naar de Vita. De game kwam eerder uit voor XBLA en PSN. Ontwikkelaar Neko Entertainment heeft bekendgemaakt dat de Vita-versie ook met de rear touch pad werkt.

Neko heeft in een interview met Eurogamer uitgelegd hoe de nieuwe controls precies werken. "It is very simple... You put your hands on each side of the PS Vita, and with two fingers, one finger on the right side of the rear touch pad and another one on the left part of the rear touch pad, you press/touch each side to tilt the world, on the right or on the left."

"It is the same way as the "normal" touch screen! (Front)." But we worked on this special aspect of the Vita because we thought the fingers on the front screen could hide the different dangers in the game. With this special feature, we can play the game (I do it by myself and I can assume it is one of the best way to control the game) without hiding anything on screen."

De Vita-versie krijgt bovendien 49 nieuwe levels.

'Zorg dat je je wachtwoord aanpast'

Microsoft heeft pas geleden hun beveiliging aangepast en in een blogpost moedigen ze gamers aan om zo snel mogelijk hun wachtwoord te wijzigen. De nieuwe beveiligingsverbeteringen werken alleen als iedereen hun informatie zo goed mogelijk beveiligt door middel van complexe wachtwoorden.

“I encourage everyone to take five minutes today to check your security information and update it if necessary. If you have any lost or stolen security proofs, update them now to prevent any interruptions to your Xbox Live service in the future. We only use this information for your security, and never for marketing or advertising.”

XBL general manager Alex Garden geeft daarnaast aan dat gamers een andere username en wachtwoord gebruiken voor hun Live-account in vergelijking met andere websites/diensten. Als hackers je wachtwoord op één plek weten, gaan ze deze informatie op meerdere plekken proberen, vertelt Garden.

“The Internet has transformed the way we purchase goods and services and added layers of convenience to our lives. Yet, disappointingly, online fraud increasingly victimizes millions of unsuspecting consumers each year. That is why our resolve at Microsoft to battle fraud and our commitment to account security is stronger than ever. I hope you’ll take a few moments to protect your account today.”


Daarnaast zijn de volgende wijzigingen doorgevoerd:

  • We’ve increased notifications to members whose accounts may be compromised to add proofs, update their passwords, and, if necessary, contact Xbox support. This helps our team lock down an account quickly, investigate and restore the account to the rightful owner.
  • We’ve taken legal action to pull down online posts of gamertags, usernames and passwords gathered from malware or phishing schemes to help protect our members.
  • Our Xbox Live Spring update included many behind the scenes improvements that help us build on security enhancements for the near future.
  • We’re sending unique codes to the security phone numbers and secondary email addresses provided by members to verify authorization for Xbox.com purchases or account change attempts not stemming from a member’s trusted device.
  • We’re working to reduce market incentives for criminal activity. Engaging in identity theft, trading in stolen accounts and committing credit card fraud are illegal and violate our Terms of Use.Those involved in these activities risk criminal prosecution, account and console bans. That goes for both sellers and buyers of known stolen accounts and content.

Foosball spelen op je luie bank

Ben je het beu om elke avond verslagen te worden in de kroeg? Elke potje tafelvoetbal leidt tot dikke verliezen aan jouw zijde. Grip Games komt met de oplossing: Foosball 2012. De game komt 25 juli uit voor PlayStation 3 en PS Vita en zorgt ervoor dat je niet meer de kroeg hoeft in te stappen om verslagen te worden.

De game komt met enkele interessante features, waaronder cross platform-functionaliteit. Jij kan dus met je Vita, in theorie vanuit je stamkroeg, je maten verslaan die lui op de bank voor de PlayStation zitten. Daarnaast kun je savegames ook overdragen van je Vita naar je PS3 en vice versa. De game komt 25 juli uit en moet een kleine zeven euro kosten.

[Tour] Ghyselinck buiten tijd, maar mag toch verder

Jan Ghyselinck kwam vandaag in de zestiende etappe enkele seconden nadat de tijdslimiet was verstreken over de finish. Toch mag de Belg morgen van start in de zeventiende etappe. De renner van Cofidis vroeg en kreeg clementie omdat een agent hem de verkeerde weg had opgestuurd.

"Normaal gesproken zou de Tour de France hier voor mij zijn afgelopen", zo moest de Belg erkennen. "Maar in de afdaling miste ik een bocht omdat een agent mij de verkeerde kant opstuurde. Ik reed toen zowat 70 kilometer per uur. Ik moest vol in de remmen, rechtsomkeert maken en dan weer volop doorgeven. Gelukkig had een commissaris dit opgemerkt."

Eerste DLC-details Tony Hawk Pro Skater HD

Zoals al eerder vandaag te lezen was op de site is Tony Hawk Pro Skater HD vanaf nu te downloaden op XBLA en de PSN en PC-versie volgen later. Alsof dat nog niet genoeg was heeft de 'Birdman' zojuist bekendgemaakt dat de DLC onder andere drie nieuwe levels met zich meebrengt. 

De drie levels komen uit Tony Hawk Pro Skater 3 en zijn: Canada, Airport en Los Angeles. Daarnaast is al bekend dat de skateboarder Steve Caballero ook meekomt met de DLC. 

In het interview hieronder legt Tony Hawk alles nog even duidelijk uit, inclusief een samenvatting van de hele game:

CDA en D66 willen Institut Néerlandais behouden

CDA en D66 vinden dat het Institut Néerlandais in Parijs voorlopig niet mag worden gesloten, zoals het ministerie van Buitenlandse Zaken van plan is. Beide partijen vinden dat een besluit daarover op zijn minst moet worden uitgesteld tot na de verkiezingen.

"Dit demissionaire kabinet besluit met een parlement op reces om een van onze belangrijkste culturele instituten te sluiten," stelt fractieleider Alexander Pechtold (D66). "Dat is zeer opmerkelijk." Hij vraagt aan het kabinet om dit besluit weer in te trekken en aan een nieuw kabinet over te laten. Wat hem betreft blijft het instituut bij de Seine gewoon open.

Dat vindt ook het CDA, dat eveneens Kamervragen heeft gesteld aan minster van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD). De Kamerleden Marieke van der Werf en Henk Jan Ormel vinden dat met de sluiting niet alleen een belangrijk wetenschappelijk en cultureel bureau in Frankrijk verloren gaat, maar ook belangrijk cultureel erfgoed.

Het instituut werd in 1957 opgericht om de culturele banden met Frankrijk aan te halen. Het is de grootste culturele post van Nederland in het buitenland. Er werken ongeveer 25 mensen. Institut Néerlandais organiseert onder andere exposities, theatervoorstellingen, lezingen, concerten en filmvertoningen. Pechtold wijst erop dat het instituut een grote reputatie geniet.

"Het instituut is al decennia van grote meerwaarde voor de Nederlandse culturele diplomatie. Minister Rosenthal kan niet even op vrijdagmiddag een einde maken aan deze erfenis", aldus Pechtold.

Doden bij veerbootongeluk Zanzibar

Bij een ongeluk met een veerboot voor de kust van het Tanzaniaanse eiland Zanzibar zijn woensdag zeker twaalf mensen verdronken. Dat hebben de autoriteiten bekendgemaakt.

Onderminister Mwinyihaji Makame zei dat het nog onduidelijk is hoeveel passagiers aan boord van de boot waren op het moment dat de ferry zonk, maar volgens getuigen waren dat er zeker meer dan tweehonderd. De veerboot was vertrokken uit de Tanzaniaanse havenstad Dar es Salaam en op weg naar Zanzibar, een populaire toeristenbestemming.

Reddingswerkers zijn ingezet om overlevenden op het droge te krijgen en lichamen te bergen. De politie heeft een onderzoek ingesteld naar de oorzaak van het ongeluk.

Vorig jaar september verdronken meer dan tweehonderd mensen toen een overvolle ferry nabij Zanzibar zonk. De autoriteiten noemden het toen het ergste bootongeluk in Tanzania.

Woningen Nijmegen ontruimd wegens gaslek

Enkele panden aan de Derde Walstraat in het centrum van Nijmegen zijn woensdagmiddag een paar uur ontruimd geweest vanwege een gaslek. Het gaslek, dat rond 15.30 uur werd ontdekt, was rond 17.00 uur verholpen. Een uur later werden de panden en de straat, die helemaal was afgesloten, vrijgegeven, meldt een politiewoordvoerder.

Mensen die werkzaamheden zouden verrichten in het pand merkten het gaslek op. Zij schakelden daarop de hulpdiensten in. Hoeveel bewoners uiteindelijk hun woning moesten verlaten, weet de zegsvrouw niet. De oorzaak van het gaslek is nog onduidelijk.

Ploegentijdrit Vuelta puur voor de show

De Vuelta gaat dit jaar van start met een ploegentijdrit voor de show. Dat valt te lezen op de website van de Spaanse rittenkoers. De tijdsverschillen tijdens de 16,2 kilometer lange etappe in Pamplona tellen niet voor het algemeen klassement.

De etappe 'geeft de teams de gelegenheid zich aan het publiek en hun fans te presenteren'. De laatste kilometers van het parcours zijn 'zeer technisch en eisen volledige concentratie van alle renners'.

De Vuelta start op 18 augustus in Pamplona. Bij de ploegentijdrit wordt eerst een stuk door de stad gereden voordat de route van de jaarlijkse stierenrennen San Fermin wordt gevolgd en in de Plaza de Toros stierenvechtarena wordt gefinisht. Ruim drie weken later finisht het peloton op 9 september in Madrid.

Net als aan de Tour doen aan de Vuelta drie Nederlandse ploegen mee. Rabobank en Vacansoleil zijn als Worldtour-ploegen zeker van deelname. Argos-Shimano kreeg een wildcard.

Ajax wil niet meewerken aan vertrek Anita

Ajax is niet van plan om Vurnon Anita naar Newcastle United te laten vertrekken. Trainer Frank de Boer ziet de middenvelder graag blijven. Anita wordt al een tijdje gelinkt aan de Engelse club, die zelfs al een bod hadden uitgebracht op de verdedigende middenvelder.

Trainer De Boer zou Anita inmiddels echter te kennen hebben gegeven dat de club niet van plan is mee te werken aan een transfer. "Als Frank hem wil behouden, moet Vurnon gewoon bij Ajax bijven", bevestigt Marc Overmars, directeur voetbalzaken tegen Voetbal International.

"Zijn contract loopt nog twee jaar door en we zijn zeer tevreden over hem. In de twee weken dat ik nu bij Ajax werk heb ik zelf trouwens niets vernomen vanuit Newcastle. Over een paar weken komen we erop terug met Vurnon, mocht de situatie dan veranderd zijn."

De 23-jarige Anita zou zelf onlangs hebben laten weten graag naar Engeland te willen verkassen. De Oranje-international speelt sinds het seizoen 2005/06 in de hoofdmacht van Ajax en heeft inmiddels meer dan honderd competitieduels achter zijn naam staan voor de Amsterdamse club.

[Tour] Voeckler: "Dit is echt schitterend"

Thomas Voeckler pakte vandaag zijn tweede ritzege deze Tour de France. Daarnaast pakte hij ook de bolletjestrui voor beste klimmer.

Voor aanvang van de etappe had de kopman van Europcar ruim zestig punten achterstand op de Zweed Kessiakoff en vandaag wilde hij de bolletjestrui pakken. "Ik heb de hele dag gereden voor de bolletjestrui. Toen zich plots ook de kans voordeed om de ritzege weg te kapen, moest ik niet lang nadenken natuurlijk. Dit is echt schitterend", sprak de Fransman na afloop van de etappe.

Naldo haalt keuring Wolfsburg niet

De Braziliaan Naldo leek op weg van Werder Bremen naar VfL Wolfsburg, maar die transfer staat nu op losse schroeven. De 29-jarige verdediger doorstond de medische keuring bij Wolfsburg namelijk niet. Hij stond op het punt om een contract van vier jaar te tekenen bij de club uit de Bundesliga.

Hij moest het complete seizoen 2010/11 laten lopen door een botzwelling. Maar hij herstelde zich genoeg om afgelopen seizoen 18 wedstrijden te spelen voor de ploeg van Thomas Schaaf. Wolfsburg-trainer Felix Magath heeft echter zijn zinnen gezet op de komst van Naldo en wil hem later opnieuw laten keuren, meldt Sky Germany.

Als Naldo komt, maakt dat de weg vrij voor een vertrek van Simon Kjær. De Deense international wil namelijk vertrekken bij de club, nadat hij in onmin raakte met Magath.

VVV-Venlo haakt af om spits Hoesen

VVV-Venlo gaat niet meer bieden op Danny Hoesen. VVV had zijn zinnen gezet op de speler van Fulham, maar wil de verlangde transfersom niet betalen. 

De 21-jarige Hoesen werd op zijn zeventiende bij Fortuna Sittard weggetrokken door Fulham. In de jaren erna speelde hij slechts acht wedstrijden voor de Londense club. Verder werd hij uitgeleend aan HJK Helsinki en zijn oude ploeg Fortuna Sittard.

VVV wilde hem graag overnemen, maar vindt de vraagprijs van Fulham uiteindelijk te hoog. "We gaan onze interesse verleggen naar een andere spits. Vrijdag hebben we het laatste bod uitgebracht dat Fulham wederom te laag vond", aldus algemeen directeur Hans Soentjens tegen De Telegraaf.

Hoesen stond wel open voor een transfer, maar moet nu in gesprek met Fulham. "Ik was graag naar VVV gegaan. Het is nu afwachten waar mijn toekomst ligt, maar Fulham wil in ieder geval mijn contract verlengen."

McClaren op zijn hoede voor FC Inter

Steve McClaren waarschuwt Twente voor onderschatting tegen FC Inter Turku, de aankomende tegenstander in de Europa League. De Tukkers moeten in een tweeluik afrekenen met de Finse tegenstander. Hoewel de formatie van McClaren als favoriet de duels ingaat, ziet de oefenmeester in Inter een lastig te nemen horde.

"We treffen een tegenstander van een niveau dat we in deze voorbereiding nog niet zijn tegengekomen." Inter staat momenteel aan kop in de Finse competitie, die zich nu op de helft bevindt. "Ze zitten in een goed ritme en zijn topfit. Ze hebben een Nederlandse trainer en dat zie je terug aan hun wedstrijden, ze willen voetballen", aldus McClaren op de clubsite.

Twente speelt komende donderdag eerst in de eigen Grolsch Veste. Een week later volgt de return in Finland. De Enschedese club rekende in de eerste voorronde af met UE Santa Coloma uit Andorra. Die duels eindigden respectievelijk in 6-0 en 3-0.

Podolski ziet Arsenal als titelkandidaat

Lukas Podolski is ervan overtuigd dat Arsenal komend seizoen kan meedoen om de bovenste plaatsen. De Duitser kwam onlangs over van 1.FC Köln en hoopt in zijn eerste seizoen voor Arsenal gelijk een prijs in de wacht te kunnen slepen.

Podolski beseft dat de concurrentie enorm is, maar is ervan overtuigd dat zijn nieuwe ploeg in staat is om tot het einde mee te vechten om de landstitel. "Ik heb enorm uitgekeken naar deze uitdaging, de club en de fantastische fans", vertelt Podolski aan diverse Engelse media. "In Engeland is de titelstrijd heel anders (dan in Duitsland, red.) en ik hoop dat we weer een rol kunnen spelen in de strijd om de bovenste plaatsen."

"Ik kan niet wachten om op 21 juli van start te gaan (oefenwedstrijd tegen Borehamwood, red.). Ik hoop dat ik hier vier geweldige en succesvolle jaren tegemoet mag gaan", aldus de Duits international, die inmiddels al meer dan honderd interlands achter zijn naam heeft staan.

Sijsling kwartfinalist in Canada

Igor Sijsling is woensdag doorgedrongen tot de kwartfinales van het challengertoernooi in het Canadese Granby. De als tweede geplaatste Amsterdammer had het een set lastig met Yasutaka Uchiyama uit Japan: 7-6 (2) en 6-2. In de volgende ronde treft Sijsling de Belg Maxime Authom (5). Hij klopte de Canadese qualifier Milan Pokrajac.

Eerder op de dag viel voor Boy Westerhof het doek in de tweede ronde in Poznan. Eric Prodon uit Frankrijk was bij het Poolse challengertoernooi met 6-4 en 6-3 te sterk voor de Drent.

Boulahrouz transfervrij naar Sporting

Khalid Boulahrouz vervolgt zijn voetballoopbaan voort bij Sporting Portugal. De verdediger komt transfervrij over van VfB Stuttgart. De 30-jarige Oranje-international zat zonder club, nadat zijn contract bij VfB Stuttgart afliep. Woensdagmiddag werd hij gepresenteerd bij Sporting als nieuwe aanwinst. De Oranje-international tekent voor twee seizoenen bij de Portugese topclub.

"Ik ben nog altijd zeer ambitieus", zo laat De Kannibaal in een reactie weten op de clubsite. "Dat is Sporting ook, dus ik voelde dat ik goed zou kunnen passen bij deze club. Ik kom om het team aan titels te helpen. Ik zal alles geven om succesvol te zijn en hopelijk beleef ik hier veel plezier."

Bij Sporting wordt Boulahrouz de derde Nederlander binnen de gelederen. Eerder maakten Ricky van Wolfswinkel en Stijn Schaars al de overstap naar de club uit Lissabon, die afgelopen seizoen als vierde eindigde in de competitie.

Boulahrouz begon zijn loopbaan bij RKC Waalwijk en speelde verder voor Hamburger SV, Chelsea, Sevilla en VfB Stuttgart. Er zou ook interesse zijn geweest van AC Milan en het gepromoveerde Pescara (ook Italië).

[Upd] Netanyahu: Iran achter aanslag bus

Een bus vol Israëlische toeristen is in Bulgarije getroffen door een explosie. Daarbij zijn ten minste drie doden en twintig gewonden gevallen, meldden Israëlische media woensdag op basis van een bron bij het Bulgaarse ministerie van binnenlandse zaken.

De Bulgaarse politie deelde eerder alleen mee dat er een bus met Israëliërs in brand is gevlogen op een luchthaven in de stad Burgas aan de Zwarte Zee en wilde niets kwijt over slachtoffers.

Getuigen vertelden tegen de Israëlische zender Channel 2 TV dat iemand woensdag de bus instapte, waarna direct een grote explosie volgde. Eén getuige, Gal Malka, zei dat ze zag dat een man zich opblies. Het voertuig zat vol Israëlische tieners.

Op tv-beelden is te zien hoe er rook opkringelt en de achterkant van een toeristenbus in lichterlaaie staat. Veertig minuten voor de explosie was een vliegtuig uit Tel Aviv op de luchthaven van Burgas geland.

Bulgarije is een populaire vakantiebestemming voor Israëliërs. 

Update 19.37 uur
De Israëlische premier Benjamin Netanyahu legt de schuld voor de terreuraanslag, die woensdag in Bulgarije aan zeker drie Israëliërs het leven kostte, bij Iran. "Alle tekenen wijzen op Iran", zei Netanyahu, die dreigde met strenge vergeldingsacties.

De aanslag lijkt op vergelijkbare pogingen tot gewelddaden in India, Georgië, Thailand, Kenia en Cyprus de afgelopen maanden, merkte de premier op. "Dit is een Iraanse terreurdaad die zich over de wereld verspreidt", zei hij. "Israël zal krachtig op de Iraanse terreur reageren."

Woensdag precies achttien jaar geleden vonden bij een bomaanslag op een joodse organisatie in Buenos Aires, in Argentinië, 85 mensen de dood. In 2006 wezen Argentijnse aanklagers met een beschuldigende vinger richting Iran, dat de extremistische Libanese beweging Hezbollah zou hebben aangezet tot het plegen van deze terreurdaad.

 

Loterijwinnaar na jaar gevonden

De winnaar van een prijs van twee ton in de Lotto is na bijna een jaar gevonden. Een 59-jarige man uit Almere won het bedrag eind juli 2011, maar kwam zijn prijs nooit innen. Het lukte de loterij vervolgens niet om contact te krijgen met de man, meldt de Lotto woensdag.

De man bleek van telefoonnummer te zijn veranderd. Hij is blij dat hij alsnog de euro's op zijn bankrekening kan bijschrijven. "Ik ben nog steeds van slag en een beetje zenuwachtig", zegt hij. "Met het gewonnen bedrag wil ik een aantal betalingen doen. Verder ga ik eerst eens rustig aan het bedrag wennen."

Broodjes met naalden in Nederland onderzocht

De zes broodjes met naalden die zondag werden geserveerd in vluchten van Schiphol naar de Verenigde Staten worden voor onderzoek teruggestuurd naar Nederland. Dat meldt een woordvoerder van de marechaussee woensdag.

Experts in Amsterdam onderwerpen de broodjes aan forensische testen. Ook worden zowel medewerkers van vliegmaatschappij Delta Air Lines als medewerkers van het Amsterdamse cateringbedrijf dat de broodjes leverde ondervraagd. De marechaussee werkt in het onderzoek samen met de FBI.

De Amerikaan Jim Tonjes ontdekte bij de tweede hap van zijn kalkoenbroodje een naald. "Ik dacht eerst dat het een prikker was die het broodje bij elkaar hield", meldt de passagier die op weg was naar Minneapolis. Daarna zag Tonjes pas dat het om een naald van zo'n tweeënhalve centimeter ging. De Amerikaan krijgt nu een kuur om eventuele opgelopen infecties als hepatitis of hiv tegen te gaan.

In totaal bleken in zes kalkoensandwiches op vier vluchten van Delta Air Lines naalden te zitten. Vier daarvan werden door passagiers aangetroffen.

[Tour] Evans had maagproblemen

Cadel Evans was na afloop van de zestiende etappe in de Tour duidelijk: "Mijn Tour is voorbij." De renner van BMC kwam vijf minuten na Bradley Wiggins over de finish.

De winnaar van de Tour van vorig jaar had een excuus voor zijn matige rijden. "Ik had wat maagproblemen voor de start. Als dat twee uur voor het vertrek gebeurt, dan kan je weinig doen. Ik dacht dat het weinig invloed zou hebben op de race, maar dit is duidelijk niet mijn gebruikelijke niveau."

Kleuter zwaargewond uit sloot gehaald

Een kleuter is woensdagmiddag in zorgwekkende toestand naar een ziekenhuis gebracht, nadat het jongetje in een sloot in Hendrik-Ido-Ambacht werd gevonden. De kleuter heeft vermoedelijk langer dan vijf minuten onder water gelegen, meldt een politiewoordvoerder.

Hoe de kleuter in de vier tot vijf meter brede sloot langs de Van Galensingel terecht is gekomen, is nog onduidelijk. Het kind werd aangetroffen door mensen die bezig waren met werkzaamheden. Zij haalden het jongetje uit het water en waarschuwden de hulpdiensten.

De identiteit van de kleuter is inmiddels bekend bij de politie.

Haase kansloos onderuit

Robin Haase is in de tweede ronde van het ATP-toernooi in Hamburg uitgeschakeld. De Duitser Florian Mayer, de nummer 23 van de wereld, was in twee sets veel te sterk voor de Nederlander.

Haase kwam er geen moment aan te pas en wist niets te forceren. Mayer speelde op zijn beurt gedecideerd en brak Haase al in diens tweede servicebeurt. Daarna ging het snel; binnen een half uur stond de 6-2 stand op het scorebord.

Ook in de tweede set brak Haase geen potten, waardoor Mayer snel door kon stoten tot 4-0. Haase pakte toen nog een servicebeurtje, maar de Duitser pakte de daaropvolgende twee games en zette daarmee de 6-1 op het scorebord.

De hoogst gerankte Nederlander gaat door een moeilijke fase. Van alle vijf toernooien die hij de afgelopen tijd speelde, bereikte hij alleen in deze de tweede ronde. Op het grastoernooi in 's Hertogenbosch verloor hij zelfs van de toenmalige nummer 650 van de wereld, Mate Pavic.

[Tour] Ten Dam: "Afschuwelijk warm"

Laurens ten Dam maakte vandaag in de zestiende etappe van de Tour de France lang deel uit van een omvangrijpe kopgroep. Op de Tourmalet moest hij echter lossen en uiteindelijk kwam hij als tiende over de finish.

De renner van Rabobank had vandaag last van de hitte. Het was ruim boven de 30 graden. "Het was afschuwelijk warm. Ik had naturlijk liever 'korter' gefinisht, maar ik kon toch aardig mee in een rit met vier cols in de Tour. Tegen Voeckler kon ik echter niet op", zo zei Ten Dam.

Vengaboys scoort slecht in songtekstenquête

De hit Up and Down van de Vengaboys heeft de twijfelachtige eer tot de slechtste songteksten van dancenummers aller tijden te behoren. Het nummer, dat uitkwam in 1998, staat volgens muziekblad NME derde in een enquête van dancefestival Global Gathering.

De songtekst van het lied van de Nederlandse danceact bestaat grotendeels uit de woorden 'Up and Down'. My Humps van de Black Eyed Peas, dat in 2005 een grote hit was, voert de lijst aan en Nessaja van Scooter bezet de tweede plek. Dat laatste nummer is volgens deelnemers aan het onderzoek vooral belachelijk vanwege de tekst 'Het is geen vogel, het is geen vliegtuig, het moet Dave zijn in de trein'.

In de top tien staan verder liedjes als Starships van Nicki Minaj en Pass Out van Tinie Tempah. 


Vengaboys scoort slecht in songtekstenquête

Krijgsmacht haalt banden met Duitsland aan

De hoogste generaals van de Nederlandse en Duitse krijgsmacht hebben de banden aangehaald. Dat gebeurde tijdens een bezoek van de commandant der strijdkrachten Tom Middendorp aan zijn Duitse collega, de Generalinspekteur der Bundeswehr Volker Wieker.

Duitsland is een strategische partner van Nederland. Defensie werkt al op veel terreinen samen met de Duitse krijgsmacht, maar wil de samenwerking verder uitbreiden en verdiepen. "Internationale samenwerking is van wezenlijk belang voor de slagkracht van Defensie", zegt Middendorp. "Het is geen keuze meer, maar pure noodzaak."

Nederland kan namelijk niet alles alleen. Samenwerking vergroot de militaire effectiviteit, aldus de hoogste generaal. Belangrijkste pijler onder de samenwerking is nu nog het Duits-Nederlandse Legerkorps, maar er wordt op andere terreinen ook gewerkt aan meer samenwerking. Zo wordt onderzocht wat de mogelijkheden van samenwerking zijn bij de inzet van onbemande vliegtuigjes.

De twee generaals hebben verder gesproken over de huidige missie in Afghanistan. In de provincie Kunduz beschermen Duitse eenheden de Nederlandse politietrainers. En in Mazar-e-Sharif waar het hoofdkwartier van de Duitsers is gevestigd, staan de vier Nederlandse F-16's gestationeerd.

[Tour][Video] Horner met de schrik vrij

Chris Horner had vandaag tijdens de zestiende etappe van de Tour de France geluk. Tijdens de beklimming van de Aubisque duikelde de Amerikaan over een muurtje heen en viel vervolgens een paar meter het ravijn in.

Horner wist dankzij de hulp van omstanders weer naar boven te klimmen. Niet lang daarna zat hij weer op zijn fiets en kon hij zijn weg vervolgen.


Beelden van de merkwaardige val van Horner (Bron: NOS.nl)

Waalre overspoeld door ramptoeristen

De omgeving van het zwaar beschadigde gemeentehuis in Waalre wordt woensdag overspoeld door ramptoeristen. Dat leidt tot langzaam langsrijdend verkeer, en veel mensen op fietsen die een glimp van de activiteiten van de technische recherche proberen op te vangen achter de zwarte schermen rond het raadhuis.

De uitbaatster van het Stationskoffiehuis schuin tegenover het raadhuis heeft het lang niet meer zo druk gehad, vertelt ze. De terrassen buiten zitten vol, meest met bejaarde dagjesmensen die grijnzend zeggen toevallig in de buurt te zijn. Iedereen spreekt schande van de gebeurtenissen rond het gemeentehuis.

De verdenking valt in de gesprekken vaak op het naburige woonwagenkamp aan de Broekweg, verscholen achter een bedrijventerrein aan de rand van het dorp. Wie verwacht daar klassieke woonwagens aan te treffen, komt bedrogen uit. De chalets die er staan steken de woningen van de miljonairs in het rijke dorp naar de kroon.

Eind juni viel de politie binnen op het kamp. Er werd 600 kilo grondstoffen voor synthetische drugs gevonden. Niemand werd gearresteerd. Gevraagd naar een mogelijk verband houden autoriteiten van gemeente, politie en justitie de kaken stijf op elkaar.

Ibrahimovic definitief naar PSG

Paris Saint Germain heeft de overgang van Zlatan Ibrahimovic afgerond. De Zweedse aanvaller tekende woensdag een verbintenis voor drie seizoenen. PSG betaalt twintig miljoen euro voor Ibrahimovic, die overkomt van AC Milan. Vorige week verruilde verdediger Thiago Silva Milaan al voor Parijs.

De 30-jarige Ibrahimovic zou bij PSG veertien miljoen euro per jaar gaan verdienen. Hij speelde sinds de zomer van 2010 voor AC Milan, nadat een avontuur bij Barcelona op niets was uitgelopen. Ibrahimovic begon zijn loopbaan in Malmö. In 2001 maakte hij de overstap naar Ajax, waarna hij ook nog uitkwam voor Juventus en Internazionale.

"Ik ben erg blij met deze nieuwe stap in mijn carrière. Het is weer een droom die uitkomt", zei Ibrahimovic tijdens de presentatie. PSG legde woensdag ook de Italiaanse middenvelder Marco Verratti van Pescara vast. Eerder tekende de Argentijnse aanvaller Ezequiel Lavezzi al een contract bij de nummer twee van de Franse competitie van afgelopen seizoen.

PSG lijkt ondanks de komst van de vier spelers niet uitgewinkeld. De Braziliaanse spelmaker Kaká van Real Madrid zou hoog op het verlanglijstje staan van de kapitaalkrachtige Fransen.

Gears of War-ontwerper komt met eigen adventure-game

De senior gameplay-ontwerper van Gears of War, Lee Perry, is voor zichzelf begonnen. Zijn nieuwe studio, BitMonster Games, komt nu met Lili, een iOS-game die draait om puzzelen, interactie en mini-games.

In tegenstelling tot Gears of War draait Lili helemaal niet om gevechten. De hoofdpersoon, Lili, moet het tropische eiland Geos ontdekken en tegenstanders overwinnen met behulp van 'character interaction' en een aantal mini-games.

Lili verschijnt ergens in de komende weken op de App Store.

Drontenaar wilde woning opblazen

De man uit Dronten die dinsdag door een arrestatieteam uit zijn woning werd gehaald, heeft ondanks dat zijn 2-jarige kleindochter ook in het pand was de gaskranen opengedraaid en geprobeerd brand te stichten. De man gooide ook messen naar agenten. Familie kon het kind ongedeerd uit de woning halen, meldt de politie woensdag.

De 47-jarige man had rond 17.00 uur ruzie gekregen met een taxichauffeur, die hij weigerde te betalen. Gearriveerde agenten werden door hem bedreigd met een ijzeren staaf. De Drontenaar vluchtte daarop zijn woning aan de Koggestraat in, waar ook het 2-jarige meisje zich bevond.

De man kwam daarna nog wel een paar keer naar buiten, waarbij hij de ijzeren staaf gericht naar een van de agenten gooide. Kort daarop wierp de man ook een aantal messen richting agenten. Ze bleven ongedeerd.

Politieonderhandelaars kregen de man zover familieleden de woning te laten betreden om het meisje er weg te halen. Toen dat eenmaal was gebeurd, pakte het arrestatieteam de man op. Onderzoek wees uit dat de gaskranen in het huis bleken te zijn opengedraaid. Ook werden sporen van brandstichting aangetroffen.

De man is als hulpbehoevende bekend bij de politie. Als het strafrechtelijke gedeelte is afgerond wordt hij overgedragen aan hulpverleners.

Elder Scrolls Online misschien ook op consoles

Een interview met ontwikkelaar ZeniMax Studio suggereert dat een consoleversie van de aankomende MMO The Elder Scrolls Online niet ondenkbaar is. Matt Firor, het hoofd van de studio, geeft aan dat de studio een consoleversie nu niet op de planning heeft staan, maar wijst de mogelijkheid niet af.

In het interview geeft Firor aan dat de studio nog niet echt stil heeft gestaan bij consoleversie van de game. "Het ergste wat je kunt doen is je zorgen maken over nieuwe platforms terwijl je al aan het ontwikkelen bent. We willen afmaken waar we nu mee bezig zijn en daarna gaan kijken voor meer mogelijkheden. We staan open voor nieuwe dingen", aldus Firor.

Een consoleversie van de MMO zou niet zo vreemd zijn, aangezien de serie veel fans heeft op PlayStation en Xbox. Volgens Firor zijn vooral de technische beperkingen een reden dat er nog niet zo veel MMOs op de consoles worden uitgebracht.

"Het is het klassieke 'bureau versus bank'-argument, maar dat wordt steeds minder. De MMOs van de huidige en de vorige generatie draaiden allemaal om het gebruik van toetsenbord en muis. En natuurlijk gebruikte iedereen dingen als Ventrilo en andere chat-programma's, maar dat werkt alleen maar goed in een kleine groep. Het komt voornamelijk neer op problemen in het ontwerp, waar mensen nog niet zo erg bij stil hebben gestaan, zoals tegelijkertijd kunnen typen en je personage besturen."

"Het ontwikkelen van een online game gaat erom dat je kunt doen wat je wilt - de grenzen verleggen - en dat gaat gewoon makkelijker op een open platform [pc]. Ooit zal dat veranderen."

The Elder Scrolls Online komt in 2013 (in ieder geval) uit voor pc.

The Elder Scrolls Online

Neckermann vraagt faillissement aan

Het Duitse postorderbedrijf Neckermann heeft faillissement aangevraagd. Dat maakte het bedrijf woensdag bekend, nadat eigenaar Sun Capital Partners had laten weten niet akkoord te gaan met een eerder reorganisatieplan waarbij Neckermann ruim de helft van zijn 2400 arbeidsplaatsen zou laten sneuvelen.

Volgens de investeringsmaatschappij zou Neckermann zich ook na uitvoering van het herstructureringsplan niet kunnen bedruipen. Daarop besloot het bedrijf de geldkraan dicht te draaien, waarna Neckermann besloot faillissement aan te vragen. Het in 1950 opgerichte Neckermann ondervindt grote concurrentie van internetwinkels, wat nu waarschijnlijk de nekslag betekent voor het bedrijf.

Winnaar Ronde van Turkije betrapt op doping

Ivailo Gabrovski, de winnaar van de Ronde van Turkije, is betrapt op het gebruik van doping. Dit heeft het UCI vandaag naar buiten gebracht.

Gabrovski werd op epo betrapt na afloop van de derde bergetappe. Die rit won hij na een fraaie solo. Gabrovski heeft nog het recht om een contra-expertise aan te vragen.

Overigens maakte de UCI ook bekend dat de Litouwer Rasa Leleivite positief is getest op epo tijdens een out-of-competition-controle.

Haas verslaat Simon in Hamburg

Tommy Haas is in zijn geboortestad Hamburg doorgedrongen tot de kwartfinales. De in Amerika woonachtige Duitser versloeg de titelverdediger op het ATP-500 toernooi, de Fransman Gilles Simon, in drie sets; 4-6, 6-3 en 6-4.

De volgende ronde wacht Haas, die het toernooi met een wildcard binnen kwam, ofwel zijn landgenoot Florian Mayer of de Nederlandse Robin Haase. Zij spelen op het moment van schrijven op het center court in Hamburg.

In een eerdere partij in deze ronde won de Spanjaard Albert Ramos van de Tsjechische Lukas Rosol. Ook hij had daar drie sets voor nodig. Het werd 7-6 (8), 4-6 en 6-3.

Rock Band Blitz komt in augustus

Gameontwikkelaar Harmonix heeft de releasedatum bekendgemaakt voor Rock Band Blitz. Het spel zal vanaf 28 augustus te downloaden zijn via het PlayStation Network en een dag later via Xbox Live Arcade.

Rock Band Blitz is bijzonder in de serie, omdat je geen instrument nodig hebt om het te spelen. Het spel is volledig speelbaar met de standaardcontroller.

Daarnaast is Rock Band Blitz volledig compatible met de liedjes in de Rock Band Music Store en met de al bestaande nummers uit de eerdere Rock Band-spellen.

VRE-bacterie in dertien ziekenhuizen

Patiënten in dertien ziekenhuizen in Nederland zijn besmet met de resistente VRE-bacterie. Het UMC Utrecht spreekt woensdag van een zich uitbreidende epidemie.

Om hoeveel besmettingen met de ziekenhuisbacterie het precies gaat, is onbekend bij het UMC. De ziekenhuizen sturen monsters naar het UMC van mogelijke bacteriën, maar meldden daar volgens een woordvoerder niet bij hoeveel besmette patiënten zij hebben.

In Utrecht is er sprake van een besmette patiënt. Eerder bleken patiënten in Lelystad, Rotterdam en Nijmegen de bacterie onder de leden te hebben.

Volgens onderzoekers van het UMC is het nog onduidelijk hoe erg een infectie met de bacterie precies is. Gezonde mensen ondervinden er geen gevolgen van. Bij patiënten met een verminderde afweer kan de bacterie echter infecties veroorzaken.

De VRE-bacterie is volgens de wetenschappers een groter wordend probleem, omdat er steeds meer besmettingen zijn in ziekenhuizen met verzwakte patienten. Een infectie is moeilijk te behandelen, omdat de bacterie niet meer reageert op de reguliere antibiotica. Duurdere antibiotica werken nog wel. Soms overlijden er toch besmette mensen die al ernstig ziek waren. Dan is het volgens wetenschappers moeilijk te bepalen in hoeverre VRE daaraan heeft bijgedragen.

Militante islamisten grotere dreiging in Duitsland

Duitsland heeft te maken met een groeiende dreiging van militante islamisten en extreemrechtse splintergroeperingen, onder wie geradicaliseerde eenlingen en kleine extremistische cellen. Dat heeft Heinz Fromm, het hoofd van de Duitse binnenlandse veiligheidsdienst, woensdag gezegd.

Uit een rapport van de veiligheidsdienst, de Bundesamt für Verfassungsschutz (BfV), blijkt dat er 3800 salafistische moslims in het land zijn, van wie een klein aantal bereid is geweld te gebruiken om zijn doelen te bereiken. Er zijn volgens het rapport daarnaast meer dan 38 duizend moslims met extremistische denkbeelden in Duitsland. "Onze aandacht blijft vooral gericht op islamistische terreur", zei Fromm. "Daar komt de grootste bedreiging momenteel vandaan." Fromm wees ook op het gevaar van geradicaliseerde eenlingen. "In de komende jaren zal het inlichtingenwerk van de veiligheidsdienst zich voornamelijk richten op het probleem van de individuele jihadisten."

Ook groeit het aantal leden van militante extreemrechtse groepen. De Duitse autoriteiten werden vorig jaar ernstig in verlegenheid gebracht toen bleek dat een groep neonazi's in zeven jaar tijd tien moorden pleegde en daarbij onder de radar van de BfV bleef. Het bestaan van de Nationaalsocialistische Ondergrondse (NSU) werd bekend toen twee van de drie belangrijkste leden dood werden aangetroffen in een uitgebrand huis. Het derde lid, Beate Zschäpe, zit vast in afwachting van haar proces. De zaak deed Fromms positie wankelen en hij treedt aan het einde van de maand af. Woensdag benoemde het ministerie van binnenlandse zaken Hans-Georg Maassen tot zijn opvolger.

In totaal zijn er volgens de autoriteiten zo'n 22.400 neonazi's in Duitsland, van wie zo'n 9800 bereid zijn geweld te gebruiken. De Duitse minister van binnenlandse zaken zei dat de autoriteiten alert zijn op mogelijke aanslagen door neonazi's die zijn geïnspireerd door de NSU-moorden.

IMF wil snelle invoering Europese bankenunie

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) wil dat de eurolanden snel een bankenunie invoeren. Dat zei Mahmood Pradhan, de IMF-directeur die gaat over de activiteiten van het fonds in de eurozone, woensdag. De eurolanden besloten eind vorige maand dat er een Europese bankenunie moet komen, maar het is nog onduidelijk wanneer die er zal zijn.

Pradhan deed een klemmend beroep op de leiders van de eurolanden 'een gedeelde en onherroepelijke toewijding aan een diepere integratie van de eurozone' te laten zien. Naast de invoering van een bankenunie dient de eurozone ook haast te maken met een gemeenschappelijk depositogarantiestelsel en meer fiscale integratie in de vorm van strenger toezicht op de begrotingen van lidstaten.

Het IMF meent daarnaast dat de Europese Centrale Bank (ECB) nog best ruimte heeft om maatregelen tegen de crisis te nemen. Zo kan de rente nog verder naar beneden dan de huidige 0,75 procent. Ook kan de ECB opnieuw beginnen staatsleningen van probleemlanden op te kopen om hun rentelasten te verlichten, aldus het IMF.

[Tour] Dagzege Voeckler, Evans verliest veel tijd

De zestiende etappe van de Tour de France, van Pau naar Bagnères-de-Luchon over 197 kilometer, is gewonnen door Thomas Voeckler. De Fransman van Europcar, die zijn tweede ritzege deze Tour boekte, pakte daarnaast ook de bolletjestrui. Cadel Evans verloor veel tijd en zakte in het algemeen klassement.

Vanuit de start probeerden verschillende renners weg te rijden. Vervolgens ontstond er een grote groep van 38 man met daarin onder meer Voeckler, Vinokourov, Hincapie, Voigt, Kruijswijk, Hoogerland en Ten Dam. Ze hadden al gauw een voorsprong van ruim anderhalf minuut en het peloton liet ze gaan. De eerste berg van de dag was de Aubisque na twintig kilometer koersen. De col was van een buitencategorie, zestien kilometer land en een gemiddeld stijgingsprecentage van 7.1. Het verschil tussen het peloton en de grote kopgroep was inmiddels bijna vier minuten. Er viel een klein gaatje in de kopgroep net onder de top. Voeckler kwam als eerste boven, voor de drager van de bergtrui Kessiakoff. Het peloton volgde op een kleine vier minuten.

De volgende berg die beklommen moest worden was de Tourmalet. Onderaan die berg probeerde Hondo weg te komen uit de kopgroep en hij kreeg een klein gaatje. Dumoulin moest als eerste van de kopgroep lossen en ook Popovych kon het tempo niet bijhouden. Martin versnelde en kreeg Ten Dam en Kessiakoff mee. Hondo werd al gauw ingelopen. Voeckler, Sörensen, Feillu en Hincapie konden zich bij het drietal aansluiten. En ook anderen wisten weer bij de groep te komen aardoor er een kopgroep van 20 man ontstond met daarin Ten Dam en Kruijswijk.

Voeckler, Martin en Feillu waren de volgenden die wegsprongen zeven kilometer onder de top van de Tourmalet. Martin moest echter lossen. Achter de koploper reed een groepje met Ten Dam. Voeckler kwam als eerste boven voor Feillu. Op anderhalve minuut achterstand het groepje met Ter Dam. Het peloton zat op tien minuten. De volgende berg was de Aspin, een col van 12.4 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 4.8. De twee koplopers hadden nog een kleine twee minuten voorsprong op de groep Ten Dam.

Sörensen, Vinokoerov en Voigt reden weg uit die groep en dankzij het tempo van Voigt werd het verschil met de twee koplopers kleiner. Vinokourov moest lossen. Voeckler was als eerste boven en pakte tien punten voor de bergtrui. Op een minuut achterstand volgde de groep Vinokourov. In het peloton, waar Basso het tempe bepaalde, moest Evans lossen. Hij leek weer aan te kunnen haken, maar moest even daarna wederom lossen. Op de top van de Aspin had Evans 35 seconden achterstand op de groep Wiggins.

Niet lang na de afdaling van de Aspin begon de beklimming van de laatste berg van de dag, Col de Peyresourde - 9,5 kilometer lang met een gemiddelde stijging van 6.7%. Het verschil van Feillu en Voeckler met de achtervolgers is 1.06. Ten Dam reed in een ander groepje gelosten op 2.30 van Voeckler en Feillu. Evans wist zo'n 28 kilometer voor meet mede dankzij zijn ploeggenoten weer aan te sluiten bij de groep Wiggins. Sörensen en Vinokourov reden weg bij Voigt en Izagirre. Zo'n zeven kilometer voor de top sprong Voeckler weg bij Feillu en ging alleen verder.

In de groep Wiggins, waar Vanendert het tempo bepaalde, moest Evans wederom lossen. Zes kilometer voor de streep plaatste Nibali een demarrage en sloeg een gat. Froome en Wiggins probeerden richting de Italiaan te rijden, terwijl de rest moest lossen. Het tweetal sloot aan bij Nibali. Voeckler kwam inmiddels boven op de Col de Peyresourde en had bijna anderhalve minuut voorsprong op de nummer twee Sörensen. Evans had zo'n negen kilometer voor de meet vier minuten achterstand op het groepje met Wiggins. Helemaal vooraan vergrootte Voeckler zijn voorsprong op Sörensen en zijn ritzege kwam dan ook niet meer in gevaar. Ten Dam was de beste Nederlander met de tiende plaats op ruim vijf minuten van Voeckler.

Uitslag vijftiende etappe

# Naam Ploeg Land Tijd
1 Thomas Voeckler EUR FRA 5.35,02
2 Chris Sørensen SAX DEN +1.40
3 Gorka Izagirre EUS SPA +3.22
4 Aleksandr. Vinokourov AST KAZ +3.23
5 Brice Feillu SAU FRA +3.57
6 Jens Voigt RSh DUI +4.17
7 Daniel Martin GAR IER +6.08
8 Simone Stortoni LAM ITA z.t.
9 Giampaolo Caruso KAT ITA z.t.
10 Laurens ten Dam RAB NED z.t.

Algemeen klassement

# Naam Ploeg Land Tijd
1 Bradley Wiggins SKY GB 74.15.32
2 Chris Froome SKY GB +2.05
3 Vincenzo Nibali LIQ ITA +2.23
4 Jurgen v.d. Broeck LOT BEL +5.46
5 Haimar Zubeldia RSh SPA +7.13
6 Tejay van Garderen BMC VS +7.55
7 Cadel Evans BMC AUS +8.06
8 Janez Brajkovic AST SLO +9.09
9 Pierre Rolland EUR FRA +10.10
10 Thibaut Pinot FDJ FRA +11.43

Bollywood-acteur Rajesh Khanna (69) overleden

Bollywood-acteur Rajesh Khanna is woensdag overleden in Mumbai. Dat heeft zijn schoonzoon bekendgemaakt. Khanna was de eerste Hindi filmacteur die door zijn rollen in Indiase films een supersterrenstatus bereikte. Khanna is 69 jaar oud geworden.

Khanna begon zijn carrière halverwege de jaren zestig. De romantische films waarin hij speelde waren razend populair. Hij nam in 120 van de 170 films waarin hij heeft gespeeld de hoofdrol op zich en won een breed scala aan prijzen.

Khanna maakte zijn debuut in 1965 in de film Akhri Khath, wat vertaald De Laatste Brief betekent. Zijn grote doorbraak kwam met Aradhana (Verering) in 1969.

Zijn enorme populariteit was een nieuw fenomeen in India. Waar hij ook in het openbaar verscheen, stonden schreeuwende fans klaar, vrouwen trouwden met zijn foto's en schreven hem brieven met hun eigen bloed. Khanna's Bollywood-carrière bestreek drie decennia.

Net zo snel als hij zijn populariteit zag toenemen, ontglipte zijn sterrenstatus hem weer. Door de veranderende trends in de Indiase filmindustrie werd hij steeds minder gewild. Toen hij ook nog hevig ging drinken en zich steeds verder uit de openbaarheid terugtrok, leek zijn ster voorgoed gedoofd.


Bollywood-acteur Rajesh Khanna (69) overleden (Foto: Novum)

Hof spreekt man vrij van doden Poolse dakloze

Een 22-jarige man is woensdag in hoger beroep vrijgesproken van doodslag op een Poolse dakloze in een slooppand in Den Haag. De rechtbank in Den Haag had de man tien jaar cel opgelegd voor de geweldpleging in 2009 waaraan de 33-jarige Pool uiteindelijk overleed.

De rechters van het gerechtshof vinden dat getuigenverklaringen niet betrouwbaar genoeg waren en dat ander bewijs dat het Openbaar Ministerie had aangedragen onvoldoende was voor een veroordeling. Daarom werd besloten om de man, die altijd heeft ontkend, vrij te spreken. Hij zat ten onrechte ruim drie jaar vast, stelt het hof vast.

De man kan aanspraak maken op een schadevergoeding als het OM niet naar de Hoge Raad stapt. Het OM had tien jaar cel geëist en bestudeert het arrest om te kijken of er aanknopingspunten zijn voor cassatie, laat een woordvoerder weten. Daarvoor heeft het veertien dagen de tijd.

Beledigen koningin Beatrix leidt tot werkstraf en cel

Een 47-jarige man uit Terneuzen is woensdag veroordeeld tot tachtig uur werkstraf voor het beledigen van koningin Beatrix. De rechtbank in Utrecht legde hem ook negentig dagen celstraf op, waarvan 77 voorwaardelijk. Het onvoorwaardelijke deel heeft de man al in voorarrest doorgebracht.

Een psychiater oordeelde eerder dat de man zwakbegaafd is en verminderd toerekeningsvatbaar. De Zeeuw stuurde ook dreigbrieven naar de burgemeesters van Rhenen en Veenendaal voorafgaand aan Koninginnedag. De man heeft de bedreigingen en beledigingen, die plaatsvonden in april, bekend.

De man verweet de vorstin in brieven gericht aan Paleis Noordeinde te veel geld te verdienen 'terwijl mensen naar de voedselbank moeten'. Ook wenste hij de koninklijke familie naar de hel. Aan de burgemeesters van de steden waar Koninginnedag gevierd werd, schreef de man dat zij 'Nederland naar de klote hielpen' en gaf hij verwijzingen naar de aanslag op Koninginnedag in Apeldoorn.

De man werd op 28 april, dus nog voor Koninginnedag, aangehouden. Dertien dagen later werd hij op vrije voeten gesteld.

Roda JC contracteert Németh

Krisztián Németh speelt komend seizoen voor Roda JC. De 23-jarige aanvaller tekent een contract bij de club uit Kerkrade voor twee seizoenen, met een optie voor één seizoen. De Hongaar komt transfervrij over van Olympiakos Pireaus.

Németh maakte als 16-jarige zijn debuut in het betaalde voetbal bij MTK Hungaria en kwam vervolgens uit voor Liverpool, Blackpool, AEK Athene, Olympiakos, Olympiakos Volos en wederom MTK Hungaria. Het afgelopen half jaar kwam Németh uit voor RKC Waalwijk.

"Met Krisztián hebben wij de door ons gewenste aanvallende versterking aangetrokken. Een technische en ook slimme speler die in staat is ons aanvallende spel vorm te geven. We verwachten dat hij door middel van assists én doelpunten zijn bijdrage zal leveren aan het rendement", aldus de technisch directeur Gerard Wielaer.

Politicus Israël verscheurt Nieuwe Testament

De Israëlische parlementariër Michael Ben-Ari heeft voor draaiende televisiecamera's een kopie van het Nieuwe Testament verscheurd. Een assistent van de ultra-orthodoxe politicus zei dat zijn baas woedend was toen hij het boek, 'op gezag waarvan miljoenen joden zijn afgeslacht', van christelijke zendelingen ontving.

Ben-Ari, lid van ultranationalistische Nationale Eenheidspartij, verscheurde het religieuze geschrift en poseerde met de restanten voor de camera's.

Regeringswoordvoerder Mark Regev zei het gedrag van de parlementariër te veroordelen. "Deze daad is volledig tegengesteld aan onze waarden en tradities. Israël is een tolerante samenleving, maar we hanteren een zerotolerancebeleid als het om dit soort walgelijke en hatelijke daden gaat."

Medewerkster juwelierszaak gewond bij overval

Een medewerkster van juwelier 't Gouden Juweel in Den Haag is lichtgewond geraakt bij een overval. Drie mannen stormden om 13.15 uur de winkel binnen en bedreigden het personeel. De Oost-Europees uitziende mannen inden hun buit en vertrokken daarna vanaf het Hobbemaplein in de richting van de Haagse Markt.

Wat de drie mannen precies hebben gestolen is nog niet duidelijk, meldt de politie. Het drietal is vooralsnog spoorloos en de politie hoopt dat getuigen iets nuttigs kunnen vertellen.

Ook in Enschede werd woensdag een juwelier overvallen. Twee mannen bedreigden daar een medewerker van de winkel met een voorwerp dat leek op een vuurwapen. Zij konden daarna met een lading gestolen sieraden wegvluchten op een scooter. De scooter werd later aangetroffen, maar van het tweetal ontbreekt nog elk spoor.

In Amsterdam-Osdorp werd woensdag rond 14.30 uur ook een juwelier overvallen. Twee overvallers bedreigden met vuurwapens het personeel van de juwelier op de Tussen Meer, meldt de politie. De daders vluchtten net als bij de overval in Enschede weg op een scooter. De politie houdt momenteel een zoekactie naar het tweetal. Daarbij worden ook helikopters ingezet.

EC gispt Roemenië om ondermijnen rechtspraak

De Europese Commissie heeft woensdag stevige kritiek geuit op Roemenië. Volgens de EC ondermijnt de Roemeense regering de wet en de onafhankelijkheid van de rechtspraak.

De problemen in Roemenië begonnen vorige maand toen de regering van premier Victor Ponta een afzettingsprocedure tegen president Traian Basescu in gang zette. Of Basescu uit zijn ambt moet worden gezet, omdat - zoals Ponta en de zijnen beweren - hij zijn bevoegdheden zou hebben overschreden, wordt beslist in een referendum. Dat vindt plaats op 29 juli.

De EC is niet blij met de gang van zaken en heeft zich bezorgd betoond over het ontbreken van respect voor democratische grondbeginselen. De politieke strijd die nu in Roemenië woedt heeft afbreuk gedaan aan de geloofwaardigheid van Boekarest. Critici beschuldigen Ponta ervan de macht te willen grijpen en de rechtspraak buitenspel te zetten.

Commissie-voorzitter José Manuel Barroso zei dat de problemen van de afgelopen weken een bron van grote zorg zijn. "Politici moeten niet proberen rechters te intimideren vlak voordat ze een beslissing moeten nemen of rechters aanvallen als ze een besluit hebben genomen dat de politici niet bevalt."

De EU stond Roemenië in 2007 toe om toe te treden tot de Unie, ondanks vertragingen bij de hervorming van de rechtspraak en de bestrijding van corruptie en de georganiseerde misdaad.

Bottas wil racestoeltje in 2013

Valtteri Bottas aast op een racestoeltje in de Formule 1 voor het seizoen 2013. De Fin is momenteel derde coureur bij Wiliams en rijdt regelmatig vrijdagtrainingen. Ook reed de GP3-kampioen van 2011 vorige week twee testdagen op Silverstone.

Bottas sprak met Autosport over zijn ambities. "Ik wil graag een racestoeltje in de Formule 1, dat is mijn volgende doel. Volgend seizoen ben ik zeker klaar, maar ook als nu iemand me vraagt om in te stappen zou ik het doen, met plezier zelfs. Elke keer dat ik in de auto zit leer ik weer bij, maar het moment van mijn eerste race moet toch een keer komen."

De Fin is nog steeds blij met zijn besluit om dit seizoen niet te gaan racen in de World Series by Renault of de GP2 Series. "Ik mis de wedstrijden wel, dat heb ik heel mijn leven gedaan, maar een jaar eruit is geen probleem. Onze prioriteit is een racezitje, maar mocht dat niet lukken, dan moet ik wel blijven rijden. Ik heb tijd, ik ben pas 22 en het ideale is om bij Williams die volgende stap te zetten."

Duo opgepakt na grote drugsvangst in Zeeuwse haven

De politie in Zeeland heeft vorige week een grote hoeveelheid drugs onderschept in de haven van Nieuwdorp. Dinsdag zijn twee verdachten aangehouden. Het gaat om een 22-jarige man uit Kapelle en een 41-jarige man uit Goes, meldt de politie woensdag. Ook zijn enkele panden zijn doorzocht.

Vermoedelijk gaat het om cocaïne. Omdat het onderzoek nog loopt, wil de politie niets kwijt over de grootte van de vangst. De verdachten zitten voorlopig vast.

Vitesse-speler Van de Streek mist vliegtuig

Sander van de Streek miste woensdag het vliegtuig waar Vitesse mee naar Bulgarije vloog voor de uitwedstrijd tegen Lokomotiv Plovdiv in de tweede ronde van de Europa League. De 19-jarige speler had zich verslapen.

Van de Streek die in de voorbereiding vooral in de verdediging speelde, miste in Arnhem de spelersbus die naar vliegveld Weeze reed. Van de Streek ging daarop op eigen gelegenheid naar Weeze maar kwam te laat voor het vliegtuig. De Barnevelder moet nu op eigen gelegenhied naar Lovech afreizen, waar Vitesse donderdag om 17.30 uur aantreedt tegen Lokomotiv Plovdiv.

Verhit debat om gratis glaasje water in Weense cafés

In de legendarische cafés van Wenen is het gratis glaasje kraanwater bij de koffie een geliefkoosd onderdeel van het dagelijks leven. Veel Weners zijn dan ook bereid tot actie nu horecaondernemers willen dat er wordt betaald voor het kraanwater.

Het is een soort culturele heiligschennis in een stad waar het heerlijke kraanwater - afkomstig uit bronnen in de Alpen - wordt gezien als een geboorterecht, een onderdeel van de ervaring die het is om te genieten van een kop koffie of een glas wijn in een van de eeuwenoude cafés of op een van de vele terrassen.

Momenteel nemen elf horecagelegenheden deel aan een liefdadigheidscampagne om geld in te zamelen voor Sierra Leone - waar schoon water schaars is - en mag de gast zelf bepalen of hij betaalt voor het kraanwater. Maar de etablissementen steken de helft van dat geld in eigen zak en veel prominente gelegenheden zijn nu een lobby begonnen om betaling voor kraanwater verplicht te laten stellen. Dat gebeurt onafhankelijk van de hulp aan Sierra Leone, maar wel precies op het moment dat die campagne is begonnen.

Veel Weners vermoeden dat het geen toeval is dat de branche hier nu toe oproept en zien het als een tactische zet om extra winst te maken door in te spelen op de gevoelens van de gasten. En velen verzetten zich daartegen. Om voor water te laten betalen is 'wat mij betreft absoluut belachelijk', zegt Marinko Medic. Doris Roitner noemt het idee 'onaanvaardbaar'.

Voor de Weners is het niet zozeer dat ze moeten betalen, Oostenrijk kampt anders dan veel Europese landen niet met al te grote economische malaise, dan wel dat de cafécultuur - inclusief obers in smoking en dat gratis glaasje water - zo is verankerd in het Weense leven.

"De goede reputatie van Wenen als toeristische bestemming staat onder druk", zegt Norbert Kettner van het Weense toerismebureau. Het gratis glas water is volgens hem 'van oudsher een service in de gastronomie van Wenen'.

Horecaondernemer Bernt Querfeld is daarvan niet onder de indruk en stelt dat gasten niet beseffen hoeveel extra kosten en werk dat glaasje water met zich meebrengt. "Toen ik een kind was zei mijn vader altijd tegen me: 'Als je dorst hebt, dan ga je maar naar de badkamer en drink je de kraan leeg'", aldus Querfeld. "'Maar ik wil niet dat je de obers lastigvalt.'"


Verhit debat om gratis glaasje water in Weense cafés (Foto: Novum)

Witwassen geld kan te makkelijk in Vaticaan

Vaticaanstad schiet tekort bij het voorkomen van het witwassen van geld en de financiering van terrorisme. De bank van het pauselijke ministaatje, het Instituut voor Religieuze Werken, voldoet aan minder dan de helft van de internationale en Europese normen op dat gebied. Dat meldt de Raad van Europa woensdag na onderzoek van toezichthouder Moneyval.

Het Vaticaan voldoet aan 22 van de 49 normen. Zestien van de 49 normen gelden als het meest belangrijk. Aan negen van deze zestien normen wordt voldaan. De Raad van Europa wil dat het Vaticaan binnen een jaar meldt welke inspanningen het onderneemt om de naleving van normen te verbeteren. Er moet onder andere worden gewerkt aan het toezicht. Het Vaticaan heeft sinds enkele jaren een toezichthouder, maar die scoort onvoldoende.

Moneyval doet onderzoek naar de normen die er zijn om witwassen van geld en het financieren van terrorisme tegen te gaan. Het is de eerste keer dat de bank van Vaticaanstad is onderzocht. Een woordvoerder van Moneyval zegt dat het Vaticaan er niet slecht uit komt. Het komt 'ergens in het midden' uit van de lidstaten die Moneyval onderzocht.

Medeoprichter Apple was een Tetris-kampioen

Steve Wozniak was een van de medeoprichters van Apple in 1976. Op het moment dat hij bij Apple wegging in 1987 moest hij toch iets doen. Zijn doelstelling was om een Tetris-kampioen te worden.

In een interview met Gizmodo vertelde Wozniak dat hij elke maand als beste Tetris-speler in het Nintendo Power-magazine stond. Het kwam zelfs zo ver dat Nintendo hem vertelde dat ze zijn naam niet meer zouden printen in het blad vanwege het feit dat hij er altijd bovenaan stond.

Wozniak besloot toen om zijn naam in de ranking te veranderen naar "Evets Kainzow" (Steve Wozniak maar dan andersom) en wonder boven wonder ging Nintendo wel verder met het printen van die naam.

"When I got the magazine I'd forgotten doing this and was worried that a foreigner from the next city over (I used Saratoga instead of Los Gatos so they wouldn't catch on) had a score up in my range", vertelde hij. "I got worried but then remembered my joke. Whew!," aldus Wozniak.

Kritisch over The Dark Knight Rises? Doodsbedreigingen

Een recensent van de Amerikaanse website Rotten Tomatoes heeft verschillende doodsbedreigingen gekregen na een kritische recensie over The Dark Knight Rises. Geen van de boze Batman-fans heeft de film al gezien, maar toch waren ze woedend over de mening van de filmcriticus.

Na de storm aan boze reacties en doodsbedreigingen heeft Matt Atchity, hoofdredacteur van Rotten Tomatoes, besloten dat het niet meer mogelijk is om te reageren op recensies. Het monitoren van alle reacties nam te veel tijd in beslag. Tegenover Associated Press (AP) zei Atchity: "Er is te veel haat, gebaseerd op deze reacties, over een film die veel mensen nog niet eens hebben gezien." Rotten Tomatoes heeft nog niet besloten of het reageren op  recensies op een later tijdstip wel weer mogelijk wordt. Na deze vervelende ervaring overweegt Atchity om anonieme reacties niet meer toe te laten op de website. Hij denkt onder meer aan een reactiesysteem via Facebook.

Overigens kregen al meer recensenten die kritisch zijn over The Dark Knight Rises te maken met boze fans. Christy Lemire van AP is ook online aangevallen op haar mening. Het persbureau zei hierover: "Christy geeft haar mening en daar kunnen mensen het eens of oneens mee zijn. Deze manier van reageren is heel vervelend."

Schoorel naar kwartfinale in België

Thomas Schoorel heeft zich geplaatst voor de kwartfinale van het challengertoernooi in Grez-Doiceau. De 23-jarige Amsterdammer versloeg de Argentijn Marco Trungelliti met 6-3 en 6-2.

Schoorel had weinig te duchten van Trungelliti, die 224e staat op de wereldranglijst. De Nederlander, vijftien plaatsen hoger gerangschikt, klaarde de klus na ruim een uur spelen. Bij de laatste acht neemt hij het op tegen de Fransman Stephane Robert, de mondiale nummer 270.

Thiemo de Bakker won eenvoudig zijn openingspartij op het Belgische gravel. Thuisspeler Yannik Reuter had weinig in te brengen: 6-3 en 6-0. De Westlander had gisteren al de eerste set gewonnen, toen de partij werd gestaakt vanwege de invallende duisternis. De volgende tegenstander van De Bakker is de Belg Germain Gigounon.

Vloeistoffenverbod vliegtuig tot 2014

Het verbod voor vliegtuigpassagiers om onbeperkte hoeveelheden vloeistoffen mee te nemen blijft in elk geval tot 2014 van kracht. Daarna wordt het verbod geleidelijk opgeheven, heeft de Europese Commissie (EC) woensdag bekendgemaakt.

Aanvankelijk zouden de beperkingen voor het vervoer van vloeistoffen in de handbagage vanaf april volgend jaar verleden tijd zijn. Maar dat zou volgens de Commissie op een 'aanzienlijke operationeel risico' kunnen stuiten. Alle Europese luchthavens moeten namelijk nieuwe scanners hebben die de vloeistoffen kunnen controleren op explosieven.

En die laten nog op zich wachten, werd eerder deze week bekend. De scanners die de vloeistofdichtheid meten en zo explosieven moeten detecteren blijken onbetrouwbaar en zijn te traag, bleek uit proefprojecten waarover Belgische media berichtten. Het risico dat vloeibare explosieven vormen voor de luchtvaart is nog steeds 'significant', stelt de Commissie.

Gelet op de veiligheid en de operationele risico's en de zaak om de veiligheid van passagiers te garanderen, is volgens de Commissie een gefaseerde afbouw noodzakelijk. Vanaf 2014 worden de beperkingen opgeheven voor vloeistoffen die zijn gekocht bij de tax free winkels op luchthavens, op voorwaarde dat die zijn gescand. Vervolgens zal Brussel met voorstellen komen om zo snel mogelijk de overige beperkingen op te heffen.


Vloeistoffenverbod vliegtuig tot 2014 (Foto: Novum)

Miljoenen kinderen zingen Nelson Mandela toe

Ongeveer twaalf miljoen schoolkinderen hebben woensdag voor het begin van de lessen de jarige Nelson Mandela toegezongen. Ze gaven daarmee het startsein voor de festiviteiten ter ere van de 94e verjaardag van Mandela.

Naar verwachting brengt Mandela de dag door in zijn huis in Qunu, het geboortedorp in het zuidoosten van Zuid-Afrika waar hij enkele maanden geleden naar terugkeerde. Gister werd hij al bezocht door de voormalige Amerikaanse president Bill Clinton en zijn dochter Chelsea.

Niet alleen schoolkinderen feliciteerden Mandela, die ook wel Madiba wordt genoemd. De Amerikaanse president Barack Obama zei dat Mandela de geschiedenis heeft veranderd en dat hij 'zijn land, het continent en de wereld heeft getransformeerd'. Ahmed Kathrada, een van de oudste vrienden van Mandela, zei dat Madiba een voorvechter is van waardigheid. "Je kunt rijk zijn, maar als je geen waardigheid toont, dan ben je een tweederangs burger", aldus Kathrada. ANC-lid Tokyo Sexwale beschreef Mandela als een staatsman die de wereld geïnspireerd heeft.

In 2009 werd de verjaardag van Mandela uitgeroepen tot internationale vrijwilligersdag, een dag waarop een ieder wordt opgeroepen zich in te zetten voor liefdadigheidsprojecten. De organisatoren van de dag moedigen mensen aan zich minstens 67 minuten in te zetten voor de lokale gemeenschap, één minuut voor ieder jaar dat Mandela tegen de apartheid heeft gestreden. Emeritus aartsbisschop Desmond Tutu verklaarde woensdag dat het grootste geschenk voor het land 'het nastreven van zijn grootmoedigheid en genade' zou zijn.


Miljoenen kinderen zingen Nelson Mandela toe (Foto: Novum)

Medal of Honor: Warfighter toch niet naar PS Vita

Dinsdag was bekendgemaakt in de EA Origin-Store dat Medal of Honor: Warfighter ook naar de PS Vita zou komen. Dit zou betekenen dat het spel op de PS3, Xbox360 en dus ook op de Vita te verkrijgen zou zijn.

Desondanks die aankondiging heeft een woordvoerder van Electronic Arts laten weten dat dit een foutje was en het spel helemaal niet naar de Vita komt, ze hadden gewoon een verkeerde aanpassing in de store gemaakt.

Twaalf jaar cel voor tattookillers

Drie zogenoemde tattookillers zijn woensdag veroordeeld tot gevangenisstraffen van twaalf jaar. Volgens de rechtbank in Amsterdam zijn de mannen schuldig aan de liquidatiepoging op de Amsterdammer Marlon Dalfour in 2009. Justitie had celstraffen van dertien en vijftien jaar cel geëist.

De drie aanwezige verdachten, Jeroen S. en de broers Cor en Brian P., kregen van de rechters twaalf jaar cel opgelegd. Een vierde verdachte is nog voortvluchtig. Hij is bij verstek veroordeeld tot 12,5 jaar cel.

De rechtbank, die zitting hield in de extra beveiligde 'bunker' in Amsterdam-Osdorp, achtte bewezen dat de vier mannen, die hun bijnaam danken aan de tatoeage op hun rug, de moordpoging op Dalfour hebben voorbereid en uitgevoerd. Ook aan autodiefstal en wapenbezit werd het viertal schuldig bevonden.

Dalfour werd in augustus 2009 in de Vierlinghstraat in Amsterdam Slotervaart beschoten toen hij in zijn auto zat. Hij werd vanuit een rijdende auto onder vuur genomen met een automatisch wapen. Het slachtoffer raakte daarbij ernstig gewond.

De vier veroordeelden worden ook in verband gebracht met twee andere moorden uit 2009, die op de 30-jarige Boneka Belsereng en de 33-jarige Yassin Chakor. Het onderzoek naar deze moorden loopt nog.

Roermond pakt straatdealers aan met gebiedsverbod

Roermond treft maatregelen om de toenemende straathandel in drugs tegen te gaan. Die is een gevolg van de invoering van de wietpas op 1 mei. Tegen dealers wordt onder meer een gebiedsverbod ingezet.

Hoewel de wietpas leidt tot minder verkeersdrukte, omdat coffeeshops niet meer toegankelijk zijn voor buitenlanders, zorgt het ook voor een toename van de straathandel. In Roermond is een groep jongeren actief met de straathandel in drugs. De groep telt tussen de 25 en 40 personen, die tussen de 11 en 25 jaar zijn.

Zij houden zich op in de binnenstad en zorgen voor overlast, intimidatie en bedreigingen. Dit heeft al geleid tot 82 aanhoudingen. De gemeente heeft nu met de politie en het OM besloten om hard op te treden tegen deze jongeren. Zij kunnen rekenen op hogere straffen en gebiedsverboden.

"We moeten daar strak de hand aan houden en tegelijk voorkomen dat jongeren die door drugs snel aan geld willen komen, een doodlopende weg inslaan", zegt burgemeester Henk van Beers (CDA) over de maatregelen tegen de overlast.

Sam Raimi laat Warcraft-film schieten

Sam Raimi neemt niet meer de regie op zich van de World of Warcraft-film. Dat liet de filmmaker weten tijdens de film- en stripbeurs Comic-Con. Wie de gameverfilming wel gaat regisseren, of wanneer deze uitkomt, is onduidelijk.

"Ik ga die World of Warcraft-film niet meer regisseren", zei Raimi tegen de Amerikaanse website Crave Online. "Toen ik besloot om Oz te maken, gingen de producenten op zoek naar een andere regisseur omdat ze vaart wilden maken."

De regisseur doelt hiermee op Oz: The Great and Powerful, die volgend jaar moet verschijnen. De productie van deze fantasyfilm is al maanden aan de gang en de eerste beelden werden tijdens Comic-Con vertoond. De film, met James Franco in de titelrol, draait in ieder geval vanaf 7 maart in de bioscopen.


Sam Raimi laat Warcraft-film schieten (Foto: Novum)

Val wordt dakdekker (24) fataal

Een 24-jarige dakdekker is woensdagochtend overleden na een val van een schuur in het Utrechtse Montfoort. De werknemer van een bedrijf uit Wekerom was aan de slag bij een boerderij, laat een woordvoerder van de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid weten.

Het slachtoffer stond op een golfplaat en viel rond 08.15 uur een aantal meter naar beneden. Hoe dat kon gebeuren wordt onderzocht.

Kristen Bell in droomrol

Kristen Bell heeft een droomrol te pakken gekregen. Niet voor haarzelf, maar voor vele Fok!kers. Ze zal namelijk als een ware Pamela Anderson een strandwacht gaan spelen in de nieuwe film The Lifeguard.

De film gaat over een 29-jarige reporter die wat vroeg aan een midlife-crisis begint. Ze verlaat New York en gaat weer terug naar haar geboortedorp, om daar haar bijbaantje uit haar tienerjaren als 'lifeguard' weer op te pakken. Ook begint ze daar een relatie met een 16-jarige crimineel.

Het plot heeft, net als de hoofdpersoon in deze film, niet erg veel om het lijf. Echter, het feit dat Kristen Bell waarschijnlijk in een badpak te zien zal zijn moet veel bezoekers naar de film lokken. Het filmen start deze maand.

Kristen Bell

Kuddes Fok!kers zullen de zalen doen volstromen

Lewis naast Streep en Roberts in duistere komedie

Juliette Lewis is in onderhandeling voor een hoofdrol in August: Osage County. Dat schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline. Meryl Streep en Julia Roberts hebben al getekend voor de zwartgallige komedie. Ook Chris Cooper is in onderhandeling voor een rol.

August: Osage County gaat over de Amerikaanse familie Weston die zich schaart rond een stervende, aan pillen verslaafde oude vrouw, gespeeld door Streep. De vrouw heeft geen enkele sociale rem meer, waardoor alle familieproblemen ondubbelzinnig worden benoemd.

Lewis zou de rol van de jongste dochter spelen, een vrouw die elke grip op de realiteit is verloren. Roberts speelt haar oudere zus, die al jaren een zeer gespannen relatie met haar moeder heeft. Over de rol van Cooper is nog niets bekend, hij speelt waarschijnlijk de aan drank verslaafde pater familias.

De film is gebaseerd op het gelijknamige theaterstuk van Tracy Letts uit 2007, dat werd bekroond met een Pullitzer Prize en een Tony Award. Letts neemt ook het filmscenario op zich. Haar stuk is duidelijk gebaseerd op het toneelstuk La Dame aux Camélias van Alexandre Dumas jr. Veel van de personages in de twee stukken zijn vergelijkbaar, met sterk op elkaar lijkende namen.

De film staat onder regie van John Wells, die eerder onder meer de tv-series ER en Shameless regisseerde en produceerde. George Clooney is coproducent van de film, die volgend jaar in de bioscoop moet verschijnen.


Lewis naast Streep en Roberts in duistere komedie (Foto: Novum)

Jersey Shore Shark Attack-trailer weer online

Nadat in mei de trailer voor Jersey Shore Shark Attack maar kort online was, is vanaf vandaag de video weer te zien. Geniet van de Guido's en Guidettes die vechten tegen (matig geanimeerde) haaien.

Vele jaren geleden werden honderden toeristen en inwoners door een enorme witte haai opgevroten tijdens de beruchte 1916 Jersey Shore Attacks. Maar dat is maar een legende...toch? Het is vakantie aan de Jersey Shore. Tijdens boorwerkzaamheden worden tientallen albino stierhaaien naar de pier getrokken. Als een man wordt vermist moeten TC (The Complication), Nookie en hun vrienden de politie overtuigen het strand af te sluiten. Pas als een beroemde zanger tijdens een liveoptreden door een van de haaien wordt verslonden begint een grote haaienjacht.

Hieronder de trailer met onder meer Paul Sorvino, Jack Scalia, Tony Sirico, Melissa Molinaro, Joey Fantone en Vinny Guadagnino (uit de serie Jersey Shore) in de hoofdrollen. Of de televisiefilm ook in Nederland gaat verschijnen is nog onbekend.

Developer hanteert Angry Birds-formule

Rovio is nog steeds hard bezig met de updates voor de Angry Birds-games en mensen spelen het spel nog steeds intensief, dat betekent dat de formule van de gehele Angry Birds-games nog steeds aanslaat bij het publiek. Zodoende denken Gamevil en Appnori dat er geld te halen is met hun nieuwe game, Toy Shot.

In de game is het de bedoeling een aantal gebouwen laten instorten door diverse voorwerpen erop te schieten. Toch lijkt het niet bepaald op Angry Birds. Dit komt vanwege het feit dat er diverse eindbazen, puzzels en allerlei verschillende wapens inzitten.

Toy Shot is momenteel gratis te verkrijgen in de Google Play-winkel.

[Upd] Syrische minister van defensie gedood bij aanslag

In de Syrische hoofdstad Damascus is woensdag een zelfmoordaanslag gepleegd op het gebouw van de nationale veiligheidsdienst. Bij de aanslag is de Syrische minister van defensie Dawoud Rajha (65) om het leven gekomen. Dat heeft de Syrische staatstelevisie gemeld. De aanslag had plaats tijdens een bespreking tussen een aantal ministers en functionarissen van de veiligheidsdiensten.

Volgens de staatstelevisie raakten bij de aanslag een aantal personen zwaargewond. Ze zijn overgebracht naar het Al-Shami-ziekenhuis, dat bewaakt wordt door leden van de Republikeinse Garde. De omgeving van het gebouw is door de politie afgezet en journalisten mochten niet in de buurt komen.

Rajha is een christen en werd vorig jaar door president Bashar Assad benoemd. De dood van Rajha zal vermoedelijk hard aankomen bij de christelijke gemeenschap in Syrië. Ongeveer tien procent van de Syrische bevolking is christelijk en de christenen hebben over het algemeen de kant van het regime gekozen. Zij vrezen dat zij - net als in Irak - tussen de rivaliserende islamitische groepen in de verdrukking zullen komen.

Het Syrische staatspersbureau SANA meldde dat eerder woensdag het leger jacht maakte op rebellen in de wijk Midan. Daarbij zouden onder de rebellen 'veel slachtoffers' zijn gevallen. Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten heeft het leger met helikopters de wijken Qaboun en Barzeh aangevallen. Al vier dagen lang wordt in de hoofdstad strijd geleverd tussen regeringstroepen en opstandelingen. Niet eerder werd in Damascus zo hevig gevochten. Het geweld in Syrië heeft inmiddels al aan meer dan zeventienduizend mensen het leven gekost. Het toenemende aantal zelfmoordaanslagen doet vermoeden dat Al-Qaida of andere extremistische bewegingen aan de strijd zijn gaan meedoen.

Update 14.03 uur:

De aanslag is waarschijnlijk gepleegd door een lijfwacht van de minister. Ook onderminister Assef Shawkat, een zwager van president Assad, is omgekomen. De minister van Binnenlandse Zaken is gewond geraakt. Geruchten dat ook hij om zou zijn gekomen worden door de Syrische regering tegengesproken. Zijn toestand zou stabiel zijn. De aanslag is opgeëist door zowel het Vrije Syrische Leger als de beweging Brigade van de Islam. Deze aanslag maakt duidelijk dat het bewind van Assad in het hart kan worden getroffen.

Tennisster Kanepi niet op Olympische Spelen

Tennisster Kaia Kanepi doet niet mee aan de Olympische Spelen in Londen. De Estse nummer zestien van de wereld heeft te veel last van een hielblessure. Ze moest zich daardoor eerder al afmelden voor Wimbledon. "Op dit moment is het belangrijker om mijn voet te laten genezen, zodat ik weer pijnvrij kan spelen", laat ze weten.

De 27-jarige Kanepi, die in de vierde ronde van Roland Garros te sterk was voor Arantxa Rus, nam in 2004 en 2008 deel aan de Olympische Spelen. Ze werd beide keren in de eerste ronde uitgeschakeld. Kanepi schreef dit jaar de WTA-toernooien van Estoril en Brisbane op haar naam.


Tennisster Kanepi niet op Olympische Spelen (Foto: Novum)

Echtgenoot omgekomen miljardaire voor rechter

De echtgenoot van de omgekomen Amerikaanse miljardaire Eva Rausing moet woensdag in Londen voor de rechter verschijnen. Hans Kristian Rausing, erfgenaam van het miljardenfortuin van het verpakkingsconcern TetraPak, is aangeklaagd voor het verhinderen van de begrafenis van zijn vrouw.

Het lichaam van Eva Rausing (48) werd op 9 juli thuis aangetroffen toen de politie het huis doorzocht nadat haar man was opgepakt op verdenking van drugsbezit. Volgens Britse media lag het lichaam al enkele dagen in het huis van het paar. Rausing is aangeklaagd voor 'het verhinderen van een wettelijke en fatsoenlijke begrafenis van het lichaam van Eva Rausing op of voor' zijn arrestatie op 9 juli, aldus de Britse politie.

De doodsoorzaak is nog niet vastgesteld. Hans Rausing (49) is na zijn arrestatie opgenomen voor medische behandeling.

De echtelieden staan bekend om hun drugsproblemen en zijn in het verleden met de politie in aanraking geweest wegens drugsbezit. Ze gaven echter ook miljoenen aan liefdadigheidsorganisaties die drugsverslaafden helpen. Ze redden daarmee duizenden levens, 'maar helaas niet haar eigen', zei Eva's vader, Tom Kemeny, in een verklaring.

"Dit maakt nog eens goed duidelijk dat de ziekte die verslaving is geen onderscheid maakt tussen sociale klasse of sekse", zei hij. Volgens Kemeny had zijn dochter haar drugsbehandeling in de Verenigde Staten onlangs onderbroken om naar Groot-Brittannië te gaan en haar man over te halen zich bij haar te voegen. "Helaas mocht het niet baten", aldus Kemeny.


Echtgenoot omgekomen miljardaire voor rechter (Foto: Novum)

Nazi Csatary in Boedapest gearresteerd

De van nazi-oorlogsmisdaden verdachte Laszlo Csatary is in Boedapest gearresteerd en in staat van beschuldiging gesteld. Dat heeft het Hongaarse openbaar ministerie woensdag bekendgemaakt. De 97-jarige Csatary staat bij het Simon Wiesenthal Centrum bovenaan de lijst van gezochte oorlogsmisdadigers.

Volgens het Simon Wiesenthal Centrum, dat nazi-misdadigers opspoort, is Csatary in 1944 betrokken geweest bij de deportatie van 15.700 joden naar Auschwitz. Als voormalig politiechef van Kosice in het door Hongarije bezette deel van Slowakije zou hij een belangrijke rol hebben vervuld in de deportatie van driehonderd joden naar Oekraïne, waar zij de dood vonden.

Csatary is woensdag formeel aangeklaagd wegens oorlogsmisdaden. De aanklagers willen dat hij in ieder geval onder huisarrest wordt gehouden en dat zijn paspoort wordt ingenomen. Gezien zijn leeftijd verkeert hij geestelijk en lichamelijk in een goede conditie, werd gezegd.

Het Simon Wiesenthal Centrum liet zondag vanuit Jeruzalem weten 'nieuwe aanwijzingen' omtrent Csatary's verblijfplaats aan de Hongaarse justitie te hebben doorgespeeld. De Britse boulevardkrant The Sun publiceerde zondag een foto van Csatary. Verslaggevers van de krant hadden hem in Boedapest opgespoord, waar hij een tweekamerwoning heeft, berichtte de krant op zijn website. Hij had zich onder een nieuwe identiteit als kunsthandelaar in Canada gevestigd, maar nadat hij in 1997 was ontmaskerd was hem zijn staatsburgerschap ontnomen. De Canadese autoriteiten startten een onderzoek, maar Csatary wist te vluchten en leek vijftien jaar lang van de aardbodem te zijn verdwenen.

Halle Berry in ziekenhuis na setongeluk

Halle Berry ligt in het ziekenhuis nadat ze gewond raakte op de set van haar nieuwe thriller The Hive. De actrice is ongelukkig gevallen en viel met haar hoofd op beton, schrijft de Amerikaanse entertainmentsiteTMZ.

Hoe het met de 45-jarige Oscarwinnares gaat, is niet bekend. Ironisch genoeg speelt Berry in de film een telefoniste bij het Amerikaanse alarmnummer 911.

Het personage van Berry moet haar angsten zien te overwinnen om een meisje te redden van een gestoorde moordenaar. Berry is in de thriller van Brad Anderson te zien naast Abigail Breslin and David Otunga.

Brabantse puber slaat agente hersenschudding

Een agente heeft dinsdagavond een hersenschudding opgelopen toen ze werd geslagen door een 16-jarige jongen uit Tilburg. De tiener had haar even daarvoor bespuugd, meldt de politie woensdag.

De politie was gealarmeerd door een broer van de jongen nadat hij op de vuist was gegaan met zijn andere broer. De agressieveling sloeg door toen de agenten arriveerden en verkocht een van hen een klap. Ze hield er een zwelling aan haar voorhoofd aan over en moest naar een ziekenhuis worden gebracht.

De jongen is uiteindelijk met behulp van pepperspray tot bedaren gebracht. Hij zou al vaker voor problemen hebben gezorgd. De jongen heeft volgens zijn moeder verschillende hulpverleningstrajecten gevolgd. Hij zit voorlopig vast.

Dakinbrekers in Friese supermarkt betrapt

Twee dakloze mannen hebben dinsdagnacht via het dak ingebroken bij een supermarkt in het Friese IJlst om een lading sigaretten te stelen. Het tweetal werd op heterdaad betrapt, laat de politie woensdag weten.

In Friesland zijn de afgelopen maanden al tientallen supermarkten beroofd. Mogelijk zijn de dakloze dakrovers daar verantwoordelijk voor.

De dakloze mannen van 37 en 28 jaar werden na een tip ontdekt in de supermarkt. In eerste instantie wisten zij te ontkomen. Ze lieten de sigaretten buiten de winkel achter. Agenten troffen het tweetal daarna aan in een auto in de buurt en konden de mannen aanhouden. De auto en de sigaretten zijn in beslaggenomen.

In Friesland is de afgelopen tijd vaker via het dak ingebroken bij supermarkten. Daarbij werden telkens rookwaren buitgemaakt. De politie weet nog niet of de twee deze inbraken ook op hun geweten hebben. "Er zijn veel overeenkomsten, maar we moeten nog onderzoeken of zij voor meer inbraken verantwoordelijk zijn".

S. Sánchez hervat training

Samuel Sánchez heeft gisteren de training hervat nadat hij ruim een week geleden moest opgeven in de Tour de France. De Spaanse renner beslist op korte termijn of hij fit genoeg is om deel te nemen aan de Olympische Spelen. Hij brak bij een val in de achtste etappe van de Tour zijn sleutelbeen en middenhandsbeentje.

De 34-jarige Sánchez werkte zonder problemen een training van tachtig kilometer af. De kans dat hij zijn olympische titel verdedigt in Londen lijkt daardoor toegenomen, meldt zijn wielerploeg Euskaltel.

Spanje zag eerder al Oscar Freire en Jose Joaquin Rojas afvallen voor de Spelen door een valpartij in de Tour. De olympische wegrace wordt op 28 juli gehouden.

PVV wil pauze in marktwerking zorg

De PVV wil een pauze in de marktwerking in de zorg. Dat zegt fractiespecialist Fleur Agema woensdag in een vraaggesprek met Nu.nl.

De nummer twee van de PVV vindt dat er "nog veel fouten in het marktwerkingsmodel" zitten. Maar ze wil het systeem ook niet afschaffen. "Teruggaan naar het vorige systeem zoals de SP wil, het budgetmodel, betekent maandenlange wachtlijsten en geen enkele prikkel om te verbeteren en te innoveren", aldus Agema.

De gedoogconstructie van VVD, CDA en PVV zette de afgelopen anderhalf jaar juist in op marktwerking in de zorg. Onder meer de SP en de PvdA willen marktwerking in de zorg aan banden leggen.

Springsteen bespot organisatie gestaakt concert

Bruce Springsteen heeft dinsdagavond flink de spot gedreven met de organisatie achter zijn abrupt afgekapte concert in Londen. De microfoon van The Boss werd zaterdag dichtgedraaid in verband met een avondklok die geluidsoverlast moet beperken. Het concert dat hij dinsdag gaf in Dublin zat vol met melige verwijzingen naar het incident.

Springsteen opende zijn optreden door op het podium een enorme schakelaar om te zetten, schrijft de BBC. Vervolgens zette hij de laatste minuut van Twist And Shout in, het Beatles-nummer dat hij zaterdag met Paul McCartney opvoerde toen het geluid werd uitgezet.

Later hield de Amerikaanse rocker een bord omhoog waarop stond: alleen The Boss bepaalt wanneer de stekker eruit mag. Tegen het einde van het concert kwam iemand verkleed als een Engelse politieagent het podium op, die probeerde Springsteen te arresteren.

De organisator van het Springsteen-concert waar zaterdag abrupt een einde aan kwam verdedigde zich door te stellen dat behalve de avondklok ook zorg om 'het welzijn en de veiligheid van het publiek' een rol speelde. De Britse variant van de Arbeidsinspectie noemt dat echter onzin.

Poolse media willen gezamenlijke betaalmuur

Een aantal grote Poolse mediabedrijven bundelt de krachten om online artikelen achter een betaalmuur te zetten. Ze doen dit in navolging van media in Slovakije en Slovenië, waar mensen een klein eenmalig bedrag betalen voor onbeperkte toegang tot een reeks websites.

Het initiatief, dat Piano heet, moet helpen de omzet op peil houden terwijl het aantal verkochte papieren publicaties afneemt. Polen heeft 19,5 miljoen internetgebruikers op een bevolking van 28 miljoen. Het is de eerste grote markt waar het Piano-model wordt ingevoerd.

Bezoekers van de sites gaan 19,90 zloty, nog geen vijf euro, betalen om toegang te krijgen tot 42 websites. Het gaat om grote nieuwswebsites en tijdschriften als Forbes. Initiatiefnemers denken dat mensen wel bereid zijn het product 'voor de prijs van twee kopjes koffie' te kopen.

Jeremy Renner in beeld voor American Bullshit

Jeremy Renner is in onderhandeling voor een hoofdrol in het drama American Bullshit. Ook Bradley Cooper is in gesprek over een rol en Amy Adams heeft al getekend. Dat schrijft het Amerikaanse filmblad Variety.

Tot voor kort was Christian Bale nog verbonden aan het project. Nadat hij opstapte, werd besloten dat Cooper zijn rol kan overnemen. Renner is nu in beeld voor de rol die eerst voor Cooper was.

American Bullshit, dat overigens nog de voorlopige titel is, gaat over het Abscam-project van de FBI in de jaren zeventig en tachtig. Hierbij werden uiteindelijk onder meer een Amerikaanse senator en vijf leden van Huis van Afgevaardigden gearresteerd wegens corruptie.

De opnames van American Bullshit beginnen in februari onder regie van David O. Russell. Hij werkte eerder met Cooper aan de komedie Silver Linings Playbook, die vanaf 3 januari in de Nederlandse bioscopen draait. Wanneer American Bullshit in de bioscoop moet komen is nog onbekend.

Fans van Renner hoeven iets minder lang te wachten. De ster uit The Hurt Locker en The Avengers, is vanaf 6 september te zien als Aaron Cross in The Bourne Legacy.

Tony Hawk Pro Skater HD is nu te downloaden op XBLA

Tony Hawk Pro Skater HD is vanaf nu te downloaden als Xbox Live Arcade Game. De game is een compilatie uit Tony Hawk Pro Skater 1 en 2, voor velen dé skateboardgame uit hun jeugd. 

Voor 1200 Microsoft Points (omgerekend 15 euro) kan je de klassieke mix binnenslepen. Ontwikkelaar Robomodo heeft ook al bekendgemaakt dat ze over ongeveer een maand DLC uitbrengen voor het spel van Tony Hawk Pro Skater 3 (400 MS points). 

Daarnaast zal de game ook verschijnen op de PC en de PS3. Daarvan zijn de releasedata echter nog niet bekend.

Kijk hier voor een voorproefje van de nieuwe Tony Hawk:

AZ wil ver gaan voor R. Elm

AZ wil verlengen met middenvelder Rasmus Elm. Het eerste gesprek is inmiddels gevoerd en de Alkmaarders zijn bereid ver te gaan om de Zweed binnenboord te houden.

Elm heeft met zijn goede seizoen in Alkmaar en het aansluitende EK met Zweden de belangstelling van buitenlandse clubs gewekt. De kans is zeer aannemelijk dat hij AZ verlaat, maar de club wil een poging wagen hem voor zich te behouden.

AZ wil Elms contract, dat medio 2013 afloopt, openbreken en verlengen. Voor technisch directeur Earnest Stewart een loodzware opdracht. Een eerste gesprek met zaakwaarnemer Patrick Mörk is al gevoerd. "Die gesprekken duurden nog vrij kort, aangezien Rasmus net terug is van vakantie", zegt Stewart in Voetbal International.

AZ is bereid ver te gaan voor Elm, weet het weekblad. "Op zeer korte termijn hopen wij van hem te horen wat hij echt wil. Pas dan kunnen we kijken hoe we dit gaan aanpakken, maar het lijkt me duidelijk dat we Rasmus heel graag willen behouden voor AZ", aldus Stewart. Mocht Elm besluiten te vertrekken, kan AZ een behoorlijke transfersom innen. Onder meer Fiorentina lijkt concreet in de markt voor de Zweed. 

'Newcastle heeft bod gedaan op Douglas'

Na het vertrek van Luuk de Jong lijkt ook een andere bepalende speler van FC Twente te vertrekken. Newcastle United heeft volgens Sky News een bod van ruimt vier miljoen euro gedaan op de Braziliaanse mandekker.

Newcastle United had ook interesse in De Jong maar die gaat in de Bundesliga voor Borussia Mönchengladbach spelen. De club uit de Premier League is al een lange tijd bezig met Douglas maar lijkt er maar niet in te slagen om een akkoord met FC Twente te sluiten.

Bosbranden bedreigen huizen Griekenland

Bosbranden bedreigen twee dorpen ten oosten van de stad Petras, in het zuidwesten van Griekenland. Dat hebben de regionale autoriteiten woensdag gezegd. Als de dreiging aanhoudt moeten de bewoners worden geëvacueerd.

Om het vuur te bestrijden zijn negen blusvliegtuigen en een helikopter ingezet. De bluswerkzaamheden worden bemoeilijkt door de harde wind en de hoge temperaturen.

Griekenland wordt jaarlijks geteisterd door natuurbranden tijdens de droge en hete zomermaanden. In 2007 kwamen meer dan zestig mensen om het leven bij bosbranden.

Gewonde bij steekpartij in daklozenopvang

Een 26-jarige man uit Apeldoorn is dinsdagavond gewond geraakt bij een steekpartij in een daklozenopvang in de stad. Het slachtoffer werd met een mes in zijn arm gestoken, meldt de politie.

Personeel van het opvanghuis herkenden de dader en seinden de politie in. Het gaat om een 46-jarige man uit Apeldoorn, die regelmatig langskomt. Hij is aangehouden en zit voorlopig vast. Het slachtoffer is naar een ziekenhuis in de buurt gebracht.

Vrouw parkeert auto tegen politiebureau

Een 27-jarige vrouw uit Leeuwarden is dinsdag gewond geraakt toen ze met haar auto de gevel van een politiebureau in de stad ramde. Ze was even daarvoor de macht over het stuur verloren, meldt de politie woensdag.

De vrouw reed op de Gardeniersweg toen ze eerst een stoeprand raakte en vervolgens een tegemoetkomende auto schampte. Ze kwam uiteindelijk tot stilstand tegen het politiebureau. De vrouw verklaarde dat haar stuur niet meer werkte. Ze is met schouderklachten naar een ziekenhuis gebracht.

Huis burgemeester Waalre bewaakt na aanslag

Het huis van burgemeester Henri de Wijkerslooth van Waalre wordt sinds de aanslag woensdagochtend op het gemeentehuis bewaakt. Dat meldt het Brabants Dagblad. Een woordvoerder van de politie kan dat niet direct bevestigen.

Het zou gaan om een standaardprocedure. Hoewel De Wijkerslooth op vakantie is, wordt geen enkel risico genomen.

Onbekenden ramden woensdagochtend met twee auto's het gemeentehuis, waarna het pand grotendeels in vlammen op ging. De politie gaat ervan uit dat er opzet in het spel is en onderzoekt de zaak.

Waalre zoekt momenteel naar een oplossing om de dienstverlening aan de inwoners te herstellen. Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat omliggende gemeentes hulp aanbieden. Een vervangende locatie is nog niet gevonden.

Twente-preses Munsterman: "Prachtig voor Luuk"

FC Twente-voorzitter Joop Munsterman gunt Luuk de Jong zijn transfer naar Borussia Mönchengladbach. "Enerzijds is het jammer dat Luuk de Jong Twente gaat verlaten. Anderzijds is het voor Luuk prachtig dat hij gaat spelen voor een roemruchte club uit de top van de Bundesliga", laat Munsterman vandaag weten.

De 21-jarige De Jong staat de komende vijf seizoenen onder contract bij de club uit de Bundesliga. Hij wordt vanmiddag officieel gepresenteerd. Met de overgang zou vijftien miljoen euro gemoeid zijn, zowel voor Gladbach als Twente een record.

"Luuk heeft zich in drie jaar tijd ontwikkeld van een jong talent dat overkwam van De Graafschap tot international. Hij heeft dan ook het EK mogen meemaken. Het is mooi voor Luuk dat hij zijn huidige droom heeft gerealiseerd", besluit Munsterman.

FC Twente zou Luc Castaignos op het oog hebben als vervanger van De Jong. De voormalige Feyenoord-aanvaller komt bij het Italiaanse Internazionale bijna niet aan spelen toe.

Nürburgring op rand van faillissement

Het lijkt erop dat het Formule 1-circuit de Nürburgring op een faillissement afstevent, zo meldt Rhein Zeitung. De Europese Unie blokkeert een reddingsplan dat grootaandeelhouder van het circuit Rheinland-Pfalz ingediend heeft.

De Duitse deelstaat had een plan opgesteld waarin dertien miljoen euro geïnvesteerd moest worden in de baan en de rentebetalingen op een krediet van 330 miljoen euro aan de ISB zouden uitgesteld moeten worden. In plaats van akkoord de gaan met de deal stelt de Europese Unie een onderzoek in naar oneigenlijk concurrentievoordeel. De lening van de ISB zou tegen te gunstige voorwaarden verkregen zijn.

Dit brengt de toekomst van het grandprixcircuit in direct gevaar. Een curator gaat nu de mogelijkheden onderzoeken en of alles in gedeelten of in het geheel verkocht moet gaan worden. Nog onduidelijk is wat dit in de toekomst voor de Formule 1 op dit circuit zal gaan betekenen. Dit jaar staat de baan niet op de kalender.

Geen halfnaakte vrouwen meer in Skyrim

Iedereen die Skyrim nog mooier vond wanneer de vrouwen uit de kleren gingen heeft pech. Bethesda heeft een patch uitgebracht waardoor de 'nudity bug' die meegekomen is met de DLC Dawnguard is verdwenen. 

De patch van 31 MB zorgt ook voor andere verbeteringen. Zo zijn er fouten uitgehaald waardoor je bepaalde quests niet af kon maken en ook aan de Franse, Duitse, Spaanse en Italiaanse versies van de DLC is gesleuteld. 

Om toch nog een blik te werpen op de (niet zo bijzondere) nudity bug: 

Whitmarsh wil FIA betrekken bij Concorde Agreement

McLaren-teambaas en FOTA-voorzitter Martin Whitmarsh wil autosportfederatie FIA betrekken bij de onderhandelingen over het nieuwe Concorde Agreement. Het huidige akkoord in de Formule 1 loopt na dit seizoen af en Whitmarsh is van mening dat de FIA aan tafel ook een partij moet zijn en het verder gaat dan een financiële overeenkomst.

Formule 1-baas Bernie Ecclestone zou met zijn bedrijf Formula One Management al een commerciële overeenkomst hebben met vrijwel alle teams, maar getekend is er nog niet door alle partijen. Whitmarsh heeft aan Autosport laten weten dat hij wil dat ook de FIA zich achter het akkoord kan scharen. De autosportfederatie wordt er pas op het laatste moment bij betrokken.

"In mijn ogen is het voor de sport echter het beste als behalve de teams en de commerciële rechtenhouder, ook de FIA actief deel uitmaakt van deze overeenkomst. Ik hoop dan ook dat we daar nog over gaan praten en het daar van komt. Je kunt namelijk wel een verdrag sluiten dat louter betrekking heeft op de financiële kant van het verhaal, maar zolang je deel uitmaakt van een kampioenschap dat onder de vlag van de FIA valt, zal er later ongetwijfeld verwarring ontstaan als je diezelfde FIA niet ook in het akkoord betrekt."

Een probleem kan volgens Whitmarsh worden als alle afzonderlijke akkoorden samengevoegd worden. Ondanks dat Ecclestone ook in vergevorderde onderhandelingen met de FIA zou zijn kunnen er in de toekomst strubbelingen optreden. De F1-baas heeft namelijk een aantal teams beloofd meer invloed in de sport te krijgen en zich ook met de technische reglementen te kunnen bemoeien. Dat laatste is nu nog het domein van de FIA.

Tot slot zijn er tussen de teams nog verschillen van mening over hoe kosten te besparen in de Formule 1. Een aantal teams wil verder gaan dan de afspraken nu zijn en de FIA als controlerend orgaan laten functioneren. Anderen vinden de huidige afspraken goed genoeg en zijn tegen bemoeienis van buitenaf.

Falende zorgbestuurders vangen miljoenen

Bestuurslid Geert Derks van de ggz-instelling Vincent van Gogh in Venray was vorig jaar de best verdienende bestuurder in de geestelijke gezondheidszorg, hoewel hij wegens disfunctioneren werd ontslagen. Dat blijkt uit een inventarisatie van het vakblad Psy.

Derks streek bijna vijf ton op: hij kreeg bovenop zijn salaris van 191.237 euro een ontslagvergoeding van 279.937 euro. De nummer twee in de ranglijst van graaiende ggz-bestuurders is eveneens ontslagen: voormalig bestuursvoorzitter Hanno Niemeijer van de antroposofische instelling Lievegoed. Naast zijn salaris van 65.413 euro ontving hij vorig jaar een ontslagvergoeding van 264.646 euro.

Andere opvallende figuren in de top tien zijn de voormalige directeuren Niels Schellen en Bas de Bont van de door hen opgerichte afkickkliniek Addictioncare in Veldhoven. Beiden raakten vorig jaar in opspraak wegens wangedrag onder invloed van drank en drugs. Schellen reed opzettelijk met een auto in op een terras, De Bont maakte amok in een vliegtuig. Beiden werden op straat gezet, maar toucheerden wel ongeveer 250 duizend euro.

Uit de inventarisatie van Psy, dat zich baseert op de jaarverslagen van alle ggz-instellingen, blijkt verder dat de eind 2010 bestuursvoorzitter Toine van der Sanden van Vincent van Gogh in 2011 nog altijd op de loonlijst stond. Hij toucheerde bijna een ton. Dat is opmerkelijk, omdat Van der Sanden volgens een onderzoeksrapport een angstcultuur bij de ggz-instelling had gecreëerd.

Duits hof: uitkering asielzoekers te laag

Het Duitse federale constitutionele hof heeft woensdag bepaald dat de uitkering die asielzoekers krijgen te laag is. Het hof heeft de regering opdracht gegeven met nieuwe wetgeving te komen zodat de uitkering, die al bijna twintig jaar hetzelfde is, wordt verhoogd.

Volgens het hof is de uitkering die asielzoekers krijgen in afwachting van hun asielprocedure 'duidelijk onvoldoende' om op een normale manier te kunnen voorzien in het levensonderhoud.

Volwassen asielzoekers krijgen 224 euro per maand. Daarnaast krijgen ze gratis onderdak en beperkt medische zorg. De uitkering is al sinds 1993 niet meer aangepast, hoewel het prijspeil in al die jaren met ongeveer dertig procent is gestegen. Ter vergelijking: de bijstandsuitkering voor langdurig werklozen bedraagt in Duitsland 374 euro per maand.

FC Utrecht begint seizoen zonder Zullo

FC Utrecht moet het aan het begin van het seizoen stellen zonder Michael Zullo. De Australische linksback kampt met een liesblessure en is ongeveer zes weken uitgeschakeld. Hij stond vorig jaar ook al enige tijd aan de kant vanwege een kwetsuur aan dezelfde lies.

"We hebben voor Michael een trainingsprogramma opgesteld om voor eens en voor altijd van deze blessure af te komen", zegt clubarts Niels Wijne. De 23-jarige Zullo kwam vorig seizoen tot vijftien Eredivisieduels voor Utrecht, dat de nieuwe competitie op 12 augustus begint tegen Feyenoord.

Junkie XL maakt muziek voor superheldenfilms

Junkie XL heeft samen met Hans Zimmer de muziek voor de film The Dark Knight Rises gemaakt. "We zijn inmiddels aan het volgende project van dezelfde regisseur begonnen, de nieuwe Supermanfilm", onthult de dj dinsdag in de radio-uitzending van 3VOOR12.

"Met The Dark Knight Rises zijn we zeven, acht maanden bezig geweest", vertelt Junkie XL, die eigenlijk Tom Holkenborg heet. De dj werkt al vier jaar samen met de Hollywood-componist, die muziek schreef voor film als The Lion King en The Da Vinci Code. "Het begon met kleine dingen, maar de samenwerking werd steeds intenser."

Junkie XL werkte naast Batman aan films als Madagarscar III, Megamind, Kungfu Panda en Inception. Hoewel de dj The Dark Knight Rises al heeft gezien, kan hij niet wachten om hem in de bioscoop te bewonderen. "Ik wil hem heel graag kijken met mensen die hem nog niet hebben gezien. Dat is echt een kick." De film draait vanaf vrijdag in de bioscopen.

Holkenborg maakte naast de muziek in de film een remix over de slechterik in de The Dark Knight Rises. "Ik heb ook de remix Bombers Over Ibiza gemaakt", twitterde de dj dinsdag en zette daar een link bij. Junkie XL heeft vijf studioplaten uitgebracht en is onder meer bekend van zijn remix van het Elvis-nummer A Little Less Conversation.

Colombiaan Soler stopt met fietsen

Wielrenner Juan Mauricio Soler keert niet meer terug in het peloton. De 29-jarige Colombiaan van Movistar kwam al dertien maanden niet in actie na een zware valpartij in de Ronde van Zwitserland. Hij liep daarbij een schedelbreuk op en werd enige tijd kunstmatig in coma gehouden.

"Op advies van mijn artsen zal ik niet de geweldige inspanning leveren die nodig is om terug te keren in het wielrennen", laat Soler weten aan Senal Colombia. Hij liep bij zijn val in Zwitserland, waar hij op dat moment de leiderstrui droeg, ook een klaplong, hersenletsel en een gebroken enkel op.

Soler beleefde zijn doorbraak in de Tour de France van 2007, toen hij een rit won en het bergklassement op zijn naam schreef. Mede door blessures wist de oud-renner van Barloworld dat niveau daarna nog zelden te halen.


Colombiaan Soler stopt met fietsen (Foto: Novum)

Patty Brard zag schoonspringen niet zitten

Patty Brard stond niet direct te springen toen Gerard Joling haar vroeg deel te nemen aan zijn nieuwe show. De zanger gaat vanaf dit najaar schoonspringen met sterren en dacht meteen aan Patty. "Natuurlijk wilde ik niet", vertelt Brard, die eerder op tv live een onsmakelijke darmklysma liet zetten, aan Nieuwe Revu. "Je moet toch in een badpak."

De presentatrice en zangeres noemt het springen van de tienmeterplank bijzaak. "De diverse grappen over Pieterburen zijn al weer gemaakt. Op tv lijk je sowieso vijf kilo zwaarder dan je bent. En dan beeldig gaan doen. Dat ik van die plank moet, is bijzaak."

Ondanks haar aanvankelijke twijfels liet Brard zich overhalen. "Ik ben gisteren voor het eerst gaan trainen om te kijken of ik het leuk vond. En dat bleek." Ook een leuk salaris trok Patty over de streep. "Ik heb geen vast contract meer, ik moet er gewoon voor beloond worden."

Patty baalt van een opmerking die Gerard onlangs maakte. De presentator sneerde naar Brards schaatskunsten toen ze deelnam aan Sterren Dansen op het IJs. "Gerard begon meteen te blèren: als ze net zo springt als ze schaatst. Wat een loeder, dacht ik, maar ik zal hem krijgen."

[Tour] Prudhomme blij met vertrek Schleck

Tourbaas Christian Prudhomme zegt blij te zijn dat Fränk Schleck besloten heeft de Tour de France te verlaten na zijn positieve dopingtest. Dit meldt De Telegraaf.

Schleck had de Tour mogen vervolgen. Het middel waarop hij na de dertiende etappe was betrapt schrijft namelijk niet automatisch een voorlopige schorsing voor volgens het dopingreglement. De Luxemburger besloot echter in samenspraak met zijn ploeg RadioShack om naar huis te gaan.

"Een verstandig besluit van Schleck; dit was de enige mogelijke conclusie”, zo zei Prudhomme vanmorgen. 

RVD: Beatrix levert niets in

De RVD laat weten dat Koningin Beatrix niets van haar jaarsalaris van 830.000 euro zal inleveren. Dit in reactie op het nieuws dat de Spaanse koning Juan Carlos 7% van zijn salaris zal inleveren. Daarmee daalt diens inkomen naar 272.752 euro.

De RVD verwijst naar uitspraken van Rutte, die eerder tijdens de behandeling van de begroting voor het Koninklijk Huis zei dat de nullijn zou gelden.

PVV-leider Geert Wilders bepleitte eerder dat ministers en de Koningin 20% van hun salaris zouden moeten inleveren.

HSBC-bestuurder weg om banden met drugskartels

Topman David Bagley van de Britse bank HSBC is uit de raad van bestuur gestapt. Reden daarvoor zijn banden met Mexicaanse drugskartels, waar een onderzoekscomité van de Amerikaanse senaat op is gestuit.

Volgens het onderzoekscomité heeft de Amerikaanse divisie van HSBC het witwassen van miljarden dollars aan Mexicaans drugsgeld mogelijk gemaakt gedurende een periode van zeven jaar. Dezelfde bank heeft volgens de Amerikaanse senaat ook het verbod op financiële transacties met Iran geschonden.

Daarnaast zou de bank financiële diensten hebben verleend aan banken in Bangladesh en Saudi-Arabië. Die banken worden ervan verdacht Al-Qaida en andere terroristische groepen te hebben gefinancierd.

Bayern-directeur: "Meer voor Robben opkomen"

Matthias Sammer, de nieuwe directeur van Bayern München, heeft een lans gebroken voor Arjen Robben. "Als club moeten we het méér voor hem opnemen."

Robben genoot afgelopen seizoen, zacht uitgedrukt, niet altijd het volste vertrouwen van de club en haar aanhang. Wat Sammer betreft gaat dit komend seizoen veranderen. Hij vindt dat een club als Bayern te allen tijde moet opkomen voor haar spelers.

"In bepaalde situaties moet het duidelijk zijn dat een speler van Bayern níét alleen staat', verwijst Sammer naar het fluitconcert dat Robben te verduren kreeg tijdens het vriendschappelijke duel tussen Bayern München en Oranje, voorafgaan aan het EK in Polen en Oekraïne. Robben speelde die avond aan de zijde van Oranje.

"Als club moeten we het méér voor hem opnemen. Op die momenten moet Bayern München zijn kracht demonstreren", vindt Sammer, die dit jaar Christian Nerlinger opvolgde als directeur. Robben begon gisteren het seizoen fris, met een hattrick in het oefendueel tegen de Italianen van Trentino. Dit zag ook Sammer. "Arjen is fris, uitgerust, zeer dynamisch. Ik heb hem gezegd dat ik een en ander van hem verwacht."

Amerikaanse scouting blijft homo's weren

De Amerikaanse scouting blijft verboden voor homoseksuelen die voor hun geaardheid uitkomen. Dat heeft het bestuur van de organisatie, waarbij bijna 4 miljoen mannen en jongens zijn aangesloten, besloten na een geheim onderzoek van een commissie.

Prominente leden van de organisatie hebben aangedrongen op een opheffing van het verbod voor homo's, maar het hooggerechtshof bepaalde in 2000 dat particuliere organisaties het recht hebben hun eigen eisen voor lidmaatschap te stellen.

Volgens medewerkers van scouting geniet het verbod brede steun onder de leden.

George Michael heeft geheugenverlies na longontsteking

George Michael kan zich weinig herinneren van de tijd dat hij ziek was. De 49-jarige zanger lag eind vorig jaar een maand in een ziekenhuis in Wenen met een zware longontsteking, en heeft een gat in zijn geheugen van vijf weken.

Michael had last van een griepje toen hij zich ineens niet goed voelde, waarna hij op bed ging liggen. "Dat is het laatste wat ik me herinner", vertelt de zanger aan BBC's Radio 2, die vervolgens in het ziekenhuis werd opgenomen. Van de daarop volgende vijf weken weet hij niets meer. De zanger balanceerde naar eigen zeggen op het randje van de dood. "Ik moest na mijn ziekbed weer leren lopen", vertelt Michael. "Toen ik wakker werd voelde ik me een zwakke, oude man."

Michael moest door zijn ziekte veel concerten afzeggen. Hij begint in september met het inhalen van deze shows. Daarnaast voegde hij ook extra optredens toe aan zijn toer. Zo staat hij 14 september in de Ziggo Dome in Amsterdam.

Ook gaat de Brit optreden tijdens de sluitingsceremonie van de Olympische Spelen in augustus in Londen. "Dat is het plan, ja. Ik ga een paar nummers zingen."

Vita-verkopen nog matig in Japan

Het Japanse magazine Famitsu heeft de verkoopcijfers voor PlayStation Vita en haar games vrijgegeven. Het betreft de cijfers van het eerste half jaar dat de nieuwe handheld van Sony in de winkels ligt in Japan.

De teller staat op 790.633 verkochte exemplaren met Persona 4 op 188.782 als meest verkochte game. De top 10 meest verkochte games is als volgt:

01: Persona 4 The Golden (188,782)
02: Hot Shots Golf 6 (118,985)
03: Uncharted Golden Abyss (89,390)
04: Gravity Daze/Rush (74,785)
05: Dynasty Warriors Next (74,718)
06: Tales of Innocence R (71,463)
07: Lord of Apocalypse (69,162)
08: Ragnarok Odyssey (65,318)
09: Gundam Seed Battle Destiny (55,527)
10: Disgaea 3 Return (54,902)

Hoewel de cijfers flink achterblijven bij de concurrentie, en ook bij PSP in dezelfde periode na die betreffende launch, gaan de verkopen volgens Sony 'volgens verwachting' en is een prijsverlaging nog niet aan de orde.

Paard Jamie Foxx in Django Unchained

Het paard van Jamie Foxx heeft een rol weten te bemachtigen in Django Unchained, zo meldt Total Film. Of het paard hier auditie voor heeft moeten doen is niet bekend.

“Ik zeg altijd dat grote projecten (zoals Django Unchained) parallel lopen aan je eigen leven.”, aldus Jamie Foxx die het paard, Cheeta, een half jaar geleden voor zijn verjaardag kreeg.

“Vervolgens liep ik Quentin Tarantino tegen het lijf, hij zei tegen me dat hij een western wil schieten waarop ik antwoordde dat ik een eigen paard heb. Het werd nog magischer toen ik aan het oefenen was op m’n paard en nu zit Cheeta gewoon in de film!”, aldus de enthousiaste paardenliefhebber.

Tarantino weet te vertellen dat het paard van Foxx een grote rol heeft in de film: “Zijn paard is een personage in de film, zijn naam is Tony en hij is een belangrijk personage.”

Django Unchained gaat over de slaaf Django (Foxx) die op een dag bevrijd wordt door de premiejager Dr. King Schultz (Christoph Waltz),. Samen gaan ze op zoek naar Django’s vrouw die in handen is van de kwaadaardige plantage-eigenaar Calvin Candie (Leonardo Di Caprio).

Als je benieuwd bent naar de acteerkunsten van Cheeta, dan kan je vanaf 28 februari je hart ophalen in de bioscoop.  

De Graafschap blij met overgang L. de Jong

De recordtransfer van Luuk de Jong van FC Twente naar Borussia Mönchengladbach levert ook De Graafschap een leuk extraatje op. De club uit de Jupiler League ontvangt een klein deel van de transfersom, omdat de aanvaller zijn opleiding in Doetinchem heeft genoten. Algemeen directeur Henk Bloemers houdt rekening met een bedrag van honderdduizend tot 150 duizend euro.

"Het is voor De Graafschap een aantrekkelijke inkomstenbron en het sterkt ons in de visie dat wij nog meer moeten inzetten op het opleiden van jeugdspelers. Maar het belangrijkste nu zijn onze felicitaties. De Graafschap is erg trots op Luuk", laat Bloemers weten op de website van De Graafschap.

De Jong tekent in Duitsland een contract voor vijf seizoenen. Hij levert Twente vijftien miljoen euro op. De Tukkers namen de 21-jarige spits in 2009 voor 900 duizend euro over van De Graafschap.

Nieuwe namen voor Hunger Games: Catching Fire

Het duurt niet lang meer voor de opnames van The Hunger Games: Catching Fire van start gaan. In dit vervolg op het succesvolle Hunger Games van eerder dit jaar maken we kennis met een aantal nieuwe gezichten. Fans van de boeken kunnen niet wachten om te horen wie hun favoriete personages mogen gaan vertolken. Langzaam maar zeker worden steeds meer namen bekend.

Gisteren heeft Lionsgate Films weer een nieuwe toevoeging aan de cast aangekondigd. Amanda Plummer zal de rol van Wiress op zich nemen. Plummer is misschien wel het beste bekend van haar rollen als verknipte, totaal gestoorde karakters. Lezers van FOK! zullen haar waarschijnlijk het beste kennen uit de openingsscène van Pulp Fiction. Ook in deze film zal er een steekje los zitten bij haar personage. Wiress is net als Katniss een veteraan van de Spelen, die beiden worden opgeroepen om mee te spelen in een all-star editie van de Spelen. Haar rivalen noemen haar gestoord, en ze heeft dan ook de bijnaam 'Nuts'.

Ondertussen is de geruchtenmolen voor andere rollen nog op volle gang. Zo wordt Sam Claflin (Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides) genoemd voor de rol van Finnick Odair, die de Spelen op 14-jarige leeftijd heeft gewonnen. Een andere naam die genoemd wordt is die van Tony Shalhoub (Monk), voor de rol van Beetee.

Eerder werd al bekend dat Philip Seymour Hoffman de cast zal uitbreiden. De film wordt geregisseerd door Francis Lawrence en moet 22 november 2013 in de bioscopen gaan draaien.

Amanda PlummerAmanda Plummer zoals we haar hier het beste kennen.

Schäuble: geen noodsteun nodig voor Spanje

De Duitse minister van financiën Wolfgang Schäuble ontkent dat de Spaanse overheid noodsteun nodig zal hebben. Hij weerspreekt de geruchten over noodsteun aan Spanje donderdag in de Duitse krant Rheinische Post. Donderdag stemt het Duitse parlement over de noodsteun aan Spaanse banken.

De noodlijdende Spaanse banken krijgen honderd miljard euro noodsteun. De hoge rentes op staatsobligaties voeden geruchten dat ook de Spaanse staat een redding nodig zal hebben zoals Portugal en Ierland eerder kregen.

Schäuble zegt in de krant dat er geen reden is om te speculeren over noodsteun die verder gaat dan de honderd miljard euro voor de banken. "Spanje heeft dat echt niet nodig."

Wickmayer moet opgeven in Carlsbad

Yanina Wickmayer heeft in de eerste ronde van het WTA-toernooi in het Amerikaanse Carlsbad moeten opgeven vanwege een rugblessure. De Belgische speelster speelde in Carlsbad als voorbereiding op de Olympische Spelen die over ruim een week van start gaan.

Coco Vanweweghe, vorige week nog finaliste bij het toernooi in Stanford, ging in de eerste ronde onderuit. De Zuid-Afrikaanse Chantelle Scheepers was met 6-2 en 7-6 de Amerikaanse de baas.

Transfer Aissati nog niet rond

Zonder Ismaïl Aissati is Vitesse vertrokken naar Bulgarije voor de wedstrijd tegen Lokomotiv Plovdiv in de tweede ronde van de Europa League. De gesprekken met de middenvelder over een meerjarig contract zijn nog niet afgerond. Dit heeft een woordvoerster van de club laten weten.

"Het duurt wat langer dan verwacht, maar we zijn nog steeds in gesprek. Als het nog niet rond is, heeft het echter geen zin om hem mee te nemen", aldus de woordvoerster.

Aissati traint al een aantal weken mee met de selectie van de Arnhemmers. Gisteren poseerde hij ook in het geel-zwarte shirt voor de elftalfoto.

Drietal met nepwapens opgepakt op Schiphol

Op Schiphol zijn dinsdagnacht drie mannen aangehouden met nepvuurwapens. De mannen van 19, 20 en 22 uit Haarlem en Hoofddorp werden door de marechaussee voor de aankomsthal uit een bus geplukt.

Een getuige had een van de mannen in de bus zien zitten met een wapen en schakelde de politie in. Het drietal werd aangehouden, waarna een van hen twee nepwapens bij zich bleek te hebben die hij onder zijn kleren had verstopt. Een andere verdachte had een mes bij zich.

Volgens de marechaussee zijn de imitatiewapens niet van echt te onderscheiden en zijn ze daardoor geschikt voor bedreiging.

Mogelijk World War Z-game in de maak

Paramount Pictures heeft een trademark ingediend in Amerika om een spin-off van Max Brooks' boek over de zombie apocalyps te maken. Het trademark is voor een 'downloadable electronic game program, electronic game software, and video game cartridges/discs'.

Op dit moment is Paramount al bezig om van het boek een film te maken met Brad Pitt in de hoofdrol. Deze film moet komende zomer verschijnen, maar het is nog niet bekend of de game tegelijk uit zal komen.

Peter Morgan onderhandelt over film Hugh Hefner

De biografische film over Hugh Hefner wordt mogelijk geschreven door scenarioschrijver Peter Morgan. De film over het leven van de oprichter van Playboy wordt namens Warner Bros. geproduceerd door Jerry Weintraub.

Gisterenavond twitterde de 86-jarige Hefner: ,,Ik heb vandaag een goed gesprek gehad met scenarioschrijver Peter Morgan over een film over mijn leven." Morgan heeft ervaring met het schrijven van historische films, eerder schreef hij The Queen, Frost/Nixon en hij schreef mee aan The Last King of Scotland.

Oorspronkelijk zou de film over Hefner geproduceerd worden door Imagine Entertainment. Het zou gaan over hoe Hefner zijn blad in 1937 oprichtte en Playboy in de loop der jaren regelmatig gebruikte om voor minderheden op te komen. Zo publiceerde hij in 1955 een verhaal over heteromannen die vervolgd werden in een wereld waar homoseksualiteit de norm was. Na een storm van kritiek zei hij: ,,Als het verkeerd is om hetero's te vervolgen in homoseksuele maatschappij, dan is het andersom ook verkeerd." Imagine Entertainment kreeg de film over Hefner echter nooit rond, en in maart dit jaar nam Warner Bros. het project over. Zij strikten al snel producent Jerry Weintraub, vooral bekend van de Ocean's Eleven-films.   

Hugh Hefner

Kim Jong Un bevorderd tot maarschalk

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un is bevorderd tot maarschalk. Dat hebben de Noord-Koreaanse staatsmedia woensdag bekendgemaakt. Met de benoeming tot maarschalk wordt de status van Kim Jong Un als hoogste militaire leider nog eens extra verstevigd.

Het besluit om Kim, die al de hoogste bevelhebber van de Koreaanse Volksleger is, tot maarschalk te bevorderen werd dinsdag genomen door topfunctionarissen van het leger en de regering, aldus de staatsmedia. "Titels zorgen, uiteraard, niet voor autoriteit, maar het regime lijkt zich achter zijn jonge leider te scharen", aldus John Delury, een analist aan de Yonsei Universiteit in Zuid-Korea.

De afgelopen dagen zijn er in de legertop veel wijzigingen doorgevoerd. Zo werd de invloedrijke Ri Yong Ho aan de kant gezet en de relatief onbekende Hyon Yong Chol tot vicemaarschalk benoemd. Kim heeft tot nog toe het 'songun' (leger eerst) beleid van zijn vader voortgezet, maar is in april begonnen een verjonging door te voeren in de politieke en militaire leiding.

[Tour] Schleck vermoedt te zijn vergiftigd

Fränk Schleck wijt zijn positieve test in de Tour de France aan vergiftiging. Dat zegt de 32-jarige Luxemburger tegen RTL Luxemburg. "Als mijn B-staal de overtreding bevestigt, doe ik aangifte van vergiftiging." De renner van Radioshack-Nissan heeft nog geen idee hoe het verboden middel in zijn bloed is gekomen.

Schleck, die ontkent doping te hebben gebruikt, verliet dinsdag de Tour, nadat bekend werd dat hij positief had getest op het middel Xipamide. Na afloop van de dertiende etappe zaterdag werden sporen van dat middel in zijn bloed gevonden. Hij stond twaalfde in het algemeen klassement.

Zijn jongere broer Andy Schleck weet zeker dat Fränk geen doping heeft gebruikt. "Mijn leven en mijn familie wil ik daar op zetten", laat Andy weten aan Le Parisien. De jongste Schleck moest de Tour aan zich voorbij laten gaan vanwege een bekkenbreuk.


Schleck vermoedt te zijn vergiftigd (Foto: Novum)

[Tour] F. Schleck: "Ik ben vergiftigd"

Fränk Schleck ontkent dat hij een verboden middel heeft gebruikt. De renner van RadioShack zegt dat hij moet zijn "vergiftigd".

"Ik spreek officieel tegen dat ik een verboden middel heb genomen en heb dan ook geen verklaring voor het resultaat van de dopingcontrole", zo zei de Luxemburger in een verklaring.

"Daarom sta ik op een contra-expertise. Als die de uitkomst van de eerste test bevestigt, zal ik een aanklacht indienen vanwege vergiftiging dooor onbekenden".

Bij Schleck werd na afloop van de dertiende etappe sporen van het verboden middel Xipamide aangetroffen. Hij is inmiddels door zijn ploeg uit de Tour gehaald.

'Toezicht Rotterdamse chemiebedrijven faalt'

Inspecties gaan veel te laks om met het toezicht op chemische bedrijven in het Rotterdamse havengebied. Jaarlijks worden er tientallen gebreken geconstateerd maar vrijwel nooit volgen harde maatregelen als sluiting of stillegging op. Dat schrijf het AD woensdag op basis van enkele inspectierapporten.

Zo komen in de rapportages van milieudienst DCMR, de Arbeidsinspectie en de brandweer overtredingen terug die ook in voorgaande jaren al werden geconstateerd. Ook begaan chemiebedrijven gewoon nieuwe overtredingen als andere problemen net zijn opgelost. Uit de meest recente rapporten van zeventien raffinaderijen en tankopslagbedrijven blijkt dat twaalf bedrijven gezamenlijk 47 keer over de schreef gingen.

Volgens deskundigen in de krant zijn milieuambtenaren huiverig om hard in te grijpen en gaan ze liever in gesprek met de bedrijven. Hoogleraar Veiligheid en Rampenbestrijding aan de TU Delft Ben Ale noemt het toezicht 'een schijnvertoning'. Volgens hem is 'de veiligheid blijkbaar ondergeschikt aan de economie'.

DCMR ligt al langer onder vuur vanwege het toezicht op het Rotterdamse tankopslagbedrijf Odfjell, die stelselmatig de regels overtreed. De milieudienst gaf eerder deze maand al toe dat het Odfjell te veel vertrouwen heeft gegeven. De GroenLinks-fractie in Rotterdam wil dat er een onderzoek komt naar het functioneren van DCMR.


'Toezicht Rotterdamse chemiebedrijven faalt' (Foto: Novum)

[NBA] Lin verruilt New York Knicks voor Houston Rockets

De Amerikaanse basketballer Jeremy Lin verruilt New York Knicks voor Houston Rockets. De 23-jarige guard werd eind vorig jaar nog aan de kant gezet door de formatie uit Texas. Hij gaat in drie jaar tijd 25 miljoen dollar verdienen, ruim twintig miljoen euro. De Knicks lieten dinsdagavond weten dat aanbod niet te evenaren.

Lin groeide in New York uit tot de revelatie van het NBA-seizoen. Van bankzitter ontpopte hij zich tot ster in de Amerikaanse basketbalcompetitie, dat in de ban was van 'Linsanity'. Onder aanvoering van de basketballer van Taiwanese afkomst plaatsten de Knicks zich voor de play-offs, waarin Miami Heat in de eerste ronde te sterk was.

Lin was toen al niet meer van de partij. Hij moest het restant van afgelopen seizoen aan zich voorbij laten gaan vanwege een scheurtje in zijn meniscus.

'Jan Keizer en Anny Schilder misleiden fans'

Jan Keizer en Anny Schilder bedotten het publiek door zich aan te laten kondigen als BZN. Dick de Boer, de ex-manager van de band die er in 2007 mee stopte, vindt dat 'op zijn zachtst gezegd niet netjes'. Keizer en Schilder, beiden ex-BZN, treden sinds het uit elkaar vallen van de groep op als Jan en Anny.

"Op de site van Jan en Anny staat een filmpje van een optreden in Roemenië, een van de landen waar BZN diverse hits heeft gehad. Ze worden aangekondigd als 'Trupa BZN'. En dat kun je niet maken", zegt De Boer woensdag in De Telegraaf. "Het is natuurlijk een slimme commerciële truc van de mensen achter Jan en Anny."

Keizer heeft er inmiddels werk van gemaakt. "Ik heb wel contact met mijn management opgenomen om te vragen of ze in het vervolg niet meer op die manier reclame willen maken. Verder vind ik het echt commotie om niks", zegt hij. "Want volgens mij is het glashelder: BZN bestaat niet meer en Jan en Anny zijn bij elkaar."

Jan & Anny zorgde eerder onder de fans ook voor enig ophef.

Ontruimingen om brand in centrum Groningen

Tientallen bewoners van het centrum van Groningen hebben woensdagochtend hun huizen moeten verlaten vanwege een brand. Dertig tot veertig mensen zijn opgevangen op het politiebureau, laat de brandweer weten.

De brand woedt op het dak van het pand aan de Steentilstraat en wordt met een hoogwerker bestreden. Door de smalle straten is de brand moeilijk te bereiken. Bij de brand komt veel rook vrij, waar volgens de brandweer een deel van de binnenstad last van heeft. Het getroffen pand is een studentenhuis. Alle studenten zijn veilig uit het pand gehaald.

Ouya passeert vijf miljoen

De Android-console Ouya heeft met hun Kickstarter-project al meer dan vijf miljoen dollar opgehaald. Het project is nu iets meer dan een week actief en behaalde binnen 24 uur al de vier miljoen dollar.

De Ouya is een console die $99 moet gaan kosten. De console moet gaan draaien op Android. Er is een eis: ontwikkelaars moeten een stuk gameplay gratis aanbieden. Dat kan in de vorm van bijvoorbeeld een gratis demo met een full-game upgrade, het verkopen van in-game items of in de vorm van een abonnement.

Meer informatie over het project dat nog drie weken loopt zie je hier.

Frans Bauer gaat voor tweede keer trouwen

Frans Bauer treedt voor de tweede keer in het huwelijk. De 38-jarige volkszanger en zijn vrouw Mariska beloven elkaar volgend jaar eeuwige trouw, net zoals ze dat deden in het voorjaar van 2008. Dat schrijft De Telegraaf woensdag op basis van een artikel in weekblad Privé.

Frans en Mariska willen hun grote dag nog eens dunnetjes overdoen, zodat ze een nieuwe trouwfoto kunnen laten maken, inclusief jongste zoon Lucas. Hij werd een jaar na de oorspronkelijke trouwerij geboren. "Volgend jaar zijn Maris en ik vijf jaar getrouwd. Maar als wij naar de foto's van die feestelijke dag kijken, dan vinden Maris en ik het altijd erg dat er eentje ontbreekt", zegt Frans.

Het echtpaar, dat vier zoons heeft, neemt na de vakantie een beslissing over de trouwdatum. De ceremonie zal wederom plaatsvinden in de Basiliek in Oudenbosch, 'met alles erop en eraan' en een 'speciale rol' voor Lucas.

Torchlight 2-release nog niet in zicht

Op het forum van Runic Games heeft een ontwikkelaar een lange forumpost geplaatst met wat de ontwikkelaars allemaal aan het doen is voor Torchlight 2. Om de lange post samen te vatten betekend dit dat de game voorlopig nog niet zal uitkomen.

De ontwikkelaar is namelijk nog flink bezig met de balans van het spel en andere aspecten. Zo hebben ze skills aangepast of toegevoegd en zijn ze druk aan het kijken hoe het hele systeem werkt. Benieuwd naar waar ze allemaal nog mee bezig zijn lees dan de gehele forumpost hier.

Japanse versie Final Fantasy III bevat Engels

De heruitgave van Final Fantasy III in Japan zal net als deel één, twee en vier een Engelse tekst-optie hebben. Er is nog niet bekendgemaakt of de heruitgave van de PSP-game buiten Japan zal verschijnen.

Mocht dit niet gebeuren dan kunnen mensen hem dus importeren omdat alle teksten ook gewoon in het Engels zijn zolang je taalinstellingen van jouw PSP in het Engels zijn. De heruitgave van Final Fantasy III voor de PSP komt 20 september uit in Japan.

Spies wil verhuurverbod voor huisjesmelker

Grote steden krijgen extra mogelijkheden om huisjesmelkers in achterstandswijken aan te pakken. Minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies (CDA) wil onder meer een verhuurverbod voor deze malafide huiseigenaren instellen, schrijft Trouw woensdag.

Het verhuurverbod maakt deel uit van een reeks maatregelen waarmee de bewindsvrouw wil voorkomen dat oude wijken verder afglijden. Ook wil ze de leefbaarheid in dit soort wijken drastisch verbeteren. Spies stuurt haar voorstellen woensdag naar de Tweede Kamer.

Het kabinet gaat bovendien de strijd aan met taalachterstand, voortijdig schoolverlaten en oplopende schulden bij bewoners. Ook zouden eisen moeten worden gesteld aan het taalniveau van peuterleidsters en wil het kabinet meer kansen creëren voor wijkbewoners, zoals extra impulsen voor de lokale economie.

Spies wil daarnaast de zogenoemde Rotterdamwet aanscherpen. Die wordt nu vooral gebruikt om kansarme bewoners te weren uit achterstandswijken. Het gemeentebestuur van de stad noemde de wet- en regelgeving eerder al ontoereikend en riep op tot een uitbreiding van de wet om verpaupering in achterstandwijken tegen te gaan. De minister neemt een serie voorstellen die het college van burgemeester en wethouders heeft gedaan, nu grotendeels over.

Hoe het verhuurverbod in de praktijk wordt afgedwongen, moet nog worden uitgewerkt.


Spies wil verhuurverbod voor huisjesmelker (Foto: Novum)

Grote brand in gemeentehuis Waalre

In het gemeentehuis van het Brabantse Waalre woedt woensdagochtend een grote brand. De brand brak uit nadat kort na 03.00 uur twee auto's tegen het pand waren gereden, laat een woordvoerder van de politie op Radio 1 weten. De politie gaat ervan uit dat er opzet in het spel is.

De brand was rond 06.00 uur nog niet onder controle. Volgens de zegsvrouw is de schade groot en moet het pand mogelijk als verloren worden beschouwd. Bij de brand is niemand gewond geraakt. De politie is nog op zoek naar de bestuurders van de voertuigen waarmee het monumentale pand is geramd.

Als het sein brand meester is gegeven, start de politie met sporenonderzoek.


Grote brand in gemeentehuis Waalre (Foto: Novum)

Gedeserteerde Syrische generaal in Frankrijk

De Syrische brigadegeneraal Manaf Tlass, die bijna twee weken geleden het Syrische leger de rug toekeerde, bevindt zich in Frankrijk. Dat heeft de Franse president François Hollande dinsdag bevestigd.

Tlass was een vertrouweling van Assad en de zoon van een voormalige minister van defensie. Westerse landen en antiregeringsactivisten hopen dat veel andere hoge figuren binnen de Syrische krijgsmacht het voorbeeld van de brigadegeneraal zullen volgen.

Ook Madonna mogelijk afgekapt in Londen

Ook Madonna wordt zonder pardon de mond gesnoerd als haar concert dinsdagavond in het Londense Hyde Park te lang duurt. "We hebben geen keuze. We overtreden de wet als we doorgaan", zegt John Probyn van concertorganisator Live Nation tegen de Britse krant Evening Standard.

De concerten in Hyde Park mogen duren tot 22.30 uur, om de geluidsoverlast te beperken. Zaterdagavond werden de microfoons dichtgedraaid tijdens een concert in Hyde Park van Bruce Springsteen, omdat die over de tijd heen was gegaan. Daarop kwam veel kritiek.

"Het gaat niet nog eens gebeuren", verzekert de organisator. "We hebben lange gesprekken gevoerd met de mensen van Madonna. We hebben met hen besproken hoe laat ze op het podium moet verschijnen om weer op tijd te eindigen."

Of dat zo gemakkelijk is gezegd als gedaan, is nog maar de vraag. Madonna verschijnt regelmatig te laat op het podium. Eerder deze maand in de Amsterdamse Ziggo Dome begon ze pas om 22.00 uur aan haar twee uur durende show.

Olcay Gulsen ontkent romance met Ruud Gullit

Olcay Gulsen ontkent dat ze een relatie heeft met Ruud Gullit. Beiden zijn sinds kort weer vrijgezel, vervolgens dook het gerucht op dat de modeontwerpster de ex-voetballer aan de haak had geslagen.

"De media verspreiden nonsens", twitterde de 31-jarige Gulsen dinsdag. "Ik ben niet aan het daten met Ruud Gullit. Ik ben happy single!"

Gulsen verbrak vorige maand haar relatie met de ex-voetballer Edgar Davids. Ze gingen na drie jaar uit elkaar omdat ze vanwege hun drukke schema's te weinig tijd met elkaar konden doorbrengen. Ook Gullit is sinds kort weer vrijgezel, zijn ex Estelle Cruijff zette hem aan de kant voor de kickbokser Badr Hari.

Dode vrouw Rotterdam door anderen achtergelaten

De 29-jarige Italiaanse die anderhalve week geleden dood op straat werd aangetroffen in Rotterdam, is daar vermoedelijk door anderen achtergelaten. De politie heeft daar sterke aanwijzingen voor. In de directe omgeving van de plaats waar het lichaam werd gevonden, heeft de politie stoepborden met een getuigenoproep geplaatst, meldt zij dinsdag.

Het lichaam van de vrouw werd 8 juli door agenten aangetroffen op de hoek van de Donkersingel en de De Pintostraat. Sectie heeft uitgewezen dat de vrouw vermoedelijk niet door geweld om het leven is gekomen. De vrouw verbleef al geruime tijd in Nederland. In de dagen voor haar dood was zij waarschijnlijk in Rotterdam, mogelijk in de omgeving van de Donkersingel.

Gematigden Libië uitgeroepen tot winnaar verkiezingen

De gematigde Mahmoud Jibril is in de nacht van dinsdag op woensdag officieel door de Libische kiescommissie tot winnaar van de verkiezing uitgeroepen. De commissie maakte bekend dat de Alliantie van Nationale Krachten van Jibril 39 van de 80 zetels heeft gepakt. Het waren de eerste vrije verkiezingen in Libië sinds de revolutie.

Een meerderheid heeft Jibril, die tijdens de opstand premier van de rebellen was, nog niet. De raad in Libië telt 200 zetels, waarvan er 120 naar onafhankelijke kandidaten gaan en 80 naar politieke partijen. Die raad moet binnen een jaar zorgen voor onder meer een regering, kieswet, nieuwe grondwet en referendum over die grondwet.

Chileen vindt muizenstaart in Big Mac

Een man uit Chili zal voortaan wel twee keer nadenken voor hij nog eens een vestiging van de McDonald's in het stadje Temuco binnenstapt. Toen hij enkele weken geleden een flinke hap uit zijn hamburger nam, zag hij iets raars tussen de kaas en het brood uitsteken. De man vond het uitsteeksel verdacht veel op een muizenstaart lijken en diende een klacht in bij de plaatselijke autoriteiten.

Dinsdag bevestigde het hoofd van het departement van volksgezondheid de vermoedens van de man. "Er waren inderdaad sporen van de staart op het broodje te vinden", aldus Waldo Armstrong. "De staart had een kookproces ondergaan." Vermoed wordt dat de staart met opzet in het broodje is beland.

Het restaurant, waarin ook nog de nodige muizenkeutels werden gevonden, is inmiddels gesloten. Dat blijft het tot bepaald is hoe hoog de boete voor de Mac is.

Chileen vindt muizenstaart in hamburger
Chileen vindt muizenstaart in Big Mac (Foto: ANP)

Kadima stapt uit regering Israël

De partij Kadima stapt uit de Israëlische regering. De partij is het niet eens geworden met premier Benjamin Netanyahu over wijziging van de dienstplichtwet. Dat heeft Kadima-leider Shaul Mofaz dinsdag na een stemming in de fractie gezegd.

De regering is door het besluit van Kadima op de rand van de afgrond beland. Kadima trad twee maanden geleden toe tot de coalitie na de belofte van Netanyahu om de dienstplichtwet te hervormen. Momenteel zijn ultra-orthodoxe joden onder deze wet vrijgesteld van het vervullen van de dienstplicht als zij zich wijden aan religieuze studies.

Deze uitzonderingsregel schiet veel Israëliërs in het verkeerde keelgat, maar een poging tot een wetswijziging is ondanks sterk aandringen van Kadima op niets uitgelopen. "We vertrekken met opgeheven hoofd", zei Mofaz.

Het hooggerechtshof noemde de uitzondering eerder dit jaar illegaal en gaf de regering tot 1 augustus om een nieuwe wet te formuleren, maar ultra-orthodoxe partijen willen hier niet van weten.

De overgebleven regeringspartijen zijn onderling diep verdeeld over de kwestie van de dienstplicht, waardoor nieuwe verkiezingen waarschijnlijk lijken.

Netanyahu liet Mofaz in een brief weten het besluit van Kadima te betreuren. We waren dichtbij een oplossing, aldus de premier.

Kadima won de meeste zetels in de laatste verkiezingen, maar werd in de formatie buitenspel gezet. Die taak nam de Likoed-partij van Netanyahu op zich. Beide partijen zullen in eventuele nieuwe verkiezingen onderling uitmaken welke politieke koers Israël moet varen.

Politie schiet man in been bij aanhouding

In de Gelderse plaats Duiven is dinsdagavond bij een aanhouding een man door een agent in zijn been geschoten. Dat heeft de politie gemeld. Agenten waren naar de man op zoek, omdat hij bedreigingen zou hebben geuit in de relationele sfeer.

Agenten zagen de man rijden op de Texelstraat en hielden hem aan. Daarbij zagen de agenten dat de verdachte een vuurwapen had. Na een waarschuwingsschot te hebben gelost, zou de politie de man in zijn been hebben geschoten. De man is lichtgewond naar het ziekenhuis overgebracht. De agenten raakten niet gewond.

De politie Gelderland-Midden stelt, met hulp van een buurkorps, een onderzoek in.

Politie schiet man in been bij aanhouding
Politie schiet man in been bij aanhouding (Foto: ANP)

Taiwanees sterft na spelen Diablo 3

Te veel gamen is niet goed voor je en dat is nu weer eens gebleken in Taiwan waar een 18-jarige gamer is overleden nadat hij meer dan 40 uur achter elkaar de game Diablo 3 heeft zitten spelen in een internet café.

Chuang had een kamer geboekt in een internet café in Tainan, Taiwan, en arriveerde op 13 juli rond het middaguur. Gedurende twee dagen heeft hij nauwelijks gegeten terwijl hij wel al die tijd aan het spelen was. Een medewerker verscheen op 15 juli in de ochtend op zijn kamer en vond Chuang slapend. Chuang werd gewekt en volgens de verhalen stond hij op om na een aantal passen in elkaar te zakken. Vlak nadat hij in het ziekenhuis aankwam overleed hij.

De doodsoorzaak wordt gezocht in het lange zitten in eenzelfde positie wat niet goed is voor hart en bloedvaten. Het overlijden van Chuang is de tweede game-gerelateerde dode in Taiwan in 2012 nadat in februari in New Taipei een man overleed na 23 uur achtereenvolgens spelen. Welke game toen werd gespeeld is niet bekend.

Brave

Jaarlijks komt Pixar met een productie waar menig filmliefhebber naar uitkijkt, het was dan ook gek dat de studio met Cars 2 de plank volledig missloeg. Animatietechnisch was de film, zoals elke andere Pixarproductie, grensverleggend maar op het even essentiële verhalende vlak kwam de film flink tekort. Zal Pixars nieuwste kindje Brave het Cars 2-debacle doen vergeten?

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.