[Tour] Watjes

Een jongen heeft een lulletje
Een meisje heeft een klit
En Thomas heeft een rare kop
Maar won alweer een rit

De aasgieren verzamelden zich op de toppen van de Pyreneeën. Ze moesten echter lang wachten voordat de roofdieren in het peloton hun prooi in de bek hadden. Die prooi heette Evans. Bijna vijf minuten na de gele trui kwam hij vermoeid over de eindstreep.

Op zich was het een leuke rit. Al vrij snel een kopgroep met drie Nederlanders. Hoewel, kopgroep? Achtendertig renners waren weg. Net zo veel renners als het graden warm was. Op televisie zie je dat niet zo, maar reken maar dat de renners zaten te koken. Het is dat gieren meer van rauw vlees houden, anders waren er een paar renners opgegeten, denk ik. Bij Laurens ten Dam kon je wel zien hoe warm het was en hoe ver. Het kwijl hing aan zijn mond toen hij samen met Daniël Martin demarreerde uit de kopgroep. Hij werd uiteindelijk nog tiende.

Er is een tijd geweest dat de klassementsrenners ook de koninginneritten wilden winnen. Er is ook een tijd geweest dat de strijd al veel eerder begon dan op de voorlaatste berg. Ik mis Contador echt. Die liet er vorig jaar geen gras over groeien en ging meteen op de eerste berg in de aanval. Als Cavendish en Eisel er na de Aubisque nog bij zijn, dan is er iets grondig mis met het wielrennen en zeker met de tactiek van de ploegen die moeten aanvallen om de Tour te winnen. Ik ben geen ploegleider, maar ik zou juist willen dat die twee sprinters van Sky er niet meer bij zouden zijn na die eerste berg, zodat de ploegmaten van Wiggins die normaal gesproken in de bergen pas hun werk moeten doen, dan al aan de bak moeten. Maar Liquigas ging pas op zevenenveertig kilometer van de streep in de aanval door Basso op kop van het peloton te zetten. Je moet die jongens van Sky veel eerder afmatten. Lotto en BMC deden helemaal niets. Ja, toen Evans eraf was kwam Jelle Vanendert een beetje op kop, maar verder zag je ze de hele dag niet. En Wiggins liet Froome werken toen Nibali ging en reageerde zelf slechts één keertje. Ik vind hem tot nu toe de gele trui onwaardig.Watjes zijn het!

Ik moet het eerlijk bekennen. Ik krijg steeds meer waardering voor Thomas Voeckler. Hij trekt nog altijd gekke bekken, maar wint wel gewoon twee ritten. De eerste week reed hij nog zielig achteraan in het peloton. Last van zijn knie. Nu heeft hij twee zware bergritten op zijn palmares. Chapeau, Thomas. Misschien dat ene Robert uit Varseveld nu ook inziet dat je niet hoeft te wanhopen als je ergens wat pijn hebt en je klassement naar de vaantjes is. Als je een paar dagen achteraan rijdt en de rustdagen goed rust, kun je zomaar nog twee zware bergritten winnen. Maar dan moet je wel doorzetten natuurlijk.

De Nederlanders in de Tour.

Ik heb net even geklaagd over Gesink, maar ik heb niets te klagen over de Nederlandse renners die nog wel in het peloton rijden. Ten Dam doet het weer en ook Kruijswijk en Hoogerland lieten zich weer zien. Kruijswijk rijdt dus wel de Tour uit ondanks het vallen en opstaan. Daar word je als renner sterker van. Dat neem je mee naar een volgende grote ronde. We zien dit jaar ook weer dat de sterkste klassementsrenners boven de dertig zijn. Zelfs Gesink is nog maar net zesentwintig. Mollema en Kruijswijk zijn jonger.

Om over na te denken: Fränk Schlick

Morgen is er nog zo’n zware rit in de Pyreneeën. Naar het skioord Peyragudes. Onderweg nog een paar zware cols. Het is de eerste keer dat de Tour Peyragudes aandoet. Je kunt er niet alleen fietsen en skiën. Er zijn nog andere sportactiviteiten zoals paragliding en canyoning. Er zijn thermale baden natuurlijk en je kunt er uitstekend vissen.
Morgen komt de Tour dus aan in dit skioord, maar in augustus is er een ander groot evenement. Dan gaan de beste skateboarders ter wereld daar een afdaling doen Ze zullen snelheden halen van meer dan honderd kilometer per uur. En tegen die helling moeten de renners morgen naar de top klimmen.
De James Bondfilm Tomorrow never dies is hier voor een gedeelte opgenomen. Het moest toen een Afghaans landschap voorstellen in de openingsscene van de film. Je weet wel, waarin James Bond een heel leger uitschakelde en een straaljager stal. Dat stuk is daar opgenomen.
Ik denk niet dat de renners er als een straaljager naar boven gaan.

In de buurt van Peyragudes ligt het skidorp Saint-Lary-Soulan. Het ligt op 2400 meter hoogte. Een leuk gebied voor beginnende skiërs. Totaal honderd kilometer piste. Maar het is nu zomer en ook in de zomer is er voldoende te beleven in dat plaatsje. We hebben nu in Nederland de vierdaagse. Er zullen ongetwijfeld wandelaars meelopen die ook wel eens in de Pyreneeën hebben gewandeld en dat kan prima in de omgeving van Saint-Lary-Soulan.

Ik hoop dat de strijd tussen de klassementsrenners wat vroeger losbarst, maar ik ben bang dat Nibali en Van den Broeck al blij zijn met hun plekjes. Hooguit kan de Belg de Italiaan nog aanvallen, want een vierde plek is eigenlijk helemaal niets. Hij moet ook nog oppassen voor Van Garderen in de tijdrit. De Nederlandse Amerikaan staat weliswaar iets meer dan drie minuten achter de Belg, maar de man kan goed tijdrijden. In de vorige tijdrit deze Tour won Van Garderen twee minuten op Van den Broeck.