Witwassen geld kan te makkelijk in Vaticaan

Redactie

Vaticaanstad schiet tekort bij het voorkomen van het witwassen van geld en de financiering van terrorisme. De bank van het pauselijke ministaatje, het Instituut voor Religieuze Werken, voldoet aan minder dan de helft van de internationale en Europese normen op dat gebied. Dat meldt de Raad van Europa woensdag na onderzoek van toezichthouder Moneyval.

Het Vaticaan voldoet aan 22 van de 49 normen. Zestien van de 49 normen gelden als het meest belangrijk. Aan negen van deze zestien normen wordt voldaan. De Raad van Europa wil dat het Vaticaan binnen een jaar meldt welke inspanningen het onderneemt om de naleving van normen te verbeteren. Er moet onder andere worden gewerkt aan het toezicht. Het Vaticaan heeft sinds enkele jaren een toezichthouder, maar die scoort onvoldoende.

Moneyval doet onderzoek naar de normen die er zijn om witwassen van geld en het financieren van terrorisme tegen te gaan. Het is de eerste keer dat de bank van Vaticaanstad is onderzocht. Een woordvoerder van Moneyval zegt dat het Vaticaan er niet slecht uit komt. Het komt 'ergens in het midden' uit van de lidstaten die Moneyval onderzocht.