Whitmarsh wil FIA betrekken bij Concorde Agreement

Peterselieman

McLaren-teambaas en FOTA-voorzitter Martin Whitmarsh wil autosportfederatie FIA betrekken bij de onderhandelingen over het nieuwe Concorde Agreement. Het huidige akkoord in de Formule 1 loopt na dit seizoen af en Whitmarsh is van mening dat de FIA aan tafel ook een partij moet zijn en het verder gaat dan een financiële overeenkomst.

Formule 1-baas Bernie Ecclestone zou met zijn bedrijf Formula One Management al een commerciële overeenkomst hebben met vrijwel alle teams, maar getekend is er nog niet door alle partijen. Whitmarsh heeft aan Autosport laten weten dat hij wil dat ook de FIA zich achter het akkoord kan scharen. De autosportfederatie wordt er pas op het laatste moment bij betrokken.

"In mijn ogen is het voor de sport echter het beste als behalve de teams en de commerciële rechtenhouder, ook de FIA actief deel uitmaakt van deze overeenkomst. Ik hoop dan ook dat we daar nog over gaan praten en het daar van komt. Je kunt namelijk wel een verdrag sluiten dat louter betrekking heeft op de financiële kant van het verhaal, maar zolang je deel uitmaakt van een kampioenschap dat onder de vlag van de FIA valt, zal er later ongetwijfeld verwarring ontstaan als je diezelfde FIA niet ook in het akkoord betrekt."

Een probleem kan volgens Whitmarsh worden als alle afzonderlijke akkoorden samengevoegd worden. Ondanks dat Ecclestone ook in vergevorderde onderhandelingen met de FIA zou zijn kunnen er in de toekomst strubbelingen optreden. De F1-baas heeft namelijk een aantal teams beloofd meer invloed in de sport te krijgen en zich ook met de technische reglementen te kunnen bemoeien. Dat laatste is nu nog het domein van de FIA.

Tot slot zijn er tussen de teams nog verschillen van mening over hoe kosten te besparen in de Formule 1. Een aantal teams wil verder gaan dan de afspraken nu zijn en de FIA als controlerend orgaan laten functioneren. Anderen vinden de huidige afspraken goed genoeg en zijn tegen bemoeienis van buitenaf.