CD: Cypress Hill & Rusko - Cypress X Rusko

De uit Los Angeles afkomstige hiphopveteranen Cypress Hill hebben de handen ineengeslagen met de Britse producer Christopher Mercer, bij liefhebbers beter bekend als Rusko. Het resultaat mag er zeker wezen. Op Cypress X Rusko treffen we vijf nummers aan die het vertrouwde geluid van Cypress Hill in een modern dubstepjasje laten horen.

Cypress X Rusko

Bij de openingstrack van Cypress X Rusko klinkt het even alsof er een verkeerde cd in de speler is gestopt. De intro klinkt als een minimal trance-nummer totdat Rusko de bass opengooit en B-Real begint met het spitten van vlijmscherpe teksten over de zware dubstepbeats. 'Lez Go' (met Travis Barker van Blink-182 op drums) laat duidelijk een nieuw geluid horen van Cypress Hill maar wat de teksten betreft is het ouwe jongens krentenbrood. Met teksten zoals "We came here to get you high" zit Cypress Hill ook duidelijk op het voor hen vertrouwde niveau. 'Roll It, Light It' laat duidelijk de overhand van de mannen van Cypress Hill horen.

Op het derde nummer 'Shots Go Off' heeft Rusko sommige beats vervangen door pistoolschoten waardoor het geheel meteen doet denken aan Cypress Hill-klassiekers zoals 'How I Could Just Kill A Man', 'Lick A Shot' of 'Cock The Hammer' maar dan wel met heerlijke subbassen en dubstepbeats van Rusko. Het klinkt alsof de mannen al jarenlang met elkaar samenwerken. Na 'Shots Go Off', die samen met 'Roll It, Light It' op single werd uitgebracht, is het tijd voor het hoogtepunt van de EP.

"Cross the line in the town to be,
Cypress Hill keeps it incase they fail to see,
Big guns and bullets,
We pulled in to spray,
Then smoke a big ass joint and call it a day,
That's how the dog roll leavin haters jaw throwed,
Violators get rolled,
Kush and jack yeh that's a killa combo,
Messed up side show tripping up the room doors.
"

Can't Keep Me Down, de tweede single van het samenwerkingsverband, heeft een gastbijdrage van niemand minder dan Damian Marley. Een heerlijke dancehall-reggae nummer met een welbekende stonertekst waarmee je op menig dubstepfeest de dansvloer wel vol krijgt. Daar zorgen de piercende basspartijen van Rusko wel voor.

Dat geldt ook zeker voor het laatste nummer van de EP 'Medicated'. B-Real en Young De roepen het al: "We stay medicated". Het lijkt wel een protestlied tegen de invoering van de door velen gehate wietpas. Het is niet bekend hoeveel Giggle sticks er voor deze opname werden weggewerkt maar het resultaat mag er zeker wezen. Nu maar hopen dat de twee, net als Skrillex en Korn, samen eens op een podium te aanschouwen mogen zijn. Dit is zonder enige twijfel de meest stomende uitgave van Cypress Hill sinds Black Sunday uit 1993. Of zoals Sen Dog al zei in een interview in februari met het blad Rolling Stone: "I think dubstep is a natural progression of hip-hop...Especially the way that we formulated it with Rusko. There's definitely some roughness to it." Deze EP smaakt naar meer.