FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 19 juli 2012

Klachten over Obama-boksbal

Een boksbal met daarop een afbeelding van de Amerikaanse president Barack Obama als bokser met een blauw oog, is verwijderd uit de tent van de Republikeinse Partij op een markt in Indiana. Dat gebeurde nadat bezoekers - onder wie ten minste één Republikein - zich erover hadden beklaagd.

Een woordvoerder van de partij in Delaware County zei dat de boksbal op 'grappige wijze' moest aantonen dat de Republikeinen Obama in november hopen te verslaan. Hij erkende dat de manier waarop de president was afgebeeld 'lichtelijk beledigend' was.

Duizenden ontvluchten Damascus naar Libanon

Bijna 19.000 Syriërs, van wie velen uit de hoofdstad Damascus, zijn sinds woensdag naar Libanon gevlucht. Dit zei een Libanese veiligheidsfunctionaris donderdag.

"Meer dan 18.600 vluchtelingen zijn hier sinds gisteren aangekomen vanuit Syrië via de oostelijke grensovergang bij Masnaa. Velen van hen zijn het geweld in de hoofdstad en provincie ontvlucht", aldus de bron.

Eerder zei de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de VN dat er 26.900 Syrische vluchtelingen zijn geregistreerd in Libanon, hoewel de rebellen van hogere aantallen uitgaan.

Duizenden ontvluchten Damascus naar Libanon
Duizenden ontvluchten Damascus naar Libanon (Foto: ANP)

AzG: Afrika heeft meer hulp tegen aids nodig

Afrikaanse landen ontvangen onvoldoende internationale hulp in de strijd tegen aids, waardoor zij kampen met tekorten aan medicamenten. Dat heeft Artsen zonder Grenzen donderdag gezegd.

De hulporganisatie noemde Congo als voorbeeld. Dat land is niet in staat om meer dan vijftien procent van de hulpbehoevenden van de benodigde medicijnen te voorzien. "Patiënten overlijden letterlijk bij ons op de drempel", aldus AzG.

Op 22 juli gaat in Washington een aids-conferentie van de Verenigde Naties van start.

Donateurs moeten de fondsen die zij Afrikaanse landen in het vooruitzicht hebben gesteld ook overhandigen, zegt de hulporganisatie, anders kunnen de gevolgen 'catastrofaal' zijn.

Kinderen Heidi Klum moeten zich hip kleden

De kinderen van Heidi Klum moeten er altijd piekfijn uitzien. Het 39-jarige model, dat vier kinderen heeft, hanteert daarom strenge regels.

"We hebben een aantal regels in huis", vertelt Klum, die haar scheiding van Seal begin dit jaar aankondigde, aan het Amerikaanse blad People. "De eerste regel is dat je er altijd cool moet uitzien. En de tweede regel is dat je de eerste regel nooit mag vergeten."

Van haar kinderen nemen de oudste twee, de 8-jarige Leni en de 6-jarige Henry, het voorschrift het meest serieus. "Henry kleedt zich tien keer per dag om en wil heel cool zijn. Hij trekt bijvoorbeeld een shirt aan, doet dan een stropdas om zijn nek en draagt ook nog een riem over zijn shirt."

Mexico: onderzoek naar verkiezingscampagne

De conservatieve Mexicaanse Nationale Actiepartij (PAN) zegt 'hard en sluitend bewijs te hebben van het gebruik van illegale fondsen' in de campagne van de winnaar van de presidentsverkiezingen. Dat heeft PAN-leider Gustavo Madero gezegd.

Enrique Peña Nieto van de Institutionele Revolutionaire Partij (PRI) won de verkiezingen van 1 juli.

Madero zei dat zijn partij zich voegt bij de linkse partijen die willen dat de kiescommissie onderzoek doet naar het gebruik van cadeaubonnen. Die bonnen, met een totale waarde van 108 miljoen pesos (bijna 6,7 miljoen euro), zouden door de PRI zijn verspreid. Dat bedrag is ongeveer een derde van al het geld dat Peña Nieto wettelijk mocht uitgeven tijdens zijn campagne.

Madero wil dat de kiescommissie onderzoekt of mogelijk is geprobeerd de herkomst van het geld waarmee de cadeaubonnen zijn gekocht te verdoezelen.

De PAN heeft niet als doel de uitslag ongeldig te laten verklaren, iets wat de linkse partijen wel willen.

Golfer Luiten boven par op eerste dag Brits Open

Na de eerste dag van het Brits Open staat golfer Joost Luiten op drie slagen boven par. De Nederlander speelde op de Royal Lytham & St. Annes golfbaan niet slecht, maar had donderdag moeite met putten. De Australiër Adam Scott leidt de ranglijst.

Luiten speelde naar eigen zeggen solide van de tees tot de greens, maar liet het liggen in het afmaken nabij de holes. Twee bogeys en een dubbele bogey in zijn openingsronde waren het gevolg. Na de eerste dag van The Open staat Luiten gedeeld 99e.

Scott kende een uitstekende openingsdag. Hij kwam tot zes slagen onder par voor een score van 64, een evenaring van het baanrecord. Favoriet Tiger Woods had drie slagen meer nodig op de Engelse golfbaan. Zijn 67 bracht hem op een zesde stek die hij deelt met onder anderen Ernie Els.

De tweede plaats achter Scott wordt ingenomen door de Schot Paul Lawrie, Zach Johnson uit de Verenigde Staten en de Belg Nicolas Colsaerts. Zij sloegen allen 5 onder par.

Velthuizen: "EL-debuut smaakt naar meer"

Piet Velthuizen kon vanavond niet voorkomen dat Vitesse vier keer een voorsprong uit handen gaf tegen Lokomotiv Plovdiv (4-4). De doelman blikt met gemengde gevoelens terug. Velthuizen keepte een uitstekende wedstrijd, maar kon niet voorkomen dat Plovdiv viermaal wist te scoren.

Na het doelpuntrijke gelijkspel in de tweede voorronde van de Europa League moet Vitesse de klus komende week in Arnhem klaren. Velthuizen kijkt er naar uit. "Het was een mooi debuut, dit vergeet ik nooit meer. Het smaakt naar meer en dus wil ik volgende week verder komen", zo laat de doelman weten aan Omroep Gelderland. "Jammer dat we er vier tegen kregen, vooral als je ziet hoe makkelijk het gaat en hoe we staan te verdedigen."

Over zijn eigen optreden was Velthuizen echter wel tevreden. "Ik ben blij dat ik er een aantal uit kan houden en dat ik de 5-4 kon voorkomen. Daar sta ik ook voor", aldus de goalie.

Dragtsma rekent zich nog niet rijk na remise

Job Dragtsma zag zijn FC Inter Turku stunten tegen FC Twente (1-1). De oefenmeester blijft echter nuchter. Twente begon als grote favoriet aan het tweeluik met Turku, maar kon in het eerste Europa League-duel niet overtuigen. De Finnen pakten daardoor een verrassend 1-1 gelijkspel. Dragtsma was als vanzelfsprekend tevreden over dat resultaat, maar verwacht komende week desondanks een zware kluif.

"Ik moet mijn ploeg een compliment maken, ze hebben de wedstrijd zo uitgevoerd als dat we vooraf bedacht hadden", aldus de oefenmeester op de persconferentie. "Natuurlijk had ik best wel anders willen spelen en aanvallend meer brengen, maar we moeten realistisch blijven."

"Het blijft Klein Duimpje tegen Goliath. Ik hoop nu op een uitverkocht stadion volgende week. Dan is het zaak de prestatie van vandaag te herhalen, 0-0 is voor ons voldoende", zo besluit de voormalige trainer van FC Volendam.

KNVB maakt plan om homo-emancipatie te promoten

De KNVB presenteert op 11 oktober, de nationale coming-outdag, een plan waardoor homoseksualiteit in het voetbal meer moet worden geaccepteerd. Met betrokken organisaties wordt momenteel aan dat plan gewerkt, meldt de KNVB donderdag.

Volgens de voetbalbond wordt al jaren gesproken over homo-emancipatie in het voetbal, maar is het nu tijd voor een gezamenlijke aanpak. Daarom ging de KNVB onder leiding van Michael van Praag eind juni om tafel met onder meer COC Nederland, gay.nl en de John Blankensteijn Foundation. Ook oud-profvoetballer Wensley Garden, die na zijn voetbalcarrière uit de kast kwam, nam deel aan het overleg.

De KNVB zendt samen met omroep BNN op zaterdag 4 augustus een thema-avond uit over homoseksualiteit in het voetbal. De vraag waarom homo's in de voetbalwereld nog steeds een taboe zijn staat dan centraal.

Syrische rebellen nemen grenspost in

Syrische rebellen hebben donderdag een grensovergang in het westen van Irak ingenomen. Dat heeft de Iraakse brigadegeneraal Qassim al-Dulaimi gezegd.

Al-Dulaimi zei dat bij de Iraakse stad Qaim een zestal gewapende mannen de grenswachten dwong hun posten op de grensovergang verlaten. Volgens de generaal zijn de rebellen niet overgestoken naar Irak. Wel zijn Iraakse militairen naar het gebied gestuurd en in staat van paraatheid gebracht, omdat het regime van de Syrische president Bashar Assad de controle over de grens heeft verloren, aldus de brigadegeneraal.

Bij gevechten bij de Syrische grens met Noord-Irak werden volgens Al-Dulaimi 21 Syrische grenswachten gedood. De gevechten vonden plaats bij een afgelegen grenspost in de Sinjar-bergen.

Al-Dulaimi kon niet zeggen of de opstandelingen andere belangrijke grensovergangen tussen Irak en Syrië hebben ingenomen. Het grootste deel van de grens is poreus en niet goed gedefinieerd.

Qaim ligt ongeveer 320 kilometer ten westen van Bagdad.

Honkballers Oranje onderuit op HHW

Nederland heeft donderdag tijdens de Haarlemse Honkbalweek verloren van de Verenigde Staten. Het Amerikaanse talententeam had aan een run genoeg om de formatie van bondscoach Brian Farley terug te wijzen: 1-0. De VS scoorden in de vijfde inning via Austin Cosino.

Cosino kwam op de honken nadat hij was geraakt door pitcher Leon Boyd. Die raakte tot drie keer toe en slagman met zijn worp en de resulterende vrije lopen zorgden voor de enige score van de Amerikanen.

Orlando Yntema, de startende werper, had in de eerste vier innings maar een honkslag toegestaan. Boyd had een minder gelukkige avond. De Amerikanen waren hem dankbaar, want de ploeg produceerde op eigen kracht slechts twee honkslagen. Nederland stelde daar zeven honkslagen tegenover, maar wist die niet te verzilveren.

Pownews berispt voor uitzending ex-bestuurder Buma

Pownews had oud-bestuurslid van Buma/Stemra Jochem Gerrits in een uitzending in november niet corrupt mogen noemen. Dat heeft de Raad voor de Journalistiek donderdag beslist. In de uitzending bood het oud-bestuurslid de auteursrechtenorganisatie zijn diensten aan voor geld.

In de uitzending van 30 november is in een telefoongesprek te horen dat Gerrits zich wilde inzetten voor een miljoenenclaim van de componist Melchior Rietveldt. In ruil daarvoor vroeg Gerrits een derde van de opbrengst. Gerrits stapte na de uitzending per direct op als bestuurslid van Buma/Stemra.

De oud-bestuurder klaagde bij de raad dat hij niet wist dat het telefoongesprek opgenomen werd. Ook zouden in het gesprek uitspraken aan hem zijn ontlokt en was in de uitzending slechts een montage van het gesprek te horen en niet het daadwerkelijke telefoongesprek dat een halfuur duurde. De raad oordeelde op deze punten dat Pownews journalistiek onzorgvuldig heeft gehandeld.

Hoewel Pownews later een link naar het hele telefoongesprek op de website plaatste, vond de raad dat niet voldoende. De raad vraagt Pownews nu de uitspraak over Gerrits in een uitzending te behandelen of online te zetten.

Het interview (bron: Youtube)

[EL] Uitslagen tweede voorronde (19/07/2012)

Tachtig clubs kwamen in actie tijdens de tweede voorronde van de Europa League. Namens Nederland deden FC Twente en Vitesse mee in deze ronde. FC Twente kwam thuis niet verder dan 1-1 tegen Inter Turku en Vitesse speelde in een knotsgekke wedstrijd met 4-4 gelijk tegen Lokomotiv Plovdiv. SC Heerenveen zal in de volgende ronde instromen. AZ en PSV zijn al gekwalificeerd voor de play-offs van de Europa League. 

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
Xäzär Länkärän(Aze) Lech Poznan(Pol) 1-1 
Naftan Novopolotsk(Wru) Rode Ster Belgrado(Ser) 3-4 
Milsami Orhei(Mol) FC Aktobe(Kaz) 4-2 
Anzhi Makhachkala(Rus) Honvéd Budapest(Hon) 1-0
Lokomtiv Plovdiv(Bul) Vitesse 4-4 
FK Renova(Mac) FC Gomel(WRu) 0-2 
Levada Tallinn (Est) Anorthosis Famagusta(Cyp) 1-3
FC Metalurgi Rustavi(Geo) Viktoria Plzeň(Tsj) 1-3 
Inter Baku(Aze) Asteras Tripolis(Gri) 1-1
JJK Jyväskylä(Fin) FK Zeta(Mnt) 3-2 
Olimpija Ljubljana(Slo) Tromsø IL(Noo) 0-0 
Differdange(Lux) AA Gent(Bel) 0-1 
Shakhter Soligorsk(Wru) SV Ried(Oos) 1-1 
Bnei Yehuda(Isr) FC Shirak(Arm) 2-0 
Rosenborg BK(Noo) Ordabasy Shymkent(Kaz) 2-2 
Spartak Trnava(Slw) Sligo Rovers(Ier) 3-1 
Levski Sofia(Bul) FK Sarajevo(Bos) 1-0 
Apoel FC(Cyp) FK Senica(Slw) 2-0 
Ruch Chorzow(Pol) Metalurg Skopje(Mac) 3-1 
AGF Aarhus(Den) FC Dila Gori(Geo) 1-2 
Mlada Boleslav(Tsj) Thór Akureyi(IJs) 3-0 
AIK Solna(Zwe) Hafnarjördur(IJs) 1-1 
Eskişehirspor(Tur) St. Johnstone(Sch) 2-0 
KF Tirana(Alb) Aalesunds FK(Noo) 1-1 
Metalurh Donetsk(Oek) FK Čelik Nikšić(Mnt) 7-0 
Slaven Koprivnica(Kro) Portadown FC(NIe) 6-0 
Dacia Chisinau(Mol) IF Elfsborg(Zwe) 1-0 
VMFD Zalgiris(Lit) Admira Wacker Mödling(Oos) 1-1
Young Boys(Zwi) Zimbru Chisinau(Mol) 1-0
Rapid Boekarest(Roe) Myllykosken Pallo-47(Fin) 3-1 
Servette(Zwi) Gandzasar Kapan(Arm) 2-0 
FC Twente Inter Turku(Fin) 1-1 
Maccabi Netanya(Isr) KuPS Kuopio(Fin) 1-2 
NK Osijek(Kro) Kalmar FF(Zwe) 1-3 
NK Mura(Slo) CSKA Sofia(Bul) 0-0 
SK Liepājas Metalurgs(Let) Legia Warschau(Pol) 2-2
Slovan Bratislava(Slw) Videoton(Hon) 1-1 
FK Vojvodina(Ser) FK Sūduva(Lit) 1-1 
Hajduk Split(Kro) Skonto FC(Let) 2-0 
Široki Brijeg(Bos) Saint Patrick's Athletic (Ier) 1-1 

Returns op 26 juli

Veel uitvallers op derde dag Vierdaagse

Op de derde dag van de Nijmeegse Vierdaagse zijn 935 wandelaars voor de eindstreep afgehaakt. Uiteindelijk wisten 38.470 deelnemers donderdag ondanks de regen de etappe te volbrengen, meldt de organisatie.

Op de eerste dag van de 96e editie vielen 317 wandelaars uit. De tweede dag telde 908 uitvallers. Vorig jaar vielen op de derde dag 643 wandelaars uit.

Vrijdag is de laatste dag van de Vierdaagse. De laatste dag kent traditioneel weinig uitvallers. Vorig jaar moesten 174 wandelaars er op de vierde dag toch het bijltje bij neergooien.

Protest in 80 Spaanse steden

Tienduizenden ambtenaren, vakbondsleden en andere Spanjaarden zijn donderdag in tachtig Spaanse steden de straat op gegaan uit protest tegen de nieuwste bezuinigingen.

De regerende conservatieve Volkspartij (PP) maakte donderdag gebruik van haar meerderheid in het parlement om een reeks bezuinigingsmaatregelen door te drukken. Het betreft onder meer een verhoging van de omzetbelasting en een salarisverlaging voor ambtenaren.

In Madrid droegen demonstranten spandoeken met teksten als 'Nee tegen de bezuinigingen' en 'Jullie hebben ons geruïneerd'.


Protest in 80 Spaanse steden (Foto: Novum)

Vrijspraak Britse moordverdachten

Een Britse jury heeft donderdag acht mannen vrijgesproken die ervan werden verdacht drie mannen opzettelijk te hebben doodgereden tijdens rellen vorige zomer in Groot-Brittannië.

Haroon Jahan en de broers Shazad Ali en Abdul Musavir werden gedood toen een auto - naar het zich liet aanzien met plunderaars - met hoge snelheid op hen inreed terwijl ze de wacht hielden voor een aantal winkels in Birmingham.

Het incident zorgde voor hevige etnische spanningen in Birmingham. Tariq Jahan, de vader van een van de slachtoffers, riep vervolgens op televisie op tot vrede. Volgens velen maakte mede die oproep een einde aan de rellen in de stad.

Rechter Julian Flaux vroeg iedereen donderdag de rust te bewaren. Hij zei dat de 'juryleden hebben besloten dat dit een vreselijk ongeluk was' en dat hun vonnis gerespecteerd moet worden.

Roma hengelt ook Tachtsidis binnen

AS Roma blijft bijzonder slagvaardig op de transfermarkt. Ditmaal voegt de Romeinse club Panagiotis Tachtsidis toe aan zijn selectie. De Griekse jeugdinternational wordt voor 2,5 miljoen euro overgenomen van Genoa, zo valt er te lezen op de clubsite van Roma.

Tachtsidis, die bekend staat als een veelzijdige middenvelder, tekent een contract voor vijf seizoenen in de Italiaanse hoofdstad. De Griek speelde afgelopen seizoen op huurbasis voor Hellas Verona. Eerder kwam de Griek in eigen land uit voor AEK Athene, waar hij tot 2010 speelde. Tussendoor werd de middenvelder ook al verhuurd aan Chievo en Grosseto.

Eerder deze week versterkte Roma zich al met Leandro Castan, die overkwam van het Braziliaanse Corinthians. Ook onder meer oud-speler sc Heerenveen Michael Bradley tekende onlangs een verbintenis bij de Romeinse club.

Rutten: " Bij tegengoals onder de ondergrens"

Fred Rutten keek niet met al te veel plezier terug op zijn eerste officiële met Vitesse. De Arnhemmers kwamen tegen Lokomotiv Plovdiv niet verder dan 4-4. Vitesse speelde vanavond het eerste duel in de tweede voorronde van de Europa League in Bulgarije.

Vier keer kwamen de Arnhemmers voor, maar net zoveel keer liet het Plovdiv terugkeren in de wedstrijd. Uiteindelijk moet Vitesse komende week nog serieus aan de bak om de derde voorronde te bereiken. Rutten was dan ook niet tevreden.

"Bij de tegengoals gingen we door de ondergrens, we gaven heel slordig de bal weg. Ik was wel content met onze vier doelpunten. Normaal gesproken ben je door als je vier keer scoort in een uitwedstrijd maar dit was zo knotsgek. We moeten het nu thuis afmaken", aldus de oefenmeester tegen Omroep Gelderland.

Rutten denkt wel dat de voetballiefhebber op het puntje van zijn stoel heeft gezeten vanavond. "Ik kan me voorstellen dat het voor het publiek geweldig is om acht doelpunten te krijgen maar als coach had ik liever alleen die van ons gezien."

Wietplantage in afgebrande loods Egmond

In de loods in Egmond aan den Hoef waarin dinsdagavond een grote brand uitbrak, zat vermoedelijk een wietplantage. De politie heeft in de resten spullen gevonden die hier op duiden. Een 41-jarige man uit Egmond aan Zee is hiervoor opgepakt, meldt de politie donderdagavond. De brand verwoestte een aantal woningen en bedrijfsloodsen.

De verdachte huurde ruimte in de loods, waarin onder meer een kringloopwinkel zat. De oorzaak van de brand wordt nog onderzocht.

Het vuur brak dinsdag rond 19.15 uur uit in de loods aan de Lamoraalweg. De brand sloeg over naar andere panden. Een aantal woningen werd ontruimd en andere omwonenden kregen het advies ramen en deuren gesloten te houden. Rond 04.30 uur werd het sein brand meester gegeven. Een aantal woningen en bedrijfsloodsen raakte verwoest. De brandweer is woensdag nog een groot deel van de dag bezig geweest met nablussen.

Haase en Rojer uitgeschakeld in Hamburg

Het herendubbel Robin Haase en Jean-Julien Rojer is donderdag uitgeschakeld op het tennistoernooi van Hamburg. Het Nederlandse duo verloor in de kwartfinale van het Braziliaans/Spaanse koppel Rogerio Dutra Silva en Daniel Muñoz-De la Nava na een spannende driessetter: 6-3, 3-6 en 13-11.

Haase en Rojer, die als dubbel ook naar de Spelen van Londen gaan, kwamen sterk terug in de partij nadat ze de eerste set aan hun opponenten hadden moeten afstaan. In de derde set was er weinig krachtsverschil tussen de teams. Pas bij 13-11 capituleerden de Nederlanders.

Muñoz-De la Nava ging als enkelspeler wel ten onder. Hij verloor in de derde ronde met 7-6 (4) en 6-3 van de Argentijn Juan Monaco.

In het mannenenkelspel in de Duitse stad was de Spanjaard Nicolas Almagro met 6-4 en 6-3 te sterk voor Nikolay Davydenko uit Rusland. De Duitser Philipp Kohlschreiber versloeg de Italiaan Fabio Fognini met 7-5 en 6-2 en Jeremy Chardy uit Frankrijk klopte Julian Reister uit Duitsland met 7-5 en 6-4.

Gestolen schilderij Matisse teruggevonden

Een schilderij van de Franse schilder Henri Matisse dat in 2002 uit een museum in de Venezolaanse hoofdstad Caracas werd gestolen, is in een luxehotel in de Amerikaanse stad Miami opgedoken. Een stel wilde het doek 'Odalisk in rode broek' verkopen aan geïnteresseerden, die echter agenten van de Amerikaanse federale recherche FBI bleken te zijn.

Dat hebben Amerikaanse en Venezolaanse media donderdag gemeld. Het Museum voor Moderne Kunst in Caracas had het schilderij, waarvan de waarde op rond 2,4 miljoen euro wordt geschat, in 1981 gekocht bij een galerie in New York. Het werd in 2002 gestolen. De dieven hingen een vervalsing ervoor in de plaats, wat medewerkers van het museum pas later ontdekten.

Gestolen schilderij Matisse teruggevonden
Gestolen schilderij Matisse teruggevonden (Foto: ANP)

Bondsdag wil duidelijkheid over besnijdenis

Leden van de Duitse Bondsdag willen dat de regering een einde maakt aan de onduidelijkheid over de vraag of het besnijden van jongetjes wettig is. Een rechter in Keulen stelde in juni dat besnijdenis gelijkstaat aan het toebrengen van lichamelijk letsel. Die uitspraak heeft tot een verhit debat geleid.

De uitspraak betekent niet dat besnijden verboden is, maar het hoofd van de Duitse Medische Associatie heeft artsen wel aangeraden geen besnijdenissen meer uit te voeren tot de zaak juridisch helder is.

Veel joden en moslims vinden dat de uitspraak hun eeuwenoude traditie criminaliseert.

Een meerderheid in de Bondsdag stemde donderdag voor een wetsvoorstel van de regering waaronder 'medisch correct uitgevoerde besnijdenissen' worden toegestaan. De parlementsleden zijn van mening dat de wet religieuze vrijheid moet waarborgen evenals het recht van ouders om te bepalen hoe ze hun kinderen opvoeden.

Vrouw bijt agente in arm

Een agente is woensdagnacht door een 21-jarige vrouw in Tilburg in haar arm gebeten toen ze samen met een collega een einde wilde maken aan een vechtpartij. De 21-jarige Tilburgse, een 16-jarige jongen en een 22-jarige man zijn aangehouden, meldt de politie donderdag.

Het incident vond rond 02.15 uur plaats op de Primus van Gilsstraat. De 21-jarige vrouw was boos geworden op haar 22-jarige ex-vriend toen hij bij een café andere bezoekers aansprak. Daarop ontstond een volgens de politie heftige ruzie. De 16-jarige jongen, de broer van de 21-jarige vrouw, kreeg naar eigen zeggen klappen van de ex-vriend van zijn zus toen hij de twee uit elkaar wilde halen.

Een vechtpartij tussen de jongen en de man was het gevolg. Ondertussen lag de zus op de grond. Toen de politie arriveerde, keerden de vechtersbazen, die onder invloed van alcohol waren, zich tegen de agenten. De jongen en de man verzetten zich flink tegen hun arrestatie. De politie zette daarom pepperspray in.

De vrouw zit nog vast, de twee andere verdachten mochten na verhoor weer gaan.

[EL] Uitslag FC Twente - Inter Turku

FC Twente is er niet in geslaagd om het eerste duel in de tweede voorronde van de Europa League te winnen van Inter Turku. De Tukkers speelden in eigen huis met 1-1 gelijk. Volgende week wacht in Finland de return.

Twente begon goed aan het duel tegen Turku en had in het eerste half uur enkele goede kansen. Zo wist Diallo een inzet van Plet van de lijn te halen en miste een kopbal van Plet richting. Waar de ploeg van Steve McClaren niet scoorde deed oud-NAC'er Pim Bouwman dat aan de andere zijde wel. Hij knalde de bal vanaf de rand van de zestien meter achter Mihaylov.

Twente liet dit na rust niet op zich zitten en trok ten strijde. De Finnen richtten een muur op waar in de 66e minuut door Tadic een gat werd gevonden na een voorzet van Rosales. Enkele minuten later stuitte Chadli vanuit eenzelfde positie op doelman Reponen. Verder dan enkele kansen kwamen de Tukkers niet meer en mochten in de slotfase nog van geluk spreken dat een schot van Kauko de handen van Mihaylov op zijn weg trof.

FC Twente-speler Edwin Gyasi met Turku-speler Daniel Antunez (Foto: Pro Shots)

FC Twente

1 - 1

Inter Turku

 66' Tadic    38' Bouwman
 
 Gele kaart: Reponen, Aho (Inter Turku)
 
Stadion: Grolsch Veste, Enschede
Toeschouwers: nnb
Arbiter: Zimmermann (Zwi)
 
Opstelling:   Opstelling:
Mihaylov
Bengtsson (Brama/46)
Douglas
Wisgerhof
Rosales
Fer
Tadic
Schilder
Gyasi (Janssen/62)
Plet
Chadli
  Reponen
Nyman
Diallo
Aho
Antunez
Paajanen (Kauppi/85)
Bouwman (Asis/90+2)
Kauko
Ojala (Gnabouyou/81)
Sirbiladze
Lehtonen

S. Sánchez moet Spelen definitief missen

Samuel Sánchez zal zijn olympische titel definitief niet kunnen verdedigen. De Spanjaard is niet op tijd hersteld van een valpartij in de zevende etappe van de Tour de France.

De renner van Euskaltel liep daarbij onder meer een schouderblessure op. "Hij heeft nog altijd pijn. Hij kan ook niet goed het stuur vasthouden, laat staan sturen. Het is voor hem te gevaarlijk om aan een wedstrijd mee te doen", aldus zijn trainer Jose Luis Santos vandaag.

Vervolg voor 21 Jump Street

Eerder deze maand maakte Channing Tatum, via Twitter, al bekend dat er een vervolg zou komen op de succesvolle film, 21 Jump Street. De opnames voor de film zullen vanaf de herfst van dit jaar gaan plaats vinden.

In het eerste deel speelden Channing Tatum en Johan Hill twee agenten die terug keerden naar de middelbare school om een drugsbende op te rollen. Wat het verhaal is voor het vervolg is niet bekend gemaakt. Naast Tatum keert ook Hill terug in het vervolg.

21 Jump Street Poster

Gay: "9,70 nodig voor medaille op 100 meter"

Tyson Gay verwacht dat over enkele weken in Londen erg snel gelopen zal gaan worden op de 100 meter sprint. Vier jaar geleden won de Jamaicaan Usain Bolt in 9,69 seconden. Gay verwacht dat er dit keer meer atleten aan die tijd kunnen komen en dat er 9,70 seconden of sneller moet worden gelopen voor een medaille.

Gay vertegenwoordigt samen met Justin Gatlin het Amerikaanse kamp van de kanshebbers. Hij moet het opnemen tegen het Jamaicaanse blok van Bolt (wereldrecordhouder met 9,58 seconden), Asafa Powell en Yohan Blake. Gay: "Ik kom vol vertrouwen naar de Spelen, in topvorm. Bolt en Blake zijn misschien de favorieten, maar ik kan ook 9,70 lopen en zelfs sneller. Ik kan winnen."

The Who-tickets uit 1979 alsnog geldig

Fans die nog kaartjes hebben voor een concert van The Who uit 1979 kunnen deze eindelijk verzilveren. Het optreden van de Britse rockband op Rhode Island werd destijds geannuleerd nadat er elf mensen om het leven waren gekomen door verdrukking voorafgaand aan een andere The Who-show.

The Who staat op 26 februari in het Dunkin' Donuts Center in Providence, de hoofdstad van Rhode Island. "Ergens zijn er mensen die nog tickets hebben", weet Lawrence Lepore, de manager van het Dunkin' Donuts Center. "De vraag is, willen ze die inleveren? Als dat zo is, nemen wij ze aan."

Volgens Lepore werd in 1979 maximaal veertien dollar neergeteld voor een concertkaartje van The Who. Tickets voor de show in februari gaan van de hand van 57,50 tot 127,50 dollar.

Politie toont foto's van auto's aanslag Waalre

De politie heeft donderdagavond foto's naar buiten gebracht van de twee auto's waarmee de aanslag op het gemeentehuis in Waalre is gepleegd. Getuigen die de informatie hebben over de auto's of de inzittenden, worden opgeroepen zich te melden. Bij de aanslag ging het gemeentehuis in vlammen op.

Het gaat om een zwarte Volkswagen Golf met kenteken 42-JJ-ZK en een blauwe Volkswagen Bora met kenteken 11-RH-NK. De Golf is gestolen in Eindhoven, de Bora in Geldrop. Dat zou zijn gebeurd in de uren voorafgaand aan de aanslag, die woensdag in de vroege ochtend plaatsvond. De politie heeft veertig rechercheurs op de zaak gezet.

De paspoorten uit de kluis van het gemeentehuis, die de brand doorstond, worden mogelijk vanaf vrijdag uitgereikt, meldt de gemeente Waalre. Een medewerker van het ministerie van Binnenlandse Zaken beoordeelt eerst of de paspoorten inderdaad gewoon kunnen worden gebruikt. Behalve de kluis bleef ook de server van het gemeentehuis gespaard, waardoor beveiligingsbeelden gered konden worden.

Alle medewerkers van de gemeente zijn inmiddels bereikt, ook zij die gisteren nog op vakantie waren. De medewerkers hebben nazorg aangeboden gekregen; hoeveel van hen daar ook gebruik van willen maken, is niet bekend. Waar de ambtenaren vanaf maandag werken, moet nog worden besloten.

Twee auto's ramden in de nacht van dinsdag op woensdag rond 03.00 uur het pand van het gemeentehuis, waarna het gebouw in brand ging. Doordat op twee verschillende ingangen werd ingereden, kon het vuur snel om zich heen grijpen. Hoewel de gemeente, OM en de politie spreken van 'duidelijke opzet', willen zij nog geen uitspraak doen over het motief van de daders.

Helikopter marine VS neergestort in Oman

Een helikopter van de Amerikaanse marine is in Oman neergestort. Aan boord van het toestel waren vijf bemanningsleden. Dat heeft een woordvoerder van de marine donderdag gezegd. Of de vijf nog in leven zijn is niet bekendgemaakt.

Een bron bij de luchtmacht van Oman zei dat drie bemanningsleden inmiddels terecht zijn en in een ziekenhuis worden behandeld. De marine heeft een onderzoek ingesteld naar het ongeluk.

[Tour] Wiggins had bijna tranen in zijn ogen

Bij Bradley Wiggins is na de zeventiende etappe van de Tour de France het besef doorgedrongen dat hij de ronde wel eens zou kunnen gaan winnen. De renner van Team Sky hield stand in de bergen en liep in de laatste beklimming van de dag nog eens weg bij zijn concurrenten. Hij kwam samen met ploeggenoot Chris Froome over de streep.

"Op de top van de Peyresourde stond ik mezelf voor het eerst de gedachte toe dat ik deze ronde ga winnen. In de slotfase had ik moeite om de concentratie vast te houden. Froome schreeuwde steeds dat we een kans hadden om uit te lopen. Ik was even in een andere wereld, had bijna tranen in mijn ogen."

In de etappe werd actie verwacht van de nummer drie van het klassement Vincenzo Nibali, maar de Italiaan kon op de slotklim niet meer volgen. "Ik zei bij de start in Luik al dat je 21 dagen constant moet presteren in de Tour. Nibali was woensdag top, maar vandaag niet. Hij zat al heel vroeg aan zijn limiet." Wiggins zelf zat dat ook, maar kreeg hulp van Froome. "Hij reed opnieuw heel sterk. De hele ronde al is hij een fantastische ploeggenoot. Ik weet zeker dat hij ooit de Tour zal winnen en dat ik daaraan een bijdrage lever."

De Bakker verder in Bercuit

Thiemo de Bakker heeft donderdag de kwartfinale van het challengertoernooi in Grez-Doiceau (Bercuit) bereikt. De Westlandse tennisser had het een set lastig tegen Germain Gigounon. De Belg won de eerste set, maar de volgende twee bedrijven gingen vervolgens simpel naar De Bakker: 4-6, 6-1 en 6-2.

André Ghem is in de kwartfinale de tegenstander van De Bakker. Hij versloeg eerder op de dag Matwé Middelkoop. De Braziliaan speelt voor de derde ronde op rij tegen een Nederlander. In de eerste ronde was hij al te sterk voor Nick van de Meer.

Thomas Schoorel bereikte woensdag al de kwartfinale van het Belgische toernooi. Hij neemt het daarin op tegen de Argentijn Marco Trungelliti.

'Spaanse steun is alleen voor banken'

Het bedrag van 100 miljard euro aan noodleningen dat aan Spanje is beloofd, kan alleen worden gebruikt voor steun aan zwakke Spaanse banken. Dat stelde een woordvoerder van de Europese Commissie donderdag in een reactie op mediaberichten dat Spanje het geld ook voor andere doeleinden zou kunnen gebruiken.

Onder meer de Spaanse krant El País schreef donderdag dat Spanje geld dat niet nodig is om de banken te ondersteunen, zou kunnen aanwenden om bijvoorbeeld obligaties op te kopen. Op die manier zou Spanje kunnen proberen de hoge rente op zijn staatsleningen te drukken.

Volgens de woordvoerder zijn Europese documenten echter verkeerd begrepen. Daarin staat dat ongebruikte middelen voor andere doeleinden kunnen worden gebruikt. Daar moet echter apart toestemming voor worden gevraagd aan de andere eurolanden, die dan strengere voorwaarden kunnen stellen.

Recordkreeft geveild voor twaalfduizend euro

Een 4,9 kilo wegende kreeft heeft donderdag op een veiling in het Zeeuwse dorp Zonnemaire twaalfduizend euro opgebracht. Visser Henk Jumelet, die de kreeft zeven weken geleden in zijn fuik vond, bracht zelf het hoogste bod uit. Dat meldt zijn vrouw Mariska Jumelet. De opbrengst gaat naar het Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam.

"Het opbieden bleef maar doorgaan, maar uiteindelijk gunden de genodigden de visser het laatste bod", meldt Mariska Jumelet. Samen met extra donaties en de opbrengst van een diner rondom de veiling gaat er in totaal 15.600 euro naar het goede doel. De twee afgevaardigden van het Sophia Kinderziekenhuis zijn volgens haar 'superblij' met het opgehaalde bedrag.

Kreeftenvisser Henk Jumelet haalde de megakreeft bij Ouwerkerk uit de Oosterschelde naar boven en besloot direct dat hij Karel in leven wilde houden. "Zo'n grote kreeft had ik nog nooit gevangen. Ik vond het zonde om dit unieke exemplaar in de pan te gooien, want hij kan beter voor nakomelingen zorgen. Daarom gun ik hem zijn vrijheid."

Jumelet wilde voor het goede doel een zo hoog mogelijk bedrag ophalen. "Daarom heb ik een veiling georganiseerd en tegelijkertijd iedereen een gezellige middag bezorgd."

Henk Jumelet mocht als hoogste bieder zelf mee in de helikopter toen kreeft Karel donderdagmiddag rond 16.30 uur werd teruggezet op de plek waar hij is gevangen. Een duiker maakte vervolgens filmopnamen van de manier waarop kreeft Karel zich op zijn oude stekje gedroeg.

Volgens kenners is Karel de zwaarste kreeft die ooit in de Oosterschelde is gevangen. Een doorsnee volwassen kreeft weegt krap een kilo. Karel is naar schatting 45 jaar oud. Visser Jumelet wenst hem een 'vruchtbare oude dag' toe.

Tsjechië jaagt nucleaire ambities na

De Tsjechische regering heeft besloten een uraniummijn open te houden in het kader van het ambitieuze Tsjechische nucleaire programma. Milieuactivisten zijn tegen de plannen.

Premier Petr Necas liet donderdag weten ook elders in het land geschikte plekken te zoeken om uranium te delven. Vorig jaar werd in de bestaande mijn in Rozna, de enige in zijn soort in Centraal-Europa, zo'n 224 ton uranium geproduceerd.

Hoewel sommige landen na de kernramp in Japan vorig jaar hun nucleaire ambities in de koelkast zetten, wil Tsjechië het aantal kernreactoren in het land uitbreiden van zes tot ten minste acht.

Psychologische hulp na zelfmoord celgenoot

De 18-jarige man die in de gevangenis van Doetinchem in april getuige was van de zelfmoord van zijn celgenoot, krijgt psychologische hulp. Als zijn verzekering de hulp niet vergoedt, zorgt de gevangenis ervoor. Dat is afgesproken met de advocaat van de man, meldt een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie donderdag.

De man uit Almelo, die inmiddels op vrije voeten is, liet vorige week via zijn advocaat weten psychologische hulp te willen omdat hij psychische schade had overgehouden aan het zien van de zelfmoord. Direct na het incident heeft de gevangenis de man psychologische hulp aangeboden, maar die werd toen geweigerd. "Nu willen wij de man alsnog tegemoetkomen", meldt de woordvoerder.

De 18-jarige man, die begin juni vrijkwam, werd volgens zijn advocaat 's nachts wakker toen hij zijn celgenoot in een kledingkast zag hangen.

Bondsdag akkoord met steun Spaanse banken

De Duitse Bondsdag heeft donderdag ingestemd met het reddingspakket van honderd miljard euro voor kwakkelende Spaanse banken. Van de parlementsleden stemden 473 voor en 97 tegen. Dertien onthielden zich van stemming.

De Bondsdag moet alle beslissingen om geld van het Europese noodfonds te gebruiken steunen. Duitsland heeft de grootste economie van Europa en levert de grootste bijdrage aan het fonds; het staat garant voor 29 miljard euro uit het pakket voor Spanje.

De regering is van mening dat het stabiliseren van de Spaanse bankensector noodzakelijk is om te voorkomen dat de kredietcrisis uitdijt.

Vrijdag geven de ministers van financiën van de eurozone hun definitieve goedkeuring aan de noodhulp voor Spanje.

Rosenthal noemt veto Rusland en China triest

Minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) vindt het 'bijzonder triest' dat Rusland en China niet hun verantwoordelijkheid hebben genomen in de kwestie rond Syrië. Dat laat de minister weten in een reactie op het veto Rusland en China uitspraken over een resolutie met sancties tegen het door een burgeroorlog verscheurde Syrië.

Volgens Rosenthal is het noodzakelijk dat zo snel mogelijk een politieke oplossing wordt gevonden voor Syrië. "Dit is opnieuw een gemiste kans van de internationale gemeenschap om eensgezind een resolutie aan te nemen die het Syrische regime ertoe brengt het geweld tegen zijn bevolking te staken."

Het belangrijkste struikelblok was donderdag de eis van het Westen dat nieuwe sancties onder Artikel 7 van het Handvest van de Verenigde Naties met militair ingrijpen worden gehandhaafd.

[EL] Uitslag Lokomotiv Plovdiv - Vitesse

Vitesse is er tijdens een knotsgek duel tegen Lokomotiv Plovdiv niet in geslaagd om te winnen. De Arnhemmers kwamen vier keer op voorsprong, maar de Bulgaarse opponent kwam even zo vaak weer terug. Eindstand: 4-4.

De ploeg van nieuwbakken trainer Fred Rutten begon het duel goed en legde overtuigend voetbal op de grasmat. Het verzorgde voetbal bleek echter van korte duur te zijn, waardoor Lokomotiv Plovdiv al snel het idee kreeg dat er iets te halen viel. Toch kwam de Arnhemse formatie uiteindelijk op voorsprong door een goal van Jonathan Reis.

De voorsprong was echter van korte duur, want nog geen minuut later tekende Todorov de gelijkmaker aan. In het vervolg kwam Vitesse via Marco van Ginkel en Wilfred Bony tot tweemaal toe op voorsprong, maar Lokomotiv Plovdiv liet zich niet van de wijs brengen en slaagde er in om tot twee keer toe op gelijke hoogte te komen.

Uiteindelijk leek een droge knal van Van Ginkel Vitesse alsnog de overwinning op te leveren, maar het mocht niet zo zijn. De thuisploeg toonde opnieuw karakter en sleepte een verdiend gelijkspel uit het vuur.


Lokomotiv Plovdiv

4 - 4

Vitesse

 23' Todorov
 49' Lazarov
 64' Lazarov
 90+2' Dos Santos
   22' Reis
 30' van Ginkel
 53' Bony
 77' van Ginkel 
 
 Gele kaart: Bengelloun, Rodrigues, D.Georgiev, (Lokomotiv Plovdiv)
 
Stadion: Lovech Stadion, Lovech
Toeschouwers: n.b.
Arbiter: Lahoz (Spa)
 
Opstelling:   Opstelling:
Gospodinov
Rodrigues
Bengelloun
Salamastrakis
Venkov
Todorov
D. Georgiev
V. Georgiev (Dos Santos/57)
Zlatinski (Kiriakidis/85)
Serginho (Marques/73)
Lazarov
  Velthuizen
Yasuda
Kalas
Kashia
van Aanholt (van der Struijk/70)
van Ginkel
van der Heijden
Hofs (Pröpper/62)
Ibarra (Chanturia/80)
Bony
Reis

Spierblessure voor Sedoc

Gregory Sedoc heeft in de aanloop naar de Olympische Spelen een spierblessure opgelopen. De Nederlandse hordenloper liep gisteren in de Flanders Cup in Gent een scheurtje in zijn dijbeen op, zo blijkt uit onderzoek van sportarts Peter Vergouwen.

Sedoc zal nu een trainingskamp en Barcelona laten schieten en zich gaan richten op zijn herstel. Hij hoopt op tijd fit te zijn voor de series van de 110 meter horden die op 7 augustus op het programma staan.

Ellen Page deelt haar ervaring in Beyond: Two Souls-video

Sony heeft vorige week tijdens Comic-Con uitgebreid kunnen spreken met Ellen Page en David Cage over Beyond: Two Souls. Vandaag heeft Sony daarover een video vrijgegeven. In de video leren we meer over Beyond: Two Souls, en de ervaringen die Ellen Page opneemt tijdens het helpen aan de game.

Beyond: Two Souls is een nieuwe game van Quantic Dream, ontwikkelaar van Heavy Rain, die in 2013 uit komt voor PlayStation 3. Heb je na het zien van de video nog meer interesse gekregen in de game? Lees dan de uitgebreide E3-preview van StefanW.

Tottenham Hotspurs werkt samen met EA Sports

Electronic Arts en Tottenham Hotspur zijn tot een drie jaar durende samenwerking gekomen. Door de samenwerking is de Londense voetbalclub een officiële videogame partner geworden van EA Sports.

Zowel Daniel Levy, voorzitter van de Spurs, alsmede Matt Bilbey, vicepremier van EA Sports, zijn enorm verheugd over de overeenkomst. “Over the course of the past few years we've seen the international profile of the Club rise significantly, especially across key markets in Asia and North America. We are delighted to have the opportunity to partner with EA SPORTS, one of the world's leading entertainment brands, and provide them with the opportunity to reach our global fan base." aldus Levy.

Tottenham Hotspur gaat tijdens de voorbereiding voor het nieuwe seizoen naar de Verenigde Staten. Naast dat de Spurs het daar opnemen tegen LA Galaxy en New York Red Bulls, gaan de spelers ook op bezoek bij EA Sports in New York. Tijdens het bezoek worden er 3D scans gemaakt van de gezichten van de spelers uit de selectie. Dankzij de scans, ziet iedereen er nog beter uit in FIFA 2013.

Eerder werd er al een samenwerking gemaakt met Arsenal, Aston Villa, Chelsea, Everton, Fulham, Newcastle en Manchester City. Voor de grootste fans van de Spurs is het daarnaast mogelijk om uiteindelijk een speciale uitvoering te downloaden voor de boxart van FIFA 2013. Uiteraard met spelers van de Spurs op de voorkant, of dat eventueel van der Vaart gaat worden, is niet bekend.

Spurs

Britse grenswachten staken dag voor Spelen

De Britse grenswachten gaan op 26 juli staken, de dag voor de openingsceremonie van de Olympische Spelen. Dat maakte hun vakbond donderdag bekend. De douanebeambten zijn het niet eens met de inkrimping van het personeelsbestand. Ze vinden dat de werkdruk toeneemt door de ontslagen.

De UK Border Agency controleert onder meer bij internationale vliegvelden en de havens waar veerboten van het Europese vasteland aankomen.

Rond het begin van de Olympische Spelen reizen waarschijnlijk honderdduizenden mensen naar Londen.

Britse grenswachten staken dag voor Spelen
Britse grenswachten staken dag voor Spelen (Foto: ANP)

Twaalf jaar geëist voor IJmuidense drugsbaas

Tegen de 57-jarige Freek de K. uit IJmuiden is donderdag twaalf jaar cel geëist voor grootschalige drugshandel, witwassen en het leidinggeven aan een criminele organisatie. Dat laat het Openbaar Ministerie in Haarlem donderdag weten.

De K. werd in 2010 opgepakt na een twee jaar durend onderzoek, dat zich vertakte naar onder meer Colombia, Polen, Litouwen en Duitsland. Justitie ziet De K. als de onbetwiste leider van de organisatie. In de zaak zijn ook andere verdachten opgepakt.

De K. zou keer op keer anderen het risico van aanhouding en vervolging hebben laten lopen om zelf buiten beeld te blijven Van de winst die hij opstreek betaalde hij huizen, auto's, horloges en cruises.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Brand in studio Lange Frans

In de studio van Lange Frans heeft donderdagmiddag korte tijd brand gewoed. Dat maakte Daniëlle, de vrouw van de rapper, bekend via Twitter.

"Er is inderdaad brand geweest bij ons in de studio en Lange Frans heeft veel spullen kunnen redden. De brandweer had het snel onder controle." De 31-jarige rapper werd door de ambulance naar het ziekenhuis gebracht 'voor onderzoek en zuurstof'. "Zoals het er nu naar uitziet gaat met Lange Frans alles goedkomen!"

Wimbledon vanaf 2015 week later

Het tennistoernooi van Wimbledon zal vanaf 2015 een week later plaatsvinden dan traditioneel het geval was. Dat heeft de All England Club, die Wimbledon organiseert, donderdag laten weten. Zo zit er meer tijd tussen Roland Garros en Wimbledon.

De All England Club is tot het besluit gekomen na uitvoerig overleg binnen de tenniswereld en de sportwereld in het algemeen. Het plan is om een periode van drie weken, in plaats van de huidige twee, te creëren tussen Roland Garros en Wimbledon.

Philip Brook, de voorzitter van de All England Club, lichtte de beslissing toe. "Het is het beste voor het tennis om de spelers gelegenheid te geven te herstellen van Roland Garros en de aanpassing te maken van het spelen op gravel naar het spelen op gras."

Brook erkende dat de verandering enkele aanpassingen in de tenniskalender vergt. "Maar we hebben op deze manier nog voldoende tijd om alles te plannen. We denken dat de tennissers graag een langer grasseizoen zullen afwerken."

Blowverbod in Amsterdamse zandbak

De kinderspeelplaats in de Hemonystraat in de Amsterdamse Pijp is voortaan verboden terrein voor wie een jointje wil opsteken. Na lang aandringen van ouders uit de Pijp is er een blowverbod ingesteld, laten VVD en D66 in de deelraad van Amsterdam-Zuid donderdag weten.

Het speelplein ligt midden in een gebied waar veel coffeeshops te vinden zijn. "Kinderen moeten in een zandbak geen last hebben van blowende mensen", laten de fractieleiders Alexander Scholtes (D66) en Jeroen van Wijngaarden (VVD) weten.

Er is door het stadsdeel Zuid een bord geplaatst met de tekst 'niet blowen'. Omwonenden en de coffeeshops uit de buurt hadden al eerder een bord opgehangen met een vriendelijk verzoek om elders te blowen, maar dat sorteerde onvoldoende effect.

VVD en D66 willen een blowverbod voor alle speelplaatsen.

Vooral linkse kiezers zweven

De kiezers die nog niet weten op welke partij ze op 12 september hun stem gaan uitbrengen bevinden zich vooral aan de linkerzijde van het politieke spectrum. Dat blijkt donderdag uit een peiling van Eenvandaag. De strijd gaat vooral tussen SP en PvdA, die samen om zes zetels strijden. De SP staat in de peilingen op 34, de PvdA op negentien.

In totaal zijn er op links nog minimaal elf zetels onbeslist, zo peilen de onderzoekers. Twee zetels zouden behalve naar de SP en de PvdA ook naar D66 kunnen gaan, en nog twee naar GroenLinks. Voor een groep kiezers ter grootte van één zetel is geen van deze partijen al afgevallen.

De SP staat met zijn 34 gepeilde zetels op gelijke hoogte met de VVD, ver voor de andere partijen. De PvdA is ten opzichte van de vorige peiling een zetel gestegen, net als het CDA, dat nu op veertien zetels staat. GroenLinks verliest een zetel en zakt weg naar vier, net als de Partij voor de Dieren, die nu met twee zetels in de Kamer zou komen.

PVV (zestien), D66 (veertien), ChristenUnie (acht), SGP (drie) en 50Plus (twee) blijven in de peiling stabiel.

EU-hof: mobiele grenscontroles mogen

De marechaussee mag mobiele controles in de grensstreek houden om zo illegalen op te pakken. Dat is niet in strijd met het Schengenverdrag voor vrij verkeer van personen. Dat blijkt donderdag uit een uitspraak van het Europees Hof van Justitie in Luxemburg.

Het hof deed zijn uitspraak op verzoek van de Raad van State. De bestuursrechter wilde duidelijkheid van het hof over het Schengenverdrag. Daarin staat in welke gevallen lidstaten van de Europese Unie toezicht aan de binnengrenzen mogen uitoefenen. De marechaussee doet dat met zogeheten mobiel toezicht veiligheid.

Het hof stelt nu dat Nederland deze controles binnen twintig kilometer van de grens onder bepaalde voorwaarden mag uitoefenen. Zo worden beperkingen gesteld aan het aantal controles, die niet het karakter mogen krijgen van reguliere grenscontroles.

Aanleiding voor de Raad van State om advies te vragen aan het Europese hof is het hoger beroep van een illegale Afghaan die in maart per bus Nederland binnenkwam en bij Venlo werd aangehouden. Dat gebeurde tijdens een mobiele controle. Nu de uitspraak uit Luxemburg er ligt, zal de Raad van State de zaak weer oppakken. Later dit jaar wordt een uitspraak verwacht.

De marechaussee is blij met de uitspraak van het Europese hof. "We zijn blij dat het hof met deze uitspraak onze visie bevestigt", zegt de commandant van de marechaussee Hans Leijtens. "Dit is een opsteker voor onze medewerkers, die met het mobiel toezicht veiligheid dagelijks een waardevolle bijdrage leveren aan de veiligheid van Nederland."

Behalve tegen illegalen worden de controles ook gebruikt tegen mensensmokkel en identiteitsfraude, drugssmokkel en witwassen.

'Hezbollah voerde aanslag Bulgarije uit'

De Libanese Hezbollah-militie zat achter de terreuraanslag in Bulgarije van woensdag "in samenwerking met Iran". Dit stelde althans de Israëlische premier Benjamin Netanyahu donderdag.

Iran ontkent dat het achter de aanslag op Israëlische toeristen in Bulgarije zit. De beschuldigingen zijn "ongegrond", verklaarde de Iraanse ambassade in het Oost-Europese land eerder donderdag.

Een onbekende man blies zichzelf woensdag op bij een bus met Israëlische toeristen op het vliegveld van het Bulgaarse Boergas. Vijf Israëliërs, een Bulgaarse chauffeur en de dader kwamen om. Israël dreigt met "een krachtige reactie".

'Hezbollah voerde aanslag Bulgarije uit'
'Hezbollah voerde aanslag Bulgarije uit' (Foto: ANP)

Amsterdam Zuidoost wil af van naam

Het stadsdeel Amsterdam Zuidoost wil niet langer een aparte woonplaats zijn, maar bij Amsterdam horen. De naam Zuidoost zorgt ervoor dat woningzoekenden het stadsdeel links laten liggen, denkt het stadsdeelbestuur.

Zuidoost grenst niet aan de rest van Amsterdam, maar wordt ervan gescheiden door Duivendrecht en Diemen. Het stadsdeel, dat nog altijd kampt met een slechte reputatie, geldt al sinds de jaren zeventig als aparte woonplaats. Volgens de lokale bestuurders is het tijd om een einde te maken aan deze uitzonderingspositie. "Zuidoost is gewoon Amsterdam, net zoals Noord en Zuid."

Een gevolg van de aparte plaatsnaam is dat woonruimte in Zuidoost op woningsites niet te vinden is met de zoekterm Amsterdam. Volgens het stadsdeel lopen woningzoekenden zo tal van ruime en betaalbare woningen mis.

Het college van burgemeester en wethouders van Amsterdam moet besluiten over de naamswijziging.

FOK!filmtip van de dag: Batman Begins

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daar aan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te zien? Je leest het op FOK!film.

Het is vanavond Batman-avond bij Veronica. Vanavond trapt de zender om 20:30 uur af met het eerste deel van Christopher Nolan's Batman Trilogie: Batman Begins. In dit verhaal zien we hoe de kleine Bruce Wayne een trauma oploopt als zijn ouders voor zijn ogen worden vermoord. Als Bruce een volwassen leeftijd heeft bereikt besluit hij om op een bedevaarttocht te gaan naar het verre oosten waar hij wordt opgevangen door de onsterfelijke Ra's Al-Ghul die hem zijn training geeft. Als Bruce Wayne terugkeert naar Gotham City ziet hij dat de stad in handen is gevallen van gangsters en corrupte agenten. Hij besluit een andere identiteit aan te nemen en als The Dark Knight de straten van Gotham schoon te veegen. 

Om 23:10 is er op dezelfde zender een 'making of' te zien van de nieuwe Batmanfilm The Dark Knight Rises. Veronica sluit de avond af met Tim Burton's Batman Returns.

Niemand kan The Dark Knight aan!

Ook meehelpen aan de FOK!filmtip? Meld je aan als redacteur nieuws voor FOK!film. Stuur een bericht met motivatie naar film@fok.nl!

[Tour] Valverde wint na lange solo

Alejandro Valverde heeft de zeventiende etappe in de Tour de France, van Bagnères-de-Luchon naar Peyragudes, gewonnen. Na een lange solo kwam de Spanjaard van Movistar alleen over de finish. Thomas Voeckler kan na vandaag de bolletjestrui niet meer ontgaan.

Vanuit de start probeerden een aantal renners weg te komen. Albert Timmer kreeg een gaatje en zijn maximale voorsprong was vijftien tellen, maar hij werd snel weer gegrepen. Daarna waren er meerdere renners die op avontuur wilden gaan, maar niet weg konden blijven. De eerste berg van de dag was de Menté, een col van de eerste categorie. Een omvangrijke ploeg reed aan de voet van de klim weg met daarin Rolland, Leipheimer, Cobo en Voeckler.  Ten Dam wist zich ook bij de groep te voegen. Het verschil met het peloton, waar Sky het tempo maakte, was echter niet groot en ze werden gauw weer ingelopen.

Net onder de top demarreerde Kessiakoff. Voeckler en Rolland konden de Zweed ternauwernood volgen. Voeckler zette aan vlakbij de top en kwam voor Kessiakoff boven. In de afdaling ontstond er een kopgroepje met Casar, Martinez, Costa, Valverde, Kessiakoff, Voeckler en Péraud. Vervolgens was het Nibali die uit het peloton ontsnapte en bij de kopgroep aansloot. De andere koplopers waren echter niet blij met Nibali in de kopgroep en uiteindelijk liet de Italiaan zich dan ook terugzakken. De voorsprong van de kopgroep liep daarna op naar 51 seconden. Uit het peloton ontsnapten vervolgens Hoogerland, Ten Dam en even later ook Vinokourov. Het bleef onrustig want de volgenden die wegsprongen waren Weening, Leipheimer en Chris Anker Sörensen.

De tweede berg van de dag, Les Ares, was van de tweede categorie. De groep met Weening, Hoogerland en Ten Dam had een kleine minuut achterstand op de kopgroep. Het peloton volgde 45 seconden daarachter. Voeckler was als eerste boven voor Kessiakoff. De groep met de drie Nederlanders zaten daar 45 seconden achter, het peloton op één minuut en twintig seconden. Weening reed in de afdaling weg en sloot even later aan bij de kopgroep. Met nog 77 kilometer voor de boeg had de kopgroep ruim twee minuten op het peloton. De groep met Hoogerland en Ten Dam zat op negentien seconden van de koplopers en zij sloten even later aan. Het verschil tussen de kopgroep en het peloton liep langzaam terug.

De zwaarste col van de dag was de Port de Balés, van de buitencategorie. Kadri, Azanza en Izaguirre wisten zich los te maken van de kopgroep. Ze kregen een maximale voorsprong van 41 tellen op de rest van de kopgroep, maar daarna liep het terug. Nadat Kadri ging versnellen kon alleen Izaguirre mee en moest Azanza lossen. In de groep achter de twee koplopers moesten Hoogerland en Ten Dam lossen. Valverde, Costa, Leipheimer en Martinez gingen onderweg naar de twee koplopers en konden aansluiten. Weening, die een erg sterke indruk maakte, en Vinokourov zaten in de groep daarachter.  

Zo'n drie kilometer onder de top waren het de ploeggenoten Costa en Valverde die aan kop reden. Valverde ging daarna alleen verder. In het peloton was het Liquigas dat de regie voerde en het verschil met de kop werd alsmaar kleiner. Op de top was het verschil van Valverde met Voeckler en Kessiakoff 1,47, het peloton volgde op ruim twee minuten. In de afdaling vergrootte Valverde zelfs nog zijn voorsprong. De laatste berg van de dag was de Peyragudes van de eerste categorie. Tien kilometer voor de meet demarreerde Vanendert uit de groep Wiggins, waarschijnlijk als springplank voor Vandenbroeck. De voorsprong van Valverde liep snel terug. De groep Wiggins werd steeds kleiner. Brajkovic en Zulbedia moesten lossen en ook Evans had het moeilijk. Vandenbroeck demareerde vervolgens richting Vanendert en de groep Wiggins brak. Evans moest definitief lossen.

Zeven kilometer voor de meet was de voorsprong van Valverde nog maar anderhalve minuut. De paar kilometer daarna bleef het verschil stabiel. In de groep met Wiggins was de drager van de gele trui zelf die aan kop reed. Nibali en Van Garderen konden moeilijk mee terwijl Valverde drie kilometer voor de finish nog maar een minuutje voorsprong had. Nibali wist zich nog wat te herpakken. Wiggins had het moeilijk en Froome, die een sterkere indruk maakte, wachtte even op zijn kopman. Wiggins leek leeg te zijn en kon het tempo van Froome niet bijhouden waardoor Froome zijn tempo wat moest indammen. Pinot wist zich bij het tweetal aan te sluiten. Valverde wist een kleine voorsprong te behouden en kwam als verdiende winnaar over de streep. Froome en Wiggins kwamen op 18 seconden achterstand als de nummers twee en drie over de meet.

Uitslag zeventiende etappe

# Naam Ploeg Land Tijd
1 Alejandro Valverde MOV SPA 4.12,11
2 Chris Froome SKY GB +0.18
3 Bradley Wiggins SKY GB z.t.
4 Thibaut Pinot FDJ FRA +0.22
5 Pierre Rolland EUR FRA +0.25
6 Jurgen v.d. Broeck LOT BEL z.t.
7 Vincenzo nibali LIQ ITA +0.37
8 Tejay van Garderen BMC VS +0.54
9 Chris Horner RSh VS +1.01
10 Daniel Martin GAR IER +1.10

Algemeen klassement

# Naam Ploeg Land Tijd
1 Bradley Wiggins SKY GB 78.28.02
2 Chris Froome SKY GB +2.05
3 Vincenzo Nibali LIQ ITA +2.41
4 Jurgen v.d. Broeck LOT BEL +5.53
5 Tejay van Garderen BMC VS +8.30
6 Cadel Evans BMC AUS +9.57
7 Haimar Zubeldia RSh SPA +10.11
8 Pierre Rolland EUR FRA +10.17
9 Janez Brajkovic AST SLO +11.00
10 Thibaut Pinot FDJ FRA +11.46

Minder aanmeldingen bij universiteiten

Het aantal aanstaande bachelorstudenten aan de Nederlandse universiteiten ligt twee procent lager dan vorig jaar rond deze tijd. Dat blijkt uit een analyse van de wekelijkse vooraanmeldingscijfers van Studielink, die Novum Nieuws inzag. In het hoger beroepsonderwijs is juist sprake van een stijging van 3,3 procent, zo meldt de HBO-raad.

De grootste stijger in de cijfers van maandag is de Universiteit Maastricht, waar zich tot nu toe veertien procent meer studenten hebben gemeld. Ook Wageningen UR (tien procent) en Universiteit Leiden (acht procent) laten forse groeicijfers zien.

Grootste uitschieters naar beneden zijn de twee Amsterdamse universiteiten. Aan de Vrije Universiteit meldden zich veertien procent minder studenten voor een bachelorstudie, bij de Universiteit van Amsterdam dertien procent.

Bij de cijfers van Studielink gaat het om gewogen cijfers. Dat betekent dat rekening wordt gehouden met studenten die zich voor meer studies inschrijven, terwijl ze er uiteindelijk maar een gaan volgen. De vereniging van universiteiten VSNU doet geen uitspraak over voorlopige cijfers, die ze ook niet wil bevestigen.

De cijfers van de HBO-raad geven geen inzicht in de verschillen tussen hbo-instellingen. Wel is voor agrarische studies een stijging van bijna zeventien procent te zien. Die stijging wordt gevormd door een relatief klein aantal van 327 studenten. Enige daler in het hbo is de pedagogische sector, die een min van 6,2 procent noteert.

Tot nu toe hebben zich aan de dertien universiteiten die zijn aangesloten bij de VSNU 52 duizend nieuwe bachelorstudenten gemeld. In het hbo gaat het om 109 duizend nieuwe studenten. Het nieuwe studiejaar begint in september. Studenten kunnen zich tot op het laatste moment aanmelden.

Boonen van start in Ronde van Wallonië

Tom Boonen gaat zaterdag ondanks een gebroken rib van start in de Ronde van Wallonië. De Belg beslist na die koers over zijn deelname aan de Olympische Spelen. "Drie dagen rust hebben mij goed gedaan", zei Boonen, die vandaag zonder problemen een training afwerkte van honderd kilometer.

"Tijdens de training heb ik geen last gehad van mijn rib. Het voelde alleen wat ongemakkelijk", aldus Boonen. Hij stapt zoals gepland na de eerste drie etappes van de Ronde van Wallonië af, om zich daarna volledig te richten op de olympische wegrace in Londen. "Ik ben iets optimistischer over mijn deelname aan de Spelen."

"Maar het is belangrijk om te zien hoe ik reageer in een wedstrijd, waarin mijn lichaam meer gespannen is dan in training", blijft Boonen voorzichtig.

Opstelten bezoekt afgebrand gemeentehuis Waalre

Minister van Veiligheid en Justite Ivo Opstelten (VVD) heeft donderdagmiddag Waalre bezocht. De bewindsman is persoonlijk een kijkje gaan nemen bij de resten van het afgebrande gemeentehuis.

Rond 15.30 uur stapte de bewindsman uit zijn dienstauto om de rampplek in ogenschouw te nemen. Eerder bezocht Opstelten de brandweerkazerne, van waaruit de gemeente nu tijdelijk werkt.

Opstelten vindt de brandstichting zeer ernstig en totaal onaanvaardbaar. "Het is een aanslag op het huis van de lokale democratie." De minister bezocht de resten van het gemeentehuis samen met burgemeester Henri de Wijkerslooth.

Volgens Opstelten halen de politie en het Openbaar Ministerie 'alles uit de kast' om helderheid te krijgen over de daders en hun motieven. Het onderzoek is in volle gang. "En laat er geen misverstand over bestaan: zij die dit hebben gedaan zullen hun straf niet ontlopen."

De twee auto's die gebruikt zijn bij de brand zijn gestolen. Dat zei hoofdofficier van justitie Bart Nieuwenhuizen van het OM in Den Bosch donderdag bij het bezoek, meldt Omroep Brabant.

Waalre werd woensdagochtend opgeschrikt door een aanslag op het gemeentehuis. Het raadhuis van de Brabantse gemeente ging in vlammen op nadat twee auto's het pand hadden geramd.

De gemeenteraad van Waalre liet donderdag weten 'verbijsterd en geschokt' te zijn door de aanslag. De lokale volksvertegenwoordiging betreurt 'in hoge mate' het verlies van het karakteristieke gemeentehuis. "Wij hopen dat de dienstverlening aan de inwoners weer snel wordt opgestart en wensen alle medewerkers daarbij veel sterkte."

Ook is er waardering voor het crisisteam en de samenwerking vanuit de regio. De raad heeft alle vertrouwen in het justitieel onderzoek en wacht de uitkomsten daarvan af. Ook Opstelten stak de hulpverleners en medewerkers van de gemeente een hart onder de riem. Met de gemeente en provincie is afgesproken dat Waalre de komende tijd alle hulp krijgt die nodig is.

Dode bij schietpartij in woning Made

Bij een schietpartij in een woning in Made is donderdagmiddag een man om het leven gekomen. Twee mannen die in en bij de woning aanwezig waren zijn aangehouden. Dat meldt de Brabantse politie.

De politie kreeg rond 15.20 uur de melding binnen dat het slachtoffer onwel was geworden. Daarop kwam een tweede melding binnen dat het slachtoffer neergeschoten was. Politie en hulpdiensten hebben nog geprobeerd de man te reanimeren, maar dat mocht niet meer baten.

Wat er exact heeft plaatsgevonden in de woning aan De Elft is nog niet bekend. De identiteit van de man wil de politie pas bekendmaken als de familie op de hoogte is gesteld.

Nadal niet naar Olympische Spelen

Rafael Nadal zal niet meedoen aan het olympisch tennistoernooi. Hij heeft zich afgemeld omdat hij niet fit genoeg is. Nadal won tijdens de Spelen van 2008 goud in Beijing.

Nadal heeft sinds enige tijd weer last van zijn knieblessure. Om die reden zegde hij onlangs ook al een benefietwedstrijd tegen Novak Djokovic af. Namens Spanje zou Nadal de vlag dragen bij de openingsceremonie van de Spelen. ''Dit is een van de meest trieste momenten in mijn leven", liet Nadal weten.

The Dark Knight Rises

The Dark Knight Rises is het epische slotstuk van Christopher Nolans Batman-trilogie. De film vervolgt het verhaal van de man die zijn stad wilde redden, maar een outlaw werd om dat te kunnen doen. Een nieuwe dreiging lokt de Batman uit zijn grot en belooft Gotham tot puinhopen te reduceren. The Dark Knight Rises zit vol met actie, spektakel, fan-momenten en spanning, maar weet ook een grimmige sfeer te creëren in een stad die zwicht onder het beleg van een terrorist. Een must-see voor elke Batman-fan en filmliefhebber.

Simpele boodschap

“Meneer, u weet dat u hier alleen met PIN kunt betalen?” Och, wat kan ik me ergeren in de supermarkt. Aan alles. Werkelijk aan alles. Boodschappen doen is echt een noodzakelijk kwaad voor mij. Het gaat nooit eens lekker soepel op de manier zoals ik het wil. Het enige wat ik wil als ik boodschappen ga doen is simpel en snel al mijn boodschappen halen. Dus al mijn boodschappen. Niet de helft, niet 80%, maar al mijn boodschappen. Waarom kan dat niet? Zo moeilijk hoeft dat toch helemaal niet te zijn.

Coffeeshops Maastricht weer naar rechter om wietpas

De coffeeshops in Maastricht stappen opnieuw naar de rechter om de wietpas van tafel te krijgen. Ze spannen een bodemprocedure aan nu de gemeente het bezwaar tegen sluiting van de coffeeshops heeft afgewezen. Dat laat voorzitter Marc Josemans van de Vereniging Officiële Coffeeshops Maastricht donderdag weten.

Josemans vindt dat de gemeente lang heeft getalmd met de afwijzing van het bezwaar. "De gemeente had toegezegd de bezwaarprocedure sneller te zullen doorlopen. Maar ze hebben toch de maximale termijnen gebruikt." Hij hoopt dat de bestuursrechter in ieder geval nog voor 1 januari uitspraak doet. Op die datum wordt de wietpas landelijk ingevoerd.

Sinds 1 mei moeten klanten van coffeeshops in Limburg, Noord-Brabant en Zeeland eerst lid worden voordat ze wiet of hasj mogen kopen. Het lidmaatschap staat alleen open voor inwoners van Nederland. De maatregel van het kabinet moet overlast door drugstoerisme tegengaan.

Josemans weigerde mee te werken, waarop de gemeente coffeeshop Easy Going sloot. In het kort geding dat Josemans en de VOCM aanspanden, bepaalde de rechter in juni dat de zaak zich moet houden aan de strengere regels voor coffeeshops en alleen aan leden drugs mag verkopen. De coffeeshops hadden betoogd dat dat discriminerend was.

Easy Going blijft voorlopig gesloten. Ook enkele andere coffeeshops zijn dicht of sluiten op 1 oktober hun deuren, aldus Josemans. Volgens hem kunnen mensen die softdrugs willen kopen na die datum slechts in vijf van de veertien coffeeshops in de stad terecht.

Tevredenheid over beveiliging Diablo III

De vereiste internetverbinding voor Diablo III draagt bij aan de bestrijding van gekraakte versies van het actierollenspel. Topman Mike Morhaime van Blizzard Entertainment noemt de keuze donderdag een goede beslissing. Gamers uitten twee maanden geleden kritiek op de beslissing.

Gamers kunnen het spel niet spelen op een computer die niet online is. Volgens de topman is het beveiligingssysteem meer dan alleen een manier om het verspreiden van illegale kopieën tegen te gaan. "Diablo III is gemaakt als spel dat gespeeld moet worden met vrienden, de eis om altijd online te zijn tijdens het spelen is hierbij van groot belang", zei hij.

Via binnenkort te verschijnen updates wordt het actierollenspel uitgebreid. Zo wil Blizzard gamers die het spel hebben uitgespeeld de mogelijkheid bieden hun gamepersonages verder uit te breiden met betere wapens en kledingstukken. Daarnaast werkt het bedrijf aan een competitieve versie van het spel waarbij gamers in teams tegen elkaar spelen.

Battlefield 3: Armored Kill laat zijn voertuigen zien

EA lanceert in september weer een nieuwe DLC package met de naam Amored Kill. Zoals de titel doet vermoeden, zit er in de DLC nieuwe tanks, ATV, mobiele artillery en een nieuwe gunship. Tevens zou de grootste Battlefield map ooit gemaakt erin zitten.

Ook introduceert de package de nieuwe Superiority mode,  waar Capture the Flag mode waar zware voertuigen bepaalde gedeeltes van de map bezet moeten houden.

In de video hieronder zijn gepaalde delen van de mappen Alborz Mountain en Bandar Desert te zien, wat volgens EA de grootste Battlefield mappen ooit worden. Battlefield 3 Premium leden krijgen de uitbreiding twee weken eerder dan losse kopers.

Smokkelaarstunnel ontdekt onder EU-grens

De Slowaakse politie heeft een 700 meter lange tunnel ontdekt, waardoor smokkelwaar en mogelijk zelfs illegale immigranten vanuit Oekraïne naar de Europese Unie gesluisd werden. Dat meldden de Slowaakse ministers van Binnenlandse Zaken en Financiën, Robert Kalinak en Peter Kazimir, donderdag.

De Slowaakse politie heeft twee mensen opgepakt en heeft 13.100 pakjes sigaretten in beslag genomen. De belastingdienst is waarschijnlijk 50 miljoen euro aan belastinginkomsten misgelopen door de tabakssmokkel in de tunnel. De tunnel was 'uiterst professioneel' aangelegd. Hij voldeed aan alle eisen en hij was toegerust voor een goederentrein.

Iran: beschuldiging aanslag Boergas ongegrond

Iran ontkent dat het achter de aanslag op Israëlische toeristen in Bulgarije zit. De beschuldigingen zijn "ongegrond", verklaarde de Iraanse ambassade in het Oost-Europese land donderdag. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Teheran noemt terrorisme onmenselijk.

Een onbekende man blies zichzelf donderdag op bij een bus met Israëlische toeristen op het vliegveld van het Bulgaarse Boergas. Vijf Israëliërs, een Bulgaarse chauffeur en de dader kwamen om. Israël houdt Iran verantwoordelijk en dreigt met "een krachtige reactie".

Lucas staat voor rentree bij Liverpool

Liverpool-trainer Brendan Rodgers hoopt snel weer de beschikking te hebben over middenvelder Lucas Leiva. De 25-jarige Braziliaan stond sinds november aan de kant met een zware knieblessure. De verwachting was aanvankelijk dat zijn herstel negen maanden in beslag zou nemen.

Lucas kan mogelijk zaterdag al in actie komen in het oefenduel tegen Toronto. "Maar hij heeft nog een lange weg te gaan voor hij terug is op zijn oude niveau", zegt Rodgers op de website van Liverpool. De Reds bereiden zich in Canada en de Verenigde Staten voor op het nieuwe seizoen.

Facebook censureert Groene Amsterdammer

De Groene Amsterdammer is gecensureerd door Facebook. Een plaatje van een naakte vrouw op de cover van het weekblad werd door de sociale netwerksite te schokkend bevonden en werd verwijderd van de Facebook-pagina van het weekblad.

De cover is nu te zien met over de naakte vrouw een grote gele stip met de tekst 'dit mag niet op Facebook'. De versie die in de winkels ligt is niet gecensureerd. Daar 'mag bloot gelukkig wel', schrijft de redactie. De nieuwste editie van het weekblad ligt sinds donderdag in de schappen.

Brammetje Baas-regisseusse maakt Kidnep

Anna van der Heijde gaat de Nederlandse familiefilm Kidnep maken. Zij maakte eerder Brammetje Baas, die momenteel volop in de Nederlandse bioscopen draait. Dat maakte distributeur Benelux Film Distributors vandaag bekend.

Kidnep gaat over de 11-jarige Bo, enig kind van rijke ouders, die wordt ontvoerd. Tijdens de rit naar de plek waar het losgeld moet worden overhandigd, ontwikkelt zich een steeds nauwere band tussen Bo en zijn ontvoerder Fred. Bo ziet in Fred de vaderfiguur die hij altijd zo miste, en Fred ontdekt hoe het is om vader te zijn.

Het scenario van Kidnep is van de hand van Karen van der Holst Pellekaan, die eerder het script van Achtste Groepers Huilen Niet schreef. Kidnep draait in het najaar van volgend jaar in de bioscoop.

Ambtsketen Waalre teruggevonden in as

De ambtsketen van de burgemeester van Waalre Henri de Wijkerslooth is teruggevonden in de asresten van het gemeentehuis van Waalre. Dat laat een woordvoerder van de gemeente donderdag weten.

De ambtsketen werd teruggevonden in een gedeelte van het monumentale pand waar de brand minder hevig heeft gewoed. Waar de keten precies is gevonden wist de woordvoerder niet, maar waarschijnlijk was dat in de kamer van De Wijkerslooth.

Dinsdagnacht vloog het gemeentehuis van de Brabantse gemeente in brand, nadat twee auto's het pand waren binnengereden. Op de vraag wie verantwoordelijk is voor de aanslag, wezen veel mensen woensdag in de richting van een groep kampbewoners. De Wijkerslooth riep donderdag op te stoppen met de beschuldigingen, omdat het onderzoek nog loopt.

De gemeente is vanaf vrijdag weer open voor publiekszaken vanuit een brandweerkazerne. Waarschijnlijk kan de rest van de 130 ambtenaren, van wie overigens een flink deel op vakantie is, maandag ook weer aan de slag vanuit een vervangende locatie.

ANP meldde bovendien dat alle waardevolle documenten van de gemeente Waalre zijn gered. Ze zijn in redelijk ongeschonden toestand teruggevonden in een afgesloten kluis. "Deze kluis bleek na de brand intact te zijn'', zei burgemeester Henri de Wijkerslooth donderdag na een bezoek aan het uitgebrande pand. "We kunnen zo door!'', zei de burgemeester. "We moeten nu nog zoeken naar een kantoorpand waar we onze computers kunnen aansluiten.''

Stewart wil Grosjean helpen

Voormalig Formule 1-wereldkampioen Jackie Stewart wil Romain Grosjean helpen om het aantal crashes dat hij heeft te verminderen. De Fransman heeft dit jaar aangetoond snel te zijn met de Lotus, maar even zo vaak was hij ridder te voet.

Stewart heeft nu aan Autosport laten weten een soort van mentor van Grosjean te willen worden. "Ik heb Romain onlangs gezegd dat het misschien goed zou zijn als hij een keer langs komt voor lunch zodat we wat dingen kunnen bespreken. Het is belachelijk dat in de Formule 1 geen coaches bestaan. In tennis, boksen, golf, skiën, overal zie je coaches, maar niet in de autosport. Ik wil geen coach zijn, maar ik denk wel dat ik Romain kan helpen. Coureurs luisteren niet graag, maar wellicht heb ik wat nuttige tips voor hem."

"Het is goed dat Williams iemand als Alexander Wurz ingehuurd heeft. Pastor Maldonado is snel, maar hij is gebaat bij advies. Hij zou minder vaak bij incidenten betrokken moeten zijn, net als Romain. Het is niet altijd pech, je zit op de verkeerde plek naast de verkeerde collega's. Dat is een karaktertrekje dat je kan veranderen. Dat gezegd hebbende, ik ben onder de indruk van de snelheid van Romain en denk dat hij dit jaar een race zal winnen, als hij uit de problemen weet te blijven."

Bijna 300 'boktorbomen' gekapt in Winterswijk

Om de Aziatische boktor uit te roeien worden in totaal 291 bomen en struiken in Winterswijk gerooid. De kap start maandag, laat een woordvoerder van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) donderdag weten.

Met de bewoners van de getroffen tuinen wordt donderdag en vrijdag bekeken welke bomen worden verwijderd. Als alles in kaart is gebracht, kan de kap begin volgende week beginnen.

Vooral esdoorns zullen ten onder gaan, schreef staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA) aan de Tweede Kamer. Boktorren zitten vaak in die bomen, omdat die voldoende voedingsstoffen bieden om zichzelf en hun larven in leven te houden.

Niet alle bomen in de omgeving van de boom waarin de boktorren vorige week werden aangetroffen worden gerooid, meldt Bleker. Kleine bomen en planten die niet veel aantrekkingskracht hebben op de insecten mogen blijven staan. Ook drie grote esdoorns mogen tot het najaar blijven. Zij worden als tijdelijk 'lokaas' gebruikt voor boktorren die aan de huidige uitroeiactie weten te ontsnappen.

De gemeente Winterswijk en Bleker kondigden woensdag aan de eigenaren van de getroffen tuinen te compenseren door nieuw plantmateriaal beschikbaar te stellen. Het ministerie, de gemeente en een aantal telers nemen de kosten voor hun rekening.

Leger Syrië valt posities rebellen rond Damascus aan

Troepen van het Syrische regeringsleger hebben donderdag een aantal wijken in de hoofdstad Damascus onder vuur genomen. Dat hebben activisten gezegd. Woensdag werd in Damascus een bomaanslag gepleegd op een gebouw van de veiligheidsdiensten, waarbij drie topfunctionarissen uit de kring rondom president Bashar Assad om het leven kwamen.

Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten wordt onder andere de wijk Mezzeh onder vuur genomen. Inwoners van de wijk zijn gevlucht, nadat militairen deze hadden omsingeld en de strijd hadden aangebonden met de opstandelingen. De rebellen slaagden erin een helikopter en drie legervoertuigen te verwoesten. Bij een aanval op een politiebureau in Jdeidet Artouz kwamen ten minste vijf agenten om het leven. Opstandelingen beschoten het bureau met granaten.

Het is niet bekend waar president Assad zich op dit moment ophoudt. Ook over de verblijfplaats van zijn vrouw en drie kinderen is weinig bekend.

De Noorse generaal Robert Mood, die aan het hoofd staat van de waarnemersmissie in Syrië, verklaarde dat de missie niet van de grond komt. "Het doet me pijn om het te zeggen, maar we zijn niet op weg richting vrede in Syrië", zei hij. Volgens Mood worden de waarnemers pas relevant als het politieke transitieproces begonnen is.

Unieke zwarte hagedis gespot op Veluwe

Op de Veluwe is deze week een zeer zeldzame zwarte hagedis gevonden. Dat meldt reptielenvereniging Ravon op natuurnieuwssite natuurbericht.nl.

Het gaat om een melanistische hagedis, dat is het tegenovergestelde van albinisme. Door een overschot aan pigment is de zogeheten levendbarende hagedis veel donkerder dan normaal. In tegenstelling tot de lichtbruine hagedissen die vaker voorkomen in Nederland was de aangetroffen hagedis pikzwart.

Melanisme komt bij reptielen en vooral bij hagedissen vaker voor, maar het gebeurt maar zelden dat een melanistisch exemplaar wordt waargenomen. Tot 2005 was er onder de officieel waargenomen levendbarende hagedissen slechts één 'omgekeerde albino'. In de jaren daarna werd er in de Loonse en Drunense duinen ook eentje gezien.

De hagedis werd gespot tijdens een wandeling door de Veluwe richting Rozendaalse Veld. Het reptiel probeerde zich te verbergen in een heidepol. Het diertje was hoogzwanger en is door de waarnemers op de foto gezet en weer vrijgelaten.

Nokia verkoopt vier miljoen Lumia's in tweede kwartaal

In het tweede kwartaal van 2012 heeft Nokia vier miljoen Lumia-telefoons verkocht, een verdubbeling van het aantal in het eerste kwartaal. Symbian-smartphones van Nokia gingen 6 miljoen keer over de toonbank en andere telefoons van Nokia, zoals de Asha-lijn, verkochten in totaal 73 miljoen keer wereldwijd.

Hoewel de Lumia-toestellen dus langzaam maar zeker stijgen daalt het aantal verkochte Symbian-toestellen heel hard. De telefoons uit het goedkopere segment deden het beter dan het kwartaal ervoor. Voor het derde kwartaal verwacht Nokia een vergelijkbare trend te zien.

De totale omzet van de telefoonmaker kwam uit op 7,5 miljard euro, een lichte stijging ten opzichte van het eerste kwartaal maar in vergelijking met vorig jaar 19% lager. De omzet was echter niet genoeg om alle kosten te dekken, Nokia leed een verlies van ongeveer 1,5 miljard euro het afgelopen kwartaal. 

Het vermogen van Nokia staat op ongeveer 4 miljard euro, een stijging van 8%. Mocht je geïnteresseerd zijn in het gehele financiële document dan kun je dat hier vinden.

Dodental ramp Zanzibar loopt op

Het aantal dodelijke slachtoffers van de ramp met de veerboot nabij het Tanzaniaanse eiland Zanzibar op woensdag is verder opgelopen. Inmiddels zijn 38 doden geborgen, lieten de lokale autoriteiten donderdag weten. De hoop op het vinden van overlevenden is volgens hen vervlogen. Er zijn nog ruim 100 vermisten.

Volgens de passagierslijst waren bijna 290 mensen aan boord. Ruim 140 passagiers zijn gered. Hulpdiensten konden volgens het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken vijf Nederlanders redden, onder wie vier leden van GroenLinks. Onder de doden zijn volgens de politie ook andere Europeanen. Er waren ten minste 16 buitenlandse toeristen aan boord, van wie er 14 zijn gered, meldden lokale autoriteiten. Pogingen om mensen uit het water te halen, verliepen volgens de politie moeilijk door het slechte weer.

Zanzibar is een toeristische trekpleister. De witte zandstranden en de oude historische binnenstad, Stone Town, trekken veel bekijks. Het eiland hoort formeel bij Tanzania, maar heeft een grote mate van zelfbestuur. De president van het eiland heeft 3 dagen van rouw aangekondigd.

Het was de tweede ramp met een veerboot in krap een jaar die mensenlevens eiste in de wateren bij Zanzibar. In september sloeg een veerboot met 800 passagiers om. Ruim 200 mensen overleefden dat niet. De veerboten in de regio hebben vaak meer passagiers dan uit de officiële gegevens blijkt.

Van der Laan: filmen agenten op straat mag

De gemeente Amsterdam gaat agenten en buitengewoon opsporingsambtenaren (BOA's) erop wijzen dat ze gefilmd mogen worden door burgers. Dat schrijft burgemeester Eberhard van der Laan in een brief aan de gemeenteraad, naar aanleiding van een gefilmde arrestatie van een fietser eind maart bij het Centraal Station.

Steeds vaker worden van arrestaties en incidenten op straat opnames gemaakt, maar agenten blijken daar vaak niet van gediend. Zo werd bij het incident gefilmd hoe een fietser hardhandig in de boeien werd geslagen. Een agent van de spoorwegpolitie verzocht een filmende omstander daarmee op te houden. Het filmpje is via internet verspreid.

Volgens Van der Laan staat het mensen vrij te filmen in de openbare ruimte. Hij schrijft dat er wel civielrechtelijke kanten zijn aan het openbaar maken van filmpjes van personen, maar dat is in dit geval niet van belang.

De fietser in kwestie werd aangehouden toen hij in het voetgangersgebied fietste. De man weigerde af te stappen en zich te identificeren en verzette zich toen BOA's en spoorwegpolitie hem in de boeien wilden slaan. Daarbij werd hij door een medewerker van Stadstoezicht een 'stomme lul' genoemd.

De burgemeester zegt dat het incident het imago van Amsterdam als gastvrije stad schaadt. Hij ergerde zich aan het taalgebruik bij de arrestatie. De betrokken stadswachten zijn daarop aangesproken. "Het gebruik van scheldwoorden door toezichthouders en politiemensen is ongepast en uiteraard niet toegestaan."

De periodieke geweldstraining voor BOA's is aangepast naar aanleiding van het incident. Er wordt meer aandacht besteed aan het gebruik van handboeien bij lastige arrestanten.


Van der Laan: filmen agenten op straat mag (Foto: Novum)

Vrouw gemolesteerd in metro Amsterdam

Een 39-jarige vrouw is in de Amsterdamse metro mishandeld omdat ze haar vervoerbewijs niet wilde afstaan. De politie is op zoek naar de dader, een zwarte man van ongeveer 1,60 meter.

De man kwam in lijn 50 naast de uit Ghana afkomstige vrouw zitten en eiste haar vervoerbewijs op. De vrouw weigerde het te geven, waarna de man haar bij de keel greep en in het gezicht stompte. De vrouw pakte vervolgens haar telefoon om de politie te bellen. De man pakte de telefoon af en stapte uit de metro. Andere passagiers hielden hem niet tegen.

Het incident vond eind mei plaats. De dader is nog niet gepakt. De politie heeft donderdag beelden van de man naar buiten gebracht die zijn gemaakt met bewakingscamera's. Getuigen worden opgeroepen zich te melden.

OM eist 22 maanden cel en tbs tegen pedofiel

Tegen een man die zijn blote penis tegen meisjes in een menigte aanduwde en een meisje dwong zijn sperma te drinken is donderdag 22 maanden cel en tbs onder voorwaarden geëist. Hij moet zich aan zijn pedofiele stoornis laten behandelen, eist het Openbaar Ministerie in Dordrecht.

De 59-jarige man uit Graafstroom sloeg tussen 2009 en 2012 toe in de Alblasserwaard, Nieuw-Lekkerland, Dordrecht, Vianen en Blekensgraaf. Hij maakte filmpjes van zijn daden. Op zijn computer werden ruim drieduizend kinderpornoafbeeldingen gevonden.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Kitesurfer crasht op strandpaviljoen

Een kitesurfer is woensdag tegen de trap van een strandpaviljoen in Castricum aangevlogen. De Amsterdammer raakte daarbij zwaargewond, meldt de reddingsbrigade van Castricum.

De man werd door de wind meegenomen toen hij zijn vlieger in de lucht probeerde te krijgen. In plaats van richting zee, werd hij tegen de trap van het strandpaviljoen gesleurd. "Aan de schade aan de trap zie je dat hij met hoge snelheid een flinke klap heeft gemaakt", laat een woordvoerder van de reddingsbrigade weten.

De man uit Amsterdam is na het ongeluk naar de intensive care van het ziekenhuis in Alkmaar gebracht. Zijn ouders hebben de reddingsbrigade woensdagavond laten weten dat hij weer bij kennis is gekomen, maar wel botbreuken en hoofdletsel heeft opgelopen. Ook zou hij nog af en toe het bewustzijn verliezen.

Volgens de politie was de Amsterdammer na het ongeluk meteen aanspreekbaar. De reddingsbrigade bevestigt dat dit korte tijd het geval was, maar stelt dat het niet klopt dat de man alleen lichte verwondingen heeft opgelopen, zoals de politie beweert.

Na het ongeluk vloog ook een traumahelikopter uit, die werd uiteindelijk niet ingezet. De surfer ligt momenteel nog in het ziekenhuis.

Geen toekomst voor Babel bij Hoffenheim

Ryan Babel lijkt zijn langste tijd bij Hoffenheim te hebben gehad. De 25-jarige aanvaller komt niet meer voor in de plannen van trainer Markus Babbel. "De concurrentie is zwaar. Hij is betrokken, maar het wordt moeilijk", zei de Duitser tegen het Duitse sportblad Kicker.

Babel verruilde Liverpool in de winter van 2011 voor zo'n zeven miljoen euro voor de Bundesligaclub, waar hij vijf keer scoorde in 46 competitieduels. De voormalige Ajacied is niet verrast door de uitlatingen van Babbel. "Dat is logisch als je nog een jaarcontract hebt. We zien wel hoe het seizoen loopt."

Mislukte kluiskraak mondt uit in achtervolging

Een poging om een kluis te stelen heeft donderdagmiddag in Friesland geleid tot een flinke achtervolging. De vier daders werden bij de inbraak in een vrijstaande woning betrapt, waarop ze er in een blauwe BMW vandoor gingen. Politie-eenheden uit Friesland en de Noordoostpolder hebben inmiddels een verdachte aangehouden in akkerland.

Bij de achtervolging over de A6 werden snelheden tot 170 kilometer per uur bereikt. Het Korps Landelijke Politiediensten heeft een helikopter ingezet. De zoekactie naar de drie overige daders gaat verder in de omgeving van Bant, in het noorden van de Noordoostpolder.

De inbrekers, drie mannen en een vrouw, werden rond 13.00 uur aangetroffen in een woning aan het Fonteinkruid in Heerenveen. Even daarvoor sloegen dezelfde daders vermoedelijk ook al toe in een woning aan de Beukenlaan, enkele kilometers verderop. Of ze iets hebben buitgemaakt, kon de woordvoerder van de politie nog niet zeggen.


Mislukte kluiskraak mondt uit in achtervolging (Foto: Novum)

'Ziekmakende' busjes mogen blijven

De 'ziekmakende' busjes die vervoerder Connexxion in Drenthe inzet, mogen gewoon in gebruik blijven. Dat heeft de rechtbank in Assen donderdag bepaald. FNV Bondgenoten en het Bureau Beroepsziekten van de FNV hadden de rechtszaak aangespannen omdat chauffeurs ziek zouden worden van het rijden in de busjes.

Volgens de vakbond doet Connexxion niet genoeg om de busjes aan te passen. De rechter vindt dat dit wel voldoende is gebeurd. Zo zoekt Connexxion samen met chauffeurs naar een betere stoel voor in de busjes. Buitengebruikstelling van de busjes kan daarom niet aan de orde zijn, oordeelde de rechter.

De FNV had geen vertrouwen in de aanpassingen. "Deze bussen schieten op zo veel punten tekort dat ze niet zijn aan te passen", zei Marian Schaapman, directeur van het Bureau Beroepsziekten van de FNV voor aanvang van de rechtszaak. Connexxion wil alleen de stoelen vervangen, terwijl de busjes in zijn geheel zo schokken dat er mensen thuis komen te zitten. Ze zijn hier al zeven maanden mee bezig en er is nog steeds niets gebeurd."

Het Bureau Beroepsziekten en FNV Bondgenoten overwegen in hoger beroep te gaan. "Ik respecteer de beslissing van de rechter, maar de gezondheid van de chauffeurs staat voor mij voorop", aldus Schaapman.

De vijf achtpersoonsbusjes rijden in de omgeving van Meppel en Hoogeveen. Een aantal chauffeurs is langdurig uitgevallen door het rijden in de Mercedes-busjes, die zijn vervaardigd volgens de eisen van Connexxion.


'Ziekmakende' busjes mogen blijven (Foto: Novum)

Schotse whiskystokers tegen minimumprijs alcohol

De Scotch Whisky Association is verbolgen over plannen van de Schotse regering om een minimumprijs te introduceren voor een glas alcoholische drank en dreigt een klacht in te dienen bij de Europese Unie. Volgens het verbond van distilleerderijen is de voorgenomen maatregel om comazuipen tegen te gaan in strijd met de wet.

In mei kondigde de Schotse regering aan een minimumprijs te willen introduceren van vijftig pence (64 eurocent) per eenheid alcohol, zoals een glas bier of een blikje mixdrank in de supermarkt. De whiskydistilleerders spreken van een maatregel die ten koste gaat van verantwoordelijke drinkers en de industrie schade kan berokkenen.

De organisatie zei donderdag dat ze in Schotland naar de rechter stapt en van plan is een klacht in te dienen bij de Europese Commissie. Een minimumprijs zou een kunstmatige verstoring van de alcoholmarkt zijn en is daardoor in strijd met Europese wetgeving, aldus de whiskystokers.


Schotse whiskystokers tegen minimumprijs alcohol (Foto: Novum)

Waakhond waarschuwt voor nepgeweren op kermis

Nepgeweren die op kermissen als prijs worden uitgereikt, zijn eigenlijk gevaarlijke en verboden nepvuurwapens. Dat meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) donderdag op basis van onderzoek. Het advies is nepgeweren direct te vernietigen.

De waakhond stelde een onderzoek in na een melding van een 11-jarige jongen die een voortand had gebroken door een kogeltje. Spelen met de nepgeweren kan ernstige verwondingen opleveren, waarschuwt de NVWA, omdat ze plastic kogeltjes wegschieten met een kracht die sterker is dan toegestaan bij dergelijk speelgoed.

De nepgeweren zijn bovendien verboden, omdat ze te veel lijken op een echt vuurwapen. Ze worden vooral op kermissen uitgereikt, maar het is niet uitgesloten dat ze op een andere manier in het bezit van kinderen terecht zijn gekomen.

Bruyneel gelooft in onschuld Schleck

Teammanager Johan Bruyneel van Radioshack-Nissan weet zeker dat Fränk Schleck geen doping heeft gebruikt. Dat zegt hij op zijn eigen website. De 32-jarige Luxemburger werd dinsdagavond uit de Tour gehaald, nadat bekend werd dat hij tijdens de dertiende etappe positief had getest op een vochtafdrijvend middel.

"Ik kreeg het telefoontje dat elke sportdirecteur haat", vertelt Bruyneel over het moment dat wielerunie UCI hem inlichtte. "Ik heb Fränk meteen gebeld. Hij klonk geschokt en verward. Natuurlijk kan geen directeur zijn renners de hele tijd in de gaten houden, maar ik geloof hem als hij zegt onschuldig te zijn."

"Toch hebben wij besloten om hem uit de Tour te halen, zodat hij zich kan verdedigen en de focus in het team behouden blijft. Daarnaast moet alle aandacht in de Tour gericht zijn op de koers", aldus Bruyneel. Schleck houdt er rekening mee dat hij is vergiftigd.


Bruyneel gelooft in onschuld Schleck (Foto: Novum)

Bulgarije geeft video aanslagpleger vrij

Bulgarije heeft donderdag een video-opname vrijgegeven van de man die woensdag een zelfmoordaanslag op Israëlische toeristen zou hebben gepleegd. De terreurverdachte is een blanke man met lang haar, een blauw T-shirt, een korte broek, sportschoenen, een pet en een zonnebril. Hij draagt een rugzak en een tas met een laptop. "Hij trekt absoluut niet meer aandacht dan andere toeristen", zei de Bulgaarse minister Tsvetan Tsvetanov (Binnenlandse Zaken).

De autoriteiten hebben het DNA en vingerafdrukken van de vermoedelijke dader, maar zijn identiteit is nog niet vastgesteld. De man had volgens Bulgarije een vervalst Amerikaans rijbewijs bij zich.

Door de bomaanslag op het vliegveld van toeristenoord Boergas kwamen vijf Israëliërs, hun Bulgaarse chauffeur en de dader om het leven.

Bulgarije geeft video aanslagpleger vrij
Bulgarije geeft video aanslagpleger vrij (Foto: ANP)

Li Jiao kampte met polsblessure

Li Jiao heeft in aanloop naar de Olympische Spelen ruim een maand langs de kant gestaan met een polsblessure. Dat onthulde de tafeltennisster vandaag. Ze heeft de kwetsuur lange tijd voor de buitenwacht verborgen gehouden.

De blessure werd in april ontdekt. Het is waarschijnlijk veroorzaakt door overbelasting. Bij een MRI-scan werd een scheurtje gevonden, dat alleen kon genezen door volledige rust te nemen. "Dan ben je niet blij", reageerde Li Jiao met gevoel voor understatement. "Ik kan nu ook niet brutaal zeggen dat ik goed in vorm ben. Als ik voluit train, wordt mijn pols stijf."

Dankzij een intensieve behandeling is de pijn inmiddels verdwenen, maar de 39-jarige Jiao kan niet spreken over een ideale voorbereiding op Londen. "Ik mis wedstrijdritme", merkte Jiao  op. Bij het olympisch tafeltennistoernooi is ze als 11e geplaatst. "De tijd is te kort om alles te herstellen. Maar goed, ik ga natuurlijk tot het uiterste om zo ver mogelijk te komen", aldus de tafeltennisster. Jiao doet in Londen mee aan de landenwedstrijd en het individuele toernooi..

Wildplassende Vierdaagse-agent wacht berisping

Een wildplassende agent die tijdens de Nijmeegse Vierdaagse is gekiekt en donderdag de voorpagina van De Telegraaf sierde, krijgt een tik op de vingers. Hoewel de politie er nog niet achter is wie de boosdoener is, zijn hem alvast 'passende maatregelen' in het vooruitzicht gesteld.

Tijdens de Vierdaagse staan zo'n 250 toiletcabines langs de route. Op een steenworp afstand van waar de foto is genomen in een straat in Wijchen zou ook een toilet zijn. Ouders en kinderen hebben de plassende agent mogelijk gezien.

"Natuurlijk betreuren wij het beeld dat door dit gedrag ontstaat. Dit is ongewenst en niet het voorbeeld dat wij willen zijn", meldt het politiekorps Gelderland-Zuid na bestudering van de foto. "Zeker omdat wij als politie repressief optreden tegen mensen die zo'n overtreding begaan."

Volgens de politie is de gefotografeerde diender een deelnemer aan de Vierdaagse. De man draagt een uniform, maar geen wapengordel en ook geen geelgroen hesje, zoals zijn collega's die toezien op handhaving van de openbare orde tijdens het wandelevenement.

Wandelende agenten is nogmaals op het hart gedrukt dat 'dergelijk gedrag' onwenselijk is. De boete voor wildplassen kan oplopen tot 120 euro. Of de agent als hij wordt geïdentificeerd die ook krijgt is onduidelijk.

Biel toch niet Viper in The Wolverine

Bronnen rondom de actrice zeggen dat ze last kreeg van koudwatervrees om superschurk Viper te spelen in The Wolverine.

Jessica Biel was afgelopen vrijdagmiddag nog in beraad maar 's avonds weigerde ze de rol al. Geen vreemde zet voor Biel want in 2007 deed ze hetzelfde toen ze in gesprek was met Warner Bros. om Wonder Woman te vertolken in Justice League of America.

20th Century Fox gaat nu op zoek naar een andere actrice voor de rol van Viper en daarmee dus een andere tegenspeelster voor Hugh Jackman, die Wolverine speelt. 

De internationale cast bestaat reeds uit: Will Yun Lee, Brian Tee, Hiroyuki Sanada, Hal Yamanouchi, Rila Fukushima en Tao Okamoto. James Mangold regisseert de film, die komende maand aan de opnames begint in Sydney.

20th Century Fox brengt The Wolverine volgend jaar juli in roulatie.

Gezamenlijke aanpak kindermishandeling

Politie, justitie en de zorgsector gaan samenwerken in de strijd tegen kindermishandeling. Friesland en Zuid-Kennemerland zijn aangewezen als 'proeftuin' om tot een betere aanpak te komen. Het is voor het eerst dat betrokken instanties de handen ineenslaan. Dat meldde het Openbaar Ministerie in Leeuwarden donderdag.

De pogingen die de overheid de afgelopen jaren heeft ondernomen om kindermishandeling te voorkomen en tegen te gaan, hebben onvoldoende effect gehad, constateert zowel justitie als de hulpverlening. Elk jaar worden in Nederland 119.000 kinderen mishandeld, misbruikt of verwaarloosd. Ongeveer 50 ervan sterven aan de gevolgen. In elke schoolklas zit een kind dat wordt mishandeld en bij 80.000 van de 119.000 mishandelde kinderen ontstaat schade in de ontwikkeling (onder meer leerstoornissen).

Betrokken instanties zijn tot dusverre slechts voor een deel verantwoordelijk. Dat leidt vaak tot tegenstrijdige visies en een versnipperde aanpak, die bovendien te lang duurt.

[Upd] Waanideeën leidden tot moord op dochtertje

Ernstige psychotische waanideeën hebben de 39-jarige Monique R. er op 20 september vorig jaar toe gedreven haar 10-jarige dochtertje te wurgen in de tuin van het kantoor van CNV Publieke Zaken aan de Carnegielaan in Den Haag. Volgens gedragsdeskundigen kan de schokkende daad haar daarom in het geheel niet worden toegerekend en moet zij tbs krijgen. Dat bleek donderdag bij de rechtbank in Den Haag, waar R. terechtstaat.

De vrouw reed op de bewuste dag met haar twee kinderen in de auto niet naar school, maar naar haar vroegere werkgever CNV Publieke Zaken. Ze sprak daar met enkele collega's, dronk koffie en nam haar kinderen mee de tuin in om te spelen. Volgens haar verklaring wilde zij haar ziel laten ontstijgen aan de wereld en haar kinderen daarin meenemen.

Toen haar dochtertje zich verzette tegen een gang naar de hemel, doodde ze het kind, in het bijzijn van het jongere broertje. Vervolgens liep ze met het jongetje het CNV-gebouw weer in, waar ze aan haar voormalige chef meteen opbiechtte wat zij had gedaan. ,,Ze moest dood omdat zij niet naar de hemel wilde", zo heeft R. later bij de politie verklaard.

Er waren kort voor het drama signalen dat het niet goed ging met R. Zij was al bezig met een intake bij een psychiater. Desalniettemin heeft niemand in haar omgeving kunnen vermoeden dat de vrouw haar kinderen iets zou aandoen. Volgens haar ex-partner is zij ,,altijd een goede moeder geweest". R.'s huwelijk is in april vorig jaar ontbonden, maar de ex-partners hadden ten tijde van het drama weer in toenemende mate contact.

Update 14.20 uur
Tegen de vrouw die vorig jaar haar 10-jarige dochter wurgde in de tuin van CNV Publieke Zaak in Den Haag is donderdag tbs met voorwaarden geëist. Het Openbaar Ministerie neemt aan dat de vrouw volledig ontoerekeningsvatbaar was.

Justitie weegt mee dat de vrouw de rest van haar leven door moet met het besef dat ze haar eigen dochter heeft gedood. Van moord is volgens justitie geen sprake omdat de vrouw in een opwelling handelde en niet wist wat ze deed. Haar ex-man toonde zich tijdens de zitting vooral bedroefd en niet wraakgezind.

Voor de eis die het OM uitsprak speelt dat niet mee, legt persofficier Wouter Bos uit. "Bij het bepalen van een strafmaat kan de impact van een daad op de maatschappij meewegen, maar hier is geen sprake van het opleggen van een straf omdat de vrouw ontoerekeningsvatbaar is."

De officier van justitie koos voor tbs met voorwaarden in plaats van tbs met dwangverpleging. De vrouw komt in een forensisch psychiatrische kliniek terecht in plaats van een tbs-instelling. "De nadruk ligt daar nog meer op de behandeling, maar de deuren zijn wel gesloten."

Deze behandeling kan maximaal negen jaar duren. "De deskundigen zijn er zeker van dat dit genoeg is om haar afdoende te behandelen. Mocht dit toch niet het geval zijn, dan kunnen wij altijd nog omzetting naar tbs met dwangverpleging vragen." Ook speelt mee dat de vrouw in een tbs-kliniek omringd zou worden door mannen met ernstige persoonlijkheidsstoornissen. Dat zou haar behandeling kunnen dwarsbomen.

De rechtbank heeft bepaald dat de vrouw alvast naar de forensisch psychiatrische kliniek mag in afwachting van de uitspraak op 2 augustus.

Waanideeën leidden tot moord op dochtertje
Waanideeën leidden tot moord op dochtertje (Foto: ANP)

Madonna toont oorlogsfilm voor concert Polen

Het concert dat Madonna 1 augustus geeft in Warschau wordt geopend met een korte film over de Tweede Wereldoorlog. Haar show valt samen met de Poolse dodenherdenking. "Het is een belangrijk moment uit de Poolse geschiedenis, dus we hebben besloten om mensen hieraan te herinneren", zegt een woordvoerder van Live Nation tegen de nieuwssite The Huffington Post.

Een Poolse groepering eiste aanvankelijk dat het concert werd afgelast, en ook veteranen uitten hun woede over het geplande optreden. Posters waarop het concert wordt aangekondigd, zijn vernield. Poolse slachtoffers worden jaarlijks herdacht tijdens verschillende ceremonies, onder meer met een minuut stilte.

Madonna's MDNA-toer, waarmee ze twee weken geleden ook Nederland aandeed, zorgt voor de nodige ophef. Zo wordt de 53-jarige zangeres aangeklaagd omdat ze tijdens haar show een foto liet zien van de extreemrechtse Franse politica Marine Le Pen met een hakenkruis op haar voorhoofd. Toch wist ze met haar reeks optredens een plek in de top drie van lucratiefste tournees aller tijden te veroveren.


Madonna toont oorlogsfilm voor concert Polen (Foto: Novum)

Nieuwe cao voor uitzendkrachten

Werkgeversorganisatie ABU en de vakbonden hebben een akkoord bereikt over een nieuwe cao voor uitzendkrachten. De cao heeft een looptijd van vijf jaar. Dat lieten de organisaties donderdag weten in een gezamenlijk persbericht.

De belangrijkste afspraak in het akkoord is dat de lonen van alle uitzendkrachten worden gebaseerd op het salaris dat inhurende bedrijven aan hun eigen werknemers betalen. Uitzenders mogen alleen nog zelfstandig het loon bepalen voor werknemers die ze in vaste dienst hebben en voor personeel 'met afstand tot de arbeidsmarkt', zoals langdurig werklozen en gedeeltelijk arbeidsongeschikten, aldus een ABU-woordvoerder.

In de cao wordt verder alleen opgenomen dat de lonen per 1 september met 1,55 procent stijgen. Over de loonsverhogingen voor de daaropvolgende vier jaar zal opnieuw onderhandeld worden, meldt de ABU-woordvoerder.

'Sage Stallone was drugsdealer'

De politie vermoedt dat Sage Stallone een drugsdealer was. Dat vertellen bronnen aan de Amerikaanse entertainmentwebsite TMZ. Het levenloze lichaam van de 36-jarige zoon van Sylvester Stallone werd vrijdag gevonden. De doodsoorzaak wordt nog onderzocht.

Volgens de bronnen zijn er zestig grote potten gevonden, waar pillen van het verdovende middel hydrocodon in hebben gezeten. De politie zou door middel van de serienummers proberen te achterhalen waar de potten vandaan komen.

In zijn huis zouden verpakkingen zijn aangetroffen voor dertigduizend tabletten, maar in de woning is geen enkele pil gevonden. In de kamer waar zijn lichaam is gevonden lag wel een zakje met wit poeder. De inhoud wordt onderzocht. Volgens een bron denkt de politie dat Sage zelf niet verslaafd was aan drugs. "Hij was mollig en drugsverslaafden zijn bijna altijd heel erg dun."

De politie heeft eerder een misdrijf al uitgesloten. Sylvester Stallone heeft een privédetective in de arm genomen om de dood van zijn zoon te onderzoeken. Hij zou meer te weten willen komen over het drank- en drugsgebruik van Sage. Zaterdag vindt de uitvaart plaats.

17-jarige achtervolgd met 140 kilometer per uur

De politie heeft een 17-jarige jongen aangehouden na een achtervolging door Ede, waarbij de snelheid opliep tot 140 kilometer per uur. Dat meldt de politie donderdag.

De minderjarige jongen reed woensdagnacht rond in een auto. Agenten herkenden hem en wisten dat de puber nog geen rijbewijs kon hebben. Toen de agenten de jongen wilden aanspreken, scheurde hij ervandoor.

De politie zette de achtervolging in, waarbij de snelheid flink opliep. Op de Voerakker begon de jongen tempo te minderen en liet hij zichzelf uit de rijdende auto vallen. Zijn auto botste daarna tegen een andere stilstaande auto.

De puber vervolgde zijn vlucht te voet, maar agenten konden hem uiteindelijk overmeesteren. Volgens de politie moesten daarbij 'enkele tikken' worden uitgedeeld, omdat de jongen zich hevig verzette. Hij is naar het politiebureau gebracht.

Opnieuw storing mobiel internet Telfort

Klanten van Telfort ondervinden donderdag problemen met het gebruik van mobiel internet. De telecomprovider kampt opnieuw met een storing. Daardoor is het ook niet mogelijk de hoeveelheid overgebleven belminuten te bekijken. Telfort weet niet wat de oorzaak en de omvang van de storing is.

De afgelopen tijd had Telfort vaker last van storingen. Vorige week was het ook twee keer raak. Een woordvoerder kon evenmin vertellen wat de oorzaak van die storingen was. Het is ook onbekend of en hoe klanten van Telfort worden gecompenseerd.

John Carter

Het is dit jaar precies 100 jaar geleden dat Edgar Rice Burroughs zijn allereerste verhaal  publiceerde. In 1912 verscheen namelijk Under the Moons of Mars als eerste deel in een reeks van elf delen getiteld Barsoom. De naam is afgeleid van de benaming die de planeet Mars in deze verhalen heeft en waar de verhalen zich allemaal afspelen. Burroughs zou later wereldberoemd worden als de geestelijk vader van Tarzan van de Apen. Het is maar goed dat de beste man niet meer hoeft mee te maken dat de verfilming van zijn schrijversdebuut de grootste flop van 2012 wordt genoemd.

PES 2013-demo volgende week te downloaden

Konami heeft vandaag een datum gegeven wanneer de demo van PES 2013 valt te downloaden. De demo is vanaf aankomende woensdag te downloaden voor Windows, PlayStation 3 en Xbox 360. Samen met de aankondiging heeft Konami ook een nieuwe trailer vrijgegeven, die vooral voor Ronaldo-fans om te smullen is.

De demo bevat vier landen om mee te spelen: Duitsland, Engeland, Portugal en Italië. Daarnaast valt er ook te spelen met vier Braziliaanse clubs: Santos FC, SC International, Fluminese en Flamengo.

Spurs-verdediger King houdt het voor gezien

Tottenham Hotspur-verdediger Ledley King heeft een punt gezet achter zijn carrière. De 31-jarige Engelsman stopt vanwege een chronische blessure aan zijn linkerknie. Die kwetsuur hield hem de afgelopen jaren veelvuldig aan de kant. Hij speelde zijn gehele loopbaan voor de formatie uit Londen.

"Ik heb de laatste jaren veel wedstrijden gemist, maar de Spurs-fans hebben altijd hun geduld bewaard en zijn een geweldige steun voor mij geweest in moeilijke perioden", laat King weten. "Helaas heeft mijn blessure, en daardoor een gebrek aan training, ervoor gezorgd dat mijn carrière tot een einde is gekomen."

King werd op 14-jarige leeftijd opgenomen in de jeugdopleiding van de Spurs. Hij maakte in 1999 zijn debuut in het eerste elftal. De aanvoerder legde in 2008 met de club beslag op de League Cup. In totaal speelde hij 268 competitieduels voor de Spurs.

King kwam 21 keer uit voor Engeland en scoorde in deze wedstrijden twee keer. Hij deed mee aan het EK van 2004 en het WK van 2010. King blijft aan Spurs verbonden als 'ambassadeur'.

Paris Jackson haalt uit naar oom

De dochter van Michael Jackson ligt in de clinch met haar oom. Paris is niet te spreken over de 'geruchten' die Randy Jackson over haar oma verspreidt. "Ik kom op voor mijn oma, ook al gaat dat ten koste van andere familieleden", twitterde Paris woensdag.

In een brief namens de broers en zussen van de King of Pop die deze week is uitgelekt staat dat Katherine Jackson een 'miniberoerte' heeft gehad, schrijft de Amerikaanse entertainmentsite TMZ. "Op dit moment maakt het niet uit hoe mensen me noemen of denken dat ik een slecht persoon ben. Als het betekent dat ik opkom voor mijn grootmoeder, dan doe ik het", twitterde de dochter van Michael Jackson.

De 14-jarige Paris zou eerder hebben aangegeven dat de dingen die over haar oma worden gezegd een 'roddel' zijn en dat het goed met haar gaat. Ook zou ze een bericht hebben gestuurd aan Randy met de vraag of hij geen 'leugens' wil verspreiden.

In de brief staat dat Randy, Jermaine, Janet, Tito en Rebbie Jackson eisen dat de beheerders van Michaels vermogen hun functie opgeven. De Jacksons vinden dat John Branca en John McClain 'gefaald' hebben. Ook zouden ze 'misbruik maken van de familie' en Katherine Jackson een 'miniberoerte' hebben bezorgd.

Kline naast De Niro in komedie Last Vegas

Kevin Kline zal naast Robert De Niro, Morgan Freeman en Michael Douglas te zien zijn in Last Vegas. Dat schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline. In de komedie gaan vier vrienden op leeftijd samen naar Las Vegas voor het vrijgezellenfeest van de laatste onder hen die eindelijk gaat trouwen.

Uiteraard gaat alles in het begin nog over rozen. Naarmate de mannen echter langer op elkaars lip zitten en de drank blijft vloeien, nemen de spanningen toe. Vooral de aanstaand bruidegom, gespeeld door Douglas, en De Niro's personage kunnen op den duur elkaars bloed wel drinken.

Jon Turteltaub gaat de film regisseren. Hij maakte eerder onder meer Phenomenon, The Sorceror's Apprentice en de twee National Treasure-films. Het scenario is van Dan Fogelman, vooral bekend van zijn animatiefilms als Cars, Rapunzel en Bolt en de komedie Crazy, Stupid, Love met Steve Carrell.

Wanneer de opnames van Last Vegas van start gaan, is nog onbekend. De film verschijnt volgend jaar in de bioscoop.


Kline naast De Niro in komedie Last Vegas (Foto: Novum)

Karthikeyan: "HRT hoort in Formule 1 thuis"

Narain Karthikeyan vindt dat het HRT F1 Team in de Formule 1 thuishoort. De Indiër vindt dat de Spaanse renstal in het afgelopen jaar professioneler is gaan opereren en dat het team mede hierdoor vooruitgang begint te boeken.

Karthikeyan sprak met de Deccan Chronicle. "Vorig jaar werkte HRT echt nog als een GP2-team, maar sinds het nieuwe management de touwtjes in handen heeft genomen, hebben we veel vooruitgang gemaakt. HRT heeft inmiddels bewezen in de Formule 1 thuis te horen en er wacht ons een spannende tijd. De auto is namelijk al behoorlijk verbeterd en er volgen binnenkort nog meer updates, waardoor we verwachten nog dichter bij onze rivalen van Marussia te komen."

De Indiër heeft het naar zijn zin bij HRT en wil dan ook graag volgend jaar weer voor het Spaanse team rijden. Een contract heeft de 35-jarige coureur nog niet. "Ik heb de plannen voor de nieuwe auto al gezien, en die bolide belooft veel geavanceerder te worden dan die van dit jaar." Hiermee is Karthikeyan positief over het team, maar een puntje van kritiek heeft hij ook. Hij moet af en toe op vrijdagen zijn plaats afstaan aan Dani Clos. "Ik mis daardoor kostbare tijd om te testen en daar heb ik dan de rest van het weekend last van."

Paltrow speelt restauranteigenaar in kookfilm

Gwyneth Paltrow wil graag de hoofdrol spelen in Blood, Bones & Butter. Dat schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter. De Amerikaanse actrice is zelf dol op koken en zou in de film een restauranteigenaar spelen. Ze schreef in 2011 een kookboek en houdt een lifestylesite bij.

Blood, Bones & Butter is gebaseerd op het gelijknamige boek van Gabrielle Hamilton, die in New York het restaurant Prune runt. Haar restaurant is klein maar erg populair. In haar boek schrijft ze over haar jeugd met een Franse moeder en een kunstzinnige vader. Ze zegt een lesbienne te zijn, maar is getrouwd met de man met wie ze twee kinderen heeft.

De film Blood, Bones & Butter zou vergelijkbaar zijn met de komedie Julie & Julia, waarin Meryl Streep te zien is als tv-kok Julia Child. De 39-jarige Paltrow springt in een vroeg stadium aan boord van de film, er is nog geen regisseur of productiedatum bekend.


Paltrow speelt restauranteigenaar in kookfilm (Foto: Novum)

Levenslange schorsing Bin Hammam teruggedraaid

Mohamed bin Hammam heeft succes behaald bij sporttribunaal CAS. De 63-jarige Qatarees zag een levenslange schorsing in het voetbal vandaag worden teruggedraaid. Hij had die straf van de FIFA gekregen vanwege een poging tot omkoping in de strijd om het voorzitterschap van de wereldvoetbalbond vorig jaar.

Volgens het sporttribunaal is er een gebrek aan bewijs, maar is het niet zeker dat de voorzitter van de Aziatische voetbalbond (AFC) onschuldig is. De FIFA heeft zijn zorgen geuit over de beslissing. De bond benadrukt dat de zaak opnieuw geopend kan worden als er nieuwe bewijzen boven tafel komen.

Bin Hammam zou tijdens een bijeenkomst van de Caribische voetbalbond vorig jaar mei alle aanwezigen een envelop hebben aangeboden met veertigduizend euro. De tegenkandidaat van Sepp Blatter hoopte zo extra stemmen te winnen. Bin Hammam trok zijn kandidatuur later in, waardoor Blatter werd herkozen.

Bin Hammam is overigens nog niet van alle beschuldigingen af. Maandag werd hij door zijn eigen organisatie AFC voorlopig geschorst. Reden daarvan zijn nieuwe beschuldigingen van corruptie, omkoping, belangenverstrengeling en het aannemen van giften. De Aziatische bond is een onderzoek gestart.

Het disciplinair comité van de FIFA heeft de voorlopige schorsing van Bin Hammam overgenomen, waardoor hij niet direct terug kan keren in het mondiale voetbal. Pas als de beschuldigingen van de baan zijn, mag hij weer aan de slag.

Belasting gokautomaten strijdig met verdrag

De heffing van kansspelbelasting over de opbrengst van speelautomaten is in strijd met het grondrecht op het ongestoord genot van eigendom uit het Europees Verdrag tot bescherming van de Rechten van de Mens (EVRM). Dat heeft de belastingkamer van het gerechtshof in Amsterdam donderdag bepaald.

Het hof velde een oordeel in twee proefzaken tussen de brancheorganisatie van speelautomaten (VAN) en de Belastingdienst. Aanleiding is de invoering van de heffing per 1 juli 2008. Er lopen nog twee andere proefprocedures bij het hof in Den Bosch, dat nog geen uitspraak heeft gedaan.

De heffing voldoet aan de nationale wet- en regelgeving, oordeelt het Amsterdamse hof, maar de heffing is wel strijdig met het recht op ongestoord genot, dat is vastgelegd in het zogeheten Eerste Protocol bij het EVRM. Reden voor dit oordeel is de manier waarop de invoering van de heffing tot stand is gekomen.

De overheid wist namelijk dat een substantieel deel van de uitbaters van speelautomaten failliet zou gaan. Dat zorgt voor een ernstige inbreuk op het eigendomsrecht van deze exploitanten. En de overheid heeft nagelaten om goed te onderzoeken op welke manier het verlies aan inkomsten kan worden gecompenseerd. En daarmee voldoet de wetgeving niet aan het zogenoemde fairbalancevereiste, aldus het hof.

De uitspraak betekent overigens niet dat de naheffingsaanslagen moeten worden vernietigd. Wel moet worden onderzocht of de exploitanten recht hebben op een schadevergoeding.

De Belastingdienst heeft overigens in overleg met de VAN de afhandeling van een groot aantal bezwaarschriften van andere exploitanten aangehouden in afwachting van de definitieve uitkomst van de vier proefzaken. Tegen de uitspraak van het hof in Amsterdam en Den Bosch kan nog in cassatie worden gegaan bij de Hoge Raad.

Bayern: "Discipline, eenheid en bereidheid"

Bayern München greep vorig seizoen maar net naast alle prijzen. De volgende jaargang moet weer een succes worden. Daarvoor is meer nodig dan goed voetbal, vindt de voorzitter.

De leiding van Bayern, met voorzitter Karl-Heinz Rummenigge voorop, eist voor volgend seizoen meer discipline van de sterren. De nieuwe technisch directeur Matthias Sammer komt dichter op de selectie te staan en houdt toezicht als het gaat om ego-gevechten, waar vorig seizoen meer dan eens sprake van was.

Bekendste voorbeeld is het haantjesgedrag van Arjen Robben en Franck Ribéry, die de grootste sterren zijn van de ploeg. Dat mag dus niet meer voorkomen volgend seizoen. Spelers moeten meer van elkaar accepteren en niet meer voor zichzelf spelen.

"Kwalitatief hebben we al jaren de beste ploeg, maar we verloren de strijd om de landstitel op aspecten als discipline, eenheid en de bereidheid voor en met elkaar te strijden", licht voorzitter Rummenigge de nieuwe koers toe. Na twee landstitels op rij voor Borussia Dortmund is het weer eens tijd voor een hoofdprijs voor Der Rekordmeister.

"Mooi voetbal is leuk om te zien, maar daar nemen we geen genoegen meer mee. Wij willen prijzen pakken, om te beginnen met het kampioenschap", benadrukt de oud-Bayern-speler.

Model voor Da Vinci's Mona Lisa opgegraven

Archeologen denken het skelet van Lisa Gherardini, volgens sommigen het model voor de Mona Lisa van Leonardo da Vinci, te hebben opgegraven. Dat melden verschillende internationale media.

De botten werden aangetroffen onder de overblijfselen van een altaar van een kerk bij het klooster van Sant'Orsola bij Florence. De opgraving begon vorig jaar, tot grote ontevredenheid van verre nabestaanden van Gherardini, die de zoektocht tegenover de Britse krant The Telegraph 'heiligschennis' noemen.

Al eeuwenlang heerst onzekerheid over de identiteit van de vrouw die is afgebeeld op de Mona Lisa. Sommige kenners hebben er geen twijfel over dat het een portret is van Gherardini, de echtgenote van handelaar Francesco del Giocondo. Anderen twijfelen aan die lezing.

De onderzoekers willen het gezicht van Gherardini reconstrueren om voorgoed te kunnen zeggen of zij ook echt model heeft gestaan voor de Italiaanse meesterschilder. De Mona Lisa, ook wel bekend als La Gioconda, is - onder meer door de mysterieuze glimlach van het model - een van de bekendste schilderijen ter wereld. Het hangt in het Louvre in Parijs.

CD: Om - Advaitic Songs

Neem de ritmesectie van één van ’s werelds meest invloedrijke stonerbands en Om is het resultaat. Nadat de band Sleep werd opgeheven (inmiddels zijn zij weer bij elkaar) besloten bassist Al Cisneros en drummer Chris Hakius als duo verder te gaan om hun muzikale visie na te jagen. Wat de band neerzette met hun muziek kon gezien worden als een meditatief mantra van stuwende grooves. Een drone/doom-koppel dat middels hun uitgerekte nummers, zware bas en Cisneros zijn monotone stem een hypnotisch effect kon oproepen. Inmiddels is Hakius gestopt en vervangen door Emil Amos (eerder bekend van de post-rockband Grails). Deze nieuwe bezetting op de drums zorgde voor meer variatie in de langlopende ritmes die hun songs vormden, wat direct een merkbaar verschil opleverde bij het voorgaande album God is Good (2009). Het nieuwe album Advaitic Songs werd aangekondigd als hun meest duistere album dat veel oog zal hebben voor compositie.

Om
 

Eerste scène uit The Bourne Legacy

De eerste scène uit The Bourne Legacy staat online. De vierde film uit The Bourne-reeks gaat half augustus in première.

De scène laat een bekend onderdeel van The Bourne-films zien. De hoofdpersoon, Jeremy Renner heeft het stokje overgenomen van Matt Damon, moet vluchten voor een hoop kwaadwillende ambtenaren. Alvast te zien is dat Renner in stoer kijken, stoer rennen en vechten niet onderdoet voor Damon. Renner heeft deze kwaliteiten al kunnen ontwikkelen in eerdere actiefilms als Thor, Mission: Impossible - Ghost Protocol en The Avengers

The Bourne Legacy wordt geproduceerd door Tony Gilroy, die ook de eerdere Bourne-films maakte. Naast Renner spelen Edward Norton, Joan Allen, David Strathairn en Albert Finney in de vierde Bourne-film.

Ontwikkelaar gaat Fez niet patchen

De fouten in het puzzelspel Fez worden niet verwijderd omdat Microsoft te veel geld vraagt voor een update. Dat heeft gamestudio Polytron woensdagavond bekendgemaakt.

Het bedrijf heeft de eerste update voor zijn Xbox 360-spel, waarin nog enkele fouten zaten, onaangepast terug online gezet. Door geen tweede update door te voeren raakt ongeveer een procent van de spelers zijn opgeslagen bestand kwijt. Polytron legt de schuld bij Microsoft. De softwaregigant vraagt volgens het bedrijf tienduizenden dollars voor het doorvoeren van een update voor spellen voor Xbox 360. "Voor een klein bedrijf als wij is het betalen van zo veel geld voor een update onzinnig", meent het bedrijf.

De Title Update werd eind juni doorgevoerd. Een klein deel van de spelers stuitte daarna op een programmeerfout waardoor de hoofdpersoon keer op keer dood ging. Deze fout wordt nu niet aangepast.

Vechtspel EA Sports UFC in de maak

Gamestudio EA Canada werkt aan een vechtspel rond de Ultimate Fighting Championship-vechtcompetitie, meldde uitgever Electronic Arts donderdagochtend. De vechtcompetitie staat bekend om haar bikkelharde gevechten. Wanneer het vechtsspel EA Sports UFC in de winkels ligt en voor welke spelcomputers is nog onbekend.

De Ultimate Fighting Championship is een vechttoernooi waarin vechtsporters uit verschillende takken van de vechtsport het tegen elkaar opnemen. Zo vechten worstelaars tegen kickboksers of karateka's.

Begin juni maakte Electronic Arts bekend een samenwerking aan te gaan met Zuffa, de licentiehouder van de Ultimate Fighting Championship. EA Sports UFC is het eerste spel dat de twee bedrijven samen maken. EA Canada was eerder verantwoordelijk voor de boksserie Fight Night.

Eerdere spellen rond de vechtsportcompetitie werden gemaakt door uitgever THQ en gamestudio Yuke's. Het in geldnood verkerende THQ verkocht begin dit jaar niet genoeg exemplaren van UFC Undisputed 3, waarna het besloot de licentie van de hand te doen.

Lindsay Lohan scoort weer filmrol

Lindsay Lohan heeft opnieuw een filmrol te pakken. De 26-jarige actrice, die onlangs opnamen voor de tv-film Liz & Dick afrondde, tekende voor The Canyons.

De film gaat over seks en ambitie onder twintigers in Los Angeles en het scenario is geschreven door Bret Easton Ellis. De regie is in handen van Paul Schrader, die ook American Gigolo op zijn naam heeft staan.

Volgens een woordvoerder is Lohan, die onlangs weer negatief in het nieuws kwam nadat ze met een gehuurde auto een vrachtwagen had geramd, sinds vorige week op de set van The Canyons te vinden. Het is niet bekend wanneer de film in de bioscopen verschijnt.


Lindsay Lohan scoort weer filmrol (Foto: Novum)

Clijsters nog een keer in actie na US Open

Kim Clijsters komt drie maanden na de US Open nog een keer in actie op het hoogste niveau. De 29-jarige Belgische tennisster neemt in december tijdens de Diamond Games in Antwerpen officieel afscheid, zo bericht Het Nieuwsblad vandaag. Eerder had ze nog aangekondigd haar laatste partij op het Amerikaanse grandslamtoernooi te spelen.

Clijsters stopte in 2007 al eens met tennis, ook toen zwaaide ze af tijdens de Diamond Games. Momenteel herstelt de huidige nummer 36 van de wereld van een buikspierblessure, maar ze lijkt op tijd fit voor de Olympische Spelen. In Londen doet ze mee aan het enkelspel en het gemengd dubbel, aan de zijde van Olivier Rochus.

De Diamond Games maken sinds 2009 geen deel meer uit van de WTA-tour. Clijsters is bijna ieder jaar van de partij op het exhibitietoernooi.


Clijsters nog een keer in actie na US Open (Foto: Novum)

Burgemeester wil einde verdachtmaking kampbewoners

Burgemeester van Waalre Henri de Wijkerslooth wil dat er een einde komt aan de beschuldigingen aan het adres van woonwagenbewoners. Dat zei hij donderdag tegen de pers. Bewoners en verschillende media wezen in de richting van het woonwagenkamp in de Brabantse plaats na de aanslag die woensdag het gemeentehuis verwoestte.

Vorige maand had de burgemeester een aanvaring met de kampbewoners toen hij hen kwam informeren over de plannen van de gemeente met hun kamp. Een dag later volgde een politie-inval, waarbij zeshonderd kilo aan grondstoffen voor synthetische drugs in beslag werd genomen.

De Wijkerslooth vreest dat door de beschuldigingen de vlam in de pan slaat. Hij wil het politieonderzoek afwachten voordat naar mogelijke verdachten wordt gewezen.

Het monumentale gemeentehuis ging in vlammen op nadat twee auto's het pand binnenreden. De Wijkerslooth sprak van 'een ondermijning van de rechtsstaat'. Zijn woning werd uit voorzorg bewaakt, maar de bewaking is opgeheven omdat de brand in het gemeentehuis niet tegen een persoon gericht zou zijn.

Het personeel van het gemeentehuis is donderdagochtend bijgepraat over de gevolgen van de brand. Vanaf vrijdag kunnen mensen tijdelijk terecht bij een publieksbalie in de brandweerkazerne.

Er zijn bij de gemeente verschillende locaties aangeboden als vestigingsplek voor een nieuw gemeentekantoor. Het zou onder meer om een klooster gaan, maar de gemeente wil dat nog niet bevestigen.

Assassin's Creed: Forsaken vertelt het verhaal van Connor

Ubisoft heeft aangegeven dat er een nieuw boek uitkomt in de Assassin's Creed-franchise. Assassin's Creed: Forsaken vertelt het verhaal achter Connor Kenway en hoe hij verwikkeld raakt in de oorlog. Het boek is als het ware een soort van prequel op Assassin's Creed III.

Het boek zal geschreven worden door Oliver Bowden, die eerder al Assassin's Creed: Renaissance, Assassin's Creed: Brotherhood, Assassin's Creed: The Secret Crusade en Assassin's Creed: Revelations schreef. Assassin's Creed: Forsaken moet begin december in de winkels liggen. Nederlanders kunnen via diverse webshops het boek ook kopen, uiteraard wel in het Engels.

AC

Te water geraakte kleuter overleden

De kleuter uit Hendrik-Ido-Ambacht die woensdag minutenlang in een sloot lag is donderdag overleden in het ziekenhuis. Dat meldt de politie. Het jongetje van 3 jaar werd aan het einde van de middag gevonden door werklieden die de sloot schoonmaakten. De knul werd in zorgwekkende toestand naar een ziekenhuis in Rotterdam gebracht.

Het ongeluk gebeurde in de vier tot vijf meter brede sloot langs de Van Galensingel in de Zuid-Hollandse plaats. Hoe het jongetje daarin terecht is gekomen is nog onduidelijk.

'Borderlands 2 campaign duurt 58 uur'

Steve Gibson, Gearbox’s VP van Marketing, heeft in een interview met Gamerzines gezegd dat hun aankomende RPG-shooter-hybride heel wat uurtjes in beslag gaat nemen als je het wilt uitspelen.

“What we like to think about it is, Borderlands is a hobby. Some guide guys just did a playthrough of Boderlands 2 and they reported back to us that it takes 58 hours to play through the campaign – and that’s just one playthrough with one character,” aldus Bibson.

“So the depth with which people can get into that…Yeah we look at it as a hobby, and that isn’t even counting the new Badass Points system and how that’ll affect every character you do. We want it to feel like you get more for your money, we’re happy for people to pay their money once and feel that they get ongoing value.”

De game kent veder een zogenoemde 'Badass Points', een systeem dat het spel verder moet verlengen. Wanneer je bepaalde uitdagingen in de game overwint krijg je punten, die punten kun je vervolgens spenderen om je personage sterker te maken. Dat klinkt vrij standaard, tot je hoort dat de vaardigheden die je met die punten hebt verkregen over al je personages gelden. Hierdoor is het makkelijker om later andere klassen uit te proberen.

Borderlands 2 komt op 21 september uit voor PlayStation 3, Xbox 360 en pc.

Villas-Boas: "Drie clubs willen Modric"

André Villas-Boas vreest een vertrek van spelmaker Luka Modric bij Tottenham Hotspur. De club heeft benadrukt dat de Kroaat, begeerd door Real Madrid, niet zomaar mag vertrekken.

Tottenham is alleen bereid mee te werken aan een transfer van Modric als de geïnteresseerde club het juiste bedrag neertelt. Modric moet naar verluidt 45 miljoen euro opleveren en aan die vraagprijs wil Tottenham vasthouden. Dat zegt trainer André Villas-Boas tegen Sky Sports.

"Er is voortdurende belangstelling van drie verschillende clubs", bevestigt de Portugees. "Ik denk dat het belangrijk is dat Tottenham vasthoudt aan zijn rechten. Ik heb openlijk over de situatie van Luka gesproken en de situatie blijft zoals hij is totdat de voorzitter van mening is dat er een goede aanbieding tussen zit."

Naast Real Madrid wordt ook het koopkrachtige Paris Saint-Germain in verband gebracht met de 26-jarige Modric. Daarnaast zou Manchester United de situatie nauwlettend in de gaten houden. Tottenham kan ver gaan in het vasthouden van Modric, aangezein de Kroaat nog een contract voor vier jaar heeft in Londen. 

Leer alles over Splinter Cell: Blacklist in nieuwe trailer

Ubisoft heeft een nieuwe trailer vrijgegeven van Splinter Cell: Blacklist. De trailer bevat veel beelden uit de E3-trailer, maar beschikt nu over veel informatie waarin gamers meer te weten komen over de game. De game moet volgend jaar uitkomen voor Windows, PlayStation 3 en Xbox 360.

In Splinter Cell: Blacklist is Sam weer terug, en beschikt hij dit keer weer over zijn nachtkijker. Het is de eerste keer dat Michael Ironside niet de stem van Sam Fisher gaat inspreken. Pheno heeft een uitgebreide preview geschreven over een handsoff-demo van de E3, die hier valt te lezen.

Juventus hoopt op Van Persie

Na het aangekondigde vertrek van Robin van Persie bij Arsenal houdt de speler de gemoederen flink bezig. Nu heeft Juventus-voorzitter Giuseppe Marotta laten optekenen dat hij zeer gecharmeerd is van de spits van het Nederlands elftal. De club zou inmiddels al een bod hebben gedaan op de Arsenal-speler.

"Van Persie is een droom voor iedere fan," vertelde Marotta. "En iedereen heeft dromen, maar je moet ook proberen ze te realiseren. We weten wat we moeten doen om Van Persie binnen te halen. Dat is in ieder geval een stap in de goede richting."

Concurrentie om de handtekening van Van Persie krijgt Juventus van Manchester City en Manchester United. Beide clubs worden veelvuldig genoemd als mogelijke nieuwe werkgever voor de Nederlander.

Eerste poster voor The Master uit

De eerste officiële poster voor de nieuwe film van Paul Thomas Anderson is vandaag gepresenteerd door The Huffington Post. The Master, met Philip Seymour Hoffman, Amy Adams en Joaquin Phoenix in de hoofdrollen, gaat over een religieuze sekte in de jaren '50.

Philip Seymour Hoffman speelt in deze film Lancaster Dodd, een Tweede Wereldoorlog-veteraan die zijn eigen religieuze sekte begint. Adams speelt zijn vrouw Mary Sue Dodd en Phoenix speelt een jonge, verwarde protegé van Dodd. Sinds de eerste aankondiging is de film omgeven van geruchten. Zo zou de film losjes gebaseerd zijn op het leven van Lafayette Ron Hubbard, de oprichter van Scientology. Net als in de film ligt de oorsprong van Scientology in de jaren '50 en de derde vrouw van Hubbard heette ook Mary Sue. Hoffman ontkende dit gerucht tegenover Jeffrey Wells, een blogger voor Hollywood Elsewhere.  

De halfvolle fles op de filmposter schept verder weinig duidelijkheid. The Master is de eerste film van Paul Thomas Anderson sinds There Will be Blood uit 2007. In oktober 2012 gaat de film in premiere.   

The Master filmposter

Softbalsters door op WK ondanks verlies

Het Nederlands softbalteam heeft zich gisteravond in Canada ondanks een nederlaag tegen de Verenigde Staten geplaatst voor de play-offs van het wereldkampioenschap. Nederland verloor van Amerika met 4-0. 

Het duel tegen de Amerikaanse ploeg bleef drie innings lang puntloos. In de zesde inning viel de beslissing door een 3-punten homerun. Nederland sloeg slechts vier honkslagen. De eerste kwam op naam van Nathalie Gosewehr in de vierde inning. In de zevende inning was Saskia Kosterink de enige Oranjespeelster die in scoringspositie kwam. Die kans werd niet benut.

Doordat de resultaten van de andere wedstrijden in de groep gunstig waren voor Oranje was het playoffticket al voortijdig binnen. Nederland sluit de groepsfase donderdag af tegen Puerto Rico. 

Binnenkort nieuwe Game Heaven

In de nieuwe editie van Famitsu, het Japanse gamemagazine, valt te lezen dat we binnenkort een nieuwe Game Heaven-evenement krijgen. Begin maart organiseerde Sony een livefeed via YouTube waarin nieuwe games werden aangekondigd.

Hiroshi Kawano, Sony CEO, geeft aan dat we snel in de toekomst een nieuwe event krijgen. Een datum is helaas nog niet onthuld, maar wel is aangegeven dat er een aantal grote titels aanwezig zijn in een nieuwe Game Heaven. Tijdens de vorige Game Heaven kregen we onder andere Metal Gear Solid HD Collection, Persona 4: The Golden en Phantasy Star Online 2 te zien.

Vita

Robin Williams speelt president Eisenhower

Robin Williams gaat president Dwight D. Eisenhower spelen in het drama The Butler van Lee Daniels. Dat meldt het Amerikaanse filmblad Variety. De cast van het drama is indrukwekkend. Williams sluit zich aan bij onder anderen Oprah Winfrey, Forest Whitaker, John Cusack, Vanessa Redgrave en Jane Fonda.

Whitaker speelt de butler Eugene Allen, die als bediende in het Witte Huis voor acht presidenten heeft gewerkt. Oprah speelt zijn vrouw. Het scenario is gebaseerd op een artikel uit de Washington Post. Eisenhower was president van 1953 tot 1961 namens de Republikeinen.

De 60-jarige Williams heeft het twee jaar rustig aangedaan na een hartoperatie. Nu werkt hij weer volop en heeft hij naast The Butler nog drie films in de planning. Zo speelt hij in de komedie The Angriest Man in Brooklyn en de romantische komedie Look of Love. The Butler moet volgend jaar in de bioscopen draaien.

Robin Williams

'Belgische minister geeft niet thuis voor Schultz'

Het lukt minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) niet in contact te komen met haar Belgische collega Paul Magnette. Ze heeft vragen in een conflict over de aanschaf van een nieuwe trein en heeft premier Mark Rutte (VVD) gevraagd contact op te nemen met de Belgische premier Elio Di Rupo, schrijft het AD donderdag.

België zou een nieuwe Fyra-trein bestellen voor een snelle lijn tussen Den Haag en Brussel, maar dat is nog niet gebeurd. "We hebben brieven gestuurd en zijn voicemail ingesproken. Tot op heden zonder resultaat. We krijgen hem niet te pakken", zegt een woordvoerder van Schultz in de krant.

De Belgische spoorwegen, die het treinstel moeten bestellen, hebben eerder laten weten geen heil in de verbinding te zien. De dienst zou nooit rendabel zijn.

Het treinstel is niet het enige twistpunt tussen Nederland en België. De Belgen dreigen Nederland voor de rechter te slepen omdat de Hedwigepolder niet zoals afgesproken onder water is gezet. Ook een ruzie over het doortrekken van een spoorlijn tussen België en Duitsland door Limburg is nog niet beslecht. De Belgische minister was ook voor de krant niet bereikbaar. Op een verzoek voor een interview werd niet gereageerd.

Werktuigen uit steentijd gevonden in Zeeland

Meer dan zevenduizend jaar oude messen, priemen en ander werktuig van vuursteen zijn gevonden in het Zeeuwse dorp Koewacht. Volgens de gemeente Terneuzen werden de afgelopen jaren honderden stukken vuursteen aangetroffen in een akker aan de Emmabaan. Dit wijst op bewoning van jagers en verzamelaars tussen zevenduizend jaar tot tienduizend jaar geleden.

De resten die zijn gevonden werden volgens archeologen gebruikt bij dagelijkse bezigheden zoals het villen van dieren, het doorboren van huiden en het snijden van vlees. Volgens een woordvoerder is het een bijzondere vondst. "Nog niet eerder werd hier in de buurt op zo'n grote schaal resten gevonden van die tijd, waarmee we iets kunnen zeggen over hoe de mensen toen leefden." Eerder werden er incidentele vondsten gedaan in andere plekken in Zeeuws-Vlaanderen.

De resten werden over de gehele akker gevonden, een gevolg van jarenlang ploegen. Mogelijk zijn er in de grond onder de akker ook oudere bewijzen van de aanwezigheid van mensen 12.500 jaar geleden aanwezig, denken de Zeeuwse archeologen. Naar die sporen wordt de komende tijd nog niet gegraven, omdat er geen bebouwing gepland staat op het stuk grond.

Arrestaties na verkrachting jeugdkamp Mexico

De Mexicaanse politie heeft woensdag zeventien mensen opgepakt die ervan worden verdacht een jeugdkamp even buiten Mexico-Stad te hebben bestormd en vijf vrouwen en meisjes te hebben verkracht. Elf verdachten werden door de slachtoffers herkend. Drie verdachten hebben bekend de vrouwen te hebben verkracht, omdat ze daartoe opdracht kregen van hun kameraden.

Ongeveer negentig jongeren kampeerden vorige week op een camping in de oostelijke buitenwijken van de Mexicaanse hoofdstad. Het lijkt erop dat de jongeren deelnamen aan een soort spirituele retraite. Niet alleen werden de vijf vrouwen en meisjes verkracht, andere jongeren werden bij de urenlange aanval geslagen en beroofd.

De aanval heeft volgens het Mexicaanse openbaar ministerie niets te maken met drugsbendes of de georganiseerde misdaad.

Jongste heroïnesmokkelaar ooit gepakt op Schiphol

Bij een controle op Schiphol is woensdag de jongste heroïnesmokkelaar ooit op de luchthaven tegen de lamp gelopen. Een 12-jarige jongen uit Mali probeerde met een koffer vol drugs door de douane te komen. De jongen is aangehouden en zit vast voor verhoor, zegt een woordvoerder van de marechaussee donderdag.

Hoeveel heroïne hij bij zich had moet nog worden onderzocht. In zijn bagage zaten meerdere zakken met wit poeder die bij een eerste inspectie heroïne bleken te bevatten.

De knul, die vanuit Mali was vertrokken, werd bij de paspoortcontrole onderschept omdat er twijfels waren over zijn reisdoel. Om die reden werd de douane gevraagd zijn bagage te doorzoeken.

Volgens de woordvoerder is nooit eerder zo'n jonge heroïnesmokkelaar aangehouden op Schiphol. De Afrikaanse jongen wordt donderdag verhoord.

VVV zegt oefenduel af vanwege blessures

VVV-Venlo heeft een voor vrijdagavond gepland oefenduel tegen Koot Azur af moeten zeggen vanwege blessuregevallen. Volgens trainer Ton Lokhoff kampen te veel basiskrachten met kleine blessures of de nasleep daarvan. De Limburgse eredivisionist heeft gekozen een aangepaste training in te lassen.

"De technische en medische staf vonden het onverantwoord om deze wedstrijd te spelen: we zouden bijna in een fantasieopstelling moeten spelen, terwijl je in oefenwedstrijden als deze juist wil werken aan automatismen", laat Lokhoff weten. VVV begint het seizoen op 11 augustus tegen Heracles Almelo.

Ecclestone wil race op Nürburgring zelf organiseren

Formule 1-baas Bernie Ecclestone wil volgend seizoen de Grand Prix van Duitsland op de Nürburgring gewoon door laten gaan. Het circuit staat op de rand van een faillissement nadat de Europese Unie een reddingsplan van de Duitse deelstaat Rheinland-Pfalz geblokkeerd heeft.

Ecclestone zou in zijn plan het jaarlijks te betalen bedrag voor de race, de fee, willen laten vervallen, zo heeft hij aan aandeelhouders Jörg Lindner en Kai Richter laten weten. In ruil hiervoor wil hij de race zelf organiseren. De Brit neemt dan alle kosten op zich, maar wil dan ook alle inkomsten innen. Het plan is afgelopen maandag voorgelegd aan Rheinland-Pfalz dat voor 90% eigenaar van de baan in de Eifel is.

Erasmusbrug weer open na week storing

De storing waardoor de Erasmusbrug niet meer open kon is voorbij. Het systeem is woensdagnacht stap voor stap met succes getest, meldt de gemeente Rotterdam donderdag.

De brug was sinds vorige week woensdag niet meer te openen. Alleen het scheepvaartverkeer had hier last van.

Aanvankelijk kon de oorzaak van de storing niet worden gevonden. Dinsdag werd het hele systeem uitgeschakeld, waarna een defect werd gevonden in een besturingskaart die eerder onbeschadigd leek. De kaart is woensdag vervangen en die nacht is getest of het systeem nu wel werkt.

Dat kon niet overdag worden gedaan omdat de brugklep voor de test open en dicht moest. Als tijdens de spits zou blijken dat de 'Zwaan' niet meer dichtgaat, zou dat veel problemen geven. De proef verliep goed en daarmee is de storing voorbij. Technici gaan nu onderzoeken waardoor de besturingskaart kapot is gegaan.


Erasmusbrug kan weer open na week storing (Foto: Novum)

Roddick verder in Atlanta

Andy Roddick heeft bij het ATP-toernooi in het Amerikaanse Atlanta de kwartfinales bereikt. De als vierde geplaatste Amerikaan was met 7-6 en 6-3 de Fransman Nicolas Mahut de baas.

Ook de als derde geplaatste Kei Nishikori bereikte de laatste acht. De Japanner versloeg Ricardas Berankis met 6-4, 6-7 en 6-4. Kevin Anderson werd uitgeschakeld. De als vijfde geplaatste Zuid-Afrikaan ging met 7-6, 4-6 en 4-6 onderuit tegen de Amerikaan Michael Russell.

Man vast voor misbruik 10-jarige in Klarenbeek

De politie heeft dinsdag een 30-jarige man aangehouden voor het ernstig seksueel misbruik van een 10-jarige jongen in Klarenbeek. De man zonder vaste verblijfplaats werd opgespoord na een melding via Meld Misdaad Anoniem, laat de politie donderdag weten.

De jongen was zonder dat zijn ouders het wisten vanuit Apeldoorn met de trein naar Klarenbeek gereisd. Daar kwam hij volgens de politie in contact met de verdachte, die hem in de buurt van het station ernstig zou hebben misbruikt. De jongen ging daarna met de trein naar huis en vertelde zijn ouders wat hem is overkomen.

De politie besteedde onder meer in Opsporing Verzocht aandacht aan de zaak.

PSV wil minstens een miljoen voor Labyad

PSV wil een vergoeding van minstens een miljoen euro van Sporting Portugal voor de overgang van Zakaria Labyad. Dat bericht het Eindhovens Dagblad vandaag. De 19-jarige aanvallende middenvelder tekende begin deze maand een contract voor vijf jaar in Lissabon en traint al mee bij zijn nieuwe club.

Labyad ligt al enige tijd met PSV overhoop. De Eindhovenaren lichtten in april een optie in zijn contract, waardoor hij tot de zomer van 2014 zou vastliggen. Volgens de speler en zijn belangenbehartiger is de verbintenis echter niet rechtsgeldig.

PSV en Sporting proberen de zaak af te handelen. De Brabanders weigeren de speler vrij te geven als er geen akkoord wordt bereikt.

Heerenveen rekent op vertrek Assaidi

Sc Heerenveen gaat ervan uit dat Oussama Assaidi deze zomer vertrekt bij de club. De aanvaller treuzelt in de onderhandelingen met Galatasaray, terwijl de clubs al akkoord zijn.

Twee weken geleden al bereikte Heerenveen met Galatasaray over een transfer van Assaidi. De club gaat er dan ook van uit dat de Marokkaanse aanvaller naar Turkije vertrekt. Assaidi zelf treuzelt echter in de onderhandelingen met zijn potentiële nieuwe werkgever.

"Ik acht de kans heel groot dat Oussama weggaat, normaliter naar Galatasaray", reageert voorzitter Johan Hansma tegenover Voetbal International. "Wij hebben al twee weken een akkoord met Galatasaray, dus aan ons ligt het niet. Volgens mij kan het voor zowel ons als Oussama een goede transfer worden, maar hij is aan zet."

Als Assaidi vertrekt, dan is er niets meer over van de droomvoorhoede Assaidi-Dost-Narsingh, van vorig seizoen. Marco van Basten vroeg na het vertrek van Narsingh al om een aanvallende versterking, Hansma stelt zijn trainer gerust. "We oriënteren ons zeker op aanvallende versterkingen."

Grootse Final Fantasy XV-geruchten

Een tijdje terug heeft Square Enix gezegd dat ze Final Fantasy willen laten terugkeren naar de grootsheid van weleer. Het moet weer episch worden zoals we kennen van bijvoorbeeld Final Fantasy VII die de serie in het westen op de kaart heeft gezet.

Het is nu tijd voor de eerste geruchten omtrent het volgende deel uit de main franchise, Final Fantasy XV. De games Final Fantasy XIII-3 en Versus XIII hebben dus niets met deze geruchten te maken. We zullen alles puntsgewijs voor jullie samenvatten:

  • Inclusief concept- en pre-productie is de game al vier jaar in ontwikkeling
  • In januari 2010 is gestart met de volle productie, er werken ongeveer 200 man aan mee
  • Hiroyuki Ito is de director, hij werkte eerder als director aan FFVI, IX en XII
  • De co-director is gelijktijdig bezig geweest met Tactics Ogre voor PSP en werkt op dit moment ook aan Final Fantasy XIV 2.0
  • Game design en battle-systeem zijn een evolutie van Final Fantasy XII
  • Final Fantasy XV wordt open world en kent levendige steden als in Assassin's Creed
  • Tijdens gevechten kun je verschillende ledematen aanvallen zoals in Vagrant Story
  • Yoichi Wada, baas van Square Enix, wil dat de game grootser wordt dan Skyrim en de game moet beter ontvangen worden dan Final Fantasy VII, zowel in reviewscores als in verkoopcijfers
  • De game verschijnt voor alle huidige consoles
  • De bron die dit nieuws heeft gemeld heeft aanvankelijk gezegd dat de aankondiging tijdens de E3 zou zijn, maar dat is zoals je weet niet gebeurd. Aangezien het dit jaar de 25e verjaardag van Final Fantasy is zou een onthulling tijdens de Tokyo Game Show nog mogelijk zijn. Eerder heeft de bron al voorspeld dat FFXIII voor Xbox 360 zou uitkomen, dat klopte.

Goed. Net als altijd bij geruchten zijn het precies dat. Geruchten. We weten niet of dit waar is of niet, maar het klinkt wel erg goed. Misschien wel te goed...

'Anzhi aast op Van der Wiel'

Gregory van der Wiel kan groot geld gaan verdienen in Rusland. Diverse media uit dat land melden in ieder geval dat Guus Hiddink de rechtsback naar Anzhi Makhachkala wil halen.

Anzhi Makhachkala biedt wellicht de uitkomst van een dilemma van Ajax. De Amsterdammers zien het contract van Van der Wiel volgend jaar zomer aflopen en willen eigenlijk dat hij verlengt of nog iets oplevert. Het eerste lijkt niet te gebeuren en dus is een transfer naar Rusland voor beide partijen een interessante optie.

De Oranje-international zou al dreigend zijn medegedeeld dat hij op de bank belandt als hij zijn verbintenis weigert te verlengen. Ajax is als de dood dat de zelf opgeleide rechtsback volgend jaar gratis naar een grote club vertrekt. Deze zomer wordt dus gehoopt op een voortijdige transfer.

Anzhi, de club van trainer Guus Hiddink is van plan om op korte termijn de onderhandelingen te starten. Van der Wiel zou zo'n negen miljoen euro moeten kosten. Zaakwaarnemer Hakim Slimani onthult intussen dat de belangstelling groot is. "Clubs uit nagenoeg heel Europa tonen interesse. We gaan alle opties bekijken", aldus Slimani.

Semenya draagt Zuid-Afrikaanse vlag in Londen

Atlete Caster Semenya draagt volgende week vrijdag de Zuid-Afrikaanse vlag bij de openingsceremonie van de Olympische Spelen. De 21-jarige 800 meterloopster viel die eer gisteren te beurt. "Het is zo'n voorrecht voor me om zoiets groots te doen", liet Semenya woensdag in een opgenomen boodschap weten. "De vlag voor het team dragen, dat is zo iets enorms."

Volgens het Zuid-Afrikaans olympisch comité Sascoc, dat haar verkoos boven 'Blade Runner' Oscar Pistorius, zwemmer Cameron van der Burgh en verspringer Khotso Mokoena is Semenya de 'ideale keuze'. "Ze is wereldkampioen geweest en we verwachten dat ze goud wint. Ze was erg opgewonden en verrast", liet Sascoc -preses Tubby Reddy weten.

Semenya won in 2009 in Berlijn als 18-jarige de wereldtitel op de 800 meter. Tegenstanders vroegen zich echter af of de jonge Zuid-Afrikaanse wel een vrouw was. De IAAF onderwierp haar daarop aan een reeks testen om haar geslacht vast te stellen en na elf maanden mocht ze weer wedstrijden lopen. In 2011 werd ze in Daegu tweede op het WK na een seizoen vol blessures.


Semenya draagt Zuid-Afrikaanse vlag in Londen (Foto: Novum)

"Actie Boergas was zelfmoordaanslag"

De aanslag die woensdag in de Bulgaarse stad Boergas een bus met Israëlische toeristen trof, was waarschijnlijk het werk van een man die zichzelf tot ontploffing bracht. De man had een vals rijbewijs uit de Verenigde Staten. Dat heeft minister Tsvetan Tsvetanov donderdag tegen verslaggevers op de luchthaven van Boergas gezegd.

De aanslag op de luchthaven heeft aan acht mensen het leven gekost. Tientallen inzittenden van de bus raakten gewond. Het vliegveld van de populaire toeristenstad aan de Zwarte Zee werd onmiddellijk gesloten.

"HIV-pil naar Nederland"

Een middel om besmetting met het hiv-virus te voorkomen moet ook naar Nederland worden gehaald. Dat bepleit internist-infectioloog van het VU medisch centrum Michiel van Agtmael donderdag in dagblad Metro.

Het middel, Truvada, wordt in de Verenigde Staten al enkele jaren gebruikt. De pil zou de kans op besmetting met hiv met 44 tot 73 procent verminderen. Van Agtmael wil dat bepaalde hoge risicogroepen toegang tot het middel krijgen als aanvulling op het condoom. Als voorbeelden noemt hij prostituees en hiv-negatieve homoseksuele mannen met een hiv-positieve partner.

Wel zouden zij zich dan nog regelmatig moeten laten controleren op bijwerkingen. Er kleven namelijk wel enkele nadelen aan de pil. "Het gevaar bestaat dat mensen een vals gevoel van veiligheid krijgen. Dat de kans op besmetting halveert, betekent nog niet dat je zonder condoom kunt vrijen."

Ook beschermt de pil niet tegen andere seksueel overdraagbare aandoeningen. Verder zouden de nieren en de botten schade oplopen bij langdurig gebruik. De pil kost bijna twintig euro per stuk, daarom is het volgens Van Agtmael de vraag of zorgverzekeraars de pil willen vergoeden.

Directeur Roel Coutinho van het Centrum Infectieziektebestrijding bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu zegt in de krant te verwachten dat het middel ook in Europa verkrijgbaar zal zijn. Toch denkt hij dat het niet voor veel mensen is weggelegd omdat de pil alleen werkt als die heel precies en voortdurend wordt ingenomen.

Grote pensioenfondsen slaan alarm

Vier grote pensioenfondsen hebben donderdag aan de bel getrokken over hun buffers. De fondsen hopen dat minister Henk Kamp (Sociale Zaken) nog wat verlichting biedt met een gunstiger rekenmethode van de rente, waarmee de waarde van hun vermogen wordt beoordeeld. Maar zelfs dat zal volgens ABP (ambtenaren en onderwijzers), Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW), PMT voor ruim 34.000 bedrijven in de metaal en techniek en PME voor 1200 ondernemingen in de metalektro pijnlijke ingrepen waarschijnlijk niet meer kunnen voorkomen.

Bij ABP werd al gevreesd voor een korting per april 2013 van 0,5 procent op de uitkering van gepensioneerden en de rechten van werknemers die nog aan het sparen zijn voor hun oude dag. Maar het grootste pensioenfonds van Nederland met 2,8 miljoen deelnemers en 261 miljard euro aan vermogen zinspeelde donderdag zelfs op een tweede verlaging van de pensioenen in 2014.

Het ABP noteerde in het tweede kwartaal een daling van de dekkingsgraad naar 90 procent. Volgens voorzitter Henk Brouwer vraagt de situatie om crisismaatregelen om te voorkomen dat vanuit een "extreme situatie" met een historisch lage rekenrente besluiten worden genomen die grote gevolgen hebben voor de koopkracht van mensen en de economie.

Door de financieel-economische crisis in Europa, de lage rekenrente en de vergrijzing dreigen bij PFZW premieverhogingen voor zowel verplegers, verzorgers en welzijnswerkers als hun werkgevers. Ook moest dit relatief jonge fonds voor het eerst waarschuwen voor het verlagen van pensioenen volgend jaar. De dekkingsgraad van PFZW is in het tweede kwartaal gezakt naar 92 procent.

Bij PMT wordt de al eerder aangekondigde korting van 7 procent op pensioenen in april 2013 inmiddels "nagenoeg zeker" genoemd. Dit fonds in de zogeheten kleinmetaal zag in het tweede kwartaal de dekkingsgraad afnemen naar 85 procent. Bij het metaalfonds PME voor grotere bedrijven, zoals scheepswerven, chipmachinefabrikanten en de automobielindustrie, is de dekkingsgraad gezakt naar 88 procent en is de voorgenomen korting van maximaal 6 procent nu "nadrukkelijk in beeld".

Donderdagochtend komen ook nog nieuwe cijfers van het Bedrijfstakpensioenfonds voor de Bouwnijverheid (BPF Bouw). Deze kende eind mei een dekkingsgraad van 102,8 procent en hoefde daarmee nog geen pijnlijke ingrepen aan te kondigen.

Grote pensioenfondsen slaan alarm
Grote pensioenfondsen slaan alarm (Foto: ANP)

'Tipgeld lost zelden misdrijf op'

In de 332 zaken waarin justitie sinds 2001 tipgeld heeft uitgeloofd, kon slechts in veertien gevallen worden uitbetaald na een gouden tip. Dat blijkt donderdag uit een inventarisatie die het Openbaar Ministerie op verzoek van het AD heeft gemaakt.

In totaal werd voor ruim vijf miljoen euro aan beloningen uitgeloofd. Daarvan is 185 duizend euro uitgekeerd. Het OM is niet van plan te stoppen met tipgeld. "Elke zaak die we toch oplossen is er één, want het gaat om misdrijven met een grote impact", zegt een woordvoerder van het OM in de krant.

Tussen 1971 en 2001 werd 457 keer tipgeld uitgeloofd. Het opsporingsmiddel wordt dus steeds vaker ingezet. Het slagingspercentage nam volgens de krant af van achttien naar vier procent.

Nieuw fractielid voor PVV Noord-Holland

De PVV in Noord-Holland heeft er weer een Statenlid bij. Rana Saleem volgt de opgestapte ex-PVV'er Gerton van Unnik op. Dat heeft fractieleider Dannij van der Sluijs woensdag laten weten.

De PVV-fractie bestond oorspronkelijk uit zes zetels, maar viel dit voorjaar uiteen in drie fracties nadat Hero Brinkman de partij verliet. Twee Statenleden, Van Unnik en Monica Nunes, bleven loyaal aan hem, twee anderen bleven bij de PVV en een Statenlid ging als eenmansfractie door.

Van Unnik en Nunes splitsten zich eind vorige maand op hun beurt weer van Brinkman af. Van Unnik liet daarop weten dat hij ook vertrekt als Statenlid. Zijn zetel kwam daarmee weer toe aan de PVV.

Wekelijkse Windows Phone game-update

Elke woensdag verschijnt er minstens één nieuwe game voor Windows Phone via Xbox Live en is er minstens één game een week lang in de aanbieding. Hieronder vind je het overzicht van week 29.

Deze week zijn er maar liefst twee nieuwe games beschikbaar in de Marketplace: Contract Killer en Lode Runner Classic. De eerste is gratis en de tweede kost € 2,99. Van beide games zijn er ook beelden beschikbaar welke je hieronder kunt bekijken.

Contract Killer:

Lode Runner Classic:

De Deal of the Week is deze week Splinter Cell Conviction die normaal € 4,99 kost en nu € 2,99 zou moeten gaan kosten. De prijswijziging is op moment van schrijven nog niet doorgevoerd, dus misschien dat dit nog moet gebeuren of dat onze info onjuist is. We houden je nog op de hoogte!

Windows 8 komt op 26 oktober

Microsoft heeft eindelijk de officiële releasedatum van Windows 8 bekendgemaakt. Vanaf 26 oktober is het nieuwe besturingssysteem beschikbaar voor zowel nieuwe computers en tablets als bestaande gebruikers die willen opwaarderen naar deze nieuwste versie.

Het grootste verschil met voorgaande versies van Windows is het uiterlijk dat Windows 8 ook geschikt maakt voor tablets. De nieuwe Metro-look vult je scherm met blokken in plaats van een standaard bureaublad met icoontjes en snelkoppelingen. Je kunt echter nog wel gewoon kiezen voor het 'oude' uiterlijk.

Eerder was al bekend dat Windows 8 in verschillende versies komt. Wat deze precies gaan kosten is op dit moment nog niet duidelijk.

windowsSave the Date (foto: Microsoft)

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.