Falende zorgbestuurders vangen miljoenen

Bestuurslid Geert Derks van de ggz-instelling Vincent van Gogh in Venray was vorig jaar de best verdienende bestuurder in de geestelijke gezondheidszorg, hoewel hij wegens disfunctioneren werd ontslagen. Dat blijkt uit een inventarisatie van het vakblad Psy.

Derks streek bijna vijf ton op: hij kreeg bovenop zijn salaris van 191.237 euro een ontslagvergoeding van 279.937 euro. De nummer twee in de ranglijst van graaiende ggz-bestuurders is eveneens ontslagen: voormalig bestuursvoorzitter Hanno Niemeijer van de antroposofische instelling Lievegoed. Naast zijn salaris van 65.413 euro ontving hij vorig jaar een ontslagvergoeding van 264.646 euro.

Andere opvallende figuren in de top tien zijn de voormalige directeuren Niels Schellen en Bas de Bont van de door hen opgerichte afkickkliniek Addictioncare in Veldhoven. Beiden raakten vorig jaar in opspraak wegens wangedrag onder invloed van drank en drugs. Schellen reed opzettelijk met een auto in op een terras, De Bont maakte amok in een vliegtuig. Beiden werden op straat gezet, maar toucheerden wel ongeveer 250 duizend euro.

Uit de inventarisatie van Psy, dat zich baseert op de jaarverslagen van alle ggz-instellingen, blijkt verder dat de eind 2010 bestuursvoorzitter Toine van der Sanden van Vincent van Gogh in 2011 nog altijd op de loonlijst stond. Hij toucheerde bijna een ton. Dat is opmerkelijk, omdat Van der Sanden volgens een onderzoeksrapport een angstcultuur bij de ggz-instelling had gecreëerd.