Vloeistoffenverbod vliegtuig tot 2014

Het verbod voor vliegtuigpassagiers om onbeperkte hoeveelheden vloeistoffen mee te nemen blijft in elk geval tot 2014 van kracht. Daarna wordt het verbod geleidelijk opgeheven, heeft de Europese Commissie (EC) woensdag bekendgemaakt.

Aanvankelijk zouden de beperkingen voor het vervoer van vloeistoffen in de handbagage vanaf april volgend jaar verleden tijd zijn. Maar dat zou volgens de Commissie op een 'aanzienlijke operationeel risico' kunnen stuiten. Alle Europese luchthavens moeten namelijk nieuwe scanners hebben die de vloeistoffen kunnen controleren op explosieven.

En die laten nog op zich wachten, werd eerder deze week bekend. De scanners die de vloeistofdichtheid meten en zo explosieven moeten detecteren blijken onbetrouwbaar en zijn te traag, bleek uit proefprojecten waarover Belgische media berichtten. Het risico dat vloeibare explosieven vormen voor de luchtvaart is nog steeds 'significant', stelt de Commissie.

Gelet op de veiligheid en de operationele risico's en de zaak om de veiligheid van passagiers te garanderen, is volgens de Commissie een gefaseerde afbouw noodzakelijk. Vanaf 2014 worden de beperkingen opgeheven voor vloeistoffen die zijn gekocht bij de tax free winkels op luchthavens, op voorwaarde dat die zijn gescand. Vervolgens zal Brussel met voorstellen komen om zo snel mogelijk de overige beperkingen op te heffen.


Vloeistoffenverbod vliegtuig tot 2014 (Foto: Novum)