EC gispt Roemenië om ondermijnen rechtspraak

De Europese Commissie heeft woensdag stevige kritiek geuit op Roemenië. Volgens de EC ondermijnt de Roemeense regering de wet en de onafhankelijkheid van de rechtspraak.

De problemen in Roemenië begonnen vorige maand toen de regering van premier Victor Ponta een afzettingsprocedure tegen president Traian Basescu in gang zette. Of Basescu uit zijn ambt moet worden gezet, omdat - zoals Ponta en de zijnen beweren - hij zijn bevoegdheden zou hebben overschreden, wordt beslist in een referendum. Dat vindt plaats op 29 juli.

De EC is niet blij met de gang van zaken en heeft zich bezorgd betoond over het ontbreken van respect voor democratische grondbeginselen. De politieke strijd die nu in Roemenië woedt heeft afbreuk gedaan aan de geloofwaardigheid van Boekarest. Critici beschuldigen Ponta ervan de macht te willen grijpen en de rechtspraak buitenspel te zetten.

Commissie-voorzitter José Manuel Barroso zei dat de problemen van de afgelopen weken een bron van grote zorg zijn. "Politici moeten niet proberen rechters te intimideren vlak voordat ze een beslissing moeten nemen of rechters aanvallen als ze een besluit hebben genomen dat de politici niet bevalt."

De EU stond Roemenië in 2007 toe om toe te treden tot de Unie, ondanks vertragingen bij de hervorming van de rechtspraak en de bestrijding van corruptie en de georganiseerde misdaad.