Kadima stapt uit regering Israël

De partij Kadima stapt uit de Israëlische regering. De partij is het niet eens geworden met premier Benjamin Netanyahu over wijziging van de dienstplichtwet. Dat heeft Kadima-leider Shaul Mofaz dinsdag na een stemming in de fractie gezegd.

De regering is door het besluit van Kadima op de rand van de afgrond beland. Kadima trad twee maanden geleden toe tot de coalitie na de belofte van Netanyahu om de dienstplichtwet te hervormen. Momenteel zijn ultra-orthodoxe joden onder deze wet vrijgesteld van het vervullen van de dienstplicht als zij zich wijden aan religieuze studies.

Deze uitzonderingsregel schiet veel Israëliërs in het verkeerde keelgat, maar een poging tot een wetswijziging is ondanks sterk aandringen van Kadima op niets uitgelopen. "We vertrekken met opgeheven hoofd", zei Mofaz.

Het hooggerechtshof noemde de uitzondering eerder dit jaar illegaal en gaf de regering tot 1 augustus om een nieuwe wet te formuleren, maar ultra-orthodoxe partijen willen hier niet van weten.

De overgebleven regeringspartijen zijn onderling diep verdeeld over de kwestie van de dienstplicht, waardoor nieuwe verkiezingen waarschijnlijk lijken.

Netanyahu liet Mofaz in een brief weten het besluit van Kadima te betreuren. We waren dichtbij een oplossing, aldus de premier.

Kadima won de meeste zetels in de laatste verkiezingen, maar werd in de formatie buitenspel gezet. Die taak nam de Likoed-partij van Netanyahu op zich. Beide partijen zullen in eventuele nieuwe verkiezingen onderling uitmaken welke politieke koers Israël moet varen.