'Zwitsers bedrijf wil Nedcar overnemen'

Het Zwitserse bedrijf Q-PM wil Nedcar overnemen van Mitsubishi. Alle vijftienhonderd medewerkers van het bedrijf in het Limburgse Born kunnen hun baan houden, zegt topman van het bedrijf Geoffrey Hunziker dinsdag in het Financieele Dagblad. Hij heeft zijn interesse per brief kenbaar gemaakt aan president van Mitsubishi Osamu Masuko.

Hunziker wil het aantal banen zelfs met enkele honderden uitbreiden. Q-PM wil volgens de krant vanaf volgend jaar op grote schaal zogenoemde wankelmotoren produceren. Die zuinige motoren moeten onder meer op de Amerikaanse markt worden verkocht.

Het in het Zwitserse Zug gevestigde ontwikkelingsbedrijf heeft nu ongeveer vijftig medewerkers. Toch zou de financiering voor het relatief kleine bedrijf geen probleem zijn door 'grote particuliere investeerders uit Zwitserland'. "Aan geld is geen gebrek. Financiering is het gemakkelijkste deel van het verhaal."

Om de onzekerheid bij de werknemers snel weg te nemen, wil Hunziker binnenkort al de productie van de Colt voor Mitsubishi overnemen. De Japanse autofabrikant kondigde vorige maand aan de productie in Born te stoppen. Tot eind dit jaar worden er nog Colts gemaakt. Als dan geen nieuwe investeerder zich heeft gemeld, sluit Mitsubishi de poorten. Het bedrijf staat voor het symbolische bedrag van een euro te koop.

Twee weken gelden werd al bekend dat een Chinese partij interesse heeft. Ook in Europa zou een geïnteresseerde zijn. Het is niet duidelijk of met die Europese partij Q-PM werd bedoeld of dat er nog een Europese gegadigde is.

Hunziker zegt in de krant te hopen dat Mitsubishi snel zaken wil doen. Zijn bedrijf heeft alternatieve plannen in eigen land, maar de voorkeur gaat uit naar Nedcar.


'Zwitsers bedrijf wil Nedcar overnemen' (Foto: Novum)