'Obama begrijpt recht op zelfverdediging Israël'

De Amerikaanse president Barack Obama 'begrijpt het standpunt van Israël' dat de joodse staat het recht heeft zich tegen een nucleaire dreiging uit Iran te verdedigen. Dat heeft de Israëlische premier Benjamin Netanyahu maandag na een onderhoud met Obama gezegd.

Netanyahu heeft dat standpunt de afgelopen dagen verschillende keren verwoord, om aan te geven dat Israël het dreigement niet heeft laten varen om Iran aan te vallen als Teheran niet stopt met verdachte onderdelen van zijn atoomprogramma.

Israël en de Verenigde Staten verdenken Iran ervan in het geheim aan kernwapens te werken. De VS zijn bang dat Israël wellicht op korte termijn tot een aanval overgaat, wat in de ogen van Washington prematuur zou zijn.

Obama liet aan het begin van zijn besprekingen met Netanyahu weten dat de Israëlische premier en hij de voorkeur geven aan een diplomatieke oplossing, maar dat de VS alle opties openhouden. Netanyahu herinnerde zijn gastheer eraan dat Israël zijn eigen afweging maakt en 'meester van zijn lot' moet blijven.