'Antidepressiva schadelijk voor foetus'

Het meest voorgeschreven antidepressivum blijkt bij zwangere vrouwen schadelijk voor de foetus. Vrouwen die antidepressiva van het tpye SSRI slikken hebben vaker baby's met een verstoorde hersenontwikkeling, schrijft de Volkskrant dinsdag op basis van onderzoek van het Erasmus MC in Rotterdam.

De kinderen zouden ook vaker autisme ontwikkelen. Biomedisch wetenschapper van de afdeling jeugdpsychiatrie Hanan El Marroun onderzocht bijna achtduizend zwangere vrouwen. De onderzoeker ontdekte dat kinderen van vrouwen die SSRI's gebruiken met een kleinere hoofdomvang worden geboren. Dat heeft een waarschijnlijk blijvend negatief effect op de hersenontwikkeling.

De onderzochte kinderen zijn inmiddels vijf jaar oud. De groep waarvan de moeder SSRI's slikte, heeft meer autistische problemen. De resultaten van het onderzoek zijn dinsdagochtend gepubliceerd in de Archives of General Psychiatry.

Van SSRI's wordt onterecht gedacht dat ze veilig zijn, zegt onderzoeksleider Henning Tiemeier in de krant. Hij wijst erop dat de helft van de zwangere vrouwen die het antidepressivum slikken niet ernstig psychisch ziek is. "Het risico dat zij depressief worden, zou je in het belang van het kind moeten nemen."