Brabander krijgt negen jaar cel voor doden baby

Een 29-jarige man uit Bergen op Zoom moet negen jaar de gevangenis in voor doodslag op de baby van zijn toenmalige vriendin in december 2009. De rechtbank in Breda acht bewezen dat hij opzettelijk geweld op het hoofd van meisje heeft toegepast.

De man heeft in een reconstructie aangegeven dat hij de zes maanden oude baby Sky per ongeluk had laten vallen. De rechtbank gelooft hier niets van, mede gezien het ernstige letsel. Dat de Brabander op dat moment onder invloed was van de morfineachtige pijnstiller tramadol, zoals zijn advocaat had aangevoerd, vindt de rechtbank ook niet aannemelijk.

Deskundigen hebben aangegeven dat de man kenmerken heeft van een pathologische leugenaar. Hij is volgens deskundigen van het Pieter Baan Centrum wel volledig toerekeningsvatbaar.

De officier van justitie had tien jaar gevangenisstraf geëist. De rechtbank vindt dat een redelijke straf, maar heeft er een jaar af gehaald omdat in de zaak fouten zijn gemaakt waardoor vertraging ontstond. Rechters en de officier van justitie die bij de zaak betrokken zijn hadden vorig jaar maart contact op een wijze die niet door de beugel kon.

De rechtbank bepaalde dinsdag ook dat de man een schadevergoeding van 5319 euro moet betalen aan de moeder van het meisje.

Sky werd begin december 2009 bewusteloos in haar bed aangetroffen. Ze was met haar hoofd tegen een tafel gekomen. Het kind overleed later in een ziekenhuis in Rotterdam. Een week na het incident werd de 29-jarige verdachte opgepakt. Ook de moeder werd aangehouden, maar die bleek niets met het incident te maken te hebben.