De Boer vond actie Van Gaal ongepast

Ajax-trainer Frank de Boer vindt het 'niet gepast' dat Louis van Gaal algemeen directeur van Ajax wilde worden. Dat zegt hij dinsdag in sporttijdschrift NUsport. "Ik zei meteen al: dit is een bommetje. Hij had het Cruijff moeten laten doen. Nu hebben we toch weer een halfjaar verspild."

Medelijden met zijn oude trainer heeft De Boer niet. "Ik vond het niet erg voor Van Gaal, nee. Volgens mij kon je op je klompen aanvoelen dat zijn komst dit teweeg zou brengen." Dat Van Gaal goede bedoelingen had, gelooft de oefenmeester wel. Net als dat Cruijff het beste met Ajax voorheeft. "Zij willen allebei het beste voor Ajax. Maar soms gaan dingen niet samen en dan moet je een kant kiezen."

De lijn van Cruijff moet dan ook gevolgd worden, vindt De Boer. "Ik vind dat we duidelijk een richting hebben gekozen. Dan vind ik dat we die ook moeten handhaven. Geen concessies doen. Niet half-half, nee, vol die richting ingaan. Een frisse wind kan heel goed werken."

Van Gaal werd vorig jaar door de vier medecommissarissen van Johan Cruijff bij Ajax aangesteld als directeur nadat eerder de aanstelling van Marco van Basten was stukgelopen. Cruijff stapte daarop naar de rechter en kreeg begin februari gedaan dat de benoeming van Van Gaal niet door mocht gaan.