Leraren staken om bezuinigingen passend onderwijs

Duizenden docenten trekken dinsdag naar de Amsterdam Arena voor de staking tegen de bezuinigingen op het passend onderwijs. Zeker 1737 scholen houden de deuren dicht vanwege het stakende personeel. Op ruim 3360 scholen wordt gestaakt.

Minister van Onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA) wil driehonderd miljoen euro bezuinigen op het passend onderwijs. De bonden dat personeel massaal op straat wordt gezet, een hogere werkdruk en een slechtere kwaliteit van het onderwijs.

Vorige week donderdag gaf de Algemene Onderwijsbond (Aob) nog aan zeker 23 duizend leraren te verwachten. Op dat moment was nog sprake van bijna 1400 scholen die de deuren gesloten zouden houden. Maandag werd echter aangegeven dat het inmiddels om ruim 1700 scholen ging. Vooral op basisscholen en scholen in het speciaal onderwijs wordt dinsdag gestaakt.

In januari staakten nog zo'n 22 duizend leraren en ondersteunend personeel uit het voortgezet onderwijs in de Jaarbeurs in Utrecht. Zij protesteerden onder meer tegen de in hun ogen onhaalbare urennorm van 1040 uur, maar ook bij deze bijeenkomst waren kritische geluiden over de plannen voor het passend onderwijs te horen.