Groeiende belangstelling voor Duitse taal

In de Europese landen die het hardst zijn getroffen door de economische crisis gaan steeds meer mensen Duits leren. Dat blijkt uit cijfers van het Goethe Instituut, de instelling die de Duitse taal en cultuur promoot in het buitenland.

Zo steeg in Spanje de belangstelling voor de Duitse taal vorig jaar dramatisch. Het Goethe Instituut kreeg maar liefst 35 procent meer aanvragen binnen dan in 2010. Rond de negenduizend Spanjaarden meldden zich in 2011 voor een cursus Duits.

Bij de Portugese vestiging van het instituut, in Lissabon, werd een stijging van 20 procent geconstateerd. In 2011 meldden zich 2230 Portugezen om Duits te leren.

In Italië kwamen vorig jaar 14 procent meer aanvragen binnen en zelfs Griekenland, waar bij de bevolking inmiddels sterke anti-Duitse gevoelens heersen, kende een stijging van 10 procent.

Duitse bedrijven zijn op zoek naar goedopgeleide vaklui. Een ontbrekende of uiterst gebrekkige kennis van de Duitse taal vormt echter voor vele buitenlandse werkzoekenden een onoverkomelijke barrière.