App vertelt waar treinreiziger is ingestapt

Wie wil weten waar een treinreiziger vandaan komt, hoeft bij het uitchecken met de OV-chipkaart alleen mee te kijken. Een applicatie reconstrueert waar is ingecheckt. NS vindt de applicatie leuk. Dat meldt webwereld.nl.

Matthijs Brouwer ontdekte al snel dat wanneer je stiekem kijkt wat de ritprijs was als een andere reiziger op een station uitcheckt, goed te achterhalen is waar die reiziger vandaan komt. "Dus heb ik een systeempje gemaakt waar je aangeeft om welk station het gaat en wat het reisbedrag was, waarna er wordt bepaald waar iemand vandaan gekomen kan zijn", legt hij uit. Dat systeem werd een website de OV Spy. Naast het eindstation kan op de site ook gereisde klasse en ontvangen korting worden ingevuld. Op die manier wordt de informatie nauwkeuriger. Het programma houdt ook rekening met de vervoerder op een route, zodat de informatie zo precies mogelijk aangeeft waar iemand heeft ingecheckt.

Het tooltje werkt nu alleen voor treinreizen, maar zou ook voor bus, tram of metro kunnen werken.

Reizigersorganisatie Voor Beter OV is niet onder de indruk: Hoewel deze app in de praktijk niet vaak gebruikt zal worden om reizigers serieus in hun privacy aan te tasten (want het is toch wat omslachtig om zo ongeveer een polonaise te moeten lopen om te zien wat de reiziger die jouw nieuwsgierigheid heeft gewekt, kwijt was voor zijn reis; bovendien ga je de mist in wanneer een reiziger eerst een stuk met een andere spoorwegmaatschappij heeft gereisd), is dit wel het zoveelste bewijs van hoe slecht de betrokkenen bij de OVC hebben nagedacht over de privacy van de reiziger (naast allerlei andere nadelen zoals tot vervelens toe in-, uit-, om-, over- en door moeten checken en duurder uitvallende reizen).

Bij het uitchecken hoef je eigenlijk niet te zien wat je reis heeft gekost. Veel relevanter is de vraag, wat het resterende saldo op je chipkaart is. Want dat bepaalt of je wat bij moet storten, aldus de reizigersorgansatie. Voor Beter OV raadt reizigers overigens de functie 'automatisch opladen' af, omdat je dan ongemerkt door storingen in het OVC-systeem veel geld kunt kwijtraken.

Als je toch wilt zien wat je reis heeft gekost, kun je op een station altijd bij een automaat je laatste transacties bekijken of dat via internet doen. Dus die informatie hoeft bij het uitchecken op het station niet te worden getoond.