Afghaans dorp bedolven onder lawine

Een dorp in het noordoosten van Afghanistan is zondagavond geheel bedolven geraakt onder een lawine. Gevreesd wordt dat tientallen dorpelingen zijn omgekomen. Dat hebben de Afghaanse autoriteiten dinsdag gezegd.

Reddingswerkers konden dinsdag pas een begin maken met het zoeken naar slachtoffers. Volgens de autoriteiten heeft het dorp Dasty, dat zo'n tweehonderd inwoners telt, al zeker 37 doden te betreuren. Dat dodental zal hoogstwaarschijnlijk nog flink oplopen. "Het is een bergachtig gebied met erg veel sneeuw", aldus de plaatsvervangend gouverneur van de provincie Badakhshan. "Mijn zorg is dat er nog veel meer mensen zijn omgekomen."

Inwoners van een nabijgelegen dorp waren het eerst op de plaats des onheils. Reddingswerkers uit het district Darwaz arriveerden dinsdag, na een twee dagen durende voettocht. Volgens de eerste berichten zijn vier inwoners van Dasty, drie vrouwen en een kind, nog in leven. Zij waren ten tijde van de lawine niet in het dorp.

Dodelijke lawines zijn in de winter schering en inslag in de Afghaanse bergen. In februari 2010 kwamen meer dan 170 mensen om in de Salangpas in het Hindu Kush-gebergte.