'Horror werkt niet met Tom Cruise'

Matthijs van Heijningen jr. vindt dat megasterren geen plaats hebben in het horrorgenre. Hij zou zijn nieuwe film The Thing dan ook niet met iemand als Tom Cruise hebben willen maken. "Bij twaalf redelijk onbekende acteurs weet je niet wie het overleeft. Als je Tom Cruise rond hebt lopen, weet je dat hij niet de eerste tien minuten doodgaat", zegt de Nederlandse regisseur tegen Novum Nieuws.

In The Thing stuit een team van Noorse onderzoekers bij de Zuidpool op een ruimteschip met een bevroren alien aan boord. Als het schepsel ontwaakt, zijn de wetenschappers hun leven niet meer zeker. The Thing wordt omschreven als een remake van John Carpenters gelijknamige film uit 1982, maar dat is onterecht. De nieuwe film is eigenlijk een prequel.

"Aan het begin van Carpenters film zie je dat het heel slecht is afgelopen met het Noorse kamp. Wij leggen uit wat er daarvoor is gebeurd", vertelt Van Heijningen, zoon van de gelijknamige Nederlandse filmproducent. "In het origineel zitten veel aanwijzingen over wat wanneer heeft plaatsgevonden. Die hebben we gebruikt om onze film te construeren, als een soort 'crime scene investigation'. Ik voelde me echt een detective bij het ontleden van die oude film."

Kijkend naar het cv van Van Heijningens valt op dat hij nooit eerder een echte speelfilm heeft gemaakt. Rijst de vraag met welke invloedrijke producenten hij het bed heeft gedeeld om deze klus in de wacht te slepen. "Ze was heel mooi en het kostte geen enkele moeite", zegt de filmmaker lachend. "Maar nee, ik maak al tien jaar reclamespots, waarvan vijf jaar in Los Angeles. Ze weten daar wel dat ik met acteurs en grote budgetten om kan gaan en dat mijn films vaak niet heel realistisch zijn. Daarnaast zijn Amerikanen meer gewend dat reclameregisseurs de overstap maken naar film."

Als succesvol reclameregisseur en nu, na zijn eerste internationale speelfilm, kan Van Heijningen zich wellicht eindelijk losweken van zijn bekende vader. Ook als 46-jarige staat hij nog altijd bekend als 'de zoon van'.

Toch is Van Heijningen zeer positief over zijn soms wat norse vader, die zich daags na het Nederlands Film Festival openlijk gefrustreerd betoonde over de winnaars. Zo noemde de 67-jarige producent Carice van Houten een 'beperkte actrice' en vond hij het jureringsysteem bij de Gouden Kalveren tenenkrommend ouderwets. Zijn film De Bende van Oss was zesmaal genomineerd maar won slechts één Gouden Kalf, voor beste muziek.

"Ik weet nog dat ik in L.A. zat en over dat opstootje las in een digitale Nederlandse krant", zegt Van Heijningen jr. "Ik dacht meteen: yes, daddy! Ik weet niet of hij gelijk had, maar ik vind het wel goed dat er mensen zijn die zich nog echt druk kunnen maken om hun films. Nederland heeft mensen nodig die niet zo braaf zijn."

The Thing draait vanaf vandaag in de Nederlandse bioscopen.


'Horror werkt niet met Tom Cruise' (Foto: Novum)