Raketaanval op stamoudstenoverleg in Kabul

Opstandelingen hebben donderdag een raketaanval uitgevoerd op een bijeenkomst van stamoudsten in de Afghaanse hoofdstad Kabul. Beide raketten misten hun doel. Wel raakte een man gewond. Dat heeft het Afghaanse ministerie van binnenlandse zaken gezegd.

De 'loya jirga', wat vrij vertaald grote raad betekent, is een bijeenkomst van zo'n tweeduizend afgevaardigden en begon woensdag. De aanwezigen praten de komende dagen onder andere over de toekomstige militaire samenwerking met de Verenigde Staten, nu de Amerikaanse troepenmacht eind dit jaar deels wordt teruggehaald.

De Afghaanse president Hamid Karzai probeerde woensdag de steun van de stamoudsten te verwerven voor de onderhandelingen met de VS. Hij verzekerde hun dat hij zal eisen dat de VS een einde maken aan de nachtelijke operaties in het land. Daarnaast moet volgens Karzai Afghanistan de baas zijn over gedetineerden, niet de Amerikanen.

Karzai heeft de steun van de jirga niet nodig, maar het kan hem wel politieke rugdekking bieden voor de onderhandelingen met de VS.

De VS noemen de eisen van Karzai onacceptabel. De nachtelijke operaties, die in samenwerking met Afghaanse veiligheidstroepen worden uitgevoerd, zijn volgens de VS een doeltreffende manier om militante strijders onder druk te zetten.

De beveiliging in Kabul is flink opgeschroefd in de aanloop naar de loya jirga. De laatste keer dat de jirga bijeenkwam schoten Talibanstrijders op de tent waar de stamoudsten bijeen waren. Ze verstoorden daarmee de bijeenkomst, maar slachtoffers bleven uit. Nu is een gebouw neergezet dat in theorie beter bestand moet zijn tegen geweervuur.

Tot dusver heeft niemand de verantwoordelijkheid voor de raketaanval opgeëist.


Raketaanval op stamoudstenoverleg in Kabul (Foto: Novum)