Cruijff reageert uitgebreid op komst Van Gaal

Johan Cruijff heeft gereageerd op het besluit van de Raad van Commissarissen om, zonder dat hij er zelf iets van wist, Louis van Gaal te benoemen tot algemeen directeur van Ajax. Cruijff, die eerder kandidaten als Marco van Basten, Tscheu La Ling en Marc Overmars naar voren schoof, liet weten van niets te weten.

"Tot zeven uur vanavond wist ik nog van niets", aldus Cruijff. "Ze zijn gek geworden. Meer informatie heb ik niet om er nu wat over te zeggen." Ook Keje Molenaar reageerde vandaag op het besluit van de RvC om Louis van Gaal te benoemen tot voorzitter van de directie. "Een bijl in de rug van Johan", reageerde Molenaar, die daarmee doelde op Cruijff.

Molenaar leidde de afgelopen tijd een zogenoemde verzoeningscommissie om de RvC-leden weer op één lijn te krijgen. "Ik vind het niet netjes en misschien is dat een understatement”, aldus Molenaar. Oud-voorzitter Uri Coronel reageerde beduidend anders met de nieuwste ontwikkeling: "Ik ben 'flabbergasted', dit had ik zelf niet uit de hoge hoed getoverd. Ik kan niet zeggen dat ik hier erg verdrietig van word.”

Rob Been jr., voorzitter van de ledenraad die woensdag bijeen kwam, reageerde ook zeer verrast: "Dit is wel nieuws. Ik ben er ook door verrast. De geruchten gingen al langer, maar ik kon me niet voorstellen dat het deze wending zou krijgen.”

Update

Johan Cruijff heeft vanavond uitgebreid gereageerd op het nieuws dat Louis van Gaal per 1 juli 2012 de functie van algemeen directeur bij Ajax zal gaan bekleden. "Ik weet niet wat ik ervan moet zeggen. Om te beginnen wist ik nergens van, he-le-maal niks, echt niet. Het is logisch dat je daar allerlei dingen gaat achter zoeken."

Cruijff liet verder weten dat hij als vijfde lid van de RvC nooit bij de vergadering van woensdagmiddag aanwezig kon zijn: "Om te beginnen was ik tot dinsdagmiddag nog in Amsterdam, toen pas ben ik weer naar Barcelona vertrokken. Dan is het wel érg toevallig dat er de volgende dag ineens een vergadering van de raad van commissarissen blijkt te zijn. Nou, dan weet je het wel. Ik heb nota bene pas vandaag (woensdag, red.) om 11.00 uur in Barcelona een email gekregen waarin stond dat er om vier uur een vergadering zou zijn. Daar kon ik natuurlijk niet meer bij zijn."


Johan Cruijff niet blij met komst van Louis van Gaal (Foto: Pro Shots)

Verder meldde Cruijff dat hij totaal niet wist waar de vergadering over zou gaan: "Vorige week woensdag heb ik nog drie uur lang met de verzoeningscommissie gesproken. Dat ging heel open en prettig, sindsdien heb ik niets meer gehoord. Dan denk je op de goede weg te zijn en dan gebeurt er ineens dit. Een stel kunstenmakers zijn het. Juridisch zullen ze allemaal wel weten hoe het in elkaar zit, maar dit stinkt natuurlijk aan alle kanten."

Op de vraag of hij weet wat er nu gaat gebeuren, had Cruijff nog niet echt een antwoord. Op tv bleek dat de ledenraad, die verrassend instemde op de komst van Van Gaal, niet geheel positief was over de komst van de voormalig trainer van Ajax: "Die reacties waren duidelijk, maar de grootste aandeelhouder moet nu beslissen wat er gaat gebeuren. En die aandeelhouder is Ajax zelf. Ik zou bijvoorbeeld ook wel eens willen weten wat alle trainers ervan vinden. Het is in elk geval duidelijk dat er een heleboel mensen in de maling zijn genomen, onder wie ikzelf."

Cruijff liet in het verleden al een aantal keren weten dat hij niet meer met Van Gaal wil samenwerken. Ook nu heeft Cruijff nog altijd dezelfde mening als toen: "Dat lijkt me duidelijk. Maar laten we niet op de zaken vooruit lopen. Eerst maar eens afwachten wat de club in totaliteit nou eigenlijk wil."