Frans Weisz verfilmt Het Leven is Vurrukkulluk

De roman Het Leven is Vurrukkulluk van Remco Campert wordt verfilmd door producent Matthijs van Heijningen en regisseur Frans Weisz. Dat heeft de 82-jarige auteur woensdag gezegd tijdens Nederland Leest Live in de Openbare Bibliotheek in Amsterdam. Wanneer de opnames beginnen, is nog onbekend, schrijft het CPNB donderdag.

Het boek stond de afgelopen vier weken centraal in Nederland Leest, een campagne om Nederlanders aan het lezen te krijgen. Het initiatief vond dit jaar voor de zesde maal plaats.

In Het Leven is Vurrukkulluk uit 1961 wordt een dag beschreven uit het leven van twee vrienden, Mees en Boelie. Ze zijn allebei verliefd op het 16-jarige meisje Panda. Als een oude man ook geïnteresseerd lijkt in het meisje gaan Mees en Boelie tot harde actie over. Dat zet de relatie van de twee jongemannen danig onder druk, waarmee de titel een duidelijk cynische ondertoon krijgt.

Weisz werkte al eerder samen met Campert. De schrijver maakte het scenario voor Weisz' eerste film Het Gangstermeisje uit 1966, met Kitty Courbois in de hoofdrol. De film draait momenteel weer in de Nederlandse bioscopen.

Het Amsterdamse poppodium People's Place wordt donderdag voor een avond omgedoopt tot Klup Vurrukkulluk. Tijdens de avond wordt de 82-jarige Campert geëerd met optredens van onder anderen Ellen ten Damme, Kees van Kooten en Jan Mulder.

Zangeres Giovanca heeft voor de gelegenheid een van Camperts gedichten speciaal op muziek gezet en jazzsaxofonist Benjamin Herman speelt een tribute. De Rotterdamse nachtburgemeester en muziekliefhebber Jules Deelder is aanwezig als dj.