Nederland en Duitsland pakken piraterij samen aan

Nederland en Duitsland trekken samen op om Somalische zeeroof en piraterij te bestrijden. Het landelijk parket van het Openbaar Ministerie en het Staatsanwaltschaft Osnabrück hebben hiertoe een gemeenschappelijk onderzoeksteam gevormd. Dat meldt het landelijk parket donderdag.

Het onderzoeksteam richt zich op de opsporing van onbekende opdrachtgevers, financiers en onderhandelaars die betrokken zijn bij kapingen van koopvaardijschepen. Ook de marechaussee, de nationale recherche, het Landeskriminalamt Niedersachsen, het Bundeskriminalamt Berlijn, Eurojust en Europol nemen deel aan het zogenoemde 'joint investigation team'.

In beide landen lopen strafrechtelijke onderzoeken naar een tiental gevallen van zeeroof en kaping voor de kust van Somalië. Tussen de zaken bestaan verbanden, zo is inmiddels gebleken. In sommige gevallen staat al vast dat dezelfde opdrachtgevers en onderhandelaars betrokken zijn bij de piraterij.

In de wateren rond Somalië zijn de afgelopen jaren veel schepen gekaapt. In sommige gevallen werd de bemanning gegijzeld. Meestal wordt de bemanning na maandenlange onderhandelingen tussen de reder en piraten tegen betaling van losgeld vrijgelaten. Het onderzoeksteam gaat ook proberen het betaalde losgeld te achterhalen.


Nederland en Duitsland pakken piraterij samen aan (Foto: Novum)