Hankey gooit Van Gerwen uit Grand Slam

Michael van Gerwen heeft de achtste finales van de Grand Slam of Darts in Wolverhampton niet overleefd. Onze landgenoot, die enorm sterk aan de partij begon, verloor uiteindelijk met 10-9 van Ted Hankey. Door de uitschakeling van Van Gerwen, doet er geen Nederlander meer mee in de Grand Slam.

Van Gerwen begon enorm goed aan de partij, aangezien hij The Count in de eerste leg direct wist te breaken. Hankey, die met langzaam spel het spel van zijn opponent wilde ontregelen, begon vervolgens zijn theaterspel. Na elke hoge worp brulde hij het uit en zweepte daarmee steeds het publiek op. Van Gerwen leek er in eerste instantie niet van onder de indruk, maar moest wel toezien hoe Hankey in de vierde leg onze landgenoot terug wist te breaken.

Zijn eigen vijfde leg wist Hankey vervolgens te behouden en daarmee pakte hij kort voor de pauze voor het eerst in de partij de leiding. Na de break wist Van Gerwen zijn niveau van het begin van de partij weer terug te vinden en behield zijn eigen zesde leg. De zevende leg, die Hankey begon, wist Mighty Mike met een 180'er te starten. Een goed begin is het halve werk en zodoende wist Mighty Mike zijn Engelse opponent voor de tweede keer in de partij te breaken.


Michael van Gerwen verliest met 10-9 van Ted Hankey (Foto: Pro Shots)

Van Gerwen wist in de achtste leg, waarin Hankey overigens een 180'er gooide, met een knappe 108-finish zijn break te verzilveren en daardoor een voorsprong van 5-3 te pakken. Beide darters wisten vervolgens hun eigen leg te behouden en zodoende ging Van Gerwen, die in de laatste vijf legs een gemiddelde van maar liefst 111 gooide, de tweede pauze in met een knappe voorsprong van 6-4. Na de tweede pauze kreeg Van Gerwen dé kans om Hankey opnieuw te breaken, maar onze landgenoot miste drie pijlen op dubbel-8. Hankey klaarde de klus op dubbel-5 en behield zijn eigen elfde leg.

In de veertiende leg wist Hankey, mede dankzij vele missers van Van Gerwen op de dubbels, onze landgenoot voor de tweede maal in de partij terug te breaken en zodoende op 7-7 te komen. Ook de vijftiende leg ging naar The Count en daarmee pakte hij voor de tweede maal in de partij weer de leiding; 7-8. Van Gerwen wist zijn eigen zestiende leg met hangen en wurgen, hij zag Hankey een pijl voor opnieuw een break missen, te behouden.

In de zeventiende leg kreeg Mighty Mike kansen om Hankey weer te breaken, maar hij wist een 100-finish niet uit te gooien. Hankey gooide vervolgens wel zijn 20-finish uit en kwam op 9-8. De Engelsman had daardoor slechts nog één leg nodig om de partij te winnen. De belangrijke achttiende game ging via tops naar Van Gerwen en zodoende moest de negentiende leg, die Hankey mocht beginnen, beslissing brengen.

Deze leg begon uiterst slecht voor Hankey, aangezien van zijn eerste zes pijlen slechts vier pijlen in het bord bleven hangen. Ook Van Gerwen, op het moment dat hij op een 164-finish stond, kreeg met een bouncer te maken. Hankey wist vervolgens zijn 100-finish wel uit te gooien en gooide daarmee Van Gerwen uit het toernooi. The Count treft in de kwartfinales Mark Walsh, die eerder vanavond Dean Winstanley met 10-9 naar huis stuurde. Walsh overleefde in deze partij maar liefst zes match-darts.